|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 13:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Predlažem da vi ovom liku u BiH počnete skupljati nekakvu pomoć ili da mu bar ponudite da zamijenite uloge kako se lik više ne bi patio. Citat: Ispovijest gastrabajtera: Evo kako stvarno izgleda život »preko grane«
Jedan gastarbajter, rodom iz Sarajeva, riješio je da u svojoj ispovijesti otkrije kako izgleda život daleko od zemlje u kojoj si rođen. Veliki broj ljudi je mišljenja da je u dijaspori mnogo lakše i da svi moraju da pomažu rodbini u domovini, jer im to ne predstavlja nikakav izdatak. Međutim, nije sve tako kao što izgleda.
– Stari BMW sam kupio polovan i držao ga u garaži do prošlog ljeta i posjete domovini, jer na posao, tamo u Njemačkoj, idem isključivo vozom, a na pijacu, biciklom. Kupio sam nove felne i navlake za sjedišta, tako da sam ga “napucao”, pa izgleda kao nov – počinje svoju ispovjest ovaj muškarac.
– Žena i djeca su pokupovala hrpu majica, suknji, pantalona i još nekih drangulija na rasprodaji, pa su, po ćerkinom nagovoru, pobacali plastične vrećice, a kupljene stvari sve fino prepakovali u neke ukrasne i poskidali cijene, tako da se ne vidi koliko smo sve platili. Uzeli smo svu godišnju ušteđevinu, žena se malo uvalila i u crveno na kartici, pa smo prije dve nedjelje došli ovdje na očevinu, da se kao odmorimo, a onda, da se vratimo praznih džepova – nastavio je.
Ovaj Sarajlija je riješio da podijeli nevolje sa kojim sa susreće većina ljudi koja iz dijaspore kad dođe u svoju domovinu.
– Svakog mjeseca šaljemo pare u Bosnu, jer je više od polovine rodbine nazaposleno, a i ono malo što radi ili prima penziju, kao da ništa i ne primaju. Oni u nas gledaju kao u neke čarobnjake i ja tu sliku ne smijem da im pokvarim. Nekad sam pokušao da kažem kako teško radim, ali ovi moji kao da su gluvi, nikada to ne čuju. Oni misle da meni tamo u tuđini pečene kokoši padaju s neba. Ne nabijam nikome na nos, ali pomalo sam umoran od svega, od toga da sam postao bankomat iz kog se izvlači lova – rekao je ovaj Sarajlija.
Naveo je i kako neki drugi njegovi sunarodnici, koji takođe rade u inostranstvu, prije odlaska na godišnji u Bosnu dižu manje kredite kako bi mogli biti ono što od njih ‘mahala’ očekuje da budu i kako bi mogli podmiriti nezasite apetite svoje uže i šire rodbine. Godišnje dijaspora u BiH šalje oko 1,75 milijardi evra, što je 30 odsto BDP-a te zemlje.
– Vole nas samo dok dajemo pare, a inače smo za njih seljaci, papci. Smiju nam se iza leđa. Nisam jednom čuo kako, kad ulazimo u kafić, kažu: “Uuu, eto dijaspore, vidi im opreme!”, misleći na to kako se odjevamo. Nekad ustanu pa odu, a nekad ostanu i glasno komentarišu naš naglasak, kad ubacimo neku stranu reč – žali se Adnan M., porjeklom iz Zvornika, a koji je, nakon zadnje loše epizode prilikom “odmora u domovini” odlučio da ne dolazi barem neko vrijeme.
(NN/balkans.aljazeera.net)
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:01 |
|
|
|
Sve je to relativno. Ti ljudi nisu "ni tamo, ni vamo", tako da poredjenje s nekim ko je primoran da zivi u BiH, ili to cini dobrovoljno, ne stoji zbog toga sto su zivotni okviri potpuno razliciti, a tako i izazovi. Ako se misli na klasicne gastarbajtere koji su otisli znamo kad i znamo zbog cega, a i znamo koliko dugo su htjeli ostati i kakav "plan" su imali, hocu reci nikakav.
_________________ Recte facti fecisse merces est.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Ma sve pet, teško radi i sve to, ali nikome ne pada na pamet kontekst - ne jada se nekome u EU, nego ljudima u zemlji gdje je dobiti radno mjesto koje plaća 700KM (s redovnim isplatama) i zdravstveno, ko osvojit jackpot na lottu!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:21 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Čudna neka furka koju nikad nisam razumio. Neki ljudi misle da se na zapadu nov moderan model auta kupuje za gotovinu. Ja u životu nisam novog kupio, jednostavno jer ne želim nikakve kredite imati. Samo dolaze u obzir oni za skupu elektroniku bez kamata, ali to i nisu krediti, obična otplata na rate.
Inače ovi naši Posavci. Kao na industrijskoj pokretnoj traci, svaki mjesec mi se nova osoba žali da ima kroničnih problema sa kralježnicom. Žene puno manje jer ne rade na građevini.
Sad poznato je da je normalan rad na građevini težak i dosadan ali istovremeno savršena gimnastika za tijelo. Zašto se ovi sjebali za čitav život sa leđima i stalne mušterije po nekim banjama.
Jer ulažu u hebenu kuću u Posavini u kojoj i ne žive. Jer ulažu u kuće u Istri koje su kupili na kredite i iznajmljuju na crno. Kad odu na odmor na Jadran rade čitav odmor na toj kući, umjesto da odmaraju. Jer ulažu u kuću u Austriji. Jer rade prekovremeno i vikende da te kuće i mrtve nekretnine isplate, da im i ostane za život ovamo. Da vrate sve kredite.
I onda ono standardno da uštede što više novca.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:25 |
|
|
|
Sve to stoji. Dakle, zasto radis kad ti ocigledno steti..?!
S druge strane, da oni to ne rade, na koji nacin bi se ta hipoteticka ignorancija dijaspore spram bivsih domovina/domovine (zavisno kako gledas) odrazila na privrede zemalja naslijednica SFRJ?
Onaj osjecaj..kad dodjes u posjetu nekom, cisto da ga vidis, a ne prodje ni sat vremena i vec te pita da mu sta prebacis...
Dozivio jednom. Osjecao se nelagodno. Ne zbog jebenih para. I tad sam ustvari shvatio jadanja ovih koji pice dva, tri puta godisnje dole, i ulazu..odrzavaju itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:28 |
|
|
granica je napisao/la: Sve to stoji. Dakle, zasto radis kad ti ocigledno steti..?!
S druge strane, da oni to ne rade, na koji nacin bi se ta hipoteticka ignorancija dijaspore spram bivsih domovina/domovine (zavisno kako gledas) odrazila na privrede zemalja naslijednica SFRJ?
Onaj osjecaj..kad dodjes u posjetu nekom, cisto da ga vidis, a ne prodje ni sat vremena i vec te pita da mu sta prebacis...
Dozivio jednom. Osjecao se nelagodno. Ne zbog jebenih para. I tad sam ustvari shvatio jadanja ovih koji pice dva, tri puta godisnje dole, i ulazu..odrzavaju itd. Nikad me to niko nije pitao, niti sam sekunde osjetio da to traže od mene. Je sestra, ali to su blisko obiteljska nadmudrivanja i čitanja misli, ili bar pokušaji. Valjda od podneblja do podneblja. Vi Bošnjaci ste dijaspora od rata pa vam to neka novina i ljudi se snalaze kako znaju da izmuzu novac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:39 |
|
|
BBC je napisao/la: Čudna neka furka koju nikad nisam razumio. Neki ljudi misle da se na zapadu nov moderan model auta kupuje za gotovinu. Ja u životu nisam novog kupio, jednostavno jer ne želim nikakve kredite imati. Samo dolaze u obzir oni za skupu elektroniku bez kamata, ali to i nisu krediti, obična otplata na rate.
Inače ovi naši Posavci. Kao na industrijskoj pokretnoj traci, svaki mjesec mi se nova osoba žali da ima kroničnih problema sa kralježnicom. Žene puno manje jer ne rade na građevini.
Sad poznato je da je normalan rad na građevini težak i dosadan ali istovremeno savršena gimnastika za tijelo. Zašto se ovi sjebali za čitav život sa leđima i stalne mušterije po nekim banjama.
Jer ulažu u hebenu kuću u Posavini u kojoj i ne žive. Jer ulažu u kuće u Istri koje su kupili na kredite i iznajmljuju na crno. Kad odu na odmor na Jadran rade čitav odmor na toj kući, umjesto da odmaraju. Jer ulažu u kuću u Austriji. Jer rade prekovremeno i vikende da te kuće i mrtve nekretnine isplate, da im i ostane za život ovamo. Da vrate sve kredite.
I onda ono standardno da uštede što više novca. Zato jer je u dijaspori nadmetanje tim nekretninama jedna vrsta pasivno-agresivnog rata između relativno "jednostavnih" ljudi koji su većinski dijelom iz pasivnih krajeva. Imaju paničan/egzistencijalni strah od gladi, pa stalno gomilaju i ne znaju stati. A ta jednostavnost (što neobrazovanost, što nizak IQ) sa sobom povlači i tu pakost hvaljenja, kojoj je cilj poniziti druge u društvu. I to je jedna smrtna spirala, iz koje je nemoguće iskočiti. To je jedna malignija (moja) interpretacija. Benignija bi bila da jednostavno žele sve naj-naj za djecu i da im je to jedina misija u životu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:43 |
|
|
Bravo! Bas tako. U biti se radi o psiholosko-socioloskom fenomenu. Ali to nije nesto sto se izrodilo u dijaspori. Ljudi su svoj mentalitet ponijeli sa sobom. J https://www.youtube.com/watch?v=SahpP3IrkOg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:48 |
|
|
|
Meni je tih ljudi cesto zao. I to ne govorim sad s neke visine vec iskreno. Kad cujes da je on htio ostati par mjeseci, zaraditi za auto, pa se vratiti, a dok se okrenuo desilo se ovo, ono, rat, i prodje 30-40 godina..djeca se izrodise vani..dole kuca zjapi prazna (koju su cesto morali praviti po drugi put jer je rat uzeo svoj danak) a ovdje zivi u ispodprosjecnim uslovima..jos uvijek ne zna jezik..
Rijetko ko od njih, a mislim na generaciju koja je napustila SFRJ sezdesetih i sedamdesetih godina, moze reci da je zadovoljan. Doduse mnogi i ne reflektiraju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 14:59 |
|
|
|
Prije par godina tu doselio mladi par iz Hrvatske. (Iz Bosne inače) Austrijski poslodavac dao oglas u Hrvatskoj i testirao ljude dolje na licu mjesta i ovome odmah sredio boravišnu dozvolu. Dok smo pili kave slušao sam ga kako priča o poslu (građevina, razni poslovi), kako je gazda zadovoljan, sve ide dobro. I drugi mi pričali kako je dobar radnik i gazda njima pričao da ga ne bi ni za što pustio da ode.
Onako sve OK, ćaskanje. Nemam pojma ni tko je gazda, ni kakav je posao, ni kako ovaj radi.
Dok jednom prilikom u gradu nisam naletio na njega kako radi vanka pored ulice. Pozdravili se, razmijenili par riječi i on nastavio raditi nisam mu htio smetati i probleme praviti.
I sad baš ta situacija, rampa se spustila i čekalo se dugo da vlak prođe. Dosadno mi pa se okrenuo i iz radoznalosti gledam kako ovaj radi.
Hej, najveće mazge i sivonje "udarnici" nisu takvim tempom radili ni na onim "omladinskim radnim akcijama". To je neki lud tempo kao da je tip na Amphetamines. Poslije ja pričam ovim drugim Posavcima kako ono baš nije zdravo za tijelo, kako će i on brzo doživotnih problema sa leđima imati. Onako svaki dan 8-12 sati, ovisno kako kad.
Rekoh onako usput, iako svjestan da pričam sličnim tipovima (mada sumnjam da itko baš onakav tempo drži). Zar nije dovoljno dignuti tempo nijansu-dvije iznad austrijskog prosjeka. Gazda opet zadovoljan ti ostao zdrav.
Ovako je sad naučio gazdu na taj tempo i ako smanji izgledat će da zabušava i da je izgubio volju za poslom.
Ne znam jel digao kredit za kuću u Istri. Moram pitati ljude, ne bi me čudilo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:04 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 46510 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Zadovoljan, zavisi šta misliš pod zadovoljan, svi odreda žive bolje nego itko iz realnog sektora u BiH. Kupuju se kuće i stanovi po Makarskoj, Braču a onda kuknjava kad dođu, ona fora znaš ja teško živim, tamo rintam, gleda da mu ti kavu platiš, kako da ovdje pare s neba padaju (jesu nekome tko je uhljeb)
Ta imam ja hrpu takve rodbine, dođu s autom onda se hvale kako je život tamo težak, ovdje nitko ništa ne radi, mladež sjedi po kafićima. Kad im spustiš kojeg se vraga onda ne vratiš kad je ovamo bolje, onda počinje klasično izvlačenje, vratit će u mirovini i ti šupljaci.
Što se tiče integracije evo moja rodbina otišla 60-70 se teško intgrirala, neki ni sada ne govore njemački ali djeca su već druga priča to sve poženjeno sa Švabica, Talijanima kad dođu ovamo jedino im zanimljvo more, šta će oni na drači i kamenu.
Zavisi šta očekuješ ako misliš da ćeš tamo sve dobiti na pladnju, e nema to u kapitalizmu, bilo je neki dan u novinama Kurd iz Erbila otišao u Njemačku. Kaže otišao sam da otvorim sebi restoran ili pizzeriu a u Njemačku došao samo s gaćama na sebi, ono razmišljanje dat će meni država da budem gazda, gdje bi ja radio u restoranu.
Takvi se brzo i vrate
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:08 |
|
|
daramo je napisao/la: Zadovoljan, zavisi šta misliš pod zadovoljan, svi odreda žive bolje nego itko iz realnog sektora u BiH. Kupuju se kuće i stanovi po Makarskoj, Braču a onda kuknjava kad dođu, ona fora znaš ja teško živim, tamo rintam, gleda da mu ti kavu platiš, kako da ovdje pare s neba padaju (jesu nekome tko je uhljeb)
LOLwut, zar je dotle došlo? Jel to pjesnička sloboda ili baš imaju T-rex ručice koje im ne dosežu do džepova?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:11 |
|
|
|
Ti bar imaju EU drzavljanstvo, najvjerovatnije - posto kazes da su iz Hrvatske doselili. Najgore je ovima koji dolaze tokom zadnjih nekoliko godina ali ne posjeduju EU drzavljanstva. Konkretno BH gradjani. Rodjak, rat kao dijete prosao na najgori moguci nacin, zlostavljanja, onda opsada, otac, pa brat poginuli, drugi brat par puta ranjavan. Onda postratna besparica i nekako je uspio naci nekog lika da mu nadje posao ovdje. Lik ko od brda odvaljen. Fizicka sljaka s Bugarima nekim. Dakle samo Bosanci i Bugari. Vlasnik Bosanac, ne znam sad koje vjeroispovijesti. Od jutra do mraka sest dana sedmicno. Nikakve sanse nema da sebi ovdje ista izgradi zbog sistema da se mora vracati svakih 9 mjeseci - ako se ne varam, a dole kad ode, potrosi ono sto je zaradio..sto spicka, sto dadne drugima. A godine lete...
Gastarbajteri (koristim taj izraz iskljucivo opisujuci ljude koji su dosli sezdesetih i sedamdesetih, ali i kasnije, dakle prije rata) barem imaju ovdje penzije.
BiH je ustvari rezervoar zdrave i mlade radne snage. Cisto kao neka farma za razvijenije zemlje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:14 |
|
|
daramo je napisao/la: Zadovoljan, zavisi šta misliš pod zadovoljan, svi odreda žive bolje nego itko iz realnog sektora u BiH. Kupuju se kuće i stanovi po Makarskoj, Braču a onda kuknjava kad dođu, ona fora znaš ja teško živim, tamo rintam, gleda da mu ti kavu platiš, kako da ovdje pare s neba padaju (jesu nekome tko je uhljeb)
Ta imam ja hrpu takve rodbine, dođu s autom onda se hvale kako je život tamo težak, ovdje nitko ništa ne radi, mladež sjedi po kafićima. Kad im spustiš kojeg se vraga onda ne vratiš kad je ovamo bolje, onda počinje klasično izvlačenje, vratit će u mirovini i ti šupljaci.
Što se tiče integracije evo moja rodbina otišla 60-70 se teško intgrirala, neki ni sada ne govore njemački ali djeca su već druga priča to sve poženjeno sa Švabica, Talijanima kad dođu ovamo jedino im zanimljvo more, šta će oni na drači i kamenu.
Zavisi šta očekuješ ako misliš da ćeš tamo sve dobiti na pladnju, e nema to u kapitalizmu, bilo je neki dan u novinama Kurd iz Erbila otišao u Njemačku. Kaže otišao sam da otvorim sebi restoran ili pizzeriu a u Njemačku došao samo s gaćama na sebi, ono razmišljanje dat će meni država da budem gazda, gdje bi ja radio u restoranu.
Takvi se brzo i vrate Ovo mi je nepoznato. Nisam još doživio od Hrvata u dijaspori. Mislim nisam doživio da netko očekuje da ti plaćaš pića a on nikada. Hrvati vanka su obično previše pošteni za takvih pizdarija. Vjerujem da ima pokoji izuzetak, ali ja ga nisam upoznao.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:21 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
|
Iskreno rečeno i ljudi u BiH su meni bezveze. Naravno ne svi, ali ima ih. Polovina krivi rat za sve svoje životne promašaje. Pri tom mislim na ovu generaciju 40+. A imam dovoljno i rodbine i prijatelja od roditelja pa mogu suditi. Svi žive u nekom paralelnom svemiru." Da nije rata bilo, ja bi imao ovo i ono.. ili bi završio ovo i ono. "Ko zna gdje bi meni kraj bio, al sve se uruši devedesetih" i sl
Jbg, od rata je prošlo vec koliko godina da bi on polovici BiH bio alibi za životne promašaje? A jeste... velikoj većini.
Što se teksta tiče i ovih BBC-ovih/vasih sugestija na račun ljudi koji teško rade, meni je njih žao. Bez obzira na motive. Vjerovatno ne znaju drugačije ali ne mora značiti ni da je to pogrešno što neko ima želju obezbjediti djecu da se ne pate u životu poput njega. Ja ne vidim tu zlu namjeru niti želju za isticanjem. Ima vjerovatno i onih koji po BiH paradiraju autima i novcima ali nisu ni dijasporci svi takvi. Većini ih je dobrobit djece u prvom planu. Sad sve ovisi kako se ko snašao... no ni život na zapadu nije jeftin kao što je bio osamdesetih. Zato ljudi glume kamikaze s tim kreditima i robiju građevini. Slažem se da je to kruh sa dvadeset kora, ali ako bi moja žrtva olakšala danas sutra mom djetetu život, sigurno bi i ja bila spremna na takvo što. I većina ljudi. Kad čovjek zivi za sopstveni djir/ćejf svejedno mu je hoće što ostaviti nakon sebe.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:25 |
|
|
|
Naglasio sam da imaju velikih problema sa kralježnicom i zdravljem. Inače nije moja stvar da guram nos u njihov tempo na radnom mjestu i koliko rade i gdje kupuju kuće. Ćaskamo kao upozorenje onima koji tek trebaju takav stil života početi. Držite se dalje od banaka i kredita, to je zlo.
Ne moraju u Austriji raditi za djecu. Ne kužim kako razmišljaš, nije to Bosna. Djeca će se snaći sama a sve uvjete za to imaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:26 |
|
|
Najbolje je poceti s gangstarepcugom ko kollegah kad si na zapadu  prije toga bio prevodilac 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:28 |
|
|
|
Sta ce ovo biti sunce ti ja se slazem sa sve jednim BBC-ievm upisom na ovoj temi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:32 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29061 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ministry of Sound je napisao/la: daramo je napisao/la: Zadovoljan, zavisi šta misliš pod zadovoljan, svi odreda žive bolje nego itko iz realnog sektora u BiH. Kupuju se kuće i stanovi po Makarskoj, Braču a onda kuknjava kad dođu, ona fora znaš ja teško živim, tamo rintam, gleda da mu ti kavu platiš, kako da ovdje pare s neba padaju (jesu nekome tko je uhljeb)
LOLwut, zar je dotle došlo? Jel to pjesnička sloboda ili baš imaju T-rex ručice koje im ne dosežu do džepova? Ma dobro pomalo su i dijasporci krivi jer ponekad navale da časte... Npr prošlo ljeto odoh sa starim znancem (sada u dijaspori) na palačinke i kad je trebalo platiti ja za džep a on. ON: - Ostavi, ostavi, ja ću platit! JA: - Ma ja ću! ON: - Vidi ga, ja došao iz vana i ti meni da plaćaš! JA: - Šta ima veze, nisam ni ja prosjak!!? ON: - Ma ne kažem, ali što to da plaćaš kad ja... JA: - To su samo hebene palačinke! ON:- Hoćeš reći da je što skuplje da ti ne bi platio? JA: - Nisam to mislio. ON:- ... JA: - Šta je, šta me gledaš?! ON: - Hajd eto, ti plati.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Držite se dalje od banaka i kredita, to je zlo.
Samo za ljude s prosječnim IQ-om. U pravim rukama, stambeni (i poslovni) kredit i kreditne kartice su sredstvo vlastitog probitka. Ali nije tema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
granica
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:37 |
|
|
|
Sta je probitak?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:38 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: LOLwut, zar je dotle došlo? Jel to pjesnička sloboda ili baš imaju T-rex ručice koje im ne dosežu do džepova?
Ma dobro pomalo su i dijasporci krivi jer ponekad navale da časte... Npr prošlo ljeto odoh sa starim znancem (sada u dijaspori) na palačinke i kad je trebalo platiti ja za džep a on. ON: - Ostavi, ostavi, ja ću platit! JA: - Ma ja ću! ON: - Vidi ga, ja došao iz vana i ti meni da plaćaš! JA: - Šta ima veze, nisam ni ja prosjak!!? ON: - Ma ne kažem, ali što to da plaćaš kad ja... JA: - To su samo hebene palačinke! ON:- Hoćeš reći da je što skuplje da ti ne bi platio? JA: - Nisam to mislio. ON:- ... JA: - Šta je, šta me gledaš?! ON: - Hajd eto, ti plati. Pa ne drži nas u neizvjesnoti čovječe...bi li platio da je bila obilna večera, ili si samo žrtvovao pješaka? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:39 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: LOLwut, zar je dotle došlo? Jel to pjesnička sloboda ili baš imaju T-rex ručice koje im ne dosežu do džepova?
Ma dobro pomalo su i dijasporci krivi jer ponekad navale da časte... Npr prošlo ljeto odoh sa starim znancem (sada u dijaspori) na palačinke i kad je trebalo platiti ja za džep a on. ON: - Ostavi, ostavi, ja ću platit! JA: - Ma ja ću! ON: - Vidi ga, ja došao iz vana i ti meni da plaćaš! JA: - Šta ima veze, nisam ni ja prosjak!!? ON: - Ma ne kažem, ali što to da plaćaš kad ja... JA: - To su samo hebene palačinke! ON:- Hoćeš reći da je što skuplje da ti ne bi platio? JA: - Nisam to mislio. ON:- ... JA: - Šta je, šta me gledaš?! ON: - Hajd eto, ti plati. Ja to ne radim tako. Odem u WC i kad se vraćam odem do konobara i sve platim. Onda nema tih natezanja. Ili uzmeš račun sa stola i jednostavno odeš do blagajne. Ovdje to zna ispasti čudno na drugi način. Svi se nadmeću tko će ture zvati (da ne ostane dužan nekome) pa na stolu imaš hrpu boca i čaša, više pojma nemaš što je tvoje niti iz koje čaše si pio. Onda kako se gomila jako je brz tempo ispijanja. Vrlo brzo skužiš da ti se sve vrti i pitaš se kako ćeš se dovući doma do kreveta. Zato u zadnje vrijeme izbjegavam takva druženja i fešte.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:39 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
BBC je napisao/la: Naglasio sam da imaju velikih problema sa kralježnicom i zdravljem. Inače nije moja stvar da guram nos u njihov tempo na radnom mjestu i koliko rade i gdje kupuju kuće. Ćaskamo kao upozorenje onima koji tek trebaju takav stil života početi. Držite se dalje od banaka i kredita, to je zlo.
Ne moraju u Austriji raditi za djecu. Ne kužim kako razmišljaš, nije to Bosna. Djeca će se snaći sama a sve uvjete za to imaju. Pa imaš i ti od sjedenja za pc-om problema garant. I to ne samo sa kičmom. Plus jebo i tu tvoju životnu filozofiju " u se na se, i poda se". Ne znam imaš djecu. Nisam nikad pitala. Moj otac je svi kažu pa i ja prilično hladan lik. Ali valjda se ljudima percepcija i životna filozofija promijeni kad dodju djeca. I on sam radi dva posla otkako znam. Jbg, iz noćne je prije išao u ordinaciju.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Kuknjava jednog gastarbajtera Postano: 30 lis 2015, 15:40 |
|
|
granica je napisao/la: Sta je probitak? Dobit, napredak (financijski).
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|