|
Pozdrav svima, novi sam na forumu.
Čitam jako dugo vaše teme i stvarno me ovaj forum privukao. Zanima me ta tema sukoba Hrvata i Bosnjaka 1992-1994. Hrvati su u velikom broju protjerani iz srednje Bosne, bilo kakve akcije HVO-a su zaustavljane što naredbom iz Zagreba što pod prijetnjom međunarodne zajednice dok je tzv ARBiH čistila Hrvate iz Travnika, Bugojna, Zenice, Konjica, Jablanice, Kaknja, Vareša... i još im je pomagao britanski UNPROFOR, a lord Owen nagovarao Izetbegovića da krene ne Hrvate u srednjoj Bosni. Zanima me taj alternativni scenarij - što bi bilo da je HVO u siječnju 1993. pod svoju kontrolu stavio cijelo uskopaljsko područje te cijeli grad, vjerovatno bi se čvršće povezali sa snagama HVO-a u Bugojnu i na kraju rata bi najmanje držali polovicu bugojanske općine. Kasnije u travnju kad tzv ARBiH krene progonit Hrvate iz Konjica, HVO je bio zaustavljen da riješi Jablanicu i spoji se sa Klisom preko Bokševice. Po meni HVO je tada trebao zauzeti Jablanicu i Drežnicu te da prostor zapadno od Neretve bude pod kontrolom HVO-a. Brigada HVO iz Konjica (+1000 vojnika) bi se trebali povući i stacionirati u Bijelo Polje i Sjeverni logor. U svibnju odmah po izbijanju sukoba u Mostaru uspostaviti kontrolu nad zapadnim dijelom grada sve do Neretve te osvojiti sve južne prilaze Mostaru (Blagaj, Gnojnice...). Bosnjaci koji su bili u HVO-u bi se već tada trebali uhititi i ne bi se dogodilo ono što se dogodilo 30.6. u Bijelom Polju. Po vama kakav bi onda bio ishod ovog sukoba, bi li Hrvati bolje (teritorijalno) prošli da Zagreb nije zaustavljao akcije HVO-a?
|