|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 117 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Salivator
|
Naslov: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 31 ožu 2024, 21:07 |
|
|
Što mislite o eventualnoj legalizaciji marihuane? Da li ste protiv ili za? Koji su ekonomski i socijalni benefiti? Da li ovo područje ima potencijala u takvoj vrsti turizma? Citat: Prva zemlja u Europi koja je legalizirala travu je Malta, dopustivši tako ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu. Sličnu politiku vode i druge europske zemlje, poput Luksemburga, Švicarske, Nizozemske i Njemačke koji ne kriju da žele osnovati legalno regulirano tržište.
Prvi u svijetu koji je legalizirao i uredio prodaju i rekreativnu upotrebu marihuana jest Urugvaj, a potom je to učinila i Kanada. Rezultati su generalno bolji: deblji proračun, manje kaznenih procesa, rasterećeni sudovi, a ni jedna zemlja nije zabilježila masovno povećano korištenje kanabisa.
Biljka kanabis i njezini derivati postali su brzorastuća industrija vrijedna oko 20 milijardi eura godišnje, a očekuje se da će donijeti više od 50 milijardi eura širom svijeta do 2024. Oprostite ako je tema bila prije, al mislim da Hercegovina ima strašan potencijal za uzgoj , regulirano tržište bi rasteretilo sudove, a stopa kriminala bi pala još više. Naravno,tu mislim prije svega državnu regulaciju,zašto ne ako je jedan Tajland prepoznao potencijal ?
|
|
Vrh |
|
|
Zahumlje
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 31 ožu 2024, 21:40 |
|
|
Da. Ja bih i prostituciju legalizirao. Nećeš se nikada riješiti nekih stvari. Žene testirane, vode se kao zaposlene, udari se porez na uslugu, država zarađuje, miče se kriminal iz djelatnosti.
A imamo tisuće otoka, pa barem da 2 budu orijentirana na marihuana turizam.
U BiH teško ostvarivo. Jednima grijeh, drugima haram, a svi na koksu.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 08:42 |
|
|
Citat: Kanada je, nakon Urugvaja, druga država u svijetu u kojoj je legalizirana marihuana na cijelom području zemlje. Razlika je jedino u tomu što korisnici marihuane u Urugvaju moraju ostaviti otiske prstiju pri kupovini, dok se kupcima u Kanadi jamči anonimnost.
Federalna Vlada propisala je opća pravila, a provincije i teritoriji odlučuju o načinima prodaje, distribucije i naplaćivanja.
Prema pravilima koja vrijede u cijeloj Kanadi, odrasla osoba može posjedovati najviše 30 g marihuane te u kućnom uzgoju može uzgajati najviše 4 stabljike, a legalno je kupovati sušeni i svježi kanabis te ulje od kanabisa. Međutim, jestivi proizvodi ili proizvodi koji se uzimaju intravenozno još uvijek nisu legalni, vožnja pod utjecajem marihuane je ilegalna te kao i alkohol ne smije biti izložena na vidljivom mjestu ili dostupna putnicima u vozilu, maloljetnim osobama je zabranjen pristup prodavaonicama koje prodaju marihuanu, čak i u pratnji odraslih osoba.
Svaka provincija sama odlučuje komu će dodijeliti dozvole za uzgoj te na koji će način prodavati marihuanu. Veliki broj provincija odlučio se dozvolu za prodaju dodijeliti kompanijama u vlasništvu države i onima koje su dosad prodavale samo alkohol i imaju monopolistički položaj na tržištu. Marihuana se može kupiti i on-line, a Canada Post će imati isključivo pravo dostave proizvoda. Također, svaka provincija sama odlučuje o cijenu različitih proizvoda te o dobnoj granici za legalnu kupovinu. Većina provincija i teritorija odlučila se za dobnu granicu od 19 godina. Marihuana će se oporezivati na način da kupac plaća 1 CAD na vrijednost marihuane do 10 CAD, odnosno 10 posto ukoliko je vrijednost kupljene marihuane veća od 10 CAD.
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 08:47 |
|
|
Citat: SJEVERNA MAKEDONIJA POSTAJE EUROPSKA KANABIS SUPERSILA; Glavni savjetnik makedonskog premijera poznat je kao Don Marihuana i planira od Skoplja napraviti Amsterdam.
Prema brojnim analizama, THC tržište najbrže je rastući biznis na svijetu što je vidljivo i iz broja novih radnih mjesta i naplaćenih poreza u SAD i Kanadi kada su te dvije države legalizirale marihuanu za opću uporabu. Socijaldemokratska vlada Sjeverne Makedonije želi progurati zakon o legalizaciji marihuane koji bi omogućio upotrebu za rekreativne svrhe, sađenje, turizam te tekstilnu industriju.
Nije riječ samo o uporabi industrijske konoplje – koja se od 2019. godine može uzgajati i u Hrvatskoj – nego o znatno širem biznisu koji bi u Sjevernu Makedoniju mogao dovesti mnoštvo turista te snažno djelovati na oporavak ekonomije devastirane dugotrajnom pandemijskom krizom.
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Prvo treba utvrditi na kojoj razini vlasti je ovo.
Ako je na kantonalnoj onda recimo HBŽ jedina može legalizirati, i postati eldorado napušavanja za čitavu regiju.
Ili PŽ za Slavoniju i sjevernu BiH, ma iz Novog Sada bi u Orašje dolazili. Plus legalni uzgoj.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zahumlje
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:06 |
|
|
Ne znam kakav je puls makedonskog društva, no ako oni pokrenu THC biznis prije jedne Hrvatske, stvarno smo idioti. Pola Zagreba i cijela obala je u dimu, zašto jednostavno ne progurati marihuana turizam barem u nekim zonama hrvatskog otočja/obale?
Ne vidim u BiH taj tip društva za takve poslovne "avanture".
|
|
Vrh |
|
|
Zahumlje
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:07 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Prvo treba utvrditi na kojoj razini vlasti je ovo.
Ako je na kantonalnoj onda recimo HBŽ jedina može legalizirati, i postati eldorado napušavanja za čitavu regiju.
Ili PŽ za Slavoniju i sjevernu BiH, ma iz Novog Sada bi u Orašje dolazili. Plus legalni uzgoj. Baš sam htio napisati za HBŽ, koji bi to spas bio. Pola Dalmacije ima rizle u džepu, to bi bili kibuci po HBŽ-u.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:11 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Prvo treba utvrditi na kojoj razini vlasti je ovo.
Ili PŽ za Slavoniju i sjevernu BiH, ma iz Novog Sada bi u Orašje dolazili. Plus legalni uzgoj. Revitalizacija HBŽ, financijska injekcija, povratak mladih... Trebalo bi davati poticaje da se ljudi ne sele u HBŽ
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:18 |
|
|
Zahumlje je napisao/la: Ne znam kakav je puls makedonskog društva, no ako oni pokrenu THC biznis prije jedne Hrvatske, stvarno smo idioti. Pola Zagreba i cijela obala je u dimu, zašto jednostavno ne progurati marihuana turizam barem u nekim zonama hrvatskog otočja/obale?
Ne vidim u BiH taj tip društva za takve poslovne "avanture". Da,upravo kaskamo za jednom Makedonijom i Tajlandom( gdje si mogao biti osuđen na smrtnu kaznu za džoint ) Zapadna Europa je više-manje dekriminalizirala sve u vezi kanabisa za osobnu upotrebu. One glupave priče o "gateway drug" ne vjeruje više ni Sakoman. Poznajem nekoliko ljudi koji tamane sve droge i alkohol, a bježe od trave kao vrag od tamjana. Introspektiva ih ubije
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mislim da je razina kantonalna, bilo da je riječ o poljoprivredi ili zdravstvu.
Problem je ako ima državni ili federalni zakon koji marihuanu definira kao drogu (a za federalni je onda pitanje je li uopće ustavan, jer mi to zvuči ko kantonalna nadležnost).
Ako nigdje nije nabrojana marihuana, u nijednom zakonu, nego samo u propisima, onda kantonalni zakon bi trebao biti jači od propisa na bilo kojoj razini.
Opet, kanton može donijeti zakon, i dok ga se ne proglasi neustavnim (i to ako), sve je legalno.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zahumlje
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Mislim da je razina kantonalna, bilo da je riječ o poljoprivredi ili zdravstvu.
Problem je ako ima državni ili federalni zakon koji marihuanu definira kao drogu (a za federalni je onda pitanje je li uopće ustavan).
Ako nigdje nije nabrojana, u nijednom zakonu, nego samo propisima, onda kantonalni zakon bi trebao biti jači od propisa na bilo kojoj razini.
Opet, kanton može donijeti zakon, i dok ga se ne proglasi neustavnim, sve je legalno. Što nije identična situacija (bila) u Americi s marihuanom? Na kraju dana, neustavnost nečega u BiH, nije da se baš primjenjuje.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:22 |
|
|
Sramotno je da su Makedonci ispred.
Baš poraz.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:23 |
|
|
Citat: Kanabis pozitivno utječe u prevenciji simptoma post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazuju najnovija istraživanja.
Naime, u rezultatima istraživanja se navodi da ova biljka uzrokuje promjene u dijelu mozga koji je povezan sa traumatskim sjećanjima.
Naučnici sa Univerziteta Haifa iz Izraela su ispitali efekte spoja WIN 55,212-2, sintetičkog spoja koji proizvodi slične efekte kao tetrahidrokanabiol (THC), glavni sastojak marihuane, prenosi Daily Mail.
Eksperiment je provođen tako što su pacove tretirali elektro-šokovima koji na njih djeluju kao trauma, a nakon toga su nekim ubrizgavane male količine sintetičke marihuane.
Nekoliko dana kasnije, pacovi su bili izloženi podsjetinicima traume koji bi evocirali sjećanje na samu traumu, a samo oni kojima je ubrizgana sintetička marihuana nisu pokazivali simptome PTSP-a.
Također, istraživanja su pokazala da je kod pacova koji su izloženi traumi povećana aktivnost dva moždana receptora povezana sa emoocijama, zvanih CB1 i GR.
Sintetički kanabis je spriječio aktivnost ovih receptora u hippocampuru i prednjem cortexu, koji su dijelovi mozga zaduženi za formiranje i čuvanje traumatskih sjećanja.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:25 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25771 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Dolina Neretve je Bogom data za uzgoj kanbisa.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:28 |
|
|
Zahumlje je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Mislim da je razina kantonalna, bilo da je riječ o poljoprivredi ili zdravstvu.
Problem je ako ima državni ili federalni zakon koji marihuanu definira kao drogu (a za federalni je onda pitanje je li uopće ustavan).
Ako nigdje nije nabrojana, u nijednom zakonu, nego samo propisima, onda kantonalni zakon bi trebao biti jači od propisa na bilo kojoj razini.
Opet, kanton može donijeti zakon, i dok ga se ne proglasi neustavnim, sve je legalno. Što nije identična situacija (bila) u Americi s marihuanom? Na kraju dana, neustavnost nečega u BiH, nije da se baš primjenjuje. Slično nešto. Na federalnoj razini je još nelegalna,iako mislim da će uskoro većina saveznih država legalizirati. Potencijal za ove prostore je ogroman, i bilo bi glupo ne iskoristiti zlatnu gusku.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:33 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Dolina Neretve je Bogom data za uzgoj kanbisa. Zapravo čitav ovaj prostor, čak i Bosna. Veoma slična klima Sjevernoj Kaliforniji. Dodajmo i to da bi se vjerojatno prekinule veze sa albanskom smećarušom, te bi i sami kvalitet iste bio reguliran i stalan. Inače, kanabis je možda i najzahvalnija biljka što se tiče uzgoja. Potrebno je samo sunce i voda, a čitava se biljka može iskoristiti .
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:43 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25771 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Zahumlje je napisao/la: Pola Zagreba i cijela obala je u dimu, zašto jednostavno ne progurati marihuana turizam barem u nekim zonama hrvatskog otočja/obale?
Hrvatska ima previše turizma. Jačanje istog nije dobro. Samo bi dovelo do pojačane imigracije. Ali uzgoj kanabisa bi bio ok u smislu razvitka malih obiteljskih poljodjeljskig gazdinstava. Ono što je nekoć bio duhan a što smo maštali da može biti smilje to je sada "Mary Jane".
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 09:51 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Zahumlje je napisao/la: Pola Zagreba i cijela obala je u dimu, zašto jednostavno ne progurati marihuana turizam barem u nekim zonama hrvatskog otočja/obale?
Hrvatska ima previše turizma. Jačanje istog nije dobro. Samo bi dovelo do pojačane imigracije. Ali uzgoj kanabisa bi bio ok u smislu razvitka malih obiteljskih poljodjeljskig gazdinstava. Ono što je nekoć bio duhan a što smo maštali da može biti smilje to je sada "Mary Jane". No, turizam u BiH još nije toliko razrađen. Zamisli tour iz Dubrovnika po pašnjacima Hercegovine
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:00 |
|
|
Kakva budalaština.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1076 of 2558 - 42.06%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:03 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Kakva budalaština. Zašto? Misliš da nema potencijala ili da smo mi kao društvo nespremni?(Tj političari i javnost)
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:26 |
|
|
Salivator je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Kakva budalaština. Zašto? Misliš da nema potencijala ili da smo mi kao društvo nespremni?(Tj političari i javnost) Mislim da je drogiranje loše. Samo reci ne, ja neću to. Samo reci ne, ja nisam taj.
1076 of 2558 - 42.06%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Zahumlje
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:34 |
|
|
I kockanje je budalaština i grijeh, pa HDZ BiH živi od toga.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:47 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Salivator je napisao/la: Zašto? Misliš da nema potencijala ili da smo mi kao društvo nespremni?(Tj političari i javnost)
Mislim da je drogiranje loše. Samo reci ne, ja neću to. Samo reci ne, ja nisam taj. Šta je to droga? Daj definiciju.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:49 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Salivator je napisao/la: Zašto? Misliš da nema potencijala ili da smo mi kao društvo nespremni?(Tj političari i javnost)
Mislim da je drogiranje loše. Samo reci ne, ja neću to. Samo reci ne, ja nisam taj. Znači, kao društvo smo nespremni. Alkohol je puno štetniji i po pojedinca, obitelj i društvo. Kako je već navedeno, nijedna zemlja što je regulirala tržište nije zabilježila povećanje broja korisnika. Dakako ja govorim samo o marihuani, koja je postala zabranjena u svijetu tek nakon propagande USA na početku 20. stoljeća.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Legalizacija marihuane/kanabisa i ekonomski potencijal uzgoja u našim krajevima. Postano: 01 tra 2024, 10:53 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Mislim da je drogiranje loše.
Samo reci ne, ja neću to. Samo reci ne, ja nisam taj.
Šta je to droga? Daj definiciju. Droga je bježanje od stvarnosti. Pojedincu se ne sviđa stvarnost, pa onda okreće glavu da je ne gleda.
1076 of 2558 - 42.06%
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|