|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 36 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 08 lip 2009, 12:00 |
|
|
Duvno, ravno tebi ide slava, u tebi je kruna Tomislava. Duvno, ravno, diko od Hrvata, u tebi je gnijezdo Tomića Mijata. Ma u svakom slučaju junačina, u punom smislu te riječi. Mada moram priznati, o njemu se do nedavno skroz malo znalo.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 08 lip 2009, 12:12 |
|
|
Piše se da je nakon Mijatove smrti nastalo u Sarajevu veće veselje nego kad su Turci nakon godina opsjedanja zauzeli Bagdad.
Bio sam na njegovom grobu u Doljanima..
...a ja odoh potražiti pravde u bogaze i tijesne klance....
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 08 lip 2009, 12:54 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
RajvoSa je napisao/la: I Ovo sam čitao kao klinac. Zapamtio sam ga samo po imenu, nažalost.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 08 lip 2009, 13:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60135 Lokacija: DAZP HQ
|
prababa mi je Tomić, stoga možda i mojim venama kola krv ovog junaka
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 08 lip 2009, 18:09 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:06 Postovi: 1609 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
Vrh |
|
|
bonislav
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 09 lip 2009, 00:00 |
|
|
Kriminalac i drumski razbojnik.
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 09 lip 2009, 02:31 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Piše se da je nakon Mijatove smrti nastalo u Sarajevu veće veselje nego kad su Turci nakon godina opsjedanja zauzeli Bagdad.
Bio sam na njegovom grobu u Doljanima..
...a ja odoh potražiti pravde u bogaze i tijesne klance.... Sumnjam da su Turci ikada osvajali Bagdad. Beograd da, al Bagdad ne...
|
|
Vrh |
|
|
Jack
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 09 lip 2009, 07:58 |
|
|
Jesu nakratko za vrijeme Tursko-Perzijskog rata 1727 i 1746
Bosnjaci su ucestvovali s 7000 snaga protiv Safavidskog Iranskog carstva, i nanijeli im teske gubitke
|
|
Vrh |
|
|
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 13:37 |
|
|
dudu je napisao/la: prababa mi je Tomić, stoga možda i mojim venama kola krv ovog junaka I u mojoj obitelji ima nekih Tomića
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:03 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Zepce Jugend je napisao/la: dudu je napisao/la: prababa mi je Tomić, stoga možda i mojim venama kola krv ovog junaka I u mojoj obitelji ima nekih Tomića Malo offtopic ali Žepčak Dražen Tomić je igrajući za Njemačku na košarkaškom EP 1999 sam izbacio i sahranio Hrvatsku. Postigao mislim 32 koša. Ako ti je u rodu, zvizni mu jednu šamarčinu kad ga vidiš
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:06 |
|
|
Pa đes' te rođaci ! Moja baka je Tomić , he he...
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:09 |
|
|
nigdje ne mogu da nađem..one stihove o Mijatu..
ide otprilike..
..tamo...gdje te čeka ubojita sablja Mijatova i urlik, što ti lomi toke na prsima.......
al to je samo mali dio..
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:11 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: nigdje ne mogu da nađem..one stihove o Mijatu..
ide otprilike..
..tamo...gdje te čeka ubojita sablja Mijatova i urlik, što ti lomi toke na prsima.......
al to je samo mali dio.. Volio bih isto topic o ustancima, hajducima, uskocima, o nadmetanju i nadmudrivanju kmetova sa begovima. Ima dosta tih narodnih priča koje se prenose s koljena na koljeno u obiteljskim knjigama.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:13 |
|
|
otvorit ćemo uskoci i hajduci..i to je to..a ima ih mašala...
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:14 |
|
|
I najvažnije pitanje....tko je "obrađivao" usamljene begovice dok su im muževi osvajali Hrvatsku, Mađarsku, opsjedali Beč i Bliski Istok. Imaju i žene svoje potrebe
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:15 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: nigdje ne mogu da nađem..one stihove o Mijatu..
ide otprilike..
al to je samo mali dio.. Volio bih isto topic o ustancima, hajducima, uskocima, o nadmetanju i nadmudrivanju kmetova sa begovima. Ima dosta tih narodnih priča koje se prenose s koljena na koljeno u obiteljskim knjigama. Solidan broj naših predaka je doselio ovdje bježeći zbog npr. ubistava begova i sl. zbog prve bračne noći (pra-pra djede - pa kud ne ode u Švicu neg ga svrn'o ovamo!? )
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 14:16 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Volio bih isto topic o ustancima, hajducima, uskocima, o nadmetanju i nadmudrivanju kmetova sa begovima. Ima dosta tih narodnih priča koje se prenose s koljena na koljeno u obiteljskim knjigama.
