HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 sij 2025, 09:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: pomoč
PostPostano: 14 sij 2014, 14:28 

Pozdrav svima
Na forumu sam registrirana s razlogom, jer mi je potrebna pomoć ili. informacije.

Priča ukratko:

Moje ime je Sabina i dolazim iz Slovenije, točnije u Mariboru, pa sam se ispričavam za pravopisne pogreške.
Ja sam u potrazi za informacijama o svojim bratom Bojan-u Teskač, također iz Maribora, koji je bio od 1992 - 1994 u 1.gardijski brigade "Ante Bruno Bušić", a umro je u napadu 1994/09/12 (nadam se da sam u pravu podaci) i jedan od ukupno 106 vojnika.
Kad je umro, moj otac sakrio sve informacije o njegovoj smrti, a mi ne znamo danas, pa sam u potrazi za pomoć ovdje ..... Ja sam u potrazi za informacijama o njegovom životu u vojsci, i sve, što se tiče njega
Također bih točne podatke, gdje stoji spomenik (106 poginulih boraca) kada obljetnica, respektivno. gdje je mjesto smrti ....
Htjela bih posjetiti ta mjesta i ljude koji su ga poznavali, zapaliti svijeću ....
Za sve informacije sam zahvalna

Sabina

Vrh

Naslov: Re: pomoč
PostPostano: 14 sij 2014, 14:49 

Bojan (Antun) Teskač, 1969-1994.

http://www.hkv.hr/reportae/ostali-autor ... -buiq.html

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 14:57 

Hvala na odgovoru,
Našla sam ovu stranicu sama.
da pojasnim malo detaljnije zašto tek nakon 20 godina. Leta1994 Bila sam vrlo mlada. Otac nije dopustio da razgovaraju o tome i krije sve dokumente, odustao od svog sina, i tako je ostalo. Kasnije, počela sam se pitati o tome, ali nije bilo odgovora. U međuvremenu,i ja sam imala problema u obitelji i sa zdravljem. Sad sam odrasla žena i majka, a inače gledam na stvari. Nedostaje mi brat :smajl016 , pa želim znati više.... nikad nije prekasno :blushing

Vrh

PostPostano: 16 sij 2014, 12:36 

Imaš na facebook-u stran kjer so zbrani njegovi soborci, mogoče dobiš še kakšno informacijo o njem.

Tukaj je povezava na stran: https://www.facebook.com/pages/1-Gardij ... 93?fref=ts

Vrh

PostPostano: 16 sij 2014, 13:50 

Hvala za link..... bom poskušala še na fb... Želim spoznati kakšnega njegovega soborca, ljudji, ki so bili v zadnji dneh njegovega življenja z njim......
Ker sva bila kot otroka že prikrajšana za skupne trenutke, nama žal tudi kasneje usoda ni dala tega, bi rada izvedela od teh, ki so bili.....

Vseeno mi je v tolažbo, da ga imamo pokopanega tukaj doma, ampak mi tisti čas nekako ne gre iz glave.....O teh časih imam na stotine vprašanj, ampak niti enega človeka, ki bi na njih odgovoril..., z očetom, ki je po njem dobil neke informacije, slike, podatke...ne smem niti omenit, ker se je sina že odpovedal takrat, ko se je vojski priključil..., drugih informacij pa nimam
Denar, pa vse kar je po njem dobil, pa je z veseljem sprejel :sneaky2 :gun_bandana

Vrh

PostPostano: 16 sij 2014, 14:01 

Kje je pokopan, na katerem pokopališču?

Kako to, da se je odločil iti v vojno? So bili razlogi avanturizem, beg od nekega takratnega življenja ali so bile kake emocionalne, družinske ali drugačne vezi s Hrvaško ali Hrvati iz Bosne in Hercegovine in se je zato pridružil formacijam HVO?

Vrh

PostPostano: 16 sij 2014, 19:07 

Pokopan je v svojem takratnem kraju stalnega prebivališča... oklica Maribora. Si ga morda poznal, oz.si tudi ti povezan z to zgodbo in HVO ?

V vojsko se je odločil zaradi življenja, ki ga je živel tukaj.....
Že kot otroka so naju ločili in sva živela vsak pri svojem staršu in sva se od začetka redko videvala...pa tudi nemočna otroka sva bila....Kasneje, pa sva le malo odrasla in izkoristila da sva bila malo skupaj (kakšen konec tedna) in v tem času se sicer o osebnih težavah nisva toliko pogovarjala, osredotočila sva se na to, da nama je bilo lepo in sva uživala, vendar sem vedela da njegovo življenje z očetom vse drugo kot rožnato. Bila sem še premlada in odvisna od drugih, da bi mu lahko pomagala - česar si ne oprostim še danes :smajl049 .
Zaradi očeta je izgubil službo, dom, na kar mu je odpovedal še vse to moj očim.....Brez ciljno je taval okrog in se odločil za ta korak, sicer meni je povedal kaj pripravlja, vendar se jaz sploh nisem zavedala resnosti situacije in ga poskušala kakorkoli prepričat v nasprotno....toraj brez vseh in vsega se je podal v vojsko.....
Vmes je prišel enkrat domov, se je edino meni oglasil, drugič me ni našel v službi in pustil samo pozdrave....in izvedel da bo postal stric :clap . To je bilo tudi vse...., na božični večer smo izvedeli da je padel v vojski in tudi to, da je oče nagnal od hiše ljudi, ki so mu prišli povedat da je sin padel... pove vse....
Vso organizacijo pogreba so prepustili meni - naivni mladi mamici, ki ni vedela še o ničemer nič in si kaj takega tudi nisem želela. Ko smo uredili vso zadevo za pogreb je nastopil naš oče , ki mu je bilo mar samo za to, kar bo po njem dobil ( in to se je zudi zgodilo) naredil vse skupaj zelo hinavsko. Zaradi šoka se mu nisem niti zoperstavila.... Z krsto je dobil tudi njegove dokumente, slike, hranilno knjižico ( na kateri je najprej preveril stanje) in jih od tistega trenutka dalje ni nikjer več.
o svojem sinu ni nikoli hotel govoriti, tudi ne povedati informacij ki jih je takrat dobil, zato ne vem nič. Bolj čas mineva, bolj čustva delajo, bolj ga pogrešam in si želim izvedeti čim več.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2014, 01:08 

Daj prevedi ovo neko ....

Vrh

PostPostano: 17 sij 2014, 02:08 

MRSHO je napisao/la:
Imaš na facebook-u stran kjer so zbrani njegovi soborci, mogoče dobiš še kakšno informacijo o njem.

Tukaj je povezava na stran: https://www.facebook.com/pages/1-Gardij ... 93?fref=ts

Ne znam sto pricas s njom (sto pricate) na slovenskom kad zna nas, na hrvatskom forumu? Automatski masu ljudi iskljucujete iz rasprave koji mozda nesto znaju, a nisu u stanju (ili im se jednostavno nece dati) ovo procitati. Ovako komotno mozete nastaviti i preko pm-a. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 17 sij 2014, 02:16 

Laka mu zemlja, hvala mu.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2014, 10:17 

ispričavam se
ja ču pokušati nekako prevesti:
Pokopan je u svom tadašnjem mjestu prebivališta ... u blizini Maribora . Ga možda znate , oz.ste povezani s ovom pričom i HVO-a ?

Odluka za vojsku je život koji je živio ovdje .....
Još kao dijete bili smo odvojeni , i živjeli smo svaki kod svojeg roditelja i od početka smo se rijetko viđali ... ali bili smo nemoćno dijete .... Kasnije , kao što smo bili samo malo odrasli i iskorištavati da smo bili zajedno malo ( kraj tjedana ) i za to vrijeme inače osobnih problema i mi nismo razgovarali, usredotočeni smo na činjenicu da je bilo lijepo i uživali smo , ali sam znala da je njegov život s ocem loš . Bila sam premlada da mu pomognem - što ne oprostim ni danas: smajl049 .
Zbog svog oac izgubio je posao, dom, ..... Bez cilja odlučio poduzeti ovaj korak , inače on mi je rekao što se priprema , ali nisam shvatila ozbiljnost situacije i svaki pokušaj da uvjerim da ne ide nisam niti pokušavala
U međuvremenu , on je došao kući , on je samo mene zvao , ponekad ostavio samo pozdrave .... U međuvremenu postao je stric i sazno je to, i bio vrlo sretan
. To je bilo sve .... na Badnjak , doznajemo da je pao u vojsci i da je njegov otac izbacil iz kuće ljudi koji su došli da mu kaže da je njegov sin pao ... to sve govori ....
Dobra organizacija pogreba je ostala na meni - naivnu mladu majku koja nije još ništa znala a takvih situacija nisam ni željela znati. Kad smo se dogovorili cijelu stvar za pogreb opet dolazi naš veliki otac , kojemu je stalo samo za ono što će dobiti ( a to se dogodilo ) učinio je sve zajedno jako licemjern. Kada su dostavili lijes je također dao gospodin sve njegove dokumente, slike , štedne račune ocu( gdje jeprva provjera statusa ) i od tog trenutka se nigdje više niso pronašli.
O svom sinu nikada nije htiju razgovarati , ni o informacijah koje su primljene u to vrijeme , tako da ne znam ništa . Što više vremena prolazi , više emocija radi ,više mi nedostaje i želim znati što je više moguće .

Vrh

PostPostano: 18 sij 2014, 01:33 

Ja nista ne znam, ali nadam se da cete naci to sto trazite. :001_smile

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 28 sij 2014, 01:19 

gdje je poginuo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ]