|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
limpus
|
Naslov: Tihomir Blaškić Postano: 03 srp 2012, 10:12 |
|
|
Odmah na početku bih napomenuo da je ova tema vrlo lako mogla ići pod Politiku, no budući da je ipak riječ o vrlo važnoj figuri u H-M ratu odlučio sam ju otvoriti ovdje.
Temu otvaram jer me usitinu zanima vaše mišljenje o dotičnom gospodinu budući da sam od raznih ljudi čuo različita mišljenja. Neki govore da je čovjek heroj i da je izdan, neki govore da je heroj, ali da je izdajnička pi*da, neki govore da se ne smije vratiti doma jer će ga pribiti na križ, no u svakom slučaju nitko ne spori njegovu ulogu u H-M ratu.
Dakle Blaškić, zapovijednik HVO-a u OZSB, kasnije general koji je oslobađao Kupres u Cincaru. Nakon rata "dobrovoljno" odlazi u Haag i biva osuđen na 45 godina, da bi kasnije ta kazna bila smanjenja na 9 godina. Pretpostavljam da se Blaškić, s punim pravom, osjećao izdanim od HR vlasti i da je zato pristao na prebacivanje krivnje na HR vodstvo (i Kordića). Ne mogu se oteti dojmu da je upravo njegova (i Kordićeva naravno) presuda udarila temelj za BiH šestorku, a s druge strane mi je jasno zašto je čovjek tako postupio - guliti 45 godina za državu koja te praktički izdala nije baš primamljiva opcija.
Pa pucajte, kakvo je forumsko mišljenje o Tihomiru Blaškiću?
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
 |
hinterland
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 03 srp 2012, 10:31 |
|
|
Pozitivno. Obranio je tamošnji narod. Mislim da ne može bit odgovoran za zločine.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
 |
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 04 srp 2012, 13:42 |
|
|
Heroj srednje Bosne, i previse je da su ga i jedan dan osudili a kamoli 45 ili 9 godina!!! Da je on nekog izdo neznam nebi to bas tako reko, ali da je vlada HR njega izdala... ajmo rec mogli su mnoooogoooo vise ucinit za njega!
|
|
Vrh |
|
 |
limpus
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 04 srp 2012, 18:36 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Heroj srednje Bosne, i previse je da su ga i jedan dan osudili a kamoli 45 ili 9 godina!!! ! To nitko ne spori, dapače. VUKsaJUGA je napisao/la: Da je on nekog izdo neznam nebi to bas tako reko Pa gle, nakon prvostupanjske presude Nobilo je krenuo s novom obranom. Da je za Ahmiće kriv Kordić skupa s HDZom. Nobilo to ne bi mogao napraviti bez Blaškićeve privole. VUKsaJUGA je napisao/la: ali da je vlada HR njega izdala... ajmo rec mogli su mnoooogoooo vise ucinit za njega! Tu se slažem. Jadan je taj odnos RH prema Hrvatima optuženim u Haagu, od Blaškića i Kordića, preko Gotovine, MArkača i Čermaka, do BiH šestorke.
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 04 srp 2012, 18:47 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
limpus je napisao/la: Pa pucajte, kakvo je forumsko mišljenje o Tihomiru Blaškiću? Moje otprilike slično kao i tvoje, ne mogu ga osuđivati bez uvida u neke konkretne poteze i odluke. Ipak, Darija Kordića cijenim daleko više, i kao ratnog vođu, i kao političara, i kao čovjeka. 
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 04 srp 2012, 19:13 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26989 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Što reći... za vrijeme rata se nije osobito isticao, to je možda i dobro.
Da bi bio oslobođen pristao je na pogodbu sa vragom. Njemu 26 godina manje za 260 godina drugima više. Jbg... tko zna kako bi mi svi u toj situaciji postupili, ja bih možda objeručke to prihvatio.
Ne znam, možda je on samo čovjek kao i svi mi, možda bi bio budala da nije prihvatio taj deal sa Haagom, vjerojatno ga nemamo razloga mrzjeti, ali jedna stvar je ipak sigurna - on zasigurno nije rođen ni za heroja ni za mučenika.
Ukratko, da ga danas sretnem vjerojatno bih se sa njim rukovao i pozdravio, ali nekako ipak ne bih volio dugo biti u njegovom prisustvu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Tihomir Blaškić Postano: 04 srp 2012, 23:06 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 15:14 Postovi: 5156 Lokacija: Na dženazi BiH
|
ja se nadam da će jednog dana imati hrabrosti i iznijeti svu istinu na površinu, o ulozi Nobila, Mesića, Haaga...
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|