HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 ožu 2026, 00:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tko je osnovao OSRH
PostPostano: 22 srp 2025, 18:13 

Zanima me tko je osnovao modernu Hrvatsku Vojsku odnosno ono što se danas zove OSRH ??

slika

Da li je to...

Franjo Tuđman
Gojko Šušak
Ivan Vekić
netko drugi...

Otvoren sam za sve vaše teorije i mišljenja i naravno činjenice!

Vrh

Naslov: Re: Tko je osnovao OSRH
PostPostano: 22 srp 2025, 21:34 

Franjo Tuđman je potpisao odluku o osnivanju Zbora Narodne Garde u proljeće 1991.

Šušak je u to doba bio zamjenik ministra obrane Martina Špegelja, zatim je bio zamjenik Šimi Đodanu i Luki Bebiću koji su imali kratke mandate na mjestu ministra obrane, Šušak je postao ministar tek u rujnu 1991.

Vekić nema direktne veze s tim, bio je ministar unutarnjih poslova poslije Boljkovca i prije Jarnjaka.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 21:49 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Franjo Tuđman je potpisao odluku o osnivanju Zbora Narodne Garde u proljeće 1991.

Šušak je u to doba bio zamjenik ministra obrane Martina Špegelja, zatim je bio zamjenik Šimi Đodanu i Luki Bebiću koji su imali kratke mandate na mjestu ministra obrane, Šušak je postao ministar tek u rujnu 1991.

Vekić nema direktne veze s tim, bio je ministar unutarnjih poslova poslije Boljkovca i prije Jarnjaka.

Dobro, to je činjenično točno doktore, nemam nikakvi primjedbi.

Međutim Sabor je imenovan 30.05.1990 mislim na ovaj naš "demokratski" Sabor.
Sabor je nakon toga isti dan imenovao novu "demokratsku" Vladu RH i u njoj je ministar obrane bio Petar Kriste.

To znači da je Sabor osnovao Hrvatsku Vojsku 30.05.1990. ??
Ukoliko je postojao ministar obrane Republike Hrvatske automatski je postojala i Hrvatska Vojska ??

Kako ti gledaš na to ??

Vrh

PostPostano: 22 srp 2025, 22:08 

I prije 30.05.1990 postojao je republički sekretarijat za narodnu obranu, koji je nakon tog datuma preimenovan u ministarstvo.

U tom trenutku postojala je samo Teritorijalna obrana. ZNG je prva nova vojna organizacija osnovana u RH, iz njega su nastale gardijske brigade.
Usput, dobar dio "R" brigada, pogotovo u čisto hrvatskim područjima i velikim gradovima su zapravo preimenovane jedinice Teritorijalne obrane.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2025, 09:36 

Dobro al tko je po Hercegovini pokupio sve one momke '90e ??
(ovi iz Hrvatske me ne zanimaju toliko jer mi je logično da su pozvani ili su se sami prijavili i sl.)

Na Plitvicama je poginuo Josip Jović iz malog mista Aržano, Hercegovina il Dalmacija nebitno za ovu priču.

Pitam to jer Hercegovina (mislim na ove ruralne dijelove sela, zaseoke) tada nije bila baš prostor na kojem si mogao samo tako doći i njuškat il slično, em bi te ljudi otpilili em ako naletiš na nekog luđeg nije ti gino ni degenek (batine).
Ko dite i sam sam bio svjedok kad su momci u susjedstvu dobro namlatili dvojicu milicajaca u jednom selu u sred bijela dana.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2025, 22:00 

Brane je napisao/la:
Dobro al tko je po Hercegovini pokupio sve one momke '90e ??
(ovi iz Hrvatske me ne zanimaju toliko jer mi je logično da su pozvani ili su se sami prijavili i sl.)
U ljeto 1990, mislim da je bio srpanj, tadašnji republički sekretar za unutarnje poslove Jospi Boljkovac je raspisao natječaj za primanje u policiju. To je formalno objavilo ministarstvo u Narodnim novinama, a na terenu je ljudstvo skupljeno preko HDZ-a i Službe. Tako je u manje od mjesec dana skupljeno skoro dvije tisuće ljudi koji su prošli taj novi policijski tečaj. To formalno nije bila vojna snaga, nego policijska, ali su mnogi od tih ljudi kasnije bili uključeni u osnivanje ZNG.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: