HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 svi 2025, 22:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Podaci o rimokatolicima u Bosni prije i poslije turskog upada u Bosnu
PostPostano: 03 pro 2012, 19:35 

Najstarija biskupija na području današnje Bosne i Hercegovine je ona u Trebinju, osnovana prije 1022. godine. Bosanska biskupija koja je sigurno postojala već 1067. sa sjedištem kod današnjeg Sarajeva, od XIII. stoljeća je imala svoje sjedište u Đakovu u Slavoniji, izvan Bosne. Godine 1340. utemeljena je Bosanska vikarija sa sjedištem u Milama, koja se proširila na mnogo veći teritorij od same Bosne. Već 1385. ima 35 samostana, od kojih je samo 4 bilo na području Bosne. To su bili franjevački samostani u Visokom, Lašvi, Kraljevoj Sutjesci i Olovu. Do 1463. godine će se izgraditi još 12 franjevačkih samostana širom Bosne, uglavnom u jakim centrima privrednog razvoja srednjovjekovne bosanske države. U srednjovjekovnoj bosanskoj državi, uoči turskog osvajanja živjelo je 750.000 katolika, koji su činili većinu stanovništva točnije 85,22 % ukupnog stanovništva.
Specifičnost srednjovjekovne Bosne čini hereza Bosanskih krstjana, koje su starija znanstvena istraživanja smatrala ogrankom dualističko-gnostičke sekte potekle od bugarskih Bogumila, no po općenito prihvaćenim novijim znanstvenim spoznajama radi se o vjerskoj sljedbi nastaloj iz zapadnog kršćanstva koja je kao osnovu imala nerazvijenu katoličku teologiju (uz neke organizacione elemente preuzete iz pravoslavnog monastva), a nastala je i održavala se zbog relativne izoliranosti bosanskog područja. Krstjani (kojima su pripadali, bar nominalno, i neki istaknuti bosanski velikaši kao vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić), nikad nisu činili većinu stanovništva, niti su stvorili vjersku organizaciju na državnoj razini, te su prirodno nestajali misionarskim radom dominikanaca i, posebno, franjevaca.

Ima li netko drugih informacija?

Vrh

Naslov: Re: Podaci o rimokatolicima u Bosni prije i poslije turskog upada u Bosnu
PostPostano: 03 pro 2012, 19:50 

A imaš li ti izvor ovih informacija?

Vrh

Naslov: Re: Podaci o rimokatolicima u Bosni prije i poslije turskog upada u Bosnu
PostPostano: 03 pro 2012, 19:55 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Najstarija biskupija na području današnje Bosne i Hercegovine je ona u Trebinju, osnovana prije 1022. godine. Bosanska biskupija koja je sigurno postojala već 1067. sa sjedištem kod današnjeg Sarajeva, od XIII. stoljeća je imala svoje sjedište u Đakovu u Slavoniji, izvan Bosne. Godine 1340. utemeljena je Bosanska vikarija sa sjedištem u Milama, koja se proširila na mnogo veći teritorij od same Bosne. Već 1385. ima 35 samostana, od kojih je samo 4 bilo na području Bosne. To su bili franjevački samostani u Visokom, Lašvi, Kraljevoj Sutjesci i Olovu. Do 1463. godine će se izgraditi još 12 franjevačkih samostana širom Bosne, uglavnom u jakim centrima privrednog razvoja srednjovjekovne bosanske države. U srednjovjekovnoj bosanskoj državi, uoči turskog osvajanja živjelo je 750.000 katolika, koji su činili većinu stanovništva točnije 85,22 % ukupnog stanovništva.
Specifičnost srednjovjekovne Bosne čini hereza Bosanskih krstjana, koje su starija znanstvena istraživanja smatrala ogrankom dualističko-gnostičke sekte potekle od bugarskih Bogumila, no po općenito prihvaćenim novijim znanstvenim spoznajama radi se o vjerskoj sljedbi nastaloj iz zapadnog kršćanstva koja je kao osnovu imala nerazvijenu katoličku teologiju (uz neke organizacione elemente preuzete iz pravoslavnog monastva), a nastala je i održavala se zbog relativne izoliranosti bosanskog područja. Krstjani (kojima su pripadali, bar nominalno, i neki istaknuti bosanski velikaši kao vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić), nikad nisu činili većinu stanovništva, niti su stvorili vjersku organizaciju na državnoj razini, te su prirodno nestajali misionarskim radom dominikanaca i, posebno, franjevaca.
Ima li netko drugih informacija?

Ova seoba vrhbosanske biskupije u Đakovo u 13.st-u da li je ona povezana s provalom Mongola? Nesigurnost i slično?
Mongoli su poslije Trogira otišli na istok pa u Bugarsku (koliko znam, nisu prošli kroz Vrhbosnu)...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2012, 21:22 

Preuzeto sa wikipedije, postoji i isti članak ovdje

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 16:22 

Poprilično vrijedni podaci u ovoj knjizi, objavljeno u današnjem Oslobođenju.

Najvažnija dva podatka su ovo prvo o jako sporoj islamizaciji...muslimani nisu postali većina do 17. stoljeća, čime se ruši teza o nekakvim bogumilima i bliskosti njihove religije Islamu, jer muslimanski autori pričaju o nekakvom brzom prijelazu na islam kao krunskom dokazu. Išlo je jako sporo, ljudi (katolici većinom) su se dugo opirali, ali su ih financijski uvjeti i kontinuirane otomanske vojne pobjede (psihološki moment) konačno slomile. A i ta većina koja je postiguta u 17. stoljeću je izgleda najvećim dijelom zbog bijega stanovništva - katolici zbrisali u Hrvatsku, a muslimani došli iz Hrvatske i Mađarske u Bosnu (što znači da se islamizacija na tim prostorima bila efektnija od vjerskih prijelaza u Bosni).

Suma Sumarum, današnji Hrvati u Hrvatskoj su velikim dijelom Bosanci, a Muslimani u BiH su većim dijelom Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije (uz nešto Mađara). Meni je drag zaključak da su izgleda BiH Muslimani u najmanjoj mjeri potomci katolika iz BiH (koji su uglavnom zbrisali u dva velika vala, tijekom pada Bosne i Huma, i onda krajem 17. stoljeća). Općenito se može zaključiti da je u BiH jako malo autohtonog stanovništva sa korijenima starijim od 300-400 godina.

slika

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 16:53 

Tako je Ministre , u BiH ima jako malo i to vrlo upitnog autohtonog stanovništva.

Marko Vego kad je ispitivao stećke zapisao je da prezime Čihorić valjda jedino koje je autohtono na području biH tj.istočne Hercegovine.
Ima ga ne stećku a sami Čihorići upravo tu žive i zapisani su u dubrovačkim arhivima.

Verovatno ima još autohtonih rodova , ali ih na prste možemo nabrojati.

Što se tiče katoličanstva u narodu pre dolaska Turaka ono je zanemarivo , o tome sasvim lepo govore stećci jer od njih 60000 možda par procenata je katoličko , jer sami pokojnici su eksplicitno pisali na stećku da su "prave vire rimske" i to u kasnom periodu pravljenja stećaka.

Prostor BiH je najzapušteniji bio verski u srednjem veku na ovim prostorima , pa jedno Kosovo ima pitaj kurac koliko više srednjovekvnih crkava nego BiH , pri tome mislim na katoličke jer hoću reći da Kosovo ima više i katoličkih samostana i crkava nego prostor BiH u srednjem veku.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 17:11 

joe enter je napisao/la:
Tako je Ministre , u BiH ima jako malo i to vrlo upitnog autohtonog stanovništva.

Marko Vego kad je ispitivao stećke zapisao je da prezime Čihorić valjda jedino koje je autohtono na području biH tj.istočne Hercegovine.
Ima ga ne stećku a sami Čihorići upravo tu žive i zapisani su u dubrovačkim arhivima.

Što se tiče katoličanstva u narodu pre dolaska Turaka ono je zanemarivo , o tome sasvim lepo govore stećci jer od njih 60000 možda par procenata je katoličko , jer sami pokojnici su eksplicitno pisali na stećku da su "prave vire rimske" i to u kasnom periodu pravljenja stećaka.

Prostor BiH je najzapušteniji bio verski u srednjem veku na ovim prostorima , pa jedno Kosovo ima pitaj kurac koliko više srednjovekvnih crkava nego BiH , pri tome mislim na katoličke jer hoću reći da Kosovo ima više i katoličkih samostana i crkava nego prostor BiH u srednjem veku.

Ti misliš kako su svi kamenoklesari u srednjem vijeku bili pismeni? Također misliš kako su svi imali novaca za platiti pismenog majstora?

Evo jedan primjer sa grobalja (katoličkih, pravoslavnih, muslimanskih) datiranih sve do konca 19 stoljeća. Velika većina tih kamenih obilježja nije imala tekst na sebi, kršćanski su izrađeni kao križ / krst, muslimanski sa turbanom. I to su obilježja srednje klase, ona niža klasa nije imala ni za kameni biljeg, nego su održavali drvene. Stoga danas u većini starih grobalja možeš naći masu grobnica bez oznake, jer je drveni križ / nišan davno istrunuo.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 17:14 

Koji su tih 60.000 ? Koji su tih 2% Srbine ?

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 17:21 

ManInBlack je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ti misliš kako su svi kamenoklesari u srednjem vijeku bili pismeni? Također misliš kako su svi imali novaca za platiti pismenog majstora?

Evo jedan primjer sa grobalja (katoličkih, pravoslavnih, muslimanskih) datiranih sve do konca 19 stoljeća. Velika većina tih kamenih obilježja nije imala tekst na sebi, kršćanski su izrađeni kao križ / krst, muslimanski sa turbanom. I to su obilježja srednje klase, ona niža klasa nije imala ni za kameni biljeg, nego su održavali drvene. Stoga danas u većini starih grobalja možeš naći masu grobnica bez oznake, jer je drveni križ / nišan davno istrunuo.

Ne kontam šta hoćeš reći?! , ja samo idem statistički od broja stećaka i procenata gde je napisano eksplicitno da je katolički.
Mislim da je broj stećaka dovoljno veliki da se može govoriti o nekom bogastvu ljudi , jer narod na prostoru BiH je živeo krajem 18.veka i početkom 19. u većoj bedi i izolovanosti od sveta nego u vreme klesanja stećaka.
Tome u prilog govori da za 500 godina pod Turcima i nema nekih hrišćanskih grobalja sačuvano.
Ima nešto ali to ni prismrdeti ne može veličini i količini stećaka.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 18:01 

Prevedeno. Za natpise i bogate ukrase na stećcima novac su imali samo bogati. Što je pokojnik bio bogatiji i moćniji to je stećak bio veći i bolje ukrašen. Među klesarima bilo je vrlo malo onih koji su znali pisati i takvi su se plaćali 'suhim zlatom'.

Za isklesati jedan stećak trebali su mjeseci teškog rada. Većina populacije u srednjem vijeku nije imala sredstava za nabaviti stećak, 60.000 u 400 godina kulture klesanja stećaka dođe nekih +-150 stećaka na godinu.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 18:19 

Nesšto se ja ne sjećam da sam vidio te stećke sa natpisom - prave vire rimske? Biće da to postoji samo u Đoletovoj bujnoj mašti.
LoL, nije bilo katolika u Bosni! :D Što je sljedeće, da je bilo više pravoslavaca nego katolika??

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 18:28 

Bobovac je napisao/la:
Nesšto se ja ne sjećam da sam vidio te stećke sa natpisom - prave vire rimske? Biće da to postoji samo u Đoletovoj bujnoj mašti.
LoL, nije bilo katolika u Bosni! :D Što je sljedeće, da je bilo više pravoslavaca nego katolika??

Nisi ti ništa video , jer da jesi ne bi ovako šta govorio.

„Sie leži Mihovio Grahovičić prave vire rimske, koi počteno hoćaše i Bogu se molaše i dobro knjigu znaše, daj mu Bog duši da bude spašen“

Većina stećaka je bez ikakve konfesijalne naznake , ali ima takvih , ali jako malo.

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 19:54 

Đole nije skontao ironiju. Moraćemo mu naći neku MILFaču da ga malo popravi.

Čuj 2% katolika. =))

Da ga pitaš odakle mu tih 2% rekao bi da je to zato jer na baš 2% postojećih stećaka piše - prava vira rimska. Majko moja... :aleale

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 19:57 

joe enter je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Nisi ti ništa video , jer da jesi ne bi ovako šta govorio.
„Sie leži Mihovio Grahovičić prave vire rimske, koi počteno hoćaše i Bogu se molaše i dobro knjigu znaše, daj mu Bog duši da bude spašen“
Većina stećaka je bez ikakve konfesijalne naznake , ali ima takvih , ali jako malo.

Jole, Srbija (i Srbi:D) to Tokija? :D
Dakle, ako ti na grob ne napišeš da si Srbin, proglasit će te ljudi Albancem? :D

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 19:58 

Bobovac je napisao/la:
Čuj 2% katolika. =))
Da ga pitaš odakle mu tih 2% rekao bi da je to zato jer na baš 2% postojećih stećaka piše - prava vira rimska. Majko moja... :aleale

Nisu ni tih 2% katolici. To je neka sekta iz rima. Hrima ili Krima :D =))

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 20:07 

Bobovac je napisao/la:

Čuj 2% katolika. =))

Pa i manje nego 2% jer sem pominjanja fraze "prave rimske vire" nijedan stećak ne aludira na katoličanstvo svojim natpisom.

Mislim da sam video još jedan epitaf sa stećka gde piše "prave rimske vire" i to je otprilike to.

Samo ti meni reci zašto bi neko napisao ovo "prave rimske vire" na svoj spomenik???
Takvo šta nigde drugo ne postoji , a sad mi ti pojasni zašto je to tako??

Ti kad jednog dana baciš kašiku nećeš sigurno na svoj spomenik napisati "Ase leži Bobovac prave katoličke vjere" jer bi bilo glupo zar ne?!

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 21:21 

joe enter je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Čuj 2% katolika. =))

Pa i manje nego 2% jer sem pominjanja fraze "prave rimske vire" nijedan stećak ne aludira na katoličanstvo svojim natpisom.
Mislim da sam video još jedan epitaf sa stećka gde piše "prave rimske vire" i to je otprilike to.
Samo ti meni reci zašto bi neko napisao ovo "prave rimske vire" na svoj spomenik???
Ti kad jednog dana baciš kašiku nećeš sigurno na svoj spomenik napisati "Ase leži Bobovac prave katoličke vjere" jer bi bilo glupo zar ne?!

A koliko ih je bilo prave srpske vjere? 0 ?
Jesi našao dokaz da nije bio niti jedan jedini Srbin u BiH? =))
To ti je isto kad susjed radi nešto, a ti radiš isto to, samo tvoje je bolje :D

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 21:55 

joe enter je napisao/la:

Da ne bude zabune, bilig Mihovila Grahovčića u Brajkovićima nije u obliku sanduka (na što u današnje vrime pogrešno asocira naziv stećak) nego je imao formu i konfesionalnu oznaku koji je zadržan i tokom osmanske vladavine.

Vidjeti: http://ivanlovrenovic.com/2012/01/bosanski-kriz/

Vrh

PostPostano: 18 lip 2013, 23:47 

Ceha je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

A koliko ih je bilo prave srpske vjere? 0 ?
Jesi našao dokaz da nije bio niti jedan jedini Srbin u BiH? =))
To ti je isto kad susjed radi nešto, a ti radiš isto to, samo tvoje je bolje :D

=))

Aj ti Ceha lagano kreni sa spremanjem vinskih bačvi za vino goraždanskih vinograda kralja Tomislava. :zubati

Ja verujem da ćeš bez razmišljanja i ti staviti na svoj grob da si prave rimske vire tj.da si bolji katolik od suseda Ivana.

Zašto se praviš lud kad je jasno da je pokojnik ispod stećka preobraćenik na katoličanstvo?!, ne postoji drugi razlog za takvo šta staviti na spomenik sem dokazivanja da je "pravi" katolik.

Što se tiče Srba u Bosni slobodno možete zahvaliti na katoličanstvu tj.na franjevcima i njihovom dolasku u Bosnu srpskom kralju Dragutinu.

....Razlog za drugi dolazak dale su prilike u sjeveroistočnoj Bosni i Mačvi. Srpski kralj Stevan Dragutin slomio je nogu pa se onda zahvalio na kraljevstvu u korist mlađeg brata Uroša II. Milutina (1282-1321). Kako je Dragutin bio zet ugarskog kralja Ladislava Kumanca, ovaj ga je pozvao k sebi i dao mu na upravu vojvodstvo Mačve i Bosne. Papa Nikola IV, koji je ranije bio provincijalom u spomenutoj Slavonskoj (Hrvatskoj) provinciji i dobro poznavao prilike na Balkanu, poslao je Urošu i Dragutinu poslanstvo: dvojicu učenih franjevaca. Zadatak im je bio da privedu braću u jedinstvo s Katoličkom crkvom. Kod Dragutina, koji je bio oženjen katolkinjom i čija je i majka bila katolkinja, poslanstvo je u svom zadatku uspjelo: on je postao katolik, a papa ga g. 1291. prihvatio u zaštitu sv. Petra. Dragutin je tada poduzeo da iskorijeni krivovjerstvo na svom području; javio je papi da u Bosni ima mnogo krivovjeraca i zatražio od njega nekoliko sposobnih svećenika, vještih domaćem jeziku, da obraćaju spomenute ljude. Papa je rado odgovorio kralju a istog dana naredio provincijalu Slavonske (= Hrvatske) provincije da u Bosnu pošalje dva franjevca uzorna života i dobro upućena u bogoslovlje i vješta u narodnom jeziku da trajno rade u tim krajevima kao "istražitelji krivovjerja". Njihov je uspjeh u obraćanju krivovjeraca, po svjedočanstvu srednjovjekovnog srpskog pisca arhiepiskopa Danila, bio znatan. Drugi su nastavili taj rad iako je on, zbog političkih nemira, kojih petnaestak godina bio zastao. Oko g. 1324. i dalje susreću se u Bosni ponovo franjevci, na čelu s fra Fabijanom iz Motovuna (Istra) i rade na suzbijanju krivovjerja....

Pismo pape Nikole IV. kralju Urošu i Stjepanu Dragutinu g. 1288.

...Uostalom budući da zbog nesposobnosti ljudske naravi, ne možemo u isto vrijeme osobno biti na raznim mjestima, a ne bismo htjeli svojom odsutnošću zanemariti one kod kojih nismo prisutni, šaljemo im brižne i razborite muževe mjesto nas. Preko njih ispunjavamo dužnost svoje apostolske službe. Stoga smo smatrali da treba da ti pošaljemo iz Reda Manje braće ljude doduše siromašne u ovom svijetu, no vjerom bogate, potpunije poučene u Gospodnjem zakonu. To su naši dragi sinovi braća Marin i Ciprijan, koji ti nose ovo pismo, da ti i tvoj narod spasonosnim poučavanjem ove braće punije upoznate Božjeg sina Isusa Krista, njegovu slavnu Majku i propise kršćanske vjere...

http://www.bosnasrebrena.ba/v2010/povijest-provincije/djelovanje-franjevaca-u-bosni-za-vrijeme-narodnih-vladara.html

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 08:46 

joe enter je napisao/la:

Ma daj molim te ne pričaj gluposti, postoji milijun mogućnosti zašto je to tako napisano a ti si se uhvatio samo tog jedinog objašnjenja. Moguće je da je to zato jer je samo jedan određeni sloj stanovništva stavljao takve natpise, moguće je da je to zato jer na većini stećaka zapravo ne piše ništa, moguće je da je to zato jer su se takvi natpisi staljali samo neko kratko vrijeme, recimo za vladavine nekog određenog kralja ili je moguće to zato što se to radilo samo na jednom manjem dijelu tadašnje Bosne itd, itd.
A to što ti kažeš da to nigdje više ne postoji nema nikakvog važnijeg značaja. Masa stvari postoji samo na određenom teritoriju u određeno vrijeme i po tome se Bosna ne razlikuje od drugih zemalja.
Dakle, ukratko, čini mi se da preuveličavaš značaj tih stećaka tj natpisa na istim kao i da ih objašnjavaš na pristran način.

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 09:38 

Koliko je uistinu bilo katolika, a koliko drugih na području onog što danas zovemo BiH to ne možemo ustvrdit. Postoje neki pisani spomenici ali je upitna vjerodostojnost.

Ja sam uvijek tvrdio kako je Bosna i Hercegovina uvijek bila katolička (pogotovo zapad) i pravoslavna (istok) i jednim dijelom je puk pripado crkvi bosanskoj koja je u 15. stoljeću bila već maltene iskorijenjena.

Srbi i Hrvati trebaju da se bore protiv bošnjačkih nebuloza o nekakvim bogumilima koji su 1463. odmah svi ćune zarezali i pohitili vjeri Muhamedovoj kao pravovjernoj, a Katolici i Pravoslavci se doselili u 19. stoljeću (što je jednim dijelom istinito, jer malo je danas hrvatskog i srpskog stanovništva autohtono. Hrvati su uglavnom migrirali u pravcu Dalmacija->Hercegovina->Srednja Bosna i Posavina dok su Srbi se u bosansku krajinu naselili sa područja Crne Gore i jugoistočne Srbije ali te migracije su se dešavale još u 18. stoljeću).

Tvrditi da nije bilo u Bosni i Hercegovini jednih ili drugih je bezveze kad imamo mnoštvo zapisa i nešto manje spomenika koji dokazuju drukčije.

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 11:28 

Rušitelji kršćanske civilizacije porušili su na području Hercegovine svih 13 samostana i preko 155 crkava sa svim dragocjenostima, arhive s dokumentima, knjižnice s rukopisima i ostalim povijesnim spomenicima.

Na dalje, da se dobije bolji uvid u rušenje kršćanske civilizacije ne smije se zaboraviti da su Turci u Bosni Hercegovini porušili još 4 samostana sestara klarisa, preko 50 franjevačkih samostana i preko 450 crkvana sa svim sakralno-kulturnim blagom. To su bila reprezentativna zdanja sa svim oznakama ondašnjega graditeljstva.

Pa iz ovoga se da isčitati da su katolici bili velika većina stanovništva

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 13:31 

Bobovac je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ma daj molim te ne pričaj gluposti, postoji milijun mogućnosti zašto je to tako napisano a ti si se uhvatio samo tog jedinog objašnjenja. Moguće je da je to zato jer je samo jedan određeni sloj stanovništva stavljao takve natpise, moguće je da je to zato jer na većini stećaka zapravo ne piše ništa, moguće je da je to zato jer su se takvi natpisi staljali samo neko kratko vrijeme, recimo za vladavine nekog određenog kralja ili je moguće to zato što se to radilo samo na jednom manjem dijelu tadašnje Bosne itd, itd.
A to što ti kažeš da to nigdje više ne postoji nema nikakvog važnijeg značaja. Masa stvari postoji samo na određenom teritoriju u određeno vrijeme i po tome se Bosna ne razlikuje od drugih zemalja.
Dakle, ukratko, čini mi se da preuveličavaš značaj tih stećaka tj natpisa na istim kao i da ih objašnjavaš na pristran način.

Ovo su retki primeri da je takvo nešto neko napisao na svoj spomenik pa ne znam zašto te boli najlogičnija činjenica da je razlog pisanje pokojnikov za života prelazak na katoličantvo tj.rimsku viru??!!

Na koji način tebi ova činjenica remeti pogled na tadašnje doba i na taj narod koji je tamo živeo?!
Prelasci na druge denominacije je normalna stvar , evo primer su ti Nemanjići , bili katolici , pa onda više nisu , pa opet jesu, i sve tako....zbog jebene politike.

Što se tiče katoličanstva u narodu u BiH pre Turaka smešno je o tome i pričati , to je neka vrsta narodnog oblika hrišćanstva i biti katolik je stvar političke prirode i vlastele , a ne naroda.
Evangelizacija u narodu dolazi u 16.veku.

Da bi ti bilo jasno kakav je narod bio govore i zapisi na samim stećcima ma koje konfesija pokojnik bio.
Pa tako na stećcima od Crne Gore do Imtoskog se može naći zapisano reči "Pristupaj i peri".

E to je dokaz da je postojao običaj bez obzira na konfesiju tzv. "Pranja kostiju pokojnika" posle 3 ili 7 godina od smrti.
Znači iskopajugaa ispod stećka i rodbina mu kosti opere.

Eto ti katoličanstva i pravoslavlja. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 17:08 

Ministry of Sound je napisao/la:

Najvažnija dva podatka su ovo prvo o jako sporoj islamizaciji...muslimani nisu postali većina do 17. stoljeća, čime se ruši teza o nekakvim bogumilima i bliskosti njihove religije Islamu, jer muslimanski autori pričaju o nekakvom brzom prijelazu na islam kao krunskom dokazu. Išlo je jako sporo, ljudi (katolici većinom) su se dugo opirali, ali su ih financijski uvjeti i kontinuirane otomanske vojne pobjede (psihološki moment) konačno slomile. A i ta većina koja je postiguta u 17. stoljeću je izgleda najvećim dijelom zbog bijega stanovništva - katolici zbrisali u Hrvatsku, a muslimani došli iz Hrvatske i Mađarske u Bosnu (što znači da se islamizacija na tim prostorima bila efektnija od vjerskih prijelaza u Bosni).

Suma Sumarum, današnji Hrvati u Hrvatskoj su velikim dijelom Bosanci, a Muslimani u BiH su većim dijelom Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije (uz nešto Mađara). Meni je drag zaključak da su izgleda BiH Muslimani u najmanjoj mjeri potomci katolika iz BiH (koji su uglavnom zbrisali u dva velika vala, tijekom pada Bosne i Huma, i onda krajem 17. stoljeća). Općenito se može zaključiti da je u BiH jako malo autohtonog stanovništva sa korijenima starijim od 300-400 godina.

slika

A što ti je to drago? Kakve veze ima? To ima veze s vjerskom čistoćom, otpornošću ili što? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 19 lip 2013, 17:13 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

slika

A što ti je to drago? Kakve veze ima? To ima veze s vjerskom čistoćom, otpornošću ili što? :biceovodobro

Spomenuto je uzgred, drago mi je da imamo jako malo dodirnih točaka, da je ismijano Starčevićevo "najčišće plemstvo". Doduše, bilo bi još bolje da su svi porijeklom Srbi, no što je tu je.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: