To je ispala podvala za razbijanje carstava, kraljevina i drzava radi lakseg provodjenja komunistickih revolucija i njihovog stavljanja pod utjecaj ruske Kominterne. Iako ja podrzavam pravo na samoodredjenje! Samo zelim reci da je komunistickom vodstvu ono bilo sredstvo za uvodjenje totalitarnih komunistickih diktatura suprotno pravima na samoodredjenje koje valjda podrazumjevaju slobodu umjesto diktature.
Zanimljivo je da se Tito 1928. ponasao kao hrvatski nacionalist i trazio je '
pravo na samoodredjenje svih naroda do odcjepljenja'. Htio je rusit kraljevinu zbog nacionalnog pitanja, a vjerojatno zbog komunisticke revolucije.
Tada i trazi staljinizaciju (boljsevizaciju) partije, dobiva vecinu, to se prihvaca i to je Moskva jedva docekuje i upucuje Moskva pohvalu zagrebackoj organizaciji.
Uz ostre mjere koje jugoslavenski rezim poduzima protiv komunista, po Simicu to ce nekadasnju uglednu partiju pretvoriti u 'sektasku partiju malobrojnih jugoslavenskih fanatika'. Naime, komunisticka partija je 1920. imala 65.000 clanova i bila treca stranka u skupstini i cetvrta po broju glasova. 1940. je ta partija bila saka jada i da Titi nije dosao rat i napad Hitlera na SSSR 22. lipnja 1941. Tito bi ostao marginalac, kao i Pavelic da Srbijanci nisu napravili puc odnosno da Macek nije odbio Hitlera u travnju 1941.
Na kraju je tek nakon Hrvatskog proljeca Tito dozvolio novi ustav, iako se protivio tom rjesenju. A da i ne govorim da je ustav bio nedorecen i da se mogao tumacit i ovako i onako. Sto pokazuje sukob Mesic-Jovic,
https://m.youtube.com/watch?t=36s&v=J7_9Wln_6VcStr. 51 i 52, "Tito Fenomen stoljeca", 2009., hrvatsko izdanje uz Vecernji list. Ovo za snagu Partije oz 1920. sam isto iz te knjige zapamtio ali mi se ne da trazit stranica.