|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 68 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Brane
|
Naslov: NDH vs RH Postano: 02 sij 2026, 23:28 |
|
|
Mala usporedba NDH i današnje RH S tim da nema laganja, samo konkretne činjenice i realne usporedbe. NDH Ukoliko su roditelji imali samo jednog sina, on je bio oslobođen vojne obaveze. Na taj način se čuvala tradicija obitelji i da se nastavi Familia. To je pogotovo zanimljivo kad znamo da je NDH bila u najvećem ratu cijelo vrijeme postojanja '41-'45 RH Svejedno da li je to jedini sin ili ne morao je ići u rat. Čak i ako je sin bio jedino dijete u obitelji svejedno bi morao u rat. (znam par koji su nažalost poginuli) Da stvar bude luđa čak i ako je u obitelji bilo više sinova, svaki ponaosob bi morao u rat
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 03 sij 2026, 15:13 |
|
|
|
Trebalo je to bolje precizirati. Veća prava - valjda bi to bilo "slobodniji" Hrvati? To bi bila onda RH od 1991. do 2000. Iza toga baš i ne. Danas smo vazali u EU, vladaju nam stranci (a i Pupovac), koji su izabrani na čudan način i donose nam zakone. A sada se radi i na tome, da nam se konačno ukine pravo veta, pa da nas mogu nadglasavati do mile volje. I to još podržavaju ovi "naši" političari. Vrhunac tragikomedije biti će kada stranci odluče kako u RH treba deponirati sav EU nuklearni otpad. Ono, kad može otpadna plastika i medicinski otpad, naći će se mjesta i za ostalo...
Što se RH i rata tiče, ako je jedan brat bio u ratu, drugi nije trebao ići. Moj brat se je na tu foru demobilizirao (nakon što je bio dosta dugo na ratištu ~ 6 mjeseci), jer sam u ratu bio (ostao) i ja. Također, u DR ratu, dezertiranje je bilo lako i nekažnjivo, a nakon rata Hrvatska je dezertere obilno nagradila. Nikoga nisu tukli i na silu gurali u kombi...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 03 sij 2026, 16:24 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 9855 Lokacija: Herceg-Bosna
|
|
Nije baš isto, nekada su obitelji imale po više sinova kao norma, sada kada bi oslobodio vojne obveze jedinog sina ostao bi skoro bez vojske.
Isto tako, treba razlučiti da je NDH uglavnom ratovala za tuđe a ne svoje interese, pa slali su vojnike na ruski front. U tom kontekstu imaš poticaj da izmisliš nešto što će ti sačuvati dio pučanstva od vojne obveze, dok je Hrvatska ratovala isključivo za interese hrvata.
_________________ "OHR STAY, SCHMIDT GO AWAY"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 03 sij 2026, 19:46 |
|
|
|
Znam lika koji ima 4 kćeri, dakle nijedna ne mora u rat. Znam i drugog koji je rastavljen i ima jednog sina baš sad upisuje fax dakle kači ga potencijalni rat.
Sigurno da sličnih primjera ima bezbroj u RH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 10:40 |
|
|
A što znači prava? Sloboda govora? Demokracija? Sloboda tržišta? Sloboda kretanja? Po svemu ovome RH neupitno. potocnj je napisao/la: Isto tako, treba razlučiti da je NDH uglavnom ratovala za tuđe a ne svoje interese, pa slali su vojnike na ruski front. U tom kontekstu imaš poticaj da izmisliš nešto što će ti sačuvati dio pučanstva od vojne obveze, dok je Hrvatska ratovala isključivo za interese hrvata. Citat: Prema određenim procjenama, iz NDH je u Njemačkoj tijekom cijeloga rata bilo zaposleno oko 200.000 osoba, kako onih koje su na rad otišle dobrovoljno tako i onih koje su upućene na prisilni rad Dakle govorimo o ogromnom broju Hrvata koji su bili na prisilnom radu u njemačkim tvornicama. Kakva prava? Da temu nije pokrenuo Brane, mislio bih da je neki provokator.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 10:42 |
|
|
|
Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 11:21 |
|
|
Novdan je napisao/la: Dakle govorimo o ogromnom broju Hrvata koji su bili na prisilnom radu u njemačkim tvornicama. Kakva prava?.
to je još jedna komunistika izmišljotina. Na prisilnom radu su bili samo Srbi (iako je i njima plaćen), dok su Hrvati iši u gastarbeitere ako su htjeli
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 12:38 |
|
|
novosve je napisao/la: Novdan je napisao/la: Dakle govorimo o ogromnom broju Hrvata koji su bili na prisilnom radu u njemačkim tvornicama. Kakva prava?.
to je još jedna komunistika izmišljotina. Na prisilnom radu su bili samo Srbi (iako je i njima plaćen), dok su Hrvati iši u gastarbeitere ako su htjeli Ja znam i za Hrvate, doduše ti su u obitelji imali neke koji su podržavali partizane
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:10 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 9855 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Novdan je napisao/la: Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti? Argumenti su nepoznavanje povijesti. Komunističke laži o NDH su navele ljude da svaku kritiku prema njoj, pa i onu koja je opravdana, smatraju lažnom. NDH nije bila volja hrvata, nego kost da se imamo za što držati dok rat ne prođe a nakon toga bi opet o nama odlučile Italija i Njemačka da je rat završio njihovom pobjedom u kontinentalnoj Europi, ili nekim nerješenim ishodom gdje mi podpadamo pod utjecaj Njemačke i Italije.
_________________ "OHR STAY, SCHMIDT GO AWAY"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:25 |
|
|
Novdan je napisao/la: Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti? U NDH se Hrvat smia hvalit kako je sredia četnike. Napravi isto danas u RH riskiraš da te niki mentalni higijeničar prokaže krivosuđu za ratni zločin, makar ga nisi napravia. U ovoj današnjoj lobotomiziranoj RH (veliko)Srbi i jugoslavenčine gospodaridu u politici, policiji, sudstvu, školstvu, znanosti, medijiman. U NDH su takvi dobili šta ih ide pa su pravili društvo saprofitiman.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:40 |
|
|
|
A gdje su to ustaše sredili četnike?
Četnici dok su klali po Dalmaciji i Rami, ustaše nisu smjeli ni pisnuti.
U bitnim operacijama na području NDH, četnici imaju veću ulogu nego ustaše, i u svojstvu su njihovih saveznika.
Oko jedne rijeke Neretve četnici ureduju za vrijeme borbi protiv partizana, a što rade ustaše?
Zapravo je mizerno malo sudjelovanje ustaša u bilo kakvim bitnim borbama.
Sredili su nešto četnika tek na kraju rata, ali ne i popa Đujića i njegovu ekipu, s kojima su branili Knin i jamčili mu sigurnost pri povlačenju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:43 |
|
|
potocnj je napisao/la: Novdan je napisao/la: Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti? Argumenti su nepoznavanje povijesti. Komunističke laži o NDH su navele ljude da svaku kritiku prema njoj, pa i onu koja je opravdana, smatraju lažnom. NDH nije bila volja hrvata, nego kost da se imamo za što držati dok rat ne prođe a nakon toga bi opet o nama odlučile Italija i Njemačka da je rat završio njihovom pobjedom u kontinentalnoj Europi, ili nekim nerješenim ishodom gdje mi podpadamo pod utjecaj Njemačke i Italije. Da, slažem se da su komunisti puno lagali o ustaškim zločinima. Malo je reći puno. No to ne znači da mi trebamo ići u drugu krajnost pa reći da je NDH bila super. I ovo što si rekao, ni ustaše ni komunisti nikada nisu imali legitimitet u hrvatskom narodu. Jedne su postavile na vlast osovinske sile, a druge savezničke. I ono što mnogi ne znaju recimo je da je njemačka manjina u NDH bila privilegirana do te mjere da i nisu bili dio NDH, nego praktički država u državi. Folksdojčerska SS divizija princ eugen je u suradji s četnicima masakrirala Hrvate u Dalmaciji. Je li i to isto komunistička laž?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:45 |
|
|
Zviezda Granda je napisao/la: A gdje su to ustaše sredili četnike?
Četnici dok su klali po Dalmaciji i Rami, ustaše nisu smjeli ni pisnuti.
U bitnim operacijama na području NDH, četnici imaju veću ulogu nego ustaše, i u svojstvu su njihovih saveznika.
Oko jedne rijeke Neretve četnici ureduju za vrijeme borbi protiv partizana, a što rade ustaše?
Zapravo je mizerno malo sudjelovanje ustaša u bilo kakvim bitnim borbama.
Sredili su nešto četnika tek na kraju rata, ali ne i popa Đujića i njegovu ekipu, s kojima su branili Knin i jamčili mu sigurnost pri povlačenju. Ja znam za Romaniju 1942. i Lijevča Polje 1945.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:49 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Novdan je napisao/la: Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti? U NDH se Hrvat smia hvalit kako je sredia četnike. Napravi isto danas u RH riskiraš da te niki mentalni higijeničar prokaže krivosuđu za ratni zločin, makar ga nisi napravia. U ovoj današnjoj lobotomiziranoj RH (veliko)Srbi i jugoslavenčine gospodaridu u politici, policiji, sudstvu, školstvu, znanosti, medijiman. U NDH su takvi dobili šta ih ide pa su pravili društvo saprofitiman. Kakvi argumenti sjajni. Jesi ti ono iz Rijeke? Btw ti bi u NDH nastradao zbog kritiziranja hrvatskog cvijeća i islama 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 13:51 |
|
|
|
Ako već pričate o srpskoj manjini u RH, sjetite se da je NDH je isto amnestirala četnike, s tim da ih je RH barem razoružala, NDH nije ni to.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 23:04 |
|
|
Novdan je napisao/la: Ako već pričate o srpskoj manjini u RH, sjetite se da je NDH je isto amnestirala četnike, s tim da ih je RH barem razoružala, NDH nije ni to. NDJ je amnestirala one četnike koji su je priznali i nastavili ratovati na našoj strani protiv jugoslavenskih boraca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 04 sij 2026, 23:30 |
|
|
novosve je napisao/la: Novdan je napisao/la: Ako već pričate o srpskoj manjini u RH, sjetite se da je NDH je isto amnestirala četnike, s tim da ih je RH barem razoružala, NDH nije ni to. NDJ je amnestirala one četnike koji su je priznali i nastavili ratovati na našoj strani protiv jugoslavenskih boraca. Dosta tih ustupaka koje je NDH davala četnicima, bilo je iznuđeno od strane Nijemaca i Talijana. Tragično je, što su se takvi naputci od strane naših "himbenih saveznika" slušali (prihvaćali) do samog kraja rata, kada je već Njemačka nepovratno tonula.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 05 sij 2026, 14:18 |
|
|
|
Dodaj i SRH u anketu, ako je tehnički izvedivo.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 05 sij 2026, 14:55 |
|
|
novosve je napisao/la: Novdan je napisao/la: Ako već pričate o srpskoj manjini u RH, sjetite se da je NDH je isto amnestirala četnike, s tim da ih je RH barem razoružala, NDH nije ni to. NDJ je amnestirala one četnike koji su je priznali i nastavili ratovati na našoj strani protiv jugoslavenskih boraca. I kako je to završilo? Citat: Mane Rokvić i Stevo Radenović su 16. svibnja utvrdili »da je stanje neodrživo« i »da je jedini spas u potpunoj suradnji četnika s hrvatskim vlastima«.[1] Rokvić je u ime četnika ponudio ustašama suradnju u borbi protiv partizana 17. svibnja 1942. godine, da bi mjesec dana kasnije sklopili dogovor (18. svibnja).[2] Pavelićev ministar Mladen Lorković 26. svibnja 1942. godine depešom obavještava »vrhovničtvo« velike župe Bribir i Sidraga: »»Glavni stožer domobranstva suglasan je sa vašim priedlogom da se vođama grko-istočnjaka popu Momčilu Đujiću, Mani Rokviću, Bogunoviću, Paji Popoviću i Paji Omčikusu dodieli pomoć od milijun Kn (kuna), 200 pušaka jugoslavenskog poriekla i 10 strojo-pušaka.«[3]« Citat: Isplata je izvršena početkom lipnja. O tome dr. Sinčić obavještava Pavelića: "Jučer sam trima glavnim vođama četnika koji su u borbi protiv partizana, Momčilu Đujiću, Branku Bogunoviću i Mani Rokviću dao svakome po 100.000 kuna radi organiziranja borbe protiv partizana i pomoći njihovim suborcima Dakle u svibnju i lipnju NDH postiže dogovor i naoružava četnike, a evo što se događa par mjeseci kasnije: Citat: Rokvić je predvodio pokolj Hrvata u poljičkom selu Gata 1. listopada 1942. Citat: Pokolj u Gatima dogodio se 1. listopada 1942., kada su talijanski fašisti kamionima doveli pripadnike četničkih snaga iz Omiša u poljičko selo Gata, gdje su četnici pripadnici Đujićeve frakcije pod vodstvom Mane Rokvića zaklali ili ubili 96 osoba, od toga osmero djece.[1] Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 05 sij 2026, 14:58 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Dodaj i SRH u anketu, ako je tehnički izvedivo. Onda bi morao dodati i Banovinu Hrvatsku. U Kraljevini Jugoslaviji Hrvati su većinu vremena imali pravo demokratski izabrati svoje predstavnike, imati slobodu tiska, što u SFRJ nikad nije bio slučaj. U Banovini Hrvatskoj su Hrvati imali i puno veći teritorij itd. A mogla bi se tema raširiti i na vijeme Austro-Ugarske po toj logici
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 05 sij 2026, 15:18 |
|
|
OK dakle možemo zaključit sljedeće NDH - surađivala s četnicima u WW2 RH - surađivala sa četnicima u ratu i poslije DR  Divlja svinja5 je napisao/la: Dodaj i SRH u anketu, ako je tehnički izvedivo. Ne može se više promijenit.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 18 vel 2026, 08:42 |
|
|
|
NDH - svi obnašatelji dužnosti nikada nisu optuženi za bilo kakve stvari
RH - gotovo cijeli vrh države je optužen i jedan dio osuđen za zločine, a Tuđman i Šušak su ostali bez optužbe samo zato što su umrli.
Kad uzmemo u obzir ove činjenice zašto se NDH pokušava portretirat kao negativnu, a s druge strane RH se tretira kao pozitivnu!?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 18 vel 2026, 08:49 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 18 vel 2026, 08:51 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Brane je napisao/la: NDH - svi obnašatelji dužnosti nikada nisu optuženi za bilo kakve stvari
RH - gotovo cijeli vrh države je optužen i jedan dio osuđen za zločine, a Tuđman i Šušak su ostali bez optužbe samo zato što su umrli.
Kad uzmemo u obzir ove činjenice zašto se NDH pokušava portretirat kao negativnu, a s druge strane RH se tretira kao pozitivnu!? Mojmira bi sad rekla: "MOOLIIM!?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Altomanović
|
Naslov: Re: NDH vs RH Postano: 18 vel 2026, 09:56 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Novdan je napisao/la: Koja su to četvorica glasovali za NDH? Koji su vam argumenti? U NDH se Hrvat smia hvalit kako je sredia četnike. Napravi isto danas u RH riskiraš da te niki mentalni higijeničar prokaže krivosuđu za ratni zločin, makar ga nisi napravia. U ovoj današnjoj lobotomiziranoj RH (veliko)Srbi i jugoslavenčine gospodaridu u politici, policiji, sudstvu, školstvu, znanosti, medijiman. U NDH su takvi dobili šta ih ide pa su pravili društvo saprofitiman. Cetnicke teritorije su se dobro odbranile za vrijeme NDH. Manje vise danasnja Republika Srpska (osim Kozare) je bila slobodna zona za vrijeme drugog svjetskog rata. Plus Djujicevi
_________________ S vjerom u Boga
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|