Solidan broj naših predaka je doselio ovdje bježeći zbog npr. ubistava begova i sl. zbog prve bračne noći (pra-pra djede - pa kud ne ode u Švicu neg ga svrn'o ovamo!? ) Moj obratno....navodno zbrisao iz Dubrovnika u Hercegovinu u 18 stoljeću jer je koknuo nekog lokalnog bogataša. Koji pehista
|
|
Vrh |
|
|
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 10 lip 2009, 15:53 |
|
|
@RajvoSa Neznam iskreno za tog Tomića, ako je negdje iz Žepča, onda je najvjerojatnije iz Ozimica, mjesta kraj Žepča, znam da tamo ima Tomića
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 11 lip 2009, 12:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24067 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Tomići, Antunovići, Ivankovići, Martinovići, Perići, Matići, Markovići su i najčešća prezimena BH Hrvata i ima ih svugdje od Posavine, Srednje Bosne do Hercegovine. Tako da je ta priča tko je Tomić izlišna.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Zapadni_Mostar
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 12 lip 2009, 11:12 |
|
|
lider30 je napisao/la: Tomići, Antunovići, Ivankovići, Martinovići, Perići, Matići, Markovići su i najčešća prezimena BH Hrvata i ima ih svugdje od Posavine, Srednje Bosne do Hercegovine. Tako da je ta priča tko je Tomić izlišna. Zaboravi još Mariće, koji su prisutni i u Srba, Bošnjaka i Hrvata, od Neuma do Orašja!
|
|
Vrh |
|
|
DaNi
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 12 lip 2009, 16:25 |
|
|
Zepce Jugend je napisao/la: dudu je napisao/la: prababa mi je Tomić, stoga možda i mojim venama kola krv ovog junaka I u mojoj obitelji ima nekih Tomića Da se i ja prijavim, cijela obitelj sa mamine strane su Tomici. Rodjeni Ajduci a navijaju za Dajnamo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 04 srp 2009, 21:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60135 Lokacija: DAZP HQ
|
DaNi je napisao/la: Zepce Jugend je napisao/la: I u mojoj obitelji ima nekih Tomića Da se i ja prijavim, cijela obitelj sa mamine strane su Tomici. Rodjeni Ajduci a navijaju za Dajnamo je ljudi, ali ja sam iz istog kraja kao i mijat
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
ChuckNorris
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 05 srp 2009, 00:54 |
|
Pridružen/a: 15 svi 2009, 11:46 Postovi: 181 Lokacija: Texas-Mostar-Široki-Vietnam
|
_________________ Mr. T pities the fool. Chuck Norris rips the fool's head of.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 29 lip 2015, 22:11 |
|
|
A tko glumi crnog arapina?
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Junačina Mijat Tomić Postano: 11 tra 2016, 14:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24067 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Ide dugometražni film. Citat: Službeno je počelo snimanje filma Mijat Tomić. Pala prva klapa filma Mijat Tomić, na Vran planini .
Mijat Tomić, simbol otpora Osmanskom carstvu u 17. stoljeću, dobri duh Vran planine, zaštitnik siromašnih i noćna mora ondašnjih aga i begova, unatoč usmenoj predaji koja i danas živi u duvanjskom kraju, polako pada u zaborav ili točnije njegov lik nema pažnju koju je svakako zavrijedio.
Mijata Tomića filmom iz sjene izvlači bračni par Mara i Branko Perić. Snimljen je kratkometražni film, a počelo je snimanje dugometražnog filma.
”S obzirom da je dobro odjeknuo kratkometražni film, odlučili smo se snimiti i dugometražni film, na istu tematiku, istog junaka”, rekla je ranije za medije Mara Perić.
Činjenica je kako Mijatova djela jesu legendarna, ali sam Mijat nije legenda, on je bio stvarni lik, rođen oko 1610. godine. Zanimljivo je da je Mijat za ono vrijeme bio pismen čovjek. I danas se u Dubrovačkom muzeju čuva njegovo pismo u kojem prijeti Imotskom kadiji da će mu doći na prag sa svojom družinom ukoliko ne smanji harač narodu.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|