|
|
Stranica: 1/14.
|
[ 348 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daxt
|
Naslov: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 16:53 |
|
|
Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je danas u Bernu, potvrdila je za Klix.ba advokatica Vasvija Vidović. Dodala je da je i sama iznenađena te da još uvijek treba da stupi u kontakt sa svojim klijentom. Orić je uhapšen po potjernici Republike Srbije, a na putu za Švicarsku gdje je trebao prisustvovati obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici. Policijska intervencija iznenadila ga je na tamnošnjem aerodromu. Inače, Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za zapovjednicima odbrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014 godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bernu- ... /150610109
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 16:56 |
|
|
Načelno to ne mogu podržati, opet se srbijansko pravosuđe postavlja kao nadležno za nedjela koja nisu počinjena niti na njenom teritoriju niti nad njenim državljanima.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vjerojatno isti epilog kao s Jovom Divjakom...a valjda ima i neka fora da oni koji su oslobođeni pred haškim sudom ne mogu imati obnovljeno suđenje na prostorima EX-YU.
Možda je ovo taktički tempirano kao odgovor na ove pritiske oko Srebrenice.
Kao što reče BBC, Englezi i Ameri jednostavno neće dopustiti neko pomirenje ili normaliziranje odnosa između Bošnjaka i Srba. Čim se Izetbegović i Vučić pomire, stižu posjete, rezolucije itd.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:09 |
|
|
Već vidim farsu jednaku onoj sa Ganićem i čika Jovom Srbinom. Daleko bih srećniji bio da sam pročitao vest da ga je pregazio damper nosivosti od 450 tona.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:13 |
|
|
Moguće je vrlo lako da se radi o drugim djelima. Naser bar ima dovoljno sela i zločina da mu kosti istrunu u nekoj tamnici da je pravde igdje na svijetu.
Inače, odgovornost za ratne zločine bi trebalo da je univerzalna, a srbijansko pravosuđe nije politizovano koliko bošnjačko ili hrvatsko.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Vjerujem u Karmu, mora tu nešto biti da ga jebeš. Jučer nam Muslimani doslovno pili krv na slamčicu oko Međugorja, toliko se svršavalo da je vjerojatno tu pao jedan žešći đenosajd...kad ono danas Lady Fortuna im ga zavuče do bubrega, ono baš dobro rascvjetala dandalo. Pa eto vam, uvjeren sam da je zloba neka vrsta bumeranga.
Djeco, ne naslađujte se patnji drugih, ne smijite se kad susjedu crkne krava, ukratko - budite ljudi, nije toliko teško.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:31 |
|
|
 Sirija, Irak... ISIL...Afganistan... izabrati po volji... Pustice ga kao i sve njihove krvnike, ali nek bar malo greje dupe u zatvoru...  Upali hajducki u selo na Bozic 1993. i sve zivo pobili... nista to Hag, nevin tip, oslobodjen optuzbi... I posle prica o pomirenju... nema pomirenja...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:33 |
|
|
Metemma je napisao/la: Moguće je vrlo lako da se radi o drugim djelima. Naser bar ima dovoljno sela i zločina da mu kosti istrunu u nekoj tamnici da je pravde igdje na svijetu.
Inače, odgovornost za ratne zločine bi trebalo da je univerzalna, a srbijansko pravosuđe nije politizovano koliko bošnjačko ili hrvatsko. Ma to su sve vrsni kadrovi, Njemačka bi ih poželjela  Neću ti uzeti za zlo podržavanje univerzalne jurisdikcije jer mi je jasno da je tebi glavni motiv privođenje eritrejskih kasapa 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:37 |
|
|
DzoniBG je napisao/la:  Sirija, Irak... ISIL...Afganistan... izabrati po volji... Pustice ga kao i sve njihove krvnike, ali nek bar malo greje dupe u zatvoru...  Upali hajducki u selo na Bozic 1993. i sve zivo pobili... nista to Hag, nevin tip, oslobodjen optuzbi... I posle prica o pomirenju... nema pomirenja... Čitao sam neka svjedočanstva i iskreno je nejasno je li Naser imao zapovjednu odgovornost jer ko će definirati razliku između vojske i naoružanih civila. Ovo je svjedočanstvo mislim iz one CIA Battlegrounds knjige. Citat: Oric and the Muslim forces - numbering between 4,000 and 6,000 men in three "brigades" - of which 30 to 50 percent were armed - ignored the Serb build-up and began their own reign of terror against Serb military and civilian occupants outside the towns of Bratunac, Skelani and Milici. The Muslims systemically raided Serb villages, killing their defenders and making off with their weapons and the villagers food. A Muslim batallion commander later stated:
"We were not ready for war. We had to attack to get arms and ammunition. We attacked south because the Serbs were weak there; they did not think we would dare to attack towards Serbia. Another important factor was food. We had to obtain food. We had many refugees from Zvornik, Bratunac, Rogatica and Han Pijesak...And anyway we simply wanted to liberate as much as possible of the Srebrenica municipality."
This raiding continued through June, July and August, as the Muslims looted and razed Serb villages and expanded their areas of control. Chuck Sudetic observed that Oric's combat troops were now being followed by a band of desperate civilians:
"Oric could now count on a force that struck the fear of God into the Serb peasants...a horde of Muslim refugees, men and women, young and old, who were driven by hunger and, in many cases, a thirst for revenge. Thousands strong, these people would lurk behind the first wave of attacking soldiers and run amok when the defenses around Serb villages collapsed. Some...used pistols to do the killing; others used knives, bats and hatchets. But most...had nothing but their bare hands and the empty rucksacks and suitcases they strapped on their backs. They came to be known as torbari, the bag people. And they were beyond Oric's control."
The Serbs were now tasting a particularly nasty version of their own medicine.
On 26 September Oric's men scored one of their biggest victories when they hit the village of Podravanje and the nearby hamlets, some 15 to 20 kilometres southeast of Milici, near the Srebrenica bauxite mines. At least 27 VRS soldiers were killed - early Serb reports claimed as many as 50 had died - and the territory gained allowed the Srebrenica fighters to link up with Avdo Palic's brigade in Zepa. The Muslims treated the Serbs - soldiers and civilians alike - with no quarter. Sudetic writes:
"The Serb fighters left behind men and women who had been wounded and killed...Then the torbari rushed in. Muslim men shot the wounded. They fired their guns into the bodies of the Serb dead, plunged knives into their stomachs and chests. They smashed their heads with axes and clubs, and they burned the bodies inside the buildings. Oric's men grabbed half a dozen prisoners; one, a fighter from Serbia who had relatives in Podravanje, was beaten to death, and the others emerged bruised and battered when they were exchanged a month later."
The Muslim attacks continued into October, as several villages 10 to 15 kilometres north of Skelani, right on the Drina River border with Serbia, were burned. In mid-December, more villages, about 10 kilometres southeast of Bratunac, were attacked and more than 50 Serbs killed. The VRS 1st Bratunac Light Infantry Brigade and the Skelani Batallion were powerless to stop Oric.
Oric was now ready for his next objective: to link up with the Cerska-Kamenica enclave to the northwest and overrun the entire Bratunac-Skelani area, pushing right to the Serbian border. This offensive, which kicked off successfully on 24 December, was to be his last campaign, however. Instead of final victory it would bring down the wrath of General Ratko Mladic, the VRS, and the Yugoslav Army.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 17:51 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Čitao sam neka svjedočanstva i iskreno je nejasno je li Naser imao zapovjednu odgovornost jer ko će definirati razliku između vojske i naoružanih civila.
On je imao svoju funkciju od pocetka rata - komandant staba TO Srebrenica... samo to da uzmemo, postoji zapovedna odgovornost za sve sto njegove trupe urade na terenu...a u Kravici je on sam ucestvovao sa svojom ekipom: Od 14:00... vidi se i na slici... sta jos treba da bi se ovaj covek gonio i optuzio?! To je toliko ruganje pravdi da ovakav covek bude aboliran... koja je uvreda za sve ove zrtve da on zivi nevin...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:01 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15079 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
On i Karadžić u jednu ćeliju pa ko bude jači 
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
i_jopet
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:02 |
|
|
Pravdu će neki dočekati na ovome svijetu. A na Božjem sudu će je dočekati svi, tamo se pravdi ne može pobjeći.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:04 |
|
|
Haška pravda...Srbi se sami se pobili. Citat: Orić je oslobođen optužbi kako po individualnoj, tako i po komandnoj odgovornosti. Za razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić, navodi se u presudi, optužba nije pružila uverljive dokaze da su za njih odgovorne bosanske snage, budući da su u tim selima vođene borbe u kojima su srpske snage koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca čak i avijaciju.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:05 |
|
|
"Islam će pobjediti jer Bosna je islamska zemlja."
Samo zbog toga bi ih danas trebalo privesti.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:08 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15079 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Mar-kan je napisao/la: Haška pravda...Srbi se sami se pobili. Citat: Orić je oslobođen optužbi kako po individualnoj, tako i po komandnoj odgovornosti. Za razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić, navodi se u presudi, optužba nije pružila uverljive dokaze da su za njih odgovorne bosanske snage, budući da su u tim selima vođene borbe u kojima su srpske snage koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca čak i avijaciju. Isti slučaj kao i sa Kapijom i Markalama.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:10 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne bi vi Srbi trebali ovo raditi ako niste sigurni u proces. Dajete im pečat "nevin" na čelo. Ovakve stvari više doliče Bošnjacima, očajno. Ali baš da vidimo što će od ovoga biti.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:42 |
|
|
Bošnje pošizili, 500 komentara. Ne date im diHati Srbi.
|
|
Vrh |
|
 |
Bistrik
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 18:50 |
|
Pridružen/a: 29 tra 2015, 04:10 Postovi: 1058 Lokacija: Sarajevo
|
Citat: Upali hajducki u selo na Bozic 1993. i sve zivo pobili... nista to Hag, nevin tip, oslobodjen optuzbi... Zašto su ih Srbi držali okruženima ? Što su tražili - to su dobili ... Citat: I posle prica o pomirenju... nema pomirenja... Da se i ja i ti u nečemu složimo.
_________________ Clinton for president !
Love USA !
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:00 |
|
|
Citat: „Planirani haos”, knjiga koju je objavio bivši poslanik Stranke demokratske akcije i predsednik Izvršnog odbora Srebrenice Ibran Mustafić, baca novo svetlo na ratna zbivanja u Srebrenici Citat: U knjizi je i priča njegovog strica Ibrahima Mustafića: „Došao je Naser i rekao mi da se odmah spremim i krenem sa „zastavom” pred zatvor u Srebrenicu. Odmah sam se obukao i krenuo. Kad sam došao pred zatvor, izveli su sve zarobljene sa Zalazja i naredili mi da ih povezem prema Zalazju. Kada smo došli do deponije, naredili su mi da zaustavim i parkiram kamion. Izmakao sam se na pristojnu daljinu. Ali, kad sam video njihovo divljanje i kad je počelo klanje, prebledeo sam kao krpa. Kada je Zulfo (Tursunović) niz grudi sastavio nožem bolničarku Radu, pri tom je pitajući gde joj je radio-stanica, više nisam imao hrabrosti da to gledam. Peške sam sa deponije došao u Srebrenicu, a oni posle dovezli kamion, a ja sam sa kamionom nastavio kući u Potočare. Karoserija je bila sva krvava”. Citat: Mustafić je zabeležio i ovu ispovest Nasera Orića: „Kada smo onu ekipu zarobljenih na Zalazju iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kad je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovarao ni reči. Izvadio sam bajonetu i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio, tako da sam ga odmah posle toga preklao!”
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:04 |
|
|
Citat: Autor navodi da je u Tuzli saznao da je – posle napada na srpsko selo Ježesticu – „i Kemo sa Pala nosio po Srebrenici neku odsečenu glavu i plašio ljude”. „Ne znam tačno ali se priča da je (Kemo, čije prezime ne navodi) umešan i u likvidaciju Bate iz Srebrenice i njegove majke (Mihaila i Anđelije Stjepanović, prim. autora). Cvileli su, kažu, kao guje. Izgleda da su poklani”, zapisao je Mustafić. Za ubistvo teško obolelog Krste Dimitrovskog i njegove supruge Velinke, prema saznanjima autora „Planiranog haosa”, odgovoran je Ejub Golić, komandant Samostalnog brdskog bataljona iz sela Glogova, koga optužuje i za ubistvo dvojice Bošnjaka u jednoj srebreničkoj kafani. Ovo su sve riječi jednog muslimana, SDA-ovca. Čisto protokola radi.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:08 |
|
|
Mi Hrvati smo puno pogriješili što nismo studirali zbivanja prije i poslije pada Srebrenice. Jer su ovi mudžahedini apsolutno iste fazone koristili u srednjoj Bosni protiv Hrvata. Ali nikad nije kasno educirati se.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:23 |
|
|
Citat: Mustafić beleži i neke zasede koje su bošnjački vojnici iz demilitarizovane zone postavili između Bratunca i Skelana, odnosno Milića i Podravanja u kojima su ubili nekoliko boraca VRS. „Jasno mi je bilo da se zlo traži da bi se rešio problem Srebrenice”, zaključio je on.
Opisuje i šok koji je doživeo kada je saznao za napad bošnjačkih snaga na srpsko selo Višnjicu, u kojem su ubili nekoliko civila i spalili selo. Napadom su komandovali Ekrem Salihović i Ibrahim Mandžić Mrki. To mu je bio znak da je mafija rešila da „završi sa Srebrenicom” i stanovništvo „trpa pod četnički nož”.
Kada je Mandžiću rekao da ovakvim napadima „svesno stvaraju alibi četnicima za napad na Srebrenicu”, ovaj mu je odgovorio: „Nismo mi samoinicijativno otišli u akciju. Mi smo dobili naredbu iz Sarajeva”. Kasnije, tvrdi Mustafić, saznao je da je „naredbu za napade oko Srebrenice potpisao ’đeneral’ Enver Hadžihasanović.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:24 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Naser Orić i ekipa su unutar same Srebrenice među Muslimana bili strah i trepet , ne mnogo manji od kriminalca SDS-a Deronjića iz obližnjeg Bratunca.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 19:57 |
|
|
Preko 600 komentara. Svo naprdivanje oko Pape im je na nos izašlo.
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: U Bernu uhapšen Naser Orić Postano: 10 lip 2015, 20:51 |
|
|
Meni ovo mirise na dopustenu satisfakciju za srpsku javnost, nakon skorog(?!) izrucenja Kapetan Draganceta Hrvatskoj.
Ili satisfakciju za neko bolno otkrice koje ce proglasiti Vucic.
Napravit ce od Orica herojcinu prve klase, a nije da su ga bas svi Bosnjaci gotivili.
Neko to solidno osigurava da dobri odnosi Srba i Bosnjaka budu temeljito bolji, i bolji.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|