|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 03 srp 2012, 20:31 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Kakvi su to ljudi Bosanci
Autor Sulejman KUPUSOVIĆ 2012-07-03 09:09:00
Nisam se jednom zabezeknuo nad zastrašujućom duhovnom i mentalnom pustoši kod ljudi koji sebe zovu liderima našeg naroda
Naši ljudi, a pogotovo oni koji se drznuše da se nazovu političkim liderima svog naroda, sve manje i manje čitaju, i sve manje i manje se obrazuju. Njihova duhovna i mentalna pustoš je zastrašujuća i nisam se jednom zabezeknuo nad tom činjenicom.
Najtragikomičnija je bila reakcija najviđenijih ljudi iz tzv. vodeće bošnjačke stranke kada smo u monologu glumca Izudina Bajrovića objedinili sve najpoznatije rečenice Meše Selimovića o vlasti na jednoj "državnoj svečanosti", a VIP uzvanici prilazili sa strahopoštovanjem i čestitali nama "na mudro napisanim rečenicama".
Bosanski čovjek
Strašna je spoznaja da, tobože, vodeći ljudi ovog naroda ne znaju ono što bi svaki školarac morao znati, a pogotovo oni koji bi trebali da baštine najmislenije poruke najvećeg književnika mudraca na ovim područjima - Meše Selimovića. Sramota da veća ne može biti.
I zato, poštovani moji čitaoci, ovoga puta ću vas samo podsjetiti na neke briljantne misli velikog pisca koje govore o nama, takvima kakvi jesmo, kroz vijekove i kroz sva bosanska stradanja i poneku radost od "Kulina bana do današnjih dana".
- Kakvi su to ljudi Bosanci? ...Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro.
Čudan svijet taj bosanski čovjek, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz duga vremena, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.
Najtužniji vilajet
A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju.
Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.
Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja.
Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo? A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!
Tako je govorio Meša. Niko nas nije tako jasno i tako sudbonosno ocrtao kao on. Zato, pročitajte bar ovo, gospodo parlamentarci i narodni lideri, kad ništa svoje nemate za reći ili ponuditi ovom jadnom izbezumljenom narodu. U pamet se, gospodo karijeristi!
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 03 srp 2012, 20:36 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Gdje je smajlić koji patetično plače ? Sulejman misli da su Hercegovci bolji ljudi, nema ih u naslovu kolumne. Inače samo bih se osvrnuo na par krupnih grešaka u koracima: - Sulejmane radiš za Radončića. - Sulejmane parlamentarci su ti na sliku i priliku tebe i ostalih Bošnjaka birača.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 01:10 |
|
|
Pitanje za ssve hercegovce, koju ste prije rečenicu čuli....???
ma oni muslimani....
ma oni srbi.........
ma oni bosanci....
al iskreno!
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 08:25 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
S "ma oni Srbi" su rađani oni prije 90-tih. Za Bosance nisu ni znali, to im je bilo kao vidjet muflona, rijetko ali dogodi se, a muslimani nisu ni postojali, sve su to Rvati... Zaboravio si dodat Jugoslavene... A sad nove generacije, e to ne znam.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 09:21 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20966 Lokacija: među zvijezdama
|
Za Junuza, Mrshu,Ministra, Bobu, Markana i ostale, a ti BBC pati sad Eros bosanceros Songtext: rodno mjesto banja luka, jedem cevap s mnogo luka, u becu sam gastarbajter, u krevetu pravi fajter; ref.: eros bosanceros napravit ce lom (lom) za djevojke kazu da pravi dnevni slom, eros bosanceros napravit ce lom (lom) za sve zene oko mene ja sam dnevni slom; kad privedem dobru trebu odman pustim koji iz kebu, pa spontano spustim hlace, zbog drljace ona place; pa spontano spustim hlace, zbog drljace ona place; ref.: eros bosanceros napravit ce lom (lom) za djevojke kazu da pravi dnevni slom, eros bosanceros napravit ce lom (lom) za sve zene oko mene ja sam dnevni slom; obucen sam ja do jaja ko nedeljko bajic baja, skacu na me i svabice ko u vodu zabice, skacu na me i svabice ko u vodu zabice; ref.: eros bosanceros napravit ce lom (lom) za djevojke kazu da pravi dnevni slom, eros bosanceros napravit ce lom (lom) za sve zene oko mene ja sam dnevni slom; ref.: eros bosanceros napravit ce lom (lom) za djevojke kazu da pravi dnevni slom, eros bosanceros napravit ce lom (lom) za sve zene oko mene ja sam dnevni slom; (2x)
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 09:39 |
|
|
Čitam ove Mešine riječi, zapravo su univerzalne, uz male modifikacije pristaju i Srbima, Crnogorcima, Hrvatima, Makedoncima, Albancima, možda i drugim Balkancima, a možda bi se i Slovenci mogli naći u njima.
Napisa čovjek dvije knjige, u kojima je dekor turski poseban a ne literarni sadržaj, ni do koljena Ivi Andriću. I napraviše Boga u Bosni od njega i to poslije rata. Ima odličnih citata, samo, imamo mi većih ljudi, koji su ktome ostavili sve BiH.
Kakvi smo ljudi mi Bosanci? A kakvi Hercegovci? Generalno dobri, posebno u Bosni, samo, lako zapaljivi uslijed neobrazovanosti i konzervativnosti, a opet, možda upravo to čuva taj nekonformistički duh koji je tako originalan.
Eh da, Bosanci posebno, Hercegovci u manjoj mjeri, su ljudi koji nikako ne vole svoju zemlju, jer da je vole, gradili bi trgove, ceste, ne bi samo džamije i križeve dizali, polja isušivali, brane pravili, tešku industriju napuštali, a prirodne resurse iskorištavali, ne bi zagađivali, niti u prirodu smeće bacali, svaki kvadrat bi uređivali, ne bi čekali da neko drugi to uradi, ljude bi cijenili one koji im mogu dati nešto i njima i njihovoj okolici, a ne bi poštivali samo one koji im mogu uzeti...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 12:36 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25786 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Bosanci su ljudi koji... sa kojima nikada ne znaš na čemu si. Koji će te zahebati kad to najmanje očekuješ, a koji će ti pomoći onda kada to uopće ne očekuješ. Koji će te olajavati i u isto vrijeme i braniti. Uglavnom su to ljudi koji nemaju mladosti, budu djeca pa odjednom starci, mladost je za Bosance luksuz. Ljudi koji se ne daju pod zemlju a ne znaju zašto žive. I stalno nešto isčekuju...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 21:16 |
|
|
Sad sam poletio da napišem "svaka čast", al bojim se da i Bobovac nije odnekud prepisao :)
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 21:31 |
|
|
Jok! Baš dobro ide, nastavite, posebno Bobi... ;-)
|
|
Vrh |
|
|
Tiger
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 21:34 |
|
Pridružen/a: 04 tra 2010, 13:07 Postovi: 188 Lokacija: 43° 20′ 35.88″ N 17° 48′ 29.16″ E
|
Nisam bosanac pa nebi znao,samo znam da ima dobrih viceva na račun njih
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 21:38 |
|
|
Ovo za mladost u Bosanaca idem da stavim na status na fejsbuk...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 22:51 |
|
|
Metemma je napisao/la: Sad sam poletio da napišem "svaka čast", al bojim se da i Bobovac nije odnekud prepisao :) Jbt, idem objaviti kakvu knjigu...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:03 |
|
|
kad su bosanci taki, kaki su tek hercegovci
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:09 |
|
|
Vecina bosanskih Hrvata koje poznajen su iz srednje Bosne, i dobri su ljudi. Ljudine, reklo bi se, arhetip Hrvata nekako, koji se razlikuje na putu u Hercegovinu pa u Dalmaciju....tesko opisati, sve je to vezano ali sudbina je dala drugi kov, i dala jednima vrline koje drugi nemaju, i obrnuto. Za bosanske Hrvatice mogu stosta pozitivnog reci, posto me jedna opekla, necu.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:09 |
|
|
pagan je napisao/la: kad su bosanci taki, kaki su tek hercegovci Hercegovci?? Kad je Bog stvarao Bosance, onda je od onih što su mu loše ispali stvorio posebnu Hercegovačku kategoriju. ( ha, ha haaaaaa)
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:12 |
|
|
Bobovac je napisao/la: pagan je napisao/la: kad su bosanci taki, kaki su tek hercegovci Hercegovci?? Kad je Bog stvarao Bosance, onda je od onih što su mu loše ispali stvorio posebnu Hercegovačku kategoriju. ( ha, ha haaaaaa) svaka cast bosancima, al su ta 2 pojma nebeski udaljena
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:15 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20966 Lokacija: među zvijezdama
|
Bobovac je napisao/la: Metemma je napisao/la: Sad sam poletio da napišem "svaka čast", al bojim se da i Bobovac nije odnekud prepisao :) Jbt, idem objaviti kakvu knjigu... Budi columnist, to je sexy i kul !:)
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Kakvi su to ljudi Bosanci Postano: 31 srp 2012, 23:15 |
|
|
pagan je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Hercegovci?? Kad je Bog stvarao Bosance, onda je od onih što su mu loše ispali stvorio posebnu Hercegovačku kategoriju. ( ha, ha haaaaaa)
svaka cast bosancima, al su ta 2 pojma nebeski udaljena Nemaš pojma koliko si u pravu.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|