quick_nick je napisao/la:
nisu iz Šibenika nego iz Vinkovaca i nas VBR je uzorao nase vojnike kazu greskom ... eh sad pitanje je jeli to bila greska ili sabotaza... A da toga nije bilo vasi bi se lagano mogli pozdravit sa polozajima na tom dijelu. Nikom nije jasno kako je u pola napredovanja nas VBR mogao da pokosi NASE ljude. Tada su Vinkovcani iz revolta napustili to kompletno bojiste.
Bio sam neposredni svjedok i učesnik tih događaja. Glavninu udara na pravcu Kočine su predvodili momci iz Vinkovaca (o postrojbi nećemo), ali je bilo i oko 50% momaka iz HVO-a, posebice iz južnog dijela općine Mostar.
Kočine su praktički bile već zauzete i vojnici HVO-a su već bili prošli zadnje kuće prema brdu. Na džamiju je bila postavljena šahovnica. Tu je najinteresantniji taj momenat kada naš VBR poklapa ekipu vinkovčana. Ja sam čuo više verzija, od kojih mi je nekako najrealnija ona da je Armija upala u sustav veze (radilo se o motorolama) i da je jedan njihov topnik izdiktirao pogrešne koordinate posadi našeg VBR-a i navodio vatru.
Ovo je najbolji primjer kaoliko su te motorole bile pogrešna stvar i koliko je HVO-u tada nedostajao moderni sustav veze, koji je teško provaliti.
No, priča o toj akciji tu nije završena. Kako sam ranije spomenuo, oko pola vojaka koji su išli u tu napadnu operaciju je bilo iz HVO-a, većinom domaći momci iz južnih dijelova Mostara. Moj dobar prijatelj i dvojica njegovih kolega su, primjerice, stradali među samim kućama u Kočinama, i to od tenka HVO-a (ranjeni, ali su se izvukli).
Nije tog dana sporan bio samo taj VBR, već je maltene cijelo topništvo i oklopništvo imalo čudno navođenje i procjenu ciljeva. Jest da se među kućama u onoj strani teško razaznavalo tko je tko, ali je to ipak sve previše za par sati te akcije.