|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zalutala
|
Naslov: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 17 sij 2023, 22:02 |
|
|
Je li vam se svidjela moja predstava? Posljednje riječi prvog rimskog cara Oktavijana. Ono što nije pošlo za rukom Cezaru pošlo je njegovom posinku, postati prvi rimski car. Time prestaje Rimska Republika i počinje era Rimskog Carstva. Za naše prostore je zanimljiv jer je zaratio s Ilirima i Panoncima. Oktavijan je napao najprije Japode i osvojio njihov glavni grad Metulum, a potom krenuo na Sisciju (Sisak) te ju zauzeo. Vratio se u zemlju Ilira 34. do 33. pr. Kr. i zauzeo zemlju Dalmata.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 17 sij 2023, 22:27 |
|
|
Mene puno vise interesuje da li su "Iliri", kako ih mi volimo nazivati a preuzeli smo od njihovih porobljivaca, Rimljana, oni pak od Starih Grka, sebe smatrali zaista Ilirima i da li ih je - ukoliko uopste i postojao, bolio ikako *** za ovim "nadidentitetom".
Ja cisto sumnjam da je. Pleme je pleme a pleme je vazda vaznije u sredini u kojoj se i dan danas gine za lokalni fudbalski klub.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 17 sij 2023, 22:50 |
|
|
Haram je napisao/la: Mene puno vise interesuje da li su "Iliri", kako ih mi volimo nazivati a preuzeli smo od njihovih porobljivaca, Rimljana, oni pak od Starih Grka, sebe smatrali zaista Ilirima i da li ih je - ukoliko uopste i postojao, bolio ikako *** za ovim "nadidentitetom".
Ja cisto sumnjam da je. Pleme je pleme a pleme je vazda vaznije u sredini u kojoj se i dan danas gine za lokalni fudbalski klub. Ma kakav nadidentitet? Sama činjenica da su samo jednom Ardijejci uspili organizirati veći savez ilirskih plemena govori o tome koliko su bili identitetski ili ako hoćeš ilirski osvješćeni. U pitaju su plemena koja su manje više međusobno ratovala, i najvjerojatnije je svakom plemenu na prvom mjestu bio njegov "identitet" što god se to tada smatralo. Zbilja misliš da su u to vrijeme npr. neki Histri iz današnje Istre mislili ili imali osjećaj da su isti narod kao npr Labeati u današnjoj Albaniji? Najvjerojatnije velika većina tadašnjih Histra nije ni znala da postoje Labeati i obrnuto. Da ne duljim možeš istu paralelu povući za bilo koje pleme
|
|
Vrh |
|
|
Reis Sejdo
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 23 sij 2023, 04:43 |
|
|
Bili su isti narod koliko i Semiti.
_________________ Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 23 sij 2023, 20:47 |
|
|
Reis Sejdo je napisao/la: Bili su isti narod koliko i Semiti. Mislim da im je do ilirstva bilo stalo ko i nama do slavenstva
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 23 sij 2023, 20:49 |
|
|
zalutala je napisao/la: Haram je napisao/la: Mene puno vise interesuje da li su "Iliri", kako ih mi volimo nazivati a preuzeli smo od njihovih porobljivaca, Rimljana, oni pak od Starih Grka, sebe smatrali zaista Ilirima i da li ih je - ukoliko uopste i postojao, bolio ikako *** za ovim "nadidentitetom".
Ja cisto sumnjam da je. Pleme je pleme a pleme je vazda vaznije u sredini u kojoj se i dan danas gine za lokalni fudbalski klub. Ma kakav nadidentitet? Sama činjenica da su samo jednom Ardijejci uspili organizirati veći savez ilirskih plemena govori o tome koliko su bili identitetski ili ako hoćeš ilirski osvješćeni. U pitaju su plemena koja su manje više međusobno ratovala, i najvjerojatnije je svakom plemenu na prvom mjestu bio njegov "identitet" što god se to tada smatralo. Zbilja misliš da su u to vrijeme npr. neki Histri iz današnje Istre mislili ili imali osjećaj da su isti narod kao npr Labeati u današnjoj Albaniji? Najvjerojatnije velika većina tadašnjih Histra nije ni znala da postoje Labeati i obrnuto. Da ne duljim možeš istu paralelu povući za bilo koje pleme Pa ne mislim, ali ipak sam covjek koji ide na siguricu i volio bih vidjeti crno na bijelo.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 25 sij 2023, 00:34 |
|
|
Haram je napisao/la: zalutala je napisao/la: Ma kakav nadidentitet? Sama činjenica da su samo jednom Ardijejci uspili organizirati veći savez ilirskih plemena govori o tome koliko su bili identitetski ili ako hoćeš ilirski osvješćeni. U pitaju su plemena koja su manje više međusobno ratovala, i najvjerojatnije je svakom plemenu na prvom mjestu bio njegov "identitet" što god se to tada smatralo. Zbilja misliš da su u to vrijeme npr. neki Histri iz današnje Istre mislili ili imali osjećaj da su isti narod kao npr Labeati u današnjoj Albaniji? Najvjerojatnije velika većina tadašnjih Histra nije ni znala da postoje Labeati i obrnuto. Da ne duljim možeš istu paralelu povući za bilo koje pleme Pa ne mislim, ali ipak sam covjek koji ide na siguricu i volio bih vidjeti crno na bijelo. Na povjerenje ništa?
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Je li vam se svidjela moja predstava' Postano: 01 vel 2023, 22:27 |
|
|
Haram je napisao/la: Mene puno vise interesuje da li su "Iliri", kako ih mi volimo nazivati a preuzeli smo od njihovih porobljivaca, Rimljana, oni pak od Starih Grka, sebe smatrali zaista Ilirima i da li ih je - ukoliko uopste i postojao, bolio ikako *** za ovim "nadidentitetom".
Ja cisto sumnjam da je. Pleme je pleme a pleme je vazda vaznije u sredini u kojoj se i dan danas gine za lokalni fudbalski klub. sumnjam! posto ni kelti ni germani nisu imali identitet nego su ih rimljani tako kategorizirali :p
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|