HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 lip 2025, 13:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 132 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: U Makedoniji vjerska previranja ...počelo je izgleda!
PostPostano: 31 sij 2012, 11:31 

Zapaljena crkva kod Struge

U selu Labunište, u okolini Struge, na jugozapadu Makedonije zapaljena crkva, meštani i vatrogasci lokalizovali požar. Incident rezultat međuetničkih tenzija u Strugi.

U etnički mešovitom selu Labunište, kod Struge u Makedoniji, sinoć oko 22 sata zapaljena je crkva. Pravoslavna crkva u tom selu, u kojem žive stanovnici islamske veroispovesti, stara je dva veka i u njoj se čuvaju vredne ikone.

Kako piše Nova Makedonija, vatrogasci su uspeli, uz pomoć meštana, da lokalizuju požar i spasu crkvu od potpunog uništenja.

Incident se dogodio nakon nekoliko dana međuetničkih tenzija u Strugi, gradu na Ohridskom jezeru na jugozapadnoj granici Makedonije prema Albaniji.

Region naseljava etnički i verski mešovito stanovništvo, a protest islamskih vernika počeo je posle Karnevala u selu Vevčanima, naseljenom Makedoncima, na kojem su ismevani islam i Kuran.

Nakon tog incidenta, albanski žitelji su u Strugi spalili makedonsku zastavu i počeli su protesti Albanaca i muslimanskih vernika.

Oni su zatražili od gradonačalnika Opštine Vevčani da se izvini zbog ismevanja muslimana, a gradonačelnik je odgovorio da nije mogao da kontroliše dešavanja na karnevalu i nije se izvinio.

Muftijstvo Islamske Verske zajednice i gradonačelnici Vevčana i Struge pozvali su građane hrišćanske i islamske veroispovesti na mir.

Demokratska Unija za integraciju, partija Albanaca iz Makedonije koja je deo vlade, pozvala je na smirivanje tenzija. Vladajuća VMRO-DPMNE za sada se nije oglašavala.

Albanci u Makedoniji reagovali su i na skandiranje makedonskih navijača koji su na Evropskom Prvenstvu u Srbiji bodrili svoju reprezentaciju, ali su istovremeno uzvikivali antialbanske parole.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1036418/Zapaljena+crkva+kod+Struge.html

Šta će biti sa Makedonijom u dogledno vreme što se tiče verskih pizdarija , pitanje je sad?!

Vrh

Naslov: Re: U Makedoniji verska previranja ...počelo je izgleda!
PostPostano: 31 sij 2012, 12:10 

Ako se ne varam, na karnevalu je i simbolično zapaljena grčka zastava? (treći klip, sanduk umotan u grčku zastavu)

A ti Vevčani su bili poznati odranije takođe po nekoj pobuni, ne sećam se sada o čemu je reč.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 12:19 

Citat:
Вевчанци им го дигнаа притисокот на муслиманите

Ги налутиле карневалските маски на мажи облечени во традиционална муслиманска облека - бурка. Начинот пак на нивното молење кон Алах според Исламската верска заедница било потсмев и понижување на светата книга Куран и исламските принципи на живот

Над три илјади муслимани во организација на струшкото Муфтиство вчера во Струга протестираа против Вевчанскиот карневал. Ги налутиле карневалските маски на мажи облечени во традиционална муслиманска облека - бурка. Начинот пак на нивното молење кон Алах, според Исламската верска заедница, било потсмев и понижување на светата книга Куран и исламските принципи на живот.

Од Муфтиството најавуваа мирни протести, но на собирот илјадниците револтирани граѓани со муслиманска вероисповед вчера извикуваа навредливи и заканувачки пораки, смрт за каурите, умрете каури, долу Вевчани, Господ е со нас, секој кој нема да го почитува исламот скапо ќе го чини. Бурно и бучно беше пред зградата на струшката општина каде се виореа албанските знамиња.

Муфтијата на Исламската верска заедница од Струга Ферат Полиси побара јавно извинување и неотповиклива оставка од градоначалникот на општина Вевчани. Исламската верска заедница од Струга во својата писмена реакција побара од Министерството за култура на Република Македонија да прекине да ги поддржува ваквите манифестации.

Градоначалникот на Општина Струга Рамиз Мерко потенцира дека секогаш припадниците на исламската вероисповест и општината Струга се залагале за соживот, мир и толеранција. Оттаму секој што ќе посегне да го руши достоинството на исламската вера скапо ќе го чини, истакна градоначалникот Мерко на обраќањето на протестот во Струга.

Реакција на Вевчанскиот карневал имаше и од страна на Здружението "Икре" од Лабиништа. Потпретседателот Абдураман Шерифоски побара јавно извинување и кривична одговорност од учесниците, организаторите на Вевчанскиот карневал, како и од градоначалникот на општина Вевчани. Од таму се заканија дека 25 вработени вевчанци во селската амбуланта ќе останат без работа.

Инаку годинешното издание на Вевчанскиот карневал прво ги налути Грците со погребот на Грција и палењето на маската со нивното знаме.

Традиционално на Вевчанскиот карневал се исмејуваат политичарите од македонската, но и од светската сцена и актуелните настани. Па карневал е зар не!

Сузана Вренцовска

http://www.vecer.com.mk/default.asp?Ite ... 5D063B0643

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 13:40 

Znači uvredili se muslimani jer je neko na kranevalu stavio burku na sebe i provozao neku skalameriju koju je nazvao nukleranom bombom?! :ucelo

Ovi muslimani se samo vređaju jbt , još samo da Dalmatince ribare proglase onima koji vređaju islam jer love lignje pa time eto se podsmevaju sunećenju.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 13:48 

Joe, tebi bi trebalo biti drago. Zapaljena crkva. Inače ne seri. Smeta tebi svačija tuđa vjera, samo tvoja ti draga.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 14:26 

BBC je napisao/la:
Joe, tebi bi trebalo biti drago. Zapaljena crkva. Inače ne seri. Smeta tebi svačija tuđa vjera, samo tvoja ti draga.

Meni smeta svaka vera sve dok je nositelj sukoba i mržnje , a islam je po tome poseban jer se ne snalazi nikako u modernom vremenu.
Do sad su se sve vere pokazale kao osnov sukoba,netrpeljivosti,ubijanja,...zato mi i smeta tj.ne podnosim ih.
A ako nisu nositeljice sukoba ti me razuveri , naročito na primerima sa ovih prostora.

Koja moja vera?! , o čemu ti pričaš?! :ucelo

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 17:46 

Ismijevanje bilo cije vjere ili tradicije je za svaku osudu, jer to je nije vrijedjanje koje je upereno protiv samo jednog pojedinca, vec protiv cijele jedne grupe pojedinaca okupljenih oko tog praktikovanja vjere ili obicaja, ali zapaliti neciju crkvu zbog toga, to je isto kao kada prebijes nekog na mrtvo ime zbog toga sto te je mrko pogledao, sto govori vise o onima koji koriste razne izgovore za bezumno nasilje sa ciljem kako bi nekom nacinili veliku stetu, negoli o onom koji je prvokaciju i nacinio, jer cinjenica je da islam uopste ima problema sa nasiljem unutar svojih redova, koji je najcesce upucen prema drugim vjeroispovijestima, narocito hriscanima.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2012, 20:18 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ismijevanje bilo cije vjere ili tradicije je za svaku osudu, jer to je nije vrijedjanje koje je upereno protiv samo jednog pojedinca, vec protiv cijele jedne grupe pojedinaca okupljenih oko tog praktikovanja vjere ili obicaja, ali zapaliti neciju crkvu zbog toga, to je isto kao kada prebijes nekog na mrtvo ime zbog toga sto te je mrko pogledao, sto govori vise o onima koji koriste razne izgovore za bezumno nasilje sa ciljem kako bi nekom nacinili veliku stetu, negoli o onom koji je prvokaciju i nacinio, jer cinjenica je da islam uopste ima problema sa nasiljem unutar svojih redova, koji je najcesce upucen prema drugim vjeroispovijestima, narocito hriscanima.

Ne može se vera uvrediti nikako , to je apsurd reći da se može uvrediti imaginarno.

Ali to ne čudi ako su ljudi podeljeni na više vera pa ih ismejavanje boli samo kad je upućeno od ovih drugih , mada kod muslimana je sve uvreda.

Da sad uzmu muslimani po bosni da se šegače sa časnim setrama ili monahinja ili popovima i fratrima mislim da bi mnogi popizdeli i čak nešto i pokušali , ali ipak ne verujem.
Ali kad sami hrišćani se zajebavaju na račun hrišćana onda manje više nije neki problem , mada može biti ako je u pitanju neki političko društveni cilj pa se humorom stavlja u zapećak i samim time se teže ostvaruje.

Uglavnom već sam rekao da su religije stvorene za sukobe.

Evo sad ja da kaže da je moja vera tegla kiselih paprika , i sutra neko uzme pojede sve paprike i ispovraća se i onda pjan se popiša u teglu.
I ja onda kažem nemojte mi vređati veru jer ću vam spaliti šupu i ostavu , svi bi rekli da sam lud. :zubati

Vrh

PostPostano: 01 vel 2012, 04:58 

Kad sam pročitao naslov teme ,stekao sam dojam da je nekima drago da je "počelo" .
Eto možda nam totem pošalje neke slike sa prve crte za godinu,dvije..

Vrh

PostPostano: 03 vel 2012, 17:37 

mario_cro je napisao/la:
Kad sam pročitao naslov teme ,stekao sam dojam da je nekima drago da je "počelo" .
Eto možda nam totem pošalje neke slike sa prve crte za godinu,dvije..

U jednoj ruci kalasnjikov, u drugoj tipkam na lap-topu, te dajem vam izvjestaj. :gunsmilie

Vrh

PostPostano: 03 vel 2012, 17:39 

Ako sam dobro skontao, ovi su napravili neku smiješnu scenu na konto islama
a ovi su zauzvrat zapalili crkvu!
Sad neka izgrade deset puta veću i bolju crkvu, sa zvonima da se čuje do tirane, tako se to radi;)

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 03 vel 2012, 17:54 

POL_GASOL je napisao/la:
Sad neka izgrade deset puta veću i bolju crkvu, sa zvonima da se čuje do tirane, tako se to radi;)

Nisu crkvu, vec magacine crkve, cini mi se.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 21:25 

POL_GASOL je napisao/la:

Samo što ove u Tirani ne smetaju crkve ni u centru grada, islamista kod Albanaca ima uglavnom samo u Makedoniji i ponešto na Kosovu.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 22:24 

Nije baš "ponešto" na Kosovu.
Inače sam mišljenja da je religijski pritisak samo dodatno sredstvo, kod Albanaca je pripadnost naciji najznačajnija, gde god se nalazili (to dokazuje i velika pomoć vlasti i naroda iz Albanije, svojima u Srbiji, tokom rata na Kosovu).

slika

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 22:49 

Albanci sve to samo iskorištavaju za nacionalne svrhe, ako shvate da im taj neki islamizam škodi, mislim da bi se obračunali sa njime po kratkom postupku.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2012, 01:07 

Varate se ako mislite da kod siptara nije prisutan duh islamizma. U albaniji ga nema, Enver je svoje odradio, ali...u makedoniji i na kosovu je srz njihovog nacionalizma. Sva njihova aktivnost je dirigirana iz njihovih dzemata. Oni jeste da se predstavljaju kao sekularisti, ali istina je daleko od toga kao odavdje do japana. Ima doduse podjeljenosti i kod njih, u stilu pro-zapadnjaci i pro-islamisti, ali prevaga je daleko otisla u korist ovih drugih. Postotak kratkih hlaca kod siptara je deset puta veci nego kod bosanskih muslimana.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2012, 06:17 

hoćeš reći da ima vehabija..? gde su najviše koncetrisani u MK?

slika

Vrh

PostPostano: 05 vel 2012, 16:52 

davno je počelo u Makedoniji.. Albanaca je sve više Makedonci slabo radaju. A Muslimana ima i medu MAkedoncima( Torbeši), Romima i Turcima.

2010 713,000 34.90%
2030 812,000 40.30%

e moj totem šta bi tek da imate ˝Bošnjaka˝ kolko mi u BiH danas Makedonaca ne bi ni bilo praktički

zanimljivo je to kako se islam jače primio medu BiH Hrvatima nego Makedoncima ili Grcima i Bugarima pa tamo danas ima puno manje ˝domacih muslimana˝ il ste vi cerali bolje :D

Vrh

PostPostano: 05 vel 2012, 21:29 

Ibar je napisao/la:
davno je počelo u Makedoniji.. Albanaca je sve više Makedonci slabo radaju. A Muslimana ima i medu MAkedoncima( Torbeši), Romima i Turcima.

2010 713,000 34.90%
2030 812,000 40.30%

e moj totem šta bi tek da imate ˝Bošnjaka˝ kolko mi u BiH danas Makedonaca ne bi ni bilo praktički

zanimljivo je to kako se islam jače primio medu BiH Hrvatima nego Makedoncima ili Grcima i Bugarima pa tamo danas ima puno manje ˝domacih muslimana˝ il ste vi cerali bolje :D

:smijeh

Vrh

PostPostano: 05 vel 2012, 21:40 

zapovjednik je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

2010 713,000 34.90%
2030 812,000 40.30%

:smijeh

Još poričeš svoje podrijetlo , Hrvatu muhamedancu :D ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 06 vel 2012, 03:23 

POL_GASOL je napisao/la:

Treba prvo phapsiti one sto pale crkve pa tek onda zidati nove :kava

Vrh

Naslov: Re: U Makedoniji vjerska previranja ...počelo je izgleda!
PostPostano: 11 ožu 2012, 00:44 

Citat:
ALBANCI NAPALI MALOLETNU MAKEDONKU U TETOVU

U Skoplju su Albanci pretukli tinejdžere pesnicama i metalnim palicama, a jedan od njih je završio u bolnici
SKOPLJE - U blizini gradskog parka u Skoplju kasno sinoć izbio je incident u kome su četiri osobe albanske nacionalnosti napale trojicu maloletnika.

Kako je potvrđeno iz MUP-a, napadači su maloletnike pretukli pesnicama i metalnim palicama, a jedan od njih je završio u bolnici.

Iz MUP-a su saopštili da se ranije popodne dogodio još jedan incident, nalik na one iz prethodnih dana.

U Tetovu je napadnuta 16-godišnja devojčica makedonske nacionalnosti, dok se kretala ulicom. Nju je napala grupa mladića, albanske nacionalnosti koji su je prvo verbalno napali, a onda udarali nogama.

Makedonski mediji javili su sinoć i da su se dogodila još dva incidenata, jedan u Skoplju, u kome je napadnut 20 godišnji momak, a drugi u autobusu, ali policija još nije potvrdila te informacije.

U Makedoniji su se i tokom prethodne noći dogodili međuetnički incidenti, a zvaničnici, političari i međunarodni predstavnici zahtevaju da se počinioci privedu pravdi i apeluju na smirivanje strasti.

http://www.kurir-info.rs/vesti/albanci- ... 190666.php

Šta rade ti Makedonci??

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 00:46 

Citat:
Proteklih dana registrovano je više tuča u Skoplju i Tetovu, a najveće su zabilježene u gradskim autobusima, kada su maskirani napadači bejzboj palicama, bez ikakvog povoda, tukli putnike.

Prema podacima makedonske policije, od početka godine u 25 međuetničkih sukoba povrijeđeno je 38 osoba

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 01:08 

Prosto se bojim šta će se desiti sa Makedonijom. Grci ih za*e*avaju zbog gluposti, Bugari malo-malo prisvajaju, a Albanci samo čekaju da im se prilike na Kosmetu stabilizuju.

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 01:10 

Misliš, sa BJRM?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 132 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: