HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 vel 2025, 05:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Original i falsifikat
PostPostano: 05 srp 2021, 22:19 

Šta sve može da se falsifikuje? Mnogo toga. Novac, dokumenti, umjetnine, tekstil i drugo....
Mislim da je svako od nas bio bar jednom u životu žrtva ,,lažnjaka,,!?

Ne tako davno, odem ja u mjenjačnicu da zamijenim 100 eura za KM. Uzme mi novčanicu, stavi pod aparat, pisnu. Počne da je razgleda i pipka. Kaže:,,Gospođo, falsifikat,,! Molim? Ja sam tu novčanicu dobila direktno iz Austrije. Ne znam ja odakle ste je dobili, samo kažem da je falsifikat. Moram da pozovem policiju. Policiju!??? Nemojte, molim vas! Zašto policiju!? Zato što je takva procedura! Mnogo će ova novčanica da vas košta? Molim!? Da, da, ići ćete na sud u Sarajevo. Molim vas, ne trebaju mi ti problemi! Postoji li drugo rješenje? Postoji! Pocijepajte je odmah sada. O, to ne mogu! Gdje da poderem novac? To nije novac, to je falsifikat. Dajte mi, vratiću je osobi od koje sam dobila. Pristane. Ja odahnem i vratim se kući.
Dugo me je mučila ta novčanica. Nije mi savjest dala da probam da je ,,utopim,, negdje, a ni srce mi nije dalo da je pocijepam. Spava u jednoj knjizi.

I sama sam falsifikovala. Jednom ocjenu u dnevniku dopisala, srećom prošlo neopaženo. Jednom uspjeh u školskoj knjižnici, prošlo opaženo, težak raspust i jednom potpis direktora, tu sam profesionalac, za kupovinu mobilnog na kredit. Obećala sam sebi da neću više.

Ko i kako je ,,Vas,, namagarčio?

Vrh

Naslov: Re: Original i falsifikat
PostPostano: 05 srp 2021, 22:22 

Jednom sam falsifikovala ulaznicu za maskenbal u Klubu studenata tehnike ( KST).
Posao nije bio lak jer se radilo o formatu A4 sa dosta crteža i linija.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2021, 22:32 

Ulaznice za kino. Svaki dan smo gledali filmove besplatno. I one koji nam bili dosadni.
Jer su osobe na ulazu koje su derale karte imale naviku da ih uzmu kompletnu u ruke, i često deru gdje nije prorezan šav. I takve smo nalazili masovno u smeću iza kina. Onda se skalpelom izreže poderotina i zalijepi i ulaznice stave preko noći u Bibiliju i preko toga ormar.

Sutra smo imali originalne ulaznice.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2021, 22:41 

Lepila sam scotch (mat lepljivu traku) preko tzv pantljičare, segmentirane karte za gradski prevoz.
Uvučeš u automat, on otkuca svoje i posle samo prebrišeš.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2021, 23:26 

Falsificira se sve što ima vrijednost, prije svega kolekcionarski predmeti i brendovi.
Nekada su 90% kineskog izvoza činili falsifikati, bome i danas je to dobar udio.

Nisam ništa falsificirao ali jesam kupovao falsificiranu robu za koju sam znao da je falsifikat.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2021, 23:47 

Na Jutjubu postoji video gde čuveni 'nos' proglašava falsifikat boljim od originalnog parfema. On naravno zna koji je koji.
U pitanju je Black afgano (Nasomatto). Dakle, kopije postaju sve savršenije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: