Neznam ima li tema ali ja sad svoju otvaran čisto iz znatiželje sa samo jednim pitanjem :)
Koliko je bilo velikih zbjegova iz bosne u hrvatsku i u okolne zemlje pod kontrolom habsburske monarhije ili venecije i kad bi se sve brojčano zbrojilo , koliko je krščana uteklo iz bosne u hrvatsku ?
Iskeno na temu i pitanje me potakla jedna druga tema , koja se nalazi na forumu HR i di su bosnjacki forumasi zapeli za tvrdit da bosanski jezik i bosna nemaju veze s hrvatima općenito ali imaju veze s njima
http://www.forum.hr/showthread.php?p=37 ... st37234090Čisto za demonstraciju mitomanije :
Citat:
hrvati i srbi ne postoje u bih,postoje bosanski katolici koji se nazivaju bosanski hrvati i pravoslavci koji se nazivaju bosanski srbi(oni su dosli ili seobom ili su ostali stanovnici prije islamizacije),oni su bosanci jer zive u drzavi bosni i h. ,oni svi imaju nesto zajednicko a to je bosanski jezik,bosanski jezik je uveden u novinama,skolama ustavu i sve vise prozima drzavu bosne i h.
mislim da si pogrijesio,zivim u istri i istrijan sam,ali necija nacionalnost mi ne znaci puno,po tebi predmnijevam da si hercegovac?ti znas da nisi gradjanin hrvatske?nego gradjanin bosne i h. ,naravno ja necu poceti sa neukusnim i mrziteljskim komentarima,samo cu ti napisati da se nadam da ces otvoriti oci i izaci iz mraka u kojem se nalazis
I sad u aspektu tog svega me zanima ,na ondasnju populaciju hrvatske ,koliki udio imaju ljudi iz bosne i hercegovine ,koliko ih je doslo i koji su jezik govorili (narjecje ..cakavsko..stokavsko ikavsko ili nesto drugo) ?
Ako san temu nespretno otvoria ili ako postoji slobodno brišite