HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 lip 2025, 22:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kvazijugoslavenski kaos u glavi
PostPostano: 12 vel 2012, 16:53 

Vidim i na ovom forumu, a i drugima, nješto
što primjećujem i u komunikaciji s tobože politički svjsnim ljudima,
a i šire.

O čem se radi ?

Jednostavno, mnogima je još jugoslavenski ideologem u glavi-
iz ovih ili onih razloga- pa se, ako ne i svjesno, drže toga.

Ukratko, od postupne realizacije toga ideologema (prvo je počelo sa sportskim
raznim ligama, a na suptilnijim se razinama nastavlja na području jezične kulture- u Hrvatskoj
se sprječava donošenje zakona o jeziku, a u Srbiji provedba zakona koji bi ćirilicu
postavio za dominantno pismo) do zapadnobalkanske unije, carinske ili trgovinske.

Dio o uniji je propao zbog ulaska RH u EU (proces koji ima pluseve i minuseve), no
dio i dalje živi kroz neformalne poteze koji se vuku iza kulisa.

Da pojednostavim:

a) neka kvazijugoslavija može Hrvatima i Muslimanima i Crnogorcima samo štetiti,
dok Srbima može donijeti- zbog relativne raspršenosti, brojnosti i povoljnoga geopolitičkoga
položaja- korist, no srednjoročno isto urušavanje zbog sukoba s Albancima.

b) jedino je rješenje potpuno razgraničenje (u slučaju BH raspad, ili 3 nacionalne
konfederalne republike kao minimum minimuma)- jer jedino to može
donijeti u budućnosti solidne susjedske odnose- kao među skandinavskim državama.

Sve ostalo, svako trpanje u neke gulaše bez granica, dovodi do
daljnjih sukoba, a možda i rata- primjer je Libanon, a ima ih još.

Čini mi se da dobar dio forumaša-Hrvata to jednostavno ne razumije.
Ne zato jer bi bili nešto yu- nostalgični, nego podcjenjuju i ne vide opasnost zakulisnih igara.
Ili sve svode na neke viceve.

Uoči rata sve je bilo puno viceva "Top liste nadrealista". Nakon toga su
uslijedili pokolji, logori i ostalo.

Tako, da se ne bi reklo da nismo znali.

Vrh

Naslov: Re: Kvazijugoslavenski kaos u glavi
PostPostano: 12 vel 2012, 16:56 

Ja se potpuno slažem sa tobom. Samo potpuno razgraničenje može doneti mir i sreću svim narodima u regiji.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:00 

Ponudio si jedno od trajnih riješenja i slažem se.

Nego reci koji to forumaš sanja novu Jugoslaviju? Zbunio si me, ja ne vidim takvoga niti među Bošnjacima.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:03 

i_jopet je napisao/la:
Ponudio si jedno od trajnih riješenja i slažem se.

Nego reci koji to forumaš sanja novu Jugoslaviju? Zbunio si me, ja ne vidim takvoga niti među Bošnjacima.

Ne vidi ni on, ali bi želeo da u svom maniru opet Srbima pripiše takve ideje. Međutim, one se kuju negde drugde:

internet-racunala/organizacija-hrvatskog-bosnja-kog-zajednistva-i-prijateljstva-t6256.html

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:11 

Ljudima to hvali najviše iz razloga što je bila socijalna sigurnost koja je danas nestala, parole su tu nebitne kad se nema posla i prazan frižider. Ove države ne mogu utjecati na centre moći izvana koji imaju svoje planove za ove prostore i mogu koincidirati sa njima (npr. neovisnost Slo i Hr) ili ne (Kosovo, BiH), vrlo jednostavan primjer je što je Zoka dobio packu izvana što je uveo harač na TK operatere pa sad odustaje.

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:17 

Klasika, napiše idiotski uvodni post i onda nestane sa teme.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:21 

Gde si ljubavi ? :zubati

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:24 

Hrobi, vrati se, Ernani krizira bez tebe.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:30 

Sve je isto samo njega nema, posto i dalje smo siromasni kao i prije (posto, da se ne lazemo, ni u doba nekadasnje SFRJ nije postojalo blagostanje, vec nam se pricinjavalo, zbog kredita koji su stvarali lazni osjecaj da je rijec o jakoj ekonomiji), i dalje postoji situacija da ogromna manjina vlada ogromnom vecinom i dalje postoje velike razlike, kako u klasnom, tako i u regionalnom smislu, posto sav kajmak ode u vece regionalne centre, dok se od periferijalnih gradova oduzima i ono malo sto zarade od poreskih prihoda, tako da, dobro bi bilo kada bi se uspostavio takav odrzivi socio-ekonomski sistem koji bi doveo i male regione do ozivnuca i to u vidu fiskalne decentralizacije, tako da ako se jedan KM uprihodovan na tom podrucju ostane na tom podrucju, a ne da, kao sto je sada praksa, zavrsi u glavnim centrima moci koji odlucuju o sudbini sviju.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:37 

Ne misli on na socijalni aspekt SFRJ, nego pokušava da imputira neke ujedinjujuće namere određenoj grupi forumaša, što se vidi iz stavke a) u uvodnom postu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:45 

Vladimir RUS je napisao/la:
Sve je isto samo njega nema, posto i dalje smo siromasni kao i prije (posto, da se ne lazemo, ni u doba nekadasnje SFRJ nije postojalo blagostanje, vec nam se pricinjavalo, zbog kredita koji su stvarali lazni osjecaj da je rijec o jakoj ekonomiji), i dalje postoji situacija da ogromna manjina vlada ogromnom vecinom i dalje postoje velike razlike, kako u klasnom, tako i u regionalnom smislu, posto sav kajmak ode u vece regionalne centre, dok se od periferijalnih gradova oduzima i ono malo sto zarade od poreskih prihoda, tako da, dobro bi bilo kada bi se uspostavio takav odrzivi socio-ekonomski sistem koji bi doveo i male regione do ozivnuca i to u vidu fiskalne decentralizacije, tako da ako se jedan KM uprihodovan na tom podrucju ostane na tom podrucju, a ne da, kao sto je sada praksa, zavrsi u glavnim centrima moci koji odlucuju o sudbini sviju.

Nije sve u ekonomiji, mada se tadasnji finacijski experti pokazali kao kudikamo vicniji. Vec osjecaj da si mocan, ma koliko bio prividan(ali bilo je i fakticke moci), je grijalo srca tadasnjih jugoslavena. Mada, cini mi se da je pokretac teme sa drugacijim namjerama otvorio ovu temu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:48 

Predlažem zatvaranje teme, s obzirom da je i sam pokretač odustao, uvidevši da je promašio ceo gol.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:50 

Mnogi zamišljaju jugonostalgičare kao neke babaroge koji bi odma rado ukinuli Hrvatsku/Srbiju i pravili bratsvo i jedinstvo, ali stvar je realno mnogo drugačije, ne treba suditi samo po pisanju po portalima i forumima. Ljudi žale za socijalnom sigurnošću, moćnom državom koja je nešto značila u svijetu, a sada se na sve ex-yu države sere ko god stigne. Imao sam i ja predrasuda prema tim jugonostalgičarima, ali otrežnjenje je kada odem u radnički kvart di je sirotinja iz Bosanske Krajine svih nacija došla gole guzice i teškim radom osigurala kakve-takve uvjete za normalan život, da bi dolaskom kapitalizma svoje krvlju stečene stanove morali ponovno otplaćivati, i to vlasniku firme koji je Srbin iz Bosanske Krajine, čiji je ćaća na isti način došao u grad, da paradoks bude veći. Taj narod nije znao ni šta se dešava kada je rat započinjao, dok su po selima već organizirane straže i mitinzi, ovi su fino plesali užičko i kozaračko kolo svi zajedno. Ipak, kada je došao rat, masa ih je otišla dobrovoljno na ratište, kvart su napustili samo Srbi koji su relativno nedavno naseljeni i bili upoznati sa planovima srpske politike, a ostali koji su tamo generacijama su ostali, taj sloj koji je tamo generacijama je sav bio izmješan i ne mogu ja takvima zamjeriti jugonostalgiju, jer je od industrijskog središta i malog socijalističkog raja sve spalo na kvart socijalnih slučajeva i pijanica, iz kojeg svako koji nešto postigne voli pobjeći, a stanje je kako vrijeme ide sve gore.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:50 

Ne znate jednu stvar, ili je zaobilazite. U Jugi se nije smjelo ni znati koliko radnicima uzimaju za JNA, bila stroga vojna tajna. "Da neprijatelj to ne bi iskoristio". A u biti je prava istina bila da narod ne bi digao revoluciju kad bi znali koliko im uzimaju od plaća.

Poslije rata se neki radili studije i proračune i došli do spoznaje da je samo na JNA išlo do 60-70% od plaće radnika. Plus masa drugih stvari koje su im uzimali da bi im mogli "dati mjeec dana odmora u Neumu i Makarskoj".

Što mislite koliko bi danas Vlada u Hrvatskoj izdržala da tako optereti radnike ? 2 dana. Facebook masovni prosvjedi i zapalili bi čitav Markov Trg.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 17:51 

Evo i ja ću se složiti(bože me oprosti) u nekom delu sa čuvenim paranodinim akademikom Hrobijem da svako političko,državno,....ujedinjavanje je čista agonija i sjebavanje ovih napaćenih naroda.

Ali ja sam u suštini čovek koji smatra da ovdašnji narodi ne smeju kulturno da se razjedine jer to je jednostavno nasilje nad zdravom pameću i čist nacionalni autizam , a kulturno jedinstvo se upravo može postići kad se reše nacionalna i politička pitanja što znači potpuno razgraničenje(BiH na tri komata) e onda se može misliti o kulturnom povezivanju gde se neće više bilo koja društveno-kulturna priča dovoditi u politički diksurs što je osnovni pokretački momenat za napredak sviju.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:12 

joe enter je napisao/la:
Evo i ja ću se složiti(bože me oprosti) u nekom delu sa čuvenim paranodinim akademikom Hrobijem da svako političko,državno,....ujedinjavanje je čista agonija i sjebavanje ovih napaćenih naroda.

Ali ja sam u suštini čovek koji smatra da ovdašnji narodi ne smeju kulturno da se razjedine jer to je jednostavno nasilje nad zdravom pameću i čist nacionalni autizam , a kulturno jedinstvo se upravo može postići kad se reše nacionalna i politička pitanja što znači potpuno razgraničenje(BiH na tri komata) e onda se može misliti o kulturnom povezivanju gde se neće više bilo koja društveno-kulturna priča dovoditi u politički diksurs što je osnovni pokretački momenat za napredak sviju.

ne znam o kojem kulturnom jedinstvu govoriš? osim ako ne misliš na neku kvazijugoslavensku kulturu politički oktroiranu.

od samog doseljenja na ove prostore hrvati i srbi pripadaše različitim kulturnim, vjerskim i inim krugovima. jedino što nam je zajedničko su stalni međusobni otvoreni sukobi u zadnjih sto-stopedeset godina. južnoslavenski projekt, nažalost nastao u hrvatskim glavama, je totalni promašaj koji je ovim prostorima neposredno i posredno donio samo stotine tisuća mrtvih. ako pak postoji budala kojoj to treba tumačiti ili koja opet sniva nekakvo južnoslavensko ujedinjenje ... treba ju/ga umlatiti na licu mjesta ... motikom, lopatom, kolcem, ciglom ... bilo čime, samo nek je brzo i efikasno. za dobro ostalih.

:smajl006

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:13 

Te su u tom jugoslavenstvu stvorene tri nove nacije što je besmisleno.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:21 

Bagulin je napisao/la:

ne znam o kojem kulturnom jedinstvu govoriš? osim ako ne misliš na neku kvazijugoslavensku kulturu politički oktroiranu.

od samog doseljenja na ove prostore hrvati i srbi pripadaše različitim kulturnim, vjerskim i inim krugovima. jedino što nam je zajedničko su stalni međusobni otvoreni sukobi u zadnjih sto-stopedeset godina. južnoslavenski projekt, nažalost nastao u hrvatskim glavama, je totalni promašaj koji je ovim prostorima neposredno i posredno donio samo stotine tisuća mrtvih. ako pak postoji budala kojoj to treba tumačiti ili koja opet sniva nekakvo južnoslavensko ujedinjenje ... treba ju/ga umlatiti na licu mjesta ... motikom, lopatom, kolcem, ciglom ... bilo čime, samo nek je brzo i efikasno. za dobro ostalih.

Nisi razumeo šta sam napisao , da jesi ne bi mi ovako odgovorio.

Mi smo se ujedinjavali i pričali i srali o jugoslovenstvu kad nismo imali rešena nacionalna i državna pitanja.
Pa kako sam napisao kad se to odradi onda će kulturna saradnja u jedinstvo biti pravo jer će biti očišćeno od politike.

Ništa na silu derane moj , jer kako si i ti napisao samo hiljade mrtvih može biti rezultat toga.

Postoji jednostavno jezik koji delimo i to i da se na glavu nasadiš ne možeš promeniti , a jezik je osnov da su narodi kulturno upućeni jedni na druge.

