HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 sij 2025, 21:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?
PostPostano: 25 vel 2010, 11:57 

Iako bi se ovima sa Domaljevca i E-Posavine, moglo dosta toga zamjeriti, forsiranje Jelečine, Oršulića, i ostalih daidža itd, ova kolumna ima zanimljivih stvari.

Citat:

http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina6/granicetrecegkosvetigral/index.html

I Posavina bi u treci, ali ...

Posavina samo traži, odgovor na pitanje: Što je to treci entitet?

Piše: Ljudevit Posavski

Razne političke teme dolaze i odlaze. Poneke dobrano dignu prašinu, a neke nestanu šapatom kao da nisu ni postojale. Međutim, jedna tema nikako da ode s političke odnosno medijske scene. A kako i bi kada je toliko važna i još uvijek otvorena. Ma koliko se o njoj govorilo izgleda da smo na samom početku, jer kako stanje stvari stoji i potrajat će.

Radi se o novom ustavnom uređenju BiH koje krije možda najveću nepoznanicu, a ona se odnosi na položaj Hrvata u toj državi. Nije samo pitanje trećeg entiteta ono oko kojeg se lome koplja, već je u igri cijela Bosna i Hercegovina. Nisu samo Hrvati ti koji su nezadovoljni ovakvom BiH. Nezadovoljni su čak i oni koji su možda najzadovoljniji. Položaj Hrvata u ovakvoj daytonskoj zajednici svakako je najteži. No nije samo njihova malobrojnost uzrok njihovim nedaćama. Ratna BiH u kojoj su svi bili protiv svih i u kojoj brojnost nekog naroda nije odigrala presudnu ulogu može implicirati da brojnost naroda, glede uspostave ravnopravnog položaja među beha narodima, nije ključna niti u poraću.

Velika većina Hrvata koji su prije rata živjeli na teritoriju današnje Republike Srpske je protjerana sa tih prostora. Pola države BiH u kojoj su Hrvati ustavno konstitutivan narod praktično je bez Hrvata. Činjenica oko koje se ponaša tako indolentno i nezainteresirano samo govori koliko je vlast Hrvata u BiH zadovoljna takvim stanjem. I umjesto da hrvatsko političko čelništvo postavlja upit legitimnosti takvoj Republici Srpskoj, ono na svakom koraku podržava vodstvo Republike Srpske iste onakve koja i danas stoji ne jednoj te istoj političkoj liniji koja je izvršila zločin i genocid nad Hrvatima (i Bošnjacima) na pojedinim dijelova tog entiteta.

U Federaciji BiH situacija oko položaja hrvatskog naroda je znatno bolja, ali uistinu iznimno teška i nepovoljna. Hrvati su marginalizirani i majorizirani od strane Bošnjaka praktično u svim segmentima te zajedničke tvorevine. Jesu li sami Bošnjaci ti u koje treba prvo uprijeti prstom? Svakako da nisu, jer retrospektiva pozicije Hrvata u BiH baca sasvim drukčije svjetlo na današnji težak položaj Hrvata u FBiH

Brak na silu
Ratna Herceg-Bosna u Daytonu je „udana" u Federaciju BiH. A udavača se očito nije snašla u tom novom braku. Ponašala se i danas se ponaša kao da je u braku na silu. On možda i jeste bio na silu, ali se zato hrvatska politika u BiH morala tomu prilagoditi, a ne da konstantno živi u oblacima kao da Herceg-Bosna i dalje postoji. Takav pristup toj zajednici doveo je do ovakvog stanja kakvog danas imamo u FBiH. Neupitna politička nesposobnost i ignoriranje "bračne" veze u koju smo ušli s voljom ili protiv volje, nebitno je, ali je bitno da smo ušli u takvu zajednicu i da se nismo smjeli ponašati onako kako smo se ponašali i kako se i dan danas ponašamo. Pojedini hrvatski intelektualci kritičkog i naprednog shvaćanja koji su skupili hrabrosti da se o takvoj politici javno očituju, proglasili su je definitivno promašenom. Tko je vodio takvu politiku i u ime koga? Tko je pristao na takav brak, pa se odmah upustio u svađalački odnos s partnerom te na kraju traži razvoda takvog braka. A sve preko leđa vlastitog naroda.

Retorika kojom se želi skinuti krivnja sa samoga sebe i prebaciti je nekomu drugome više ne pije vodu. Ovaj napaćeni naš narod jeste pomalo jadan, ali ne odviše glup da ne zna u kojem grmu leži zec. Floskule i demagogija kojom se politička vrhuška razmeće bilo u svojim političkim istupima bilo prepucavanjem kroz medije su odveć mizerne i pronicljive. Svakomu tko se pokuša kritički osvrnuti i ukazati na promašenu politiku odmah se, kao po partijskoj liniji, prišivaju razni epiteti. Turčini, daidže, udbaši, komunjare i sl. Dakle koriste se epiteti koji predstavljaju nehrvatske elemente čime se i ovo malo slobode mišljenja želi proglasiti antihrvatskom politikom koja je usmjerena protiv hrvatskog naroda. Čudi me samo kako te iste ljude sa slobodom misli ne nazivaju četnicima ili s nekim od srpskih augmentativa. Ili me ne bi trebalo čuditi jer samozvani "veliki Hrvati" Srbe nikada nisu smatrali svojim neprijateljima pa tako prosrpski nadimak ne priliči neprijateljima hrvatskog naroda. Ironično i poučno.

Manje od 10% glasova nije volja naroda
U sklopu pranja ljage sa samoga sebe pokušava se javnosti naturiti priča o sukobu Posavaca i Hercegovaca. U toj priči uglavnom se optužuju Posavci kako su oni protiv trećeg entiteta, a samim time i protiv volje hrvatskog naroda. Što je to volja hrvatskog naroda i tko ju je argumentirao i tko joj je dao legitimitet. Možda drug Dragan za kojeg je(HDZ BIH) na zadnjim parlamentarnim izborima glasovalo 69.000 hrvatskih birača i to za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz reda FBiH. A za parlament Federacije čak niti toliko. Manje od 60.000 birača dalo je potporu koaliciji HDZ BiH – HNZ – HSP. Sve druge hrvatske stranke u BiH osim HDZ 1990 su osvojile znatno manje glasova. Što znači da si nitko u ime 750.000 Hrvata iz BiH (i oni prognani i iseljeni imaju pravo na svoju volju) ne može odlučivati u njihovo ime, a još manje nelegitimno izražavati njihovu volju i to u svrhu svoje političke promidžbe kojom se pokušava sakriti pozornost sa promašene politike koja nas je i dovela do ovdje gdje i jesmo.

Pitanje trećeg entiteta nije ni pitanje za ankete na internet portalima koji bezrezervno prejudiciraju želje hrvatskog naroda u BiH. Jedinu legitimnost hrvatskom zahtjevu za treći entitet može dati svehrvatski referendum koji bi obuhvatio sve Hrvate sa prebivalištem u BiH. I one iz FBiH i one iz RS-a i poglavito one sa izbjegličkim i prognaničkim statusom, jer se treći entitet možda ponajviše tiče upravo njih.

I Posavina bi u treći, ali ...
Na isti način kako se govori da su Hrvati za treći entitet može se parcijalno reći i za Hrvate Bosanske Posavine. Nitko ne može Posavcima nametati njihovu volju dok se ona na legalan i legitiman način ne iskaže.

Samo ima tu jedno veliko "ali".

Granice!

Hoće li već netko Posavce pogledati u oči i reći im gdje su granice tog trećeg entiteta? Pitanje kojeg su daidže, Turci, komunjare, izdajice Hrvata i drugi postavljali više puta, a nitko iz Dodikove propagandne mašinerije da odgovori na njega. Da kažemo "i neće" to bi bilo prejudiciranje s naše strane, pa nećemo. Nego ćemo radije sačekati. A imam dojam da ćemo se i načekati. Samo da ne bude po onoj narodnoj; Crkni magarče dok trava naraste.

Posavina samo traži, odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?

Dakle granice braćo, granice. One su te koje Posavinu svrstavaju na ovu ili onu stranu. Devedeset druge smo bili s onu stranu granice velikohrvatskih interesa. Poslije rata su nas podijelili. Malo ovamo malo onamo, više onamo nego ovamo. Ako mislite nastavati držeći se jednakog kriterija onda… Onda ćemo se još čuti!

Ljudevit Posavski

Vrh

Naslov: Re: Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treci entitet?
PostPostano: 25 vel 2010, 12:18 

Pa neka Ljudevit Posavski sam da pridlog, konkretan.

Pa da vidimo kako on to vidi i kako onda do toga doći??

Ovako izpada da čeka da mu niki drugi to odrede!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 12:23 
dakle, hrvati (većinom hercegovački) su sebi najviše krivi što ih muslimani majoriziraju i zbog toga treba hitno razmontirati republiku srpsku, a onda jednim svehrvatskim referendumom pitati posavljake, naročito one u hrvatskoj što se ne misle vraćati, što oni žele.

evo, ja nemam ništa protiv, pa ću parafrazirati ljudevita: ali...

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 12:26 
Hadeka je napisao/la:
Pa neka Ljudevit Posavski sam da pridlog, konkretan.

Pa da vidimo kako on to vidi i kako onda do toga doći??

Ovako izpada da čeka da mu niki drugi to odrede!

pa on će se isto ko i ona "mlada" u njegovoj kolumni što ju na silu udaše i nije joj dobro, prilagoditi svakom rješenju. on misli da je tako ispravno, pa neka mu bude.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 13:30 

Zato sam ja pisao o općini koja bi obuhvaćala dijelove Broda i Dervente (teško je gradove očekivat) te sjevera Doboja.

I uz svesrdnu srpsku pomoć koju su nam spremni pružit u ostvarenju entiteta ne vidim zašto je ne bi dobili a time Posvljacima liječimo koliko toliko veliku ranu.

I treba to konačno i nacrtat, točno onako što se očekuje i to ne neke maksimalističke prijedloge za trgovanje nego realne.

I utvrdit kriterije. E tad i ja možda počnem vjerovat više u entitet nego u kantone.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 13:39 

To bi trebali pisati ljudi iz tih krajeva,glede granica.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 13:48 

Odgovor na pitanje iz naslova je vrlo jednostavno: treći entitet je ono gdje Hrvati imaju više mogućnosti da sami odredjuju svoju sudbinu.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2010, 13:52 

Najbliže Trećem smo kad tvrdimo da su to ona područja koja smo unijeli u Federaciju.

No da li nas ta područja zadovoljavaju i da li je moguće imat u mirnodopskim uvjetima granice općina kakve su bile u ratu.

Problem je tu najviše u Mostaru, Uskoplju, N. Travniku pa i Vitezu...

Vrh

Naslov: Re: Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?
PostPostano: 26 vel 2010, 14:44 

Gledajte morate svatiti Posavce, nama u Federaciji je teško. ali Hrvatima u RS je x3 teže.
Osobno znam na svakom križanju se nalčazi četnički orao, više Servskih znakovlja nego u samoj Serviji. Pravi pakao za svakog Hrvata.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 14:46 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
Gledajte morate svatiti Posavce, nama u Federaciji je teško. ali Hrvatima u RS je x3 teže.
Osobno znam na svakom križanju se nalčazi četnički orao, više Servskih znakovlja nego u samoj Serviji. Pravi pakao za svakog Hrvata.

to je već pitanje posnosa. Posavci su preponosan narod da bi živjeli pod srpskom vlšću, bar je to jasno kao suza. ne samo oni, nego i svi Hrvati. inače u RS ne bi bila tako porazna naša brojka.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:01 

dudu je napisao/la:
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:

to je već pitanje posnosa. Posavci su preponosan narod da bi živjeli pod srpskom vlšću, bar je to jasno kao suza. ne samo oni, nego i svi Hrvati. inače u RS ne bi bila tako porazna naša brojka.

Ponos je jedan zanimljiv faktor koji bi se dao okrenuti u obrnutom smjeru sto se tice zivota u RS da se Posavcima omoguci kakav takav zivot. No istina je drugacija.
Njima je povratak maltene nemoguc, vratilo se nekoliko, mahom starijih osoba da bi takoreceno preminuli svoji na svome, to je neka vrsta zadovoljstva nakon svih patnji!
Oni su prvenstveno nezadovoljni tim nemogucim stanjem. Oni nemaju mogucnosti sagraditi zivot koji je dostojanstven danasnje dobi. Stavljaju im ne kamenje nego citava brda na put, uz to dolazi tesko drustveno stanje, prijetnje, mobing itd.
Dal ce se netko tko je odselio u Osijek, Zagreb, Zuerich, Bec ... vratiti pod takvim uvijetima? Nece! Iz toga raste pogresan ponos!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:05 

Pa nakon nekih reklama prikazanih na TV ja bih razmišljao o povratku...

Treba ljudima to i omogućit, zasad gurat Odžak a kasnije i ostatak Posavine.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:08 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa nakon nekih reklama prikazanih na TV ja bih razmišljao o povratku...

Treba ljudima to i omogućit, zasad gurat Odžak a kasnije i ostatak Posavine.

Ljepo je kad netko jos vjeruje u tv reklame! Sta ti jedna reklama moze omoguciti? Nista osim praznih obecanja.
Jedno je zivjeti u Orasju a drugo je u svim mjestima u Posavini koja su pod RS. Distrikt je posaban slucaj, kod njih suzivot koliko toliko funkcionira.
Zalosno je kad vidis da se u hrvatskim selima na dan svetca koji se slavi u tom selu skupi masa ljudi a sljedece jutro selo opet bude pusto!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:15 

Ovog spota:

Ma što nam to treba, kad ionako više volimo svoje krajeve, "samo" u njima trebamo imat sve pozitivno što imamo u krajevima gdje živimo ili smo živjeli. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:33 

Ljudevit Posavski je napisao/la:
Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?

Normalni ljudi samo traže odgovor na pitanje: Tko su ti cyber Posavljaci, zašto se ne kandidiraju na izborima i poraze u Posavini stranke koje zagovaraju uspostavu hrvatske federalne jedinice?

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:40 

Starfucker226 je napisao/la:
Ljudevit Posavski je napisao/la:
Posavina samo traži odgovor na pitanje: Što je to treći entitet?

Normalni ljudi samo traže odgovor na pitanje: Tko su ti cyber Posavljaci, zašto se ne kandidiraju na izborima i poraze u Posavini stranke koje zagovaraju uspostavu hrvatske federalne jedinice?

Da, između ostaloga i to.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:40 

U pravu si Star. Ovi djeluju puno reprezentativnije i normalnije:

http://www.posavski-obzor.info/

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 16:50 

Odlična stranica, djeluje daleko ozbiljnije od laprdanja domaljevca i e-posavine, mislim da istinski zastupa stavove većine posavskih Hrvata, za raziku od nekih koji zastupaju stavove multietnićke ćaršije, po meni jedan od najboljih portala BH Hrvata...

Vrh

PostPostano: 26 vel 2010, 17:01 

:palacgore1

sadržajna i vizualno odlična stranica.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 00:32 

Stevina posla.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 00:55 

Evo jedan dobar o Posavini.

http://www.posavski-obzor.info/index.ph ... Itemid=414

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 09:51 

pjosip je napisao/la:
Odgovor na pitanje iz naslova je vrlo jednostavno: treći entitet je ono gdje Hrvati imaju više mogućnosti da sami odredjuju svoju sudbinu.

Točno.

Ja moram postavit pitanje.
Kako to da je 1991. u Derventi bilo 12% Muslimana i 38% Hrvata, a vratilo se više Muslimana nego Hrvata?
Kako to da se u Ivanjsku pokraj Banja Luke vratilo više Hrvata nego u sva derventska i brodska sela zajedno?
Kako to da u hrvatskim selima oko BL ili u Komušini nema nijedne zarasle kuće, nego su sve obnovljene i u njima barem živi baba ili se aktivno koriste kao vikendice?

Moglo se više da se htjelo.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 10:37 

Robbie MO je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Točno.

Ja moram postavit pitanje.
Kako to da je 1991. u Derventi bilo 12% Muslimana i 38% Hrvata, a vratilo se više Muslimana nego Hrvata?
Kako to da se u Ivanjsku pokraj Banja Luke vratilo više Hrvata nego u sva derventska i brodska sela zajedno?
Kako to da u hrvatskim selima oko BL ili u Komušini nema nijedne zarasle kuće, nego su sve obnovljene i u njima barem živi baba ili se aktivno koriste kao vikendice?

Moglo se više da se htjelo.

Odgovor na to znaju ponajprije Dervenćani i Brođani, ali evo, meni se čini da je to dijelom stoga što je u npr. Derventi vođen rat visokog inteziteta te su pali potoci krvi i ta zla krv još i danas postoji mnogi više nego u Ivanjskoj gdje sukoba nije bilo. Možda su se muslimani vratili više zato jer za Srbe Dervente ne predstavljaju primarnu opasnost muslimani i između njih ima manje "zle krvi" nego prema Hrvatima?
Napadi na povratnike u Derventi su (bar prema medijskim javljanjima) češći.
Ivanjska je pored Banjaluke koja je ipak nekakav glavni grad RS. Ipak je i za vrijeme rata u BL ostalo nešto Hrvata i njihov položaj je bio neusporedivo bolji nego u selima oko Dervente koje je čekao jedino nož.
A što se tiče Komušine, prijatno je iznenađenje da je to tako. Vjerojatno je razlog tomu to što je jedan znatan dio Komušanaca ostao u BiH a nije se nakon progonstva listom selio u prekoocenaske zemlje kao Hrvati iz nekih drugih općina.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 10:51 

Ovog spota:

Ma što nam to treba, kad ionako više volimo svoje krajeve, "samo" u njima trebamo imat sve pozitivno što imamo u krajevima gdje živimo ili smo živjeli. :HercegBosanac

Ova je tužna istina šta su o Posavcima mislili cijelo vrijeme oni borci "protiv Tuđmanove prodaje Posavine za Hercegovinu".

Ti isti koji su Tuđmana razapinjali šta on to ima tražiti u BiH, su cijelo vrijeme ronili krokodilske suze nad Posavinom.

Žalosno je samo što je jedan dio Posavaca progutao te Mesić-Pusić-Manolićeve laži i pridružio im se u podjeli hrvatskog puka, kao što je to na primjer priglupi idiot Vinko Begić (Mesićev IQ).

On, kao član Milanovićevog SDPa, u Latinici ponavlja sve te udbaške podvale....a taj isti Milanović, nakon što je popušio izbore, kao prvu stvar u jednom intervjuu naglašava: "Žao mi što smo izgubili dva mandata u Županji koje je dobio HDZ. A izgubili smo samo što su Hrvati iz susjedne BiH, točnije iz Orašja, došli u Županju glasati. Izborni zakon treba pod hitno mijenjati."

Eto šta je izjavio reptil Milanović ne o Hercegovcima već o Begićevim Posavcima. Nažalost Vinko Begić i njemu slični nisu imali, niti imaju kapacitete da shvate kako su njih jugonacisti cijelo vrijeme samo iskorištavali u njihovim prljavim namjerama podjele u hrvatskom korpusu.

Stoga, šta drugo nego čestitke Šarulji Vesni Pusić na onom spotu i pozdrav Vinku Begiću. :palacgore1

Svim Vinko Begićama i sličniima iz Posavine, Markešićima, Sejdo Komšićima, iz Sarajeva, te naši kockastim doli koji navijaju za Dodika, neka prime jedno veliko srdačno:

:evotigana :evotigana :evotigana

BH Hrvati su jedno, od Posavine, srednje Bosne pa do Hercegovine. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 27 vel 2010, 10:57 

Nisam znao da je Begić prešao u SDP? To onda objašnjava njegove sulude ideje i izjave.
Nego, čudim se da on nije u Haagu, Srbi su ga optuživali za štošta iz perioda 1992.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 892 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Jean Luc Picard, Salivator, Tomba17 i 48 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: