HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 srp 2026, 10:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Opasne životinje
PostPostano: 09 ožu 2014, 22:45 

Zanima me žive li u hrvatskim i bosanskohercegovačkim rijekama ikakve opasne životinje. U morima ima morskih pasa, meduza, raža, otrovnih riba itd. Koliko mi je poznato u rijekama nema nikakvih živih opasnosti.

U Jadranu su opasni modrulji i veliki bijeli morski pas. Modrulji žive uglavnom na otvorenom moru i rijetko se približavaju obalama. Povremeno ih se može vidjeti samo u vodama vanjskih otoka poput Mljeta, Kornata i Visa. Ukoliko se pojave jedan ili dva primjerka, najčešće bježe od čovjeka, no veća jata modrulja mogu zbog znatiželje ili gladi biti prilično opasna. Slično je i s velikim bijelim morskim psom, iako zbog hrane - danas je to tuna - može doći i bliže obali. U posljednje vrijeme oni su relativno rijetka vrsta u Jadranu, no poneki se primjerak vidi gotovo svake godine. Zadnji smrtonosni napadi zabilježeni su početkom 70-ih godina, kada je Jadranom prometovalo mnogo više brodova. U riječkom zaljevu su morski psi 1971. usmrtili dvije osobe, a kod Omiša jednu 1974.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Naslov: Re: Opasne životinje
PostPostano: 09 ožu 2014, 23:38 

slika

monstrum u bosanskim potocima, prariba paklara

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 18:50 

http://www.dulist.hr/nakon-potrage-za-n ... na/160161/

NAKON POTRAGE ZA NAFTOM Morski psi nestali iz Jadrana

Dok se još uvijek nagađa o uzroku nagle smrtnosti među zaštićenim glavatim želvama, oceanografi iz Splita upozoravaju da su nakon seizmičkog snimanja jadranskog podmorja brodom za istraživanje nafte na morskom dnu “Northern explorer”, norveške tvrtke “Spectrum ASA”, iz Jadrana nestali i – morski psi.

Upravo u vrijeme kada je brod “Northern explorer” počeo istraživati jadransko podmorje, poznati ihtiolog Alen Soldo iz Instituta za oceanografiju u Splitu sa svojim je kolegama u rujnu prošle godine istraživao morske pse na području srednjeg Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

– Prvi put nismo vidjeli niti jednog morskog psa. Nijednog nije bilo u moru, a čak smo koristili i primamljivače. Naišli bismo sigurno barem na modrulja, morskog psa vrlo čestog u Jadranu. No nismo našli baš ni jednoga u to vrijeme, iako se u Jadranskom moru svakodnevno kreće nekoliko desetaka tisuća morskih pasa. To je čudna koincidencija s obzirom na to što se u to vrijeme dogodilo želvama – kaže Soldo.
Zvučne bombe
Iako za decidiranu tvrdnju kako je norveško istraživanje prouzročilo pomor morskih kornjača i nestanak morskih pasa nema znanstvenih dokaza, Soldo ipak dodaje kako postoje snažne indicije.

Naime, prigodom seizmičkih istraživanja nastaju prave “zvučne bombe”. Zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu oštetiti morske organizme.

– Seizmička istraživanja se obavljaju snažnim zvučnim topovima uz proizvodnju zvuka snage do 240 decibela, što dovoljno govori o jačini zvuka koji se ispuštao u podmorje. Morski psi i kornjače su veliki organizmi koji reagiraju na zvučne udare i takvi udari mogu djelovati na njih jer je riječ o jakim decibelima – navodi Soldo.

Ipak, za konkretnu tvrdnju i jasnu utemeljenost veze zračnih udara sa štetom prouzročenom morskim organizmima, moralo bi se provesti istraživanje, i to tako da se na određenim vrstama tretiraju zračni udari s istom frekvencijom i jačinom zvuka.

Njegovo mišljenje je dijelom potvrdila i Karin Gobić, voditeljica pulskog Centra za oporavak kornjača, opisavši promjene na tijelu želvi pronađenih uginulih na talijanskoj obali.

– Utvrđene su čudnovate inkluzije, hematomi, i to po cijelom njihovu tijelu. Unatoč tome, znanstvenici i stručnjaci nisu se složili s navodima da bi te ozljede mogle nastati zbog seizmičkih istraživanja – kazala je.

I neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorila je neposredno nakon seizmičkih istraživanja u Jadranu da zvučne detonacije mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 18:53 

Naravno da žive

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 19:01 

Ma ne žive, samo ti plivaj. :zubati

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 19:25 

Ne prelazi tespih i siguran si.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 19:34 

Slušaj Sayuri i čuvaj se promaje. :zubati

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 19:45 

slika

som @ jezero modrac, lukavac

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2014, 20:15 

Vrsta ribe: Tolstolobik
Težina ulovljenog primjerka: 36 kilograma
Dužina: 130 cm (skorom kao čovjek)
Mjesto ulova: Oštra Luka - Orašje, rijeka Sava

slika

Vrh

PostPostano: 17 tra 2014, 20:00 

E ova životinja je takođe opasna.

P.S. Dame, nije onako kako izgleda mada jeste.

U pitanju je burmanski piton.

:zubati

Citat:
Burmanski piton ima urođenu navigaciju

Burmanski piton, jedna od najvećih vrsta zmija, ima urođeni smisao za orijentaciju te može da se vrati "kući" čak i ako je od nje udaljen nekoliko desetina kilometara, piše danas londonski Indipendent.

Burmanski piton (Python bivittatus) porijeklom je iz Azije, a na slobodi ih ima i u močvarama američke savezne države Floride, gdje su ih vjerovatno bacili vlasnici kojima su postali teret, prenosi RTS.

Naučnici sa Koledža "Dejvidson" na Floridi pratili su kretanje 12 odraslih burmanskih pitona iz Nacionalnog parka "Everglejds".

Šest od tih 12 su odnijeli od 21 do 36 kilometara od njihovih domova.

Pomoću radio-predajnika, koje su im ugurali pod kožu, pratili su kretanje zmija, njihovu putanju i brzinu.

Čim su oslobođeni, svi pitoni su odmah krenuli natrag, ka močvari gdje su stigli kako koji - neki poslije 94, a neki tek za 296 dana gmizanja.

Ispostavilo se da se dislocirani primjerci kreću mnogo brže od ostalih.

Naučnici su tako zaključili da burmanski pitoni imaju "unutrašnji kompas" i "istančan osjećaj" za prepoznavanje teritorije.

Burmanski pitoni, koji mogu biti duži i od pet metara, svašta love za ishranu: ptice, jelene i aligatore, koje dave i gutaju u jednom komadu.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivotinje/Burmanski-piton-ima-urodjenu-navigaciju-236322.html

slika

Ko pita savijača. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 tra 2014, 13:31 

Može li mi tko reći o kojoj se zmiji radi, prvi put je vidim, bila mi u obući, izgleda pitomo?

slika

Vrh

PostPostano: 27 tra 2014, 13:55 

ManInBlack je napisao/la:
Može li mi tko reći o kojoj se zmiji radi, prvi put je vidim, bila mi u obući, izgleda pitomo?

slika

Poskok :zubati

Vrh

PostPostano: 27 tra 2014, 15:19 

Slijepić? :zubati

Vrh

PostPostano: 27 tra 2014, 18:19 

Nije uopće agresivan :zubati

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 18:35 

Samo hoće malo da ujede. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 22:55 

Žive one nekakve riječne zmije.
Ali valjda nisu opasne. Mi na Blatu, skačemo i kupamo se kod vrbe. Kad nekakva zmija propliva pored nas i uđe u rupu na zemljanom zidu, na vertikalnoj strani obale. Mi iz Mostara bježanija vani. A svi Položani koji su bili vani uskočiše u vodu i traže da im netko doda šta. Onda ga gurali u rupu i gonjali zmiju :D
Onda kontam da valjda nije opasna.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2014, 23:34 

Naše otrovnice (poskok, šarka, i šargan) ne vole vodu i maximalno narastu do 80 cm. Velike zmije koja plivaju po vodi su bjelouške, ribarice, smuk..

Smuk je naša najveća zmija i često bez razloga uplaši ljude. Nedavno sam svjedočio tužnom kraju jednog velikog smuka od 160cm, bilo mi je žao vidjeti ga smrskane glave, samo je bio radoznao.

:zubati što ti je reći urođeni strah

Vrh

PostPostano: 07 svi 2014, 08:27 

ManInBlack je napisao/la:
Naše otrovnice (poskok, šarka, i šargan) ne vole vodu i maximalno narastu do 80 cm. Velike zmije koja plivaju po vodi su bjelouške, ribarice, smuk..

Ne znam baš, viđao sam ja šarke i preko metra ako ne i više.

Inače, dobro si prošao s poskokom:

http://survival.aforumfree.com/t4988-ug ... moja-priea

U biti ako ugrize, ne radit ništa, baš ništa, leći i mirovat dok ne dođe hitna.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2014, 10:12 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Ne znam baš, viđao sam ja šarke i preko metra ako ne i više.

Riđovka (lat. Vipera berus) zmija je otrovnica iz porodice ljutica. Naraste do 75 cm. Najbolje je proučena zmija na svijetu. Poznata je još i pod nazivima šarka, šaru(l)ja (u Zagori) i crnostrig.

slika

smuk, bjelouška i kravosas su naše najveće zmije.

kravosas je mrcina od zmije

Citat:
Kravosas ili Elaphe quatuorlineata je neotrovna, te najduža europska zmija. Može narasti i preko 200 cm, ali joj je prosječna dužina oko 150 cm. Temeljna boja s gornje strane je žuto do crvenosmeđa ili sivosmeđa, sa po dvije tamne pruge na leđima sa svake strane tijela. Kravosas svoj plijen često lovi za topla, oblačna vremena i u sumrak.

slika

ljudi ga često zamijene sa poskokom i šarkom, zbog šara koje ima prije nego potpuno odraste tj postane spolno zrela.

slika

evo ovdje svih naših zmija

http://www.zh.zadweb.biz.hr/opce/popis_vrsta.htm

Vrh

PostPostano: 09 vel 2016, 16:13 

Veće države u kojima uopće nema zmija: Aotearoa, Island, Irska. Veće države u kojima nema otrovnih zmija: Čile, Madagaskar, Kuba, Dominikanska Republika, Haiti, Fidži, Istočni Timor.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2016, 18:11 

Komarac je bez konkurencije najpogibeljnija moguća životinja svih vremena od svog postojanja do danas a sigurno će to biti i ubuduće!
Niti jedna druga životinja ne uzrokuje ni približno toliko bolesti i smrti kao komarac!
Komarac je neusporedivo najopasnija životinja!

U odnosu na komarca, sve druge životinje su skoro bezopasne, ... osim čovjeka.
Čovjek je ipak najgora zvijer! Komarac je obična životinja, nije zvijer već je kukac.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2016, 02:35 

Nostro Uomo je napisao/la:
Komarac je bez konkurencije najpogibeljnija moguća životinja svih vremena od svog postojanja do danas a sigurno će to biti i ubuduće!
Niti jedna druga životinja ne uzrokuje ni približno toliko bolesti i smrti kao komarac!

i najiritantnija, da se to oće napit krvi odjednom, nego te mora ubost na 20 mista i od svugdi srknit po malo :smajl026

Vrh

PostPostano: 27 vel 2016, 03:03 

Pantagana je napisao/la:
Nostro Uomo je napisao/la:

i najiritantnija, da se to oće napit krvi odjednom, nego te mora ubost na 20 mista i od svugdi srknit po malo :smajl026

Odlično rečeno!
Npr. lav te zaskoči i ubije u trenutku a komarci kad počnu bosti, nikako u mukama dočekati kraj.
Svjetska Zdravstvena Organizacija procjenjuje da je u 2010.g. samo od malarije koja nikako nije jedina zarazna bolest koju šire komarci bilo zaraženo oko 216 milijuna ljudi od kojih je čak 650.000 umrlo. (navod iz wikipedije)

Privitak/ci:
images (1).jpg
images (1).jpg [ 6.98 KiB | Pogledano 7544 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 27 vel 2016, 22:01 

Divlja životinja koja je najviše ljudi poslala u bolnicu na našim prostorima ipak nije komarac, nego krpelj sa bolestima koje prenosi.

Što se tiče riđovke ili šarke postoji varijanta koja je potpuno crna i mogla bi se lako zamijeniti sa crnom poljaricom pa bi bilo i više ugriza, ali je olakotna okolnost što crna riđovka živi uglavnom na visokim planinama daleko od naselja
http://www.hpd-kamenar.hr/galerija/082% ... F0ovka.jpg

Vrh

PostPostano: 28 vel 2016, 01:49 

Šta je sa vukom?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.