|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 32 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Balije Postano: 05 lis 2009, 22:16 |
|
|
Sjeća li se tko pretpotopne teme s foruma referendum ? Znam da sam u Hadžijahićevoj knjizi o etnogenezi Muslimana pročitao da su balije bili nekakvi stočari koji su imali periodične migracije povezane s "visinom trave", ta da se spominju katolički balije negdje oko Mostara.
Etimološki- otkud taj pojam, i kako je postao pogrdnica za BH Muslimane ?
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 22:21 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 15:14 Postovi: 5156 Lokacija: Na dženazi BiH
|
to je pitanje bilo postavljeno Stevanu Mesiću kada je svjedočio protiv RH u Haagu, odgovorio je da to ima veze s pojmom Lumpenproletariat, tako nešto. ili su naziv dobili jer potječu s otoka Balija 
|
|
Vrh |
|
 |
DaniKU
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 22:35 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:27 Postovi: 1832 Lokacija: Sarajevo
|
"Balija" je turska riječ i označava priprostog, neobrazovanog čovjeka.
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 22:38 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
pa nebi bas reko da je pogrdan naziv, sat je sa onom njihovom pjesmicom..........mi smo balije predsjednika alije.... 
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
Ponosna_Hrvatica
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 23:11 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2009, 15:15 Postovi: 103 Lokacija: Zagreb - moj rodni grad
|
Nemojte koristit taj (pogrdni) naziv za njih! Molim vas!
_________________ Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti...
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 23:17 |
|
|
Mene se obtužuje za ,,cvjećarske'' odtvorene predmete, ali četnički su očito dobrodošli. Žalostno...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 23:26 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
daj ponosna skuliraj se, kaj si im ti advokat???
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 23:37 |
|
|
Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Nemojte koristit taj (pogrdni) naziv za njih! Molim vas! ? Nije to tema, spominju se i katolički balije. Tema je: a) koja je to riječ, otkud ? Možda ima u Skoku, ili ARj, ili Škaljiću, ne znam. b) zašto Muslimani, kad je bilo i katolika ? c) zašto pogrdno ?
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Balije Postano: 05 lis 2009, 23:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82469 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hroboatos je jezikoslovac, njega to zanima sa te strane. ;)
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 08:54 |
|
|
Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Nemojte koristit taj (pogrdni) naziv za njih! Molim vas! koji to? b-a-l-i-j-e?  meni je smiesno kad se pojave "osobe" poput tebe koje brane tu bratiju, pa se uviek zapitam koji su motivi... ...tvoji razlozi su? (imas tri ponudene mogucnosti izbora, koje naravno mozes i kombinirat): a. balijom u rodbini, b. s balijom u vezi c. cvjecarsko-balijska psihoza /imas 30 sekundi za odabir... @hrobi> zar nisu tako blalije "0 sata" tj prvi islamski konvertiti iz bosne (neposredno nakon pada) nazivali one koji su presli kasnije na taj kult? u svrhu diferencijacije? itd...
|
|
Vrh |
|
 |
caporegime
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 09:51 |
|
|
horus je napisao/la: Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Nemojte koristit taj (pogrdni) naziv za njih! Molim vas! koji to? b-a-l-i-j-e?  meni je smiesno kad se pojave "osobe" poput tebe koje brane tu bratiju, pa se uviek zapitam koji su motivi... ...tvoji razlozi su? (imas tri ponudene mogucnosti izbora, koje naravno mozes i kombinirat): a. balijom u rodbini, b. s balijom u vezi c. cvjecarsko-balijska psihoza /imas 30 sekundi za odabir... @hrobi> zar nisu tako blalije "0 sata" tj prvi islamski konvertiti iz bosne (neposredno nakon pada) nazivali one koji su presli kasnije na taj kult? u svrhu diferencijacije? itd... ne znači li balija nešto kao "nečist" u smislu nije pravi turčin kao turčin a ispod maske-kršćanin. pa iz toga balija kao najgora uvreda. jedni drugima balijo, balijo, pa drugi prihvatili
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 10:06 |
|
|
caporegime je napisao/la: ne znači li balija nešto kao "nečist" u smislu nije pravi turčin kao turčin a ispod maske-kršćanin. pa iz toga balija kao najgora uvreda. jedni drugima balijo, balijo, pa drugi prihvatili ne znam, mor'o bi provjeriti. iako ima smisla ako se smjesti u kontekst o kojem sam govorio...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 10:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Provjerit ću i ja ali mislim da se taj termin nije koristio za kripto-kršćane, nego isključivo za niže društvene slojeve kod muslimanskog pučanstva, nisu ni svi oni bili age i begovi!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 11:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
horus je napisao/la: Ponosna_Hrvatica je napisao/la: Nemojte koristit taj (pogrdni) naziv za njih! Molim vas! koji to? b-a-l-i-j-e?  meni je smiesno kad se pojave "osobe" poput tebe koje brane tu bratiju, pa se uviek zapitam koji su motivi... ...tvoji razlozi su? (imas tri ponudene mogucnosti izbora, koje naravno mozes i kombinirat): a. balijom u rodbini, b. s balijom u vezi c. cvjecarsko-balijska psihoza /imas 30 sekundi za odabir... @hrobi> zar nisu tako blalije "0 sata" tj prvi islamski konvertiti iz bosne (neposredno nakon pada) nazivali one koji su presli kasnije na taj kult? u svrhu diferencijacije? itd... Molim vas lijepo da ne vrijeđate curu, neovisno o njenom mišljenju nitko ne zaslužuje osobne uvrede zbog svojih stavova.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 12:57 |
|
|
Opet nevažne stvari
Petrar Sok: Etimologijski rječnik hrvatskog ili srpskog jezika
Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika JAZU
Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU
Abdulah Škaljić: Turcizmi u srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom; bosanskom jeziku
Tko ima pri ruci, pa da vidimo otkud i kako.
|
|
Vrh |
|
 |
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 15:48 |
|
|
DaniKU je napisao/la: "Balija" je turska riječ i označava priprostog, neobrazovanog čovjeka. To i ja mislim. A balije mi je baš fora, mogu se lijepe pjesmice skladati 
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 16:36 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6026 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Hroboatos je napisao/la: Opet nevažne stvari
Tko ima pri ruci, pa da vidimo otkud i kako. Skokov rječnik nema natuknicu balija.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 22:14 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Opet nevažne stvari
Tko ima pri ruci, pa da vidimo otkud i kako. Skokov rječnik nema natuknicu balija. OK, onda Škaljića ili ARj. Noviji nemaju povijesno objašnjenje niti rane spomene.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 22:36 |
|
|
Neuk musliman,koji ne pripada obrazovanom svijetu ili plemstvu,sirov,neuglađen,neotesan čovjek - po Aniću
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Balije Postano: 06 lis 2009, 22:38 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Neuk musliman,koji ne pripada obrazovanom svijetu ili plemstvu,sirov,neuglađen,neotesan čovjek - po Aniću Ništa, to je novokomponirano, traži se povijesni ili etimološki rječnik.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Balije Postano: 18 lis 2009, 03:53 |
|
|
Mislim da je caporegime pogodio zapravo , jer kad se suštinski pogleda na šta bi se drugo odnosila podrugljivost jednog hrišćanina prema konvertovanim istojezičniku i sunarodniku ako nije verske prirode?!
Pošto su Muslimani ovdašnji zvani od hrišćana Turcima a i oni su samo sebe takođe tako nazivali , ispada da su "balije" zapravo podrugljivo na osnovu nazivlja Turčin za muslimane , jer oni nisu pravi Turci već u stvari balije tj. konvertovani sunarodnjaci!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Balije Postano: 20 lis 2009, 12:20 |
|
|
šta se tu ima filozofirat.
balijama su Turci zvali konvertite, priproste i neuke seljake, novopečene muslimane koji su za šaku privilegija prešli na islam i počeli bivati većim Turcima od Turaka..i prezirali su ih više nego kaure.
pojam balija ne može označavati katolika..ako netko naziva nekog katoličkim balijom to znači da je prije prelaska na islam bio katolik..
balije su Turci isključivo koristili, kao pojam za novopečene muslimane..
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
 |
Hadeka
|
Naslov: Re: Balije Postano: 09 pro 2009, 15:20 |
|
Pridružen/a: 06 pro 2009, 23:19 Postovi: 1059 Lokacija: Rekoše nam "u banani"! Do kad, vidit ćemo!
|
Rič je turcizam i izvorno označuje prosta čovika - prostaka, a može značiti i svojeglavac, nasrtljivac, neradnik iliti linčina, razsipnik, protuha.
Prije ta rič nije bila vezana uz viru.
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Balije Postano: 09 pro 2009, 16:49 |
|
|
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-215881.htmlHroboatos 29.04.2007., 14:53 Balija znači nečist tj. krivovjernik. Još od doba Turaka. Nije. http://www.hercegbosna.org/ostalo/hrvat ... imani.htmlMuhamed Hadžijahić, str. 53 ........ Nadalje jednu posebnu etničku grupu među Muslimanima čine tzv. balije. Osnovno što balije odvaja od ostalih bosanskih Muslimana je to što su oni tzv. periodični stočari, razlikujući se time od ogromne većine muslimanskog seljaštva, koje je stalno nastanjeno, i to pretežno u dolinskim predjelima, podnožjima brda i blagim brežuljcima. Diferencirajući se od ostalog muslimanskog stanovništva po svojim periodičnim kretanjima koja čine tri etape ("najdonje", "srednje" i "najgornje trave"), po načinu života, po određenim religioznim shvaćanjima i kulturnim karakteristikama, ovoj grupi je dat i poseban naziv balija (inače se ovaj naziv upotrebljava u pogrdnom smislu za sve Muslimane; dalje se pod tim nazivom muslimanski građani u momentima neraspoloženja prema muslimanskim seljacima pokušavaju od njih diferencirati a tako i begovi od ostalog muslimanskog stanovništva). Razlikuju se uglavnom tri podgrupe balija: podveleške (za koje je utvrðeno da su još 1629. godine bili katolici), ljubuške i jaseničke.
|
|
Vrh |
|
 |
DarthCroat
|
Naslov: Re: Balije Postano: 09 pro 2009, 17:41 |
|
|
Čuo sam da se taj pojam,,balije'' prvi puta pojavio u Srbiji i Turci su ga koristili za njihove pravoslavne sluge i čobane. Ne znam koliko ima istine u tome,ali postoji i ta verzija,no to više nije bitno,jer jedino što je važno,što taj pojam znači danas i na koga se odnosi. 
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|