|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 30 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zrikavac
|
Naslov: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:06 |
|
|
Konačno u Sabor ide zahtjev SDP-a na koji je HDZ pristao da se raspravlja o tome. Neki dan je bio članak da prema otm zakonu Hrvati u BIH imaju dva zastupnika u Saboru ali da oni ne odlučuju u formiranju parlamentarne većine. Mogu sudjelovati u raspravama al ne smiju glasovati oko proračuna.
Nešto na tu foru.
Ovdje bih htio otvoroti konstruktivnu temu i molim konačne prijedloge pa da nekakve usuglašene zaključke uputimo saborskim zastupnicima.
Moja teza je sljedeća , napadnite me ako se ne slažete:
Ako polazimo od činjenice da Hrvati žive u jednoj domovini i da u dvije države imaju status konstitutivnog naroda i ako tu činjenicu nitko i ne pobija smijemo zaključiti sljedeće:
Od dosadašnjih zastupnika u RH saboru Hrvati u BIH nisu imali neke veće koristi. Status Hrvata u BIH nije se mijenjao niti kroz institucionalnu podršku politici Hrvata u BIH niti kroz veću ili manju novčanu pomoć bio na čelu Vlade SDP ili HDZ. Štoviše za vrijeme SDP-a sredstva su krenula pristizati transparentnije. Ma koliko mi na to šutjheli desnica je u slučaju HRHB ispala totalno korumpirana.
Postoje dva puta - jedan sam već pominjao - podržati nezavisnu listu i koalirati s onom Vladm koja potpiše suradnju oko Trećeg ili :
Donošenjem novog zakona o glasovanju dijaspore ojačati ustavnu poziciju Hrvata u BIH. Kako?
Ako se hrvatsko iseljeništvo tj dijaspora definiraju kao oni koji trenutno ne žive u državi u kojoj su rođeni i ako BIH i HB sklope ugovor i sporazum prema sljedećim točkama:
Hrvati iz BiH ne pristaju da im bilo tko na bilo koji način oduzima stečeno pravo glasa u RH te su spremni to pravo braniti na UStavnom sudu. Ukoliko predjsednik RH povuče potpis sa Daytona i Washingtona - Hrvati u BIH vrlo rado će se odreći prava glasa za hrvatski parlament i predsjednika pod sljedećim uvjetima:
Hrvat koji živi u RH a rođen je na teritoriju BIH tretira se kao primarna dijaspora HB Hrvata , ima pravo glasovati u BIH kao dijaspora i u RH gdje trentuno živi. Hrvat koji živi u nekoj trećoj zemlji a rođen je u BIH iako ima rh državljanstvo također se tretirak kao primarna dijaspora HB Hrvata. NAd takvima RH vrši pozitivnu diskriminaciju : Oni naime mogu ostvariti biračko pravo na parlamentarnim izborima u RH tek ako prije toga ostvare svoje glasačko pravo na parlamentarnim izborima u BIH. Putem pošte npr.
Poštanski odrezak može bit dovoljno dobar dokaz. RH bi financijski pomogla, i medijskom informiranošču da se što više takvih podigne na izbore. U RH ima preko 400.000 takvih biračla koji imaju pravo glasa u BIH. Na Zapadu minimalno preko 350.000 onih koji još imaju veze sa BiH. Sve skupa - preko pola milijuna Hrvata iz BIH moglo bi se dići na izbore da glasuju na idućim parlamentarnim izborima u BIH.
Ako bi se donio takav zakon, nek u prvom naletu bude i 100.000 takvih mislim da bi napravili puno veću stvar nego iscrpljivati se u borbi za saborska mjesta.
Javnost u RH takav pristup bi pozdravila. A mi bi radili nešto što je i u nacionalnom interesu. Ja gledam svoje selo u BIH. Dva moja sela mog prezimena žive u RH. Svi oni imaju pravo glasA U bih NIKADA nisu glasovali.
Ako vam se ova ideja čini vrijedna daljnjeg razmatranja možemo je pretočiti u konkretan prijedlog zakona i poslati zastupnicima.
Dakle zamislite ovu situaciju. Ilija Šimić iz Slavonskog Broda koji je 92-e pobjegao iz Banjaluke dolazi glasovati na parlamentarne izbore u Hrvatskoj u svom Brodu - Žena ga ubaci u sistem i kaže - gospodine imate li potvrdu da ste glasovali u BIH? On kaže nemam. Onda ne možete glasovati. Odgovori mu tajnica. Na idućim izborima - Ilija Šimić je sretan. U ruci nosi poštanski odrezak kao dokaz da je glasovao poštom za BIH izbore, pored njega dva njegova sina i žena također nose odreske. I kao stanovnici RH glasuju u RH a kao djaspora Hrvata HB pomogli su onima koji su ostali u BIH da se lakše izbore za svoja prava.
Zanimljivo je da nikada do sada na HRT nije išao niti jedan predizborni spot koji je Hrvate rođene u BIH pozivao da se registriraju za izbore u BIH. TO je valjda hr državi skupo i luskuz.
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:33 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Konačno u Sabor ide zahtjev SDP-a na koji je HDZ pristao da se raspravlja o tome. Neki dan je bio članak da prema otm zakonu Hrvati u BIH imaju dva zastupnika u Saboru ali da oni ne odlučuju u formiranju parlamentarne većine. Mogu sudjelovati u raspravama al ne smiju glasovati oko proračuna.
Nešto na tu foru.
Ovdje bih htio otvoroti konstruktivnu temu i molim konačne prijedloge pa da nekakve usuglašene zaključke uputimo saborskim zastupnicima.
Moja teza je sljedeća , napadnite me ako se ne slažete:
Ako polazimo od činjenice da Hrvati žive u jednoj domovini i da u dvije države imaju status konstitutivnog naroda i ako tu činjenicu nitko i ne pobija smijemo zaključiti sljedeće:
Od dosadašnjih zastupnika u RH saboru Hrvati u BIH nisu imali neke veće koristi. Status Hrvata u BIH nije se mijenjao niti kroz institucionalnu podršku politici Hrvata u BIH niti kroz veću ili manju novčanu pomoć bio na čelu Vlade SDP ili HDZ. Štoviše za vrijeme SDP-a sredstva su krenula pristizati transparentnije. Ma koliko mi na to šutjheli desnica je u slučaju HRHB ispala totalno korumpirana.
Postoje dva puta - jedan sam već pominjao - podržati nezavisnu listu i koalirati s onom Vladm koja potpiše suradnju oko Trećeg ili :
Donošenjem novog zakona o glasovanju dijaspore ojačati ustavnu poziciju Hrvata u BIH. Kako?
Ako se hrvatsko iseljeništvo tj dijaspora definiraju kao oni koji trenutno ne žive u državi u kojoj su rođeni i ako BIH i HB sklope ugovor i sporazum prema sljedećim točkama:
Hrvati iz BiH ne pristaju da im bilo tko na bilo koji način oduzima stečeno pravo glasa u RH te su spremni to pravo braniti na UStavnom sudu. Ukoliko predjsednik RH povuče potpis sa Daytona i Washingtona - Hrvati u BIH vrlo rado će se odreći prava glasa za hrvatski parlament i predsjednika pod sljedećim uvjetima:
Hrvat koji živi u RH a rođen je na teritoriju BIH tretira se kao primarna dijaspora HB Hrvata , ima pravo glasovati u BIH kao dijaspora i u RH gdje trentuno živi. Hrvat koji živi u nekoj trećoj zemlji a rođen je u BIH iako ima rh državljanstvo također se tretirak kao primarna dijaspora HB Hrvata. NAd takvima RH vrši pozitivnu diskriminaciju : Oni naime mogu ostvariti biračko pravo na parlamentarnim izborima u RH tek ako prije toga ostvare svoje glasačko pravo na parlamentarnim izborima u BIH. Putem pošte npr.
Poštanski odrezak može bit dovoljno dobar dokaz. RH bi financijski pomogla, i medijskom informiranošču da se što više takvih podigne na izbore. U RH ima preko 400.000 takvih biračla koji imaju pravo glasa u BIH. Na Zapadu minimalno preko 350.000 onih koji još imaju veze sa BiH. Sve skupa - preko pola milijuna Hrvata iz BIH moglo bi se dići na izbore da glasuju na idućim parlamentarnim izborima u BIH.
Ako bi se donio takav zakon, nek u prvom naletu bude i 100.000 takvih mislim da bi napravili puno veću stvar nego iscrpljivati se u borbi za saborska mjesta.
Javnost u RH takav pristup bi pozdravila. A mi bi radili nešto što je i u nacionalnom interesu. Ja gledam svoje selo u BIH. Dva moja sela mog prezimena žive u RH. Svi oni imaju pravo glasA U bih NIKADA nisu glasovali.
Ako vam se ova ideja čini vrijedna daljnjeg razmatranja možemo je pretočiti u konkretan prijedlog zakona i poslati zastupnicima.
Dakle zamislite ovu situaciju. Ilija Šimić iz Slavonskog Broda koji je 92-e pobjegao iz Banjaluke dolazi glasovati na parlamentarne izbore u Hrvatskoj u svom Brodu - Žena ga ubaci u sistem i kaže - gospodine imate li potvrdu da ste glasovali u BIH? On kaže nemam. Onda ne možete glasovati. Odgovori mu tajnica. Na idućim izborima - Ilija Šimić je sretan. U ruci nosi poštanski odrezak kao dokaz da je glasovao poštom za BIH izbore, pored njega dva njegova sina i žena također nose odreske. I kao stanovnici RH glasuju u RH a kao djaspora Hrvata HB pomogli su onima koji su ostali u BIH da se lakše izbore za svoja prava.
Zanimljivo je da nikada do sada na HRT nije išao niti jedan predizborni spot koji je Hrvate rođene u BIH pozivao da se registriraju za izbore u BIH. TO je valjda hr državi skupo i luskuz. Pravo glasa je temeljno ljudsko pravo i ne može ga se netko odricati u tuđe ime. Dakle, svaki pojedinac sam odlučuje o svom biračkom pravu i ako ga ne želi realizirati jednostavno ne glasa. Sve drugo ne može proći ni na Ustavnom sudu RH ni na Europskom sudu za ljudska prava.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zrikavac
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:35 |
|
|
Slažem se. želim potaknuti forumaše ovjd da prosudimo jedno - jesu li nam bitniji 5 saborskih zastupnika ili 150.000 glasova dijaspore HercegBosne?
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
PCM
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:41 |
|
|
Aktivirat HB dijasporu na način - prvo imate glasat na BIH izborima pa onda tek u HR uz predočeni dokaz je jednostavno nemoguće. Aktivirat HB dijasporu se može na način da se uputi zahtjev zastupnicima odnosno da to bude jedan od temelja tj.zahtjeva potpisa koalicije sa bilo kime. Dakle bez obzira jel se radi o "nezavisnoj listi" ili ovim "HDZ ovim ljepotanima" - zahtjev da Vlada napravi veliku kampanju registriranja BIH Hrvata iz Hrvatske za glasanje na izborima u BIH - odrediti proračun sredstva za to etc ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zrikavac
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:48 |
|
|
Pa eto i to je prijedlog. Slažem se da bi ovo bilo upitno. Al može se možda nekim poticajima osim marketingom natjerati našu HB dijasporu na to.
Fascinatno je koliko brzo Hrvati HB žele zaboraviti da su iz HB kako oni u RH tako oni i u trećim zemlljama. jebe nas taj naziv Republika Hrvatska. Da i jedan kanton u BIH u sebi nosi naziv Hrvatska to bi išlo drugačije.
Jedino od javnih osoba onaj Chuvalo je u interviewu kanadskom novinaru rekao i ispravio ga - ja nisam iz Hrvatske - ja sam Hrvat iz Hercegovine , iz Bosne i Hercegovine. To je rijetkost.
Moj rođak iz Clevlanda u osobnoj je napisao Posušje - Hrvatska. Doduše rođen je u vrijeme Banovine Hrvatske al nije jedini takav. Zmaj od zemuna isto nosi Posušje - Hrvatska. Njima je HB nepoznat pojam. A BIH pogotovo Bosna nešto što ne žele čuti. Sad da oni glasuju za bosanske izbore. fuuuj. kuiš.
ISta stvar je sa nama. Odupiremo se asimilaciji a svi govorimo bosanske tablice. bosanski pasoš. A on izdan u Ljubuškom??!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:49 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Slažem se. želim potaknuti forumaše ovjd da prosudimo jedno - jesu li nam bitniji 5 saborskih zastupnika ili 150.000 glasova dijaspore HercegBosne? Pet zastupnika teoretski može odigrati veliku ulogu, jer oni predstavljaju poticaj strankama u Hrvatskoj da brane interese Hrvata HB, kako bi dobili njihove glasove. Najbolje što se tu može dogoditi je da krenu alternativne liste u HB pa da ta mjesta postanu pravi kapital. Zašto se Lovrićka ili netko iz njene stranke ne bi kandidirao na toj listi? Čim HDZ pomisli da postoji mogućnost da izgubi ta mjesta, promijenit će svoj pristup BIH. Inače, iluzije su da se nekakvim odricanjem može promijeniti percepcija Hrvata HB u RH. Oni koji vas mrze (manjina) će vas uvijek mrziti jer predstavljate najvitalniji i najhrvatskiji dio naroda i pljuvat će vas zbog toga. Ostatak, oni koji vas mrze zbog vlastitih kompleksa, mrzit će vas i dalje, dok god sami budu kilavi, nesposobni i nikakvi. Indiferentna većina će biti indiferentna i dalje, a oni koji vas vole voljet će vas i dalje. Svoju percepciju o percepciji većine Hrvata RH prema Hrvatima HB ćete promijeniti ako osnujete vlastite dnevne novine u RH pa ćete vidjeti koliko će vam ljudi prići, što će biti dokaz da su mrzitelji u manjini.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
PCM
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:53 |
|
|
To nije točno . Ja nikad nisam zanijekao porijeklo prije bi si pucao u glavu , a i masa mojih Bosanaca i Hercegovaca jednako tako , dapače uvijek je u društvo često zajebancija na taj račun tj. mi na svoj račun ...
Konkretno za sebe uvijek kažem da dolazim iz Dubrovnika al porijeklom sam iz Bosne to nikada ne zaboravim spomenuti. (SA)
To što postoje pičke koje se srame ne znači da je većina takva ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zrikavac
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:54 |
|
|
kako misliš naše bh novine u rh? čemu to?
misli da Hrvatima u RH u prvom redu trebaju hrvatske novine i neka hrvatska TV kuća.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
PCM
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 19:58 |
|
|
mateb je napisao/la: zrikavac je napisao/la: Slažem se. želim potaknuti forumaše ovjd da prosudimo jedno - jesu li nam bitniji 5 saborskih zastupnika ili 150.000 glasova dijaspore HercegBosne? Pet zastupnika teoretski može odigrati veliku ulogu, jer oni predstavljaju poticaj strankama u Hrvatskoj da brane interese Hrvata HB, kako bi dobili njihove glasove. Najbolje što se tu može dogoditi je da krenu alternativne liste u HB pa da ta mjesta postanu pravi kapital. Zašto se Lovrićka ili netko iz njene stranke ne bi kandidirao na toj listi? Čim HDZ pomisli da postoji mogućnost da izgubi ta mjesta, promijenit će svoj pristup BIH. Inače, iluzije su da se nekakvim odricanjem može promijeniti percepcija Hrvata HB u RH. Oni koji vas mrze (manjina) će vas uvijek mrziti jer predstavljate najvitalniji i najhrvatskiji dio naroda i pljuvat će vas zbog toga. Ostatak, oni koji vas mrze zbog vlastitih kompleksa, mrzit će vas i dalje, dok god sami budu kilavi, nesposobni i nikakvi. Indiferentna većina će biti indiferentna i dalje, a oni koji vas vole voljet će vas i dalje. Svoju percepciju o percepciji većine Hrvata RH prema Hrvatima HB ćete promijeniti ako osnujete vlastite dnevne novine u RH pa ćete vidjeti koliko će vam ljudi prići, što će biti dokaz da su mrzitelji u manjini. Slažem se , oni koji nas mrze i dalje će , indiferentni će se priklonit ili otklonit kako kad. Oni koji vole voljet će i dalje . Ključ je u novom pristupu. HDZovim zastupnicima treba poručiti i to javno u točkama ako treba zahtijevati konkretne stvari od njih ako žele glasove od naroda . U protivnome sastaviti nezavisnu listu i okrenut im leđa. Al srž problema je u nepostojanju poltičke platforme i zahtjeva. Dakle što sve BH Hrvati žele ? Jasno ne samo priča mi hoćemo Treći blabla ....
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 20:02 |
|
|
zrikavac je napisao/la: kako misliš naše bh novine u rh? čemu to?
misli da Hrvatima u RH u prvom redu trebaju hrvatske novine i neka hrvatska TV kuća. Novine hercegbosanskog ili hercegovačkog lobija u Zagrebu, ako hoćeš tako. Pa pola Zagreba su Hercegovci u prvom ili drugom koljenu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 20:03 |
|
|
PCM je napisao/la: mateb je napisao/la: Pet zastupnika teoretski može odigrati veliku ulogu, jer oni predstavljaju poticaj strankama u Hrvatskoj da brane interese Hrvata HB, kako bi dobili njihove glasove. Najbolje što se tu može dogoditi je da krenu alternativne liste u HB pa da ta mjesta postanu pravi kapital. Zašto se Lovrićka ili netko iz njene stranke ne bi kandidirao na toj listi? Čim HDZ pomisli da postoji mogućnost da izgubi ta mjesta, promijenit će svoj pristup BIH.
Inače, iluzije su da se nekakvim odricanjem može promijeniti percepcija Hrvata HB u RH. Oni koji vas mrze (manjina) će vas uvijek mrziti jer predstavljate najvitalniji i najhrvatskiji dio naroda i pljuvat će vas zbog toga. Ostatak, oni koji vas mrze zbog vlastitih kompleksa, mrzit će vas i dalje, dok god sami budu kilavi, nesposobni i nikakvi. Indiferentna većina će biti indiferentna i dalje, a oni koji vas vole voljet će vas i dalje.
Svoju percepciju o percepciji većine Hrvata RH prema Hrvatima HB ćete promijeniti ako osnujete vlastite dnevne novine u RH pa ćete vidjeti koliko će vam ljudi prići, što će biti dokaz da su mrzitelji u manjini.
Slažem se , oni koji nas mrze i dalje će , indiferentni će se priklonit ili otklonit kako kad. Oni koji vole voljet će i dalje . Ključ je u novom pristupu. HDZovim zastupnicima treba poručiti i to javno u točkama ako treba zahtijevati konkretne stvari od njih ako žele glasove od naroda . U protivnome sastaviti nezavisnu listu i okrenut im leđa. Al srž problema je u nepostojanju poltičke platforme i zahtjeva. Dakle što sve BH Hrvati žele ? Jasno ne samo priča mi hoćemo Treći blabla .... E to.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
PCM
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 20:33 |
|
|
Uglavnom , za početak stavit 5, 10 , 20 točaka sa konkretnim zahtjevima . Konzultirat se i sa drugima i uzet u obzir trenutnu političku i gospodarsku situaciju , te napisati zahtjeve u realnoj sferi. To je dobar početak . Medijski to izložiti i gurati da uđe u mainstream i glave glasača. Dati potporu i glas onoj političkoj opciji koja pristane na zahtjeve ili bar najveći dio ... I to s potpisom , ništa na lijepe oči ... ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Stecak
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 29 sij 2010, 21:13 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Pa eto i to je prijedlog. Slažem se da bi ovo bilo upitno. Al može se možda nekim poticajima osim marketingom natjerati našu HB dijasporu na to. Ne samo marketing ali i politički i gospodarski. Ukoliko smo dobro organiziran onda sv je moguće. Ja bih predložio da gdje god ima veća Hrvatska kolonija u svijetu da tražimo da BiH konzul bude iz reda Hrvatskog naroda. Citat: Fascinatno je koliko brzo Hrvati HB žele zaboraviti da su iz HB kako oni u RH tako oni i u trećim zemlljama. jebe nas taj naziv Republika Hrvatska. Da i jedan kanton u BIH u sebi nosi naziv Hrvatska to bi išlo drugačije.
Jedino od javnih osoba onaj Chuvalo je u interviewu kanadskom novinaru rekao i ispravio ga - ja nisam iz Hrvatske - ja sam Hrvat iz Hercegovine , iz Bosne i Hercegovine. To je rijetkost.
Moj rođak iz Clevlanda u osobnoj je napisao Posušje - Hrvatska. Doduše rođen je u vrijeme Banovine Hrvatske al nije jedini takav. Zmaj od zemuna isto nosi Posušje - Hrvatska. Njima je HB nepoznat pojam. A BIH pogotovo Bosna nešto što ne žele čuti. Sad da oni glasuju za bosanske izbore. fuuuj. kuiš.
ISta stvar je sa nama. Odupiremo se asimilaciji a svi govorimo bosanske tablice. bosanski pasoš. A on izdan u Ljubuškom??! Ne bi išlo drugačije. Mislim da puno ljudi su zaboravili da u dijasporu BiH se još uvijek smatra kao strana zemlja. Iako su ponosni recimo Hercegovci nitko od njih ne osjeti nekakav dužnosti ili lojalnosti prema BiH. Možda je rat to sve pokrenuo ali sigurno nitko u Dijaspori je ikada mislio da će BiH postati samostalna država, jer su uvijek mislili i računali na to da BiH bude dio Hrvatske.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Pancho
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 13:15 |
|
|
Otkad su Hrvati iz Herceg Bosne dijaspora?
|
![](images/spacer.gif) |
caporegime
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 14:24 |
|
|
jebala vas sve dijaspora. jebala vas u sve rupe koje imate. zašto uopće rabite taj kolokvijalni naziv za iseljene ljude, koji nema nikakvog pravnog značaja. priča o dijaspori, kao iseljenicima iz hrvatske te o hrvatima iz bih koji su autohtono stanovništvo i na temelju toga raditi diferencijaciju od koje ovisi nečije pravo glasa je tema za notorne idiote ili one koji misle da su oni kojima je upućena tema-idioti.
u svakoj državi postoje samo dvije skupine građana. oni koji imaju prebivalište na teritoriju matične države i oni koji imaju prebivalište na teritoriju neke druge države. i amen.
hvatati se na ikakve zrikijeve prijedloge i slušati njegove ideje i njegova rješenja koji sa vezom imaju veze ko što crni musliman ima veze sa saskim ogrankom NPP-a je gubljenje vremena. zastrašujuće je što je na stavljanje tema i rasprava na temu najraspoloženiji čovjek koji iz dana u dan pokazuje čudovišno neznanje o pravnim pojmovima kao i o ikakvom ustrojstvu vlasti. Slušati njega je još gore nego slušati jednog znanca koji je iako prešavši tridesetu, i dalje aktivan u nekom pokretu mladih, što mu pomaže u prevladavanju što apstinencijskih kriza, što psihoza uzrokovanih najmanje 15 godišnjim stažom na raznoraznim kemikalijama i čija rješenja u odnosu na probleme promatraš zbunjeno kao što bi promatrao kirurga koji se sprema za operaciju pa umjuesto skalpela stavi na glavu lubanju, uzme štap pa u krug u ritmu, heja-haja-heja-heja-koj-heja-hoj
zašto su najtupaviji uvijek najaktivniji? ovaj forum je samo mikroprimjer za političku scenu. ono najgluplje i najnesposobnije se gura ko cigo u redu za kartu za ringišpil.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
caporegime
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 14:33 |
|
|
Citat: Ukoliko predjsednik RH povuče potpis sa Daytona i Washingtona - Hrvati u BIH vrlo rado će se odreći prava glasa za hrvatski parlament i predsjednika pod sljedećim uvjetima:
kad je netko operiran od ikakve realnosti, od ičega konstruktivnog evo što se događa. neka mu netko više uvali kakvu igru, monopoly, ili civilisation ili sim city ili nešto na tu foru. ovome dati u ruke išta od odgovornosti, je naqpraviti veću štetu nego pijanom čimpanzi sa downovim sindromom dati u ruke upravljač boeinga 747 punog nobelovaca i pripadajućih akademika. zriki drag si mi, ni ne znaš kako i koliko ali brate okusi malo život, potuci se, poševi nešto rizično, odi na gostovanje, napije se, razvuci crtu panduru iza leđa, propješači po sahari, ili barem po kozari boku poslije 9 navečer.... ne moraš nedostatak životnih zgoda kompenzirati ovakvim nebulozama. _________________
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 14:35 |
|
|
caporegime je napisao/la: kad je netko operiran od ikakve realnosti, od ičega konstruktivnog evo što se događa. neka mu netko više uvali kakvu igru, monopoly, ili civilisation ili sim city ili nešto na tu foru. ovome dati u ruke išta od odgovornosti, je naqpraviti veću štetu nego pijanom čimpanzi sa downovim sindromom dati u ruke upravljač boeinga 747 punog nobelovaca i pripadajućih akademika.
Koja mašta jbt.. I meni ide na neku stvar taj pojam..dijaspora..
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 21:18 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: caporegime je napisao/la: kad je netko operiran od ikakve realnosti, od ičega konstruktivnog evo što se događa. neka mu netko više uvali kakvu igru, monopoly, ili civilisation ili sim city ili nešto na tu foru. ovome dati u ruke išta od odgovornosti, je naqpraviti veću štetu nego pijanom čimpanzi sa downovim sindromom dati u ruke upravljač boeinga 747 punog nobelovaca i pripadajućih akademika.
Koja mašta jbt.. I meni ide na neku stvar taj pojam..dijaspora.. Kao što capo reče, taj pojam je politička izmišljotina bez ikakvog zakonskog značenja. Može se govoriti o državljanima s prebivalištem u RH ili ne, ali ključan pojam je državljani. Državljanstvo daje sva temeljna prava i o tom se treba trubit, a ne da ljudi misle da će im oduzeti nekretnine jer imaju prebivalište izvan RH.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
RajvoSa
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 22:45 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Lova je ključ svega, treba naći način (kako?) iskorisititi ministarstva financija ZHŽ, HBŽ, HNŽ, PŽ i SBŽ (ključ je izbjeći begove i begovice iz Sarajeva) za preusmjeravanje novca dijaspore u korisne projekte. Samo se ugledati na primjere Irske i Izraela, ne moramo ništa sami izmišljati. Citat: The Ireland Funds is a global fundraising organization for people of Irish ancestry and friends of Ireland, dedicated to raising funds to support programs of peace and reconciliation, arts and culture, education and community development throughout the island of Ireland. The Funds exist in many 12 countries around the world, the largest member of the network being The American Ireland Fund, and, after Atlantic Philanthropies, may be the second largest non-governmental donor to Irish causes. The global chairman of the Ireland Funds is Tony O'Reilly.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zrikavac
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 30 sij 2010, 23:10 |
|
|
caporegime je napisao/la: jebala vas sve dijaspora. jebala vas u sve rupe koje imate. zašto uopće rabite taj kolokvijalni naziv za iseljene ljude, koji nema nikakvog pravnog značaja. priča o dijaspori, kao iseljenicima iz hrvatske te o hrvatima iz bih koji su autohtono stanovništvo i na temelju toga raditi diferencijaciju od koje ovisi nečije pravo glasa je tema za notorne idiote ili one koji misle da su oni kojima je upućena tema-idioti.
u svakoj državi postoje samo dvije skupine građana. oni koji imaju prebivalište na teritoriju matične države i oni koji imaju prebivalište na teritoriju neke druge države. i amen.
hvatati se na ikakve zrikijeve prijedloge i slušati njegove ideje i njegova rješenja koji sa vezom imaju veze ko što crni musliman ima veze sa saskim ogrankom NPP-a je gubljenje vremena. zastrašujuće je što je na stavljanje tema i rasprava na temu najraspoloženiji čovjek koji iz dana u dan pokazuje čudovišno neznanje o pravnim pojmovima kao i o ikakvom ustrojstvu vlasti. Slušati njega je još gore nego slušati jednog znanca koji je iako prešavši tridesetu, i dalje aktivan u nekom pokretu mladih, što mu pomaže u prevladavanju što apstinencijskih kriza, što psihoza uzrokovanih najmanje 15 godišnjim stažom na raznoraznim kemikalijama i čija rješenja u odnosu na probleme promatraš zbunjeno kao što bi promatrao kirurga koji se sprema za operaciju pa umjuesto skalpela stavi na glavu lubanju, uzme štap pa u krug u ritmu, heja-haja-heja-heja-koj-heja-hoj
zašto su najtupaviji uvijek najaktivniji? ovaj forum je samo mikroprimjer za političku scenu. ono najgluplje i najnesposobnije se gura ko cigo u redu za kartu za ringišpil. Dijaspora (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. stoljeća grupu ljudi ili etničke skupine, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Slušaj ojebino. Ovdje sam pokušao bez uvreda, konstruktivno, i bez namjere da se pravim mudriji od bilo kog drugog pokrenuti zdravu raspravu o tome kako Hrvati u BIH mogu na izborima aktivirati svoju DIJASPORU, ISELJENIŠTVO, RASELJENE LJUDE IZ HB , bili oni u RH ili po svijetu. Umjesto argumentirane negacije ili afirmacije te teme čime se ti baviš? Likom i djelom druga Zrikija I to na natko zao, prizeman i jadan način da bi se trebao gaditi prvo sam sebi pa onda i ostalima. Ne mislim s tobom ulaziti u raspravu. Svaka rasprava s tobom zamka je u kojoj pit-bull terijer iz ljubuškog koji je upravo istukao ženu, polomio pola stana, povukao dvi lajne speed sjeo za komp i jednom rukom drka a drugom se gladi i pokazuje svijetu tastasterone. (namjerna varijacija) Dakle ojebino odbij. Što si očekivao da ću ti sad iznijeti detalje iz života kojima ću te razuvjeriti da si i dalje budala? Ne. JA sam upravo sve ono što si ti rekao. Dakle drž se teme. Ili se brate liječi. a ti admine ili pravi sanitari čvor oko ovakvih ili brate reci da je ovo forum wanabe ptspovaca pa da ćeramo neđe di je svježijeg zraka....
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 31 sij 2010, 00:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Idemo natrag na temu. Capo, nepotrebno si minirao i odvukao temu u pogrešnom pravcu, ovo je čini mi se zamišljeno kao topic za ideje kako povezati HB dijasporu u RH i trećim zemljama, a ne za cjepidlačenje oko pravne definicije državljana sa trajnim prebivalištem i onih van.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 31 sij 2010, 00:17 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
zrikavac je napisao/la: Ovdje sam pokušao bez uvreda, konstruktivno, i bez namjere da se pravim mudriji od bilo kog drugog pokrenuti zdravu raspravu o tome kako Hrvati u BIH mogu... Samo nastavi, bez pokušaja, samo nastavi... ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif)
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
caporegime
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 31 sij 2010, 11:58 |
|
|
Citat: Svaka rasprava s tobom zamka je u kojoj pit-bull terijer iz ljubuškog koji je upravo istukao ženu, polomio pola stana, povukao dvi lajne speed sjeo za komp i jednom rukom drka a drugom se gladi i pokazuje svijetu tastasterone. (namjerna varijacija)
ak jednom rukom drkam a drugom se mazim, kako onda pišem? no dobro, pređimo na ozbiljnije stvari. poanta je bila u tome da svaki prijedlog, poput ovog zrikijevog, koji uključuje nekako uvjetovanje, prava glasa, ograničavanje, izvršavanje predradnji u vezi toga, predstavlja rijetko viđenu budalaštinu. s prijedlogom na kojega ozbiljni ljudi mogu reagirati na jedini očekivani način. vratima u nos, jer predlagati tako nešto, s očekivanjem da takav prijedlog netko uzme za ozbiljno, je iluzornost. milsim da bi zriki trebao prvo otići na dvogodišnji tečaj normaliziranja i izbacivanja iz glave nerealnih maštarija ako se već toliko gura i želi djelovati politički na korist i zadovoljstvo svom narodu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mara
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 31 sij 2010, 13:13 |
|
|
caporegime je napisao/la: Citat: Ukoliko predjsednik RH povuče potpis sa Daytona i Washingtona - Hrvati u BIH vrlo rado će se odreći prava glasa za hrvatski parlament i predsjednika pod sljedećim uvjetima:
kad je netko operiran od ikakve realnosti, od ičega konstruktivnog evo što se događa. neka mu netko više uvali kakvu igru, monopoly, ili civilisation ili sim city ili nešto na tu foru. ovome dati u ruke išta od odgovornosti, je naqpraviti veću štetu nego pijanom čimpanzi sa downovim sindromom dati u ruke upravljač boeinga 747 punog nobelovaca i pripadajućih akademika. zriki drag si mi, ni ne znaš kako i koliko ali brate okusi malo život, potuci se, poševi nešto rizično, odi na gostovanje, napije se, razvuci crtu panduru iza leđa, propješači po sahari, ili barem po kozari boku poslije 9 navečer.... ne moraš nedostatak životnih zgoda kompenzirati ovakvim nebulozama. _________________ Neznam je ovaj post bolji od predhodnog, u svakom slucaju si u pravu, te nam "ideje" vise stete nego ista!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dijaspora - kako taj problem okrenuti u korist HercegBosne Postano: 31 sij 2010, 13:29 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Malo Goebelsovštine: caporegime je napisao/la: Zriki drag si mi caporegime je napisao/la: jednom rukom drkam a drugom se mazim Capo postaje institucija, ne znam ko je neuvjerljiviji - oni što napadaju Zagreb ili oni koji ga brane. ![aleale :aleale](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a055.gif)
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: =ERCEGOVAC=, AmazonBot i 18 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|