Samo nemoj da mi pričaš o različitim kulturnim krugovima u 21.veku , to je van pameti jer ta oriča je za 19.vek kad je i imala nekog smisla , ali i tad je bila retrogradna.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:32 

Ti bi da tako bude ako se svi slozimo da ste vi temeljni u svemu.. a ostali samo da prate

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:36 

Tulkas je napisao/la:
Ti bi da tako bude ako se svi slozimo da ste vi temeljni u svemu.. a ostali samo da prate

TulkaŠ , budi određen kad nešto napišeš jer ne mogu sad gatati u suljpa da odgonetnem šta si hteo reći.

Aj moš ti bolje bez obzira što ne voliš duge rečenice.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:40 

joe enter je napisao/la:
Bagulin je napisao/la:

Nisi razumeo šta sam napisao , da jesi ne bi mi ovako odgovorio.

Mi smo se ujedinjavali i pričali i srali o jugoslovenstvu kad nismo imali rešena nacionalna i državna pitanja.
Pa kako sam napisao kad se to odradi onda će kulturna saradnja u jedinstvo biti pravo jer će biti očišćeno od politike.

Ništa na silu derane moj , jer kako si i ti napisao samo hiljade mrtvih može biti rezultat toga.

Postoji jednostavno jezik koji delimo i to i da se na glavu nasadiš ne možeš promeniti , a jezik je osnov da su narodi kulturno upućeni jedni na druge.

Samo nemoj da mi pričaš o različitim kulturnim krugovima u 21.veku , to je van pameti jer ta oriča je za 19.vek kad je i imala nekog smisla , ali i tad je bila retrogradna.

kulturno upućivanje nije ništa drugo nego žal za političkim udruživanjem. hrvatska je pripadala i ponovno će pripadat srednjoeuropskom i mediteranskom krugu zemalja. gdje ste vi to u središnjoj europi ili na mediteranu??

pa čak ni jezik ne djelimo. i reći ću ti zašto ne.

jer vi uz standardni jezik nemate čakavicu, kajkavicu, ikavicu ... nemate stoljećima u kamenu i knjigama zapisan svoj živi jezik ... imate samo ono što je vuk karadžić ukrao iz hrvatskih rječnika pisanih tijekom renesanse i modernoga doba te vam ga "podario".

ništa mi s vama ne djelimo osim nekakvog pradavnog slavenstva (uvjetno rečeno) iz tadašnjih zakarpatskih vukojebina.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:40 

Ne hvala. To definitivno ne odgovara Hrvatima. Razgraničenje, Hrvatima hrvatski dio BiH i adio. Mislim da smo naučili lekciju iz ex-Yu.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:42 

Icebreaker je napisao/la:
Ne hvala. To definitivno ne odgovara Hrvatima. Razgraničenje, Hrvatima hrvatski dio BiH i adio. Mislim da smo naučili lekciju iz ex-Yu.

BiH je zadnji ostatak Jugoslavije.
Možda Hrobastos misli na snage koje su za oživljavanje Jugoslavije u malom. (BiH)

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:47 

Bagulin je napisao/la:

kulturno upućivanje nije ništa drugo nego žal za političkim udruživanjem. hrvatska je pripadala i ponovno će pripadat srednjoeuropskom i mediteranskom krugu zemalja. gdje ste vi to u središnjoj europi ili na mediteranu??

pa čak ni jezik ne djelimo. i reći ću ti zašto ne.

jer vi uz standardni jezik nemate čakavicu, kajkavicu, ikavicu ... nemate stoljećima u kamenu i knjigama zapisan svoj živi jezik ... imate samo ono što je vuk karadžić ukrao iz hrvatskih rječnika pisanih tijekom renesanse i modernoga doba te vam ga "podario".

ništa mi s vama ne djelimo osim nekakvog pradavnog slavenstva (uvjetno rečeno) iz tadašnjih zakarpatskih vukojebina.

OK , shvatio sam da si poseban.

Nemam ti šta više reći.

:rolleyes

Vrh

PostPostano: 12 vel 2012, 18:49 

i_jopet je napisao/la:
Icebreaker je napisao/la:

BiH je zadnji ostatak Jugoslavije.
Možda Hrobastos misli na snage koje su za oživljavanje Jugoslavije u malom. (BiH)

Slična situacija. U Ex Yu Hrvati su najviše ekonomski vukli i držali na životu ove ostale zemlje 3. svijeta. Isto tako ne bih volio da se Hrvatima u BiH oduzima od usta na račun nekakvog jedinstva. Svatko nek uređuje svoj vrt.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Naša Kvačica, Vukota i 59 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: