HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 srp 2026, 14:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prvi sukobi Hrvata i islama 841.-871. g.
PostPostano: 16 srp 2010, 15:49 

Kad pomislimo na sukobe Hrvata s islamskim narodima, obično nam prvo padnu na pamet ratovi s Turcima ili muslimansko-hrvatski rat u BiH.

No, prvi sukobi Hrvata i islama, dogodili su se stoljećima prije.

U 9. stoljeću arapski gusari su harali po cijelom Sredozemlju.
Došli su i do hrvatskih krajeva.

841.g. Arapi su zauzeli i spalili Osor, Budvu i Kotor. 842.g. osvojili su velik dio južne Italije, odakle su napadali našu obalu.

866.g. Arapi napadaju Dubrovnik, koji se nakon 15-mjesečne opsade ipak uspio obraniti.

U istjerivanju Arapa iz južne Italije sudjeluju i Hrvati.
Hrvatski knez Domagoj se istaknuo u opsadi Barija 871. godine.

slika

Vrh

Naslov: Re: Prvi sukobi Hrvata i islama 841.-871. g.
PostPostano: 16 srp 2010, 16:00 

Ja bih to prije nazvao hrvatsko-arabskim sukobima. Jerbo ne daj Bože da netko katoličku vjeru poistovjeti s prokletim Mletčićima.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 16:05 

Nisam mislio na sukob s islamom kao vjerom, nego islamom kao kulturno-civilizacijskim pojmom.

Istina, mogli bismo reći da je to samo sukob Arapa i Hrvata, ali je ipak to bio prvi kontakt Hrvata s islamom.

slika

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 17:43 

Valja spomenuti kako su za hrvatsku poviest važni putopisi Arabljanina Idrisija iz 12. stoljeća, koji spominje Hrvatsku, ter kaže kako je Dubrovnik hrvatski grad. Isto tako poznati su savezi Slavena i Arabljana protiv Bizanta u 7. i 8. stoljeću. Smatra se kako se među Arabljane doselilo prikeo 30 000 Slavena.

Također, nekoliko Hrvata koji su već tada prešli na islam, dostigli su visoke položaje u arabskom svjetu, ter su neki postali i proslavljeni junaci među Arabljanima. Na pr. Melek Jakša je jedan od poznatijih.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 18:18 

naravno dane, vazno je da si ti istaknuo suradnju hrvata i muslimanskih zemalja...i prelazak nekih katolika u islamsku vjeru, jer sve to povezuje s bracom muslimanima, zar ne danilo.
vidim, ostajes doslijedan u proklinjanju zapadnih susjeda. neka, neka, tako i treba, kad su se usudili napast i orobit hrvatsku zemlju, nije im to bilo fino.

jeli dane, kad bi ti moro birat izmedju mene i onoga tamo, kojega bi ti izabro?

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 18:23 

sicani je napisao/la:

valjda bi izabrao onog tamo tebe? :zubati

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 20:00 

Dane, nema bratstva s "Arabljanima".

Moramo priznati da su arapski napadi na Bizant i Veneciju tijekom 840-ih, pomogli hrvatskom knezu Trpimiru da ojača svoju vlast.
No, arapski napadi na hrvatske zemlje su bili jednako nemilosrdni.

Ti Slaveni za koje kažeš da su "otišli" u arapske zemlje, velikom većinom nisu "otišli", već su nasilno odvedeni kao roblje.

Tijekom 8. i 9. stoljeća na Sredozemlju je cvjetala arapska trgovina slavenskim robljem (i to velikim dijelom robovi odvedeni iz naših krajeva).
http://en.wikipedia.org/wiki/Saqaliba

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

slika

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 20:20 

sicani je napisao/la:
naravno dane, vazno je da si ti istaknuo suradnju hrvata i muslimanskih zemalja...i prelazak nekih katolika u islamsku vjeru, jer sve to povezuje s bracom muslimanima, zar ne danilo.
vidim, ostajes doslijedan u proklinjanju zapadnih susjeda. neka, neka, tako i treba, kad su se usudili napast i orobit hrvatsku zemlju, nije im to bilo fino.

Gdje Dane proklinje zapadne susjede u svom postu, samo mi to pokaži.

Vrh

PostPostano: 16 srp 2010, 22:49 

dužde, šipak ti.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2010, 05:15 

Velike greške radite pri pisanju. U to vrijeme su sukobi Hrvata sa SARACENIMA. Netočno je reči Hrvatsko-arapski sukobi kada nismo se sukobljavali samo sa Arapima, več i drugim Islamskim narodima pod Saracenjima. Vrlo poznat primjer zarobljenog dalmatinca iz vremena Tomislavove vladavine, Đauhar prelazi na Islam i služeći svom novom gospodaru osniva grad Kairo.

Vrh

PostPostano: 17 srp 2010, 13:54 

Ja bi te sukobe nazvao Katolicko Islamski sukobi jer odavnina pa do danas se katolici i muslimani bore za opstanak

Vrh

PostPostano: 17 srp 2010, 16:59 

Sta da donesu,ma i ti glupi savez sa njima,je bio proziran da je svatko znao da ce puci.Kako li samo zedno kolju nas vise no srbe,no i danas suplje glave vjeruju u suzivot sa njima,za njiha su svi muslimani u pravu a ostali u krivu.Oni su neduzna bica koja su najvise nastradala u ratu a armija bih koja nije nijednu crkvu zapalila niti civila ubila.Ti Zrinjski pod tim nikom ako biras nekoga dobrog jahaca uzmi vala nekog svog vezira :smajl037 :smajl037 :smajl037

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 00:05 

Jedno je cvjećarenje (pozivanje na te hrvatske muslimane blabla)... a sasvim druga stvar je kad u ime bratstva "Hrvata katoličke i islamske vjere"... neki postanu spremni opravdavati čak i napade jebenih azijskih hordi (bilo arapsko-saracenskih, bilo turskih) na Hrvate i Hrvatsku.

Da su ti Hrvati islamske vjere pravi Hrvati, onda bi oni odjebali i Arape i Turke... Ali, kako da to učine kad njima zahvaljuju svoje postojanje?

slika

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 10:17 

Nema govora o nekom velikom sukobu Hrvata sa islamskim svijetom i državama. Prvi i posljednji sukob takve vrste je bio na Krbavskom polju nakon čega je sklopljen mir gdje se tadašnja Hrvatska država obavezala Osmanlijama davati neki danak u zamjenu za ne uznemiravanje. Nakon toga većih sukoba na relaciji Hrvatska - Turska nije bilo. Treba imati u vidu da Slavonija i Dalmacija nisu tada bile u sastavu Hrvatske kao ni Dubrovačka republika koja sa Osmanlijama nikada nije ratovala već je s njima uvijek imala dobre odnose i jako dobru gospodarsku suradnju. Dubrobčani Osmanlijama daju Neum i Igalo samo zato da oni ne bi graničili sa Mletačkom republikom i da bi tako imali tampon zonu koju čuva moćno Osmansko carstvo prema Mletcima.
Primjer Osmansko - Dubrovačkih odnosa jeste primjer dobrih međudržavnih odnosa i aktivne koegzistencije.
Naravno da Hrvatima Turci nikada nisu bili neprijatelji već su to bili Austrijanci, Mletci, Mađari i Srbi i to je većini Hrvata kroz povijest bilo jasno al j bilo luđaka i usijanih glava među Hrvatima kao i među svim drugim narodima pa tako je bilo onih koji su blebetali i blebeću o Hrvatskoj kao predziđu kršćanstva i braniku kršćanstva što je budalaština. Takvi su izazvali reakciju Osmanlija pa je došlo do bitke kod Siska i opsade Koprivnice. Takve budale su podvele Hrvatsku pod austrijsku krunu lišivši time Hrvatsku neovisnosti. Kada su Frankopani uočili kakve to posljedice može imati po budučnost Hrvatske onisu pokušali preči na stranu Osmanlija da bi zbog toga bili ubijeni od strane austrijskih heemonista.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 12:04 

sto sira publika, kojoj ce novinar obraca, utoliko veca opasnost, da ce ta ironija promasiti primatelje.
ja sam to razumio kao retoricku ironiju. nek vrate krstenice i putovnice oni kojima se ovo svidilo.
uostalo, ovo je samo mlacenje prazne slame, klas zita se nalazi na suncanoj livadi.
over und out.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 12:07 

Kum Bečo je napisao/la:
Naravno da Hrvatima Turci nikada nisu bili neprijatelji već su to bili Austrijanci, Mletci, Mađari i Srbi i to je većini Hrvata kroz povijest bilo jasno

:ucelo

Od narodnih pjesama običnog puka do djela intelektualaca Marka Marulića, Gundulića, Kačića Miošića itd. - jasno je koga su Hrvati kroz povijest smatrali najvećim neprijateljem: turske osvajače.

Uostalom, Turci su izvor svih sporova koje danas imamo sa Srbima i muslimanima; Turci su zaslužni što danas muslimani i Srbi žive na hrvatskoj zemlji.

slika

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 12:13 

Hrvat je napisao/la:
Kum Bečo je napisao/la:
Naravno da Hrvatima Turci nikada nisu bili neprijatelji već su to bili Austrijanci, Mletci, Mađari i Srbi i to je većini Hrvata kroz povijest bilo jasno

:ucelo

Od narodnih pjesama običnog puka do djela intelektualaca Marka Marulića, Gundulića, Kačića Miošića itd. - jasno je koga su Hrvati kroz povijest smatrali najvećim neprijateljem: turske osvajače.

Uostalom, Turci su izvor svih sporova koje danas imamo sa Srbima i muslimanima; Turci su zaslužni što danas muslimani i Srbi žive na hrvatskoj zemlji.

Tocno. Turci su dovukli srbe u krajini, i svuda po bosni. I poturcili danasnje "bosnjake". Prije turaka zna se tko je zivio u bosni.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2010, 16:33 

totem je napisao/la:
Pa to sam i htio rec. Nisu prisli iz domoljublja, nego iz puke nuznosti. Iz straha. Sto se tice postotka, nigdje nisam vidio ni jedno muslimansko ime. Popravi me ako sam u krivo, i reci gdje pise za taj postotak.

Pa pročitaj odakle su jedinice.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2010, 00:26 

totem je napisao/la:
Nije tacno da su u ustase primali svakoga. To je vazilo za domobrane. Cakstovise je bilo obavezno. I nemoj pricati o tom postotku, jer nema blage veze sa realnoscu. Rekao sam ti, u crnoj legiji je bilo jako malo muslimana. U drugim ustaskim jedinicama ih je bilo vise. To sto se muslimanska milicija nekad slepala pored crnaca, ne cini ih dio te formacije. I znam da je bilo problema oko naoruzanja i ukupno svega, ali u ljudstvu nije bilo problema. Crna legija je bila jako mobilna formacija, i neka te ne buni mjesto njenog djelovanja.

Hej čovječe, pa na onom linku koji sam ti dao kažu da su čak i nekoliko dezertera iz četnika primili u Crnu legiju.

Naravno da nije bilo problema u ljudstvu kad je muslimanskih dobrovoljaca za legiju bilo koliko god si htio, barem dok je Francetić bio živ.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 12:48 

Hrvat je napisao/la:
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:

Turci utočište za Hrvatske ustanike za slobodu od Habsburga(18-19st.) ;)
(nikada ne tvrdite nešto oko bilo kojeg naroda, jer uvijek postoji suprotna činjenica)

Da Turci nisu napali Hrvatsku, mi ne bismo nikada ni došli pod Habsburgovce...

Netočno; mi smo izbrali Habsburge zbog neprilika u Ugarskoj oko kraljevskog naseljđa.
A da nije bilo Turaka U Bosni nebi bilo pravoslavlja to je recimo točan zaključak :)

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 15:09 

Hrvat je napisao/la:
Da Turci nisu napali Hrvatsku, mi ne bismo nikada ni došli pod Habsburgovce...

Netočno; mi smo izbrali Habsburge zbog neprilika u Ugarskoj oko kraljevskog naseljđa.

Da Ludovik II. Jagelović nije poginuo u bitci na Mohačkom polju 1526.g., Habsburgovcima ne bi bila otvorena vrata na prijestolje.
Zahvali Turcima...

slika

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 15:26 

Hrvat je napisao/la:

Da Ludovik II. Jagelović nije poginuo u bitci na Mohačkom polju 1526.g., Habsburgovcima ne bi bila otvorena vrata na prijestolje.
Zahvali Turcima...

E sad da su mi Mađari nešto puno bolji od Austrijanaca...
Mi smo sami krivi što smo došli pod vlast tuđina, kano što smo i danas većinom sami krivi za ovakvo stanje kakvo imamo.
Turci nam jesu puno zla nanieli, ali ništa puno manje ili više od Mletčana, Mađara i Austrijanaca.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 16:01 

dane-croatia je napisao/la:
Hrvat je napisao/la:
Zahvali Turcima...

Mi smo sami krivi što smo došli pod vlast tuđina, kano što smo i danas većinom sami krivi za ovakvo stanje kakvo imamo.
Turci nam jesu puno zla nanieli, ali ništa puno manje ili više od Mletčana, Mađara i Austrijanaca.

Jagelovići su bili latavsko-poljskog podrijetla... A Ludovik II. je imao više hrvatske krvi nego mađarske (štoviše, mislim da nije imao ni kapljicu mađarske krvi). Imao je u žilama, između ostalog, i krv Šubića i Kotromanića.
(pogledaj rodoslovlje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_II_of_Hungary)

No,to nije ni bitno.

Ali, tvoja tvrdnja da su Mađari i Austrijanci gori od Turaka je jednostavno smiješna.
Austrijanci i Mađari nisu iza sebe ostavili opustošene gradove, srušene crkve, protjerano stanovništvo itd.
Uostalom, nitko u Hrvatskoj Mađare nije smatrao neprijateljima sve do 18. stoljeća.

slika

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 17:35 

Hrvat je napisao/la:

Zahvali Turcima...

Malo je preneutcvrđeno ovo pisati. Jer dinastičke borbe između Ugarskog i Hrvatskog plemstva su vođene odavno prije dolaska Turaka(sjetite se samo Napuljskih Anžuvinaca). Sumnjam da bi Ugarska dinastija mogla dalje nastaviti, jer i da nije poginuo tko bi ga i dalje nasljedio kada bi umro prirodnom smrću? Došlo bi ponovno do dinastičkih sukoba.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2010, 17:38 

Hrvat je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Jagelovići su bili latavsko-poljskog podrijetla... A Ludovik II. je imao više hrvatske krvi nego mađarske (štoviše, mislim da nije imao ni kapljicu mađarske krvi). Imao je u žilama, između ostalog, i krv Šubića i Kotromanića.
(pogledaj rodoslovlje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_II_of_Hungary)

No,to nije ni bitno.

Ali, tvoja tvrdnja da su Mađari i Austrijanci gori od Turaka je jednostavno smiješna.
Austrijanci i Mađari nisu iza sebe ostavili opustošene gradove, srušene crkve, protjerano stanovništvo itd.
Uostalom, nitko u Hrvatskoj Mađare nije smatrao neprijateljima sve do 18. stoljeća.

Sa ovim vašim zaključkom se slažem. Za raziku od Turaka, Hrvatima su bili sigurno skloniji Austrijanc i Mađari. Za vrijeme Turaka osim pustošenja, preko milijun Hrvata iz Bosne, Hercegovine i Dalmacije je odvedeno u robstvo. Ali vaše ranije tvrdnje(kod rasprave koju vodimo) da Turci nisu nikada dobro sa nama imali je netočno. Šta se povijesti tiče svaki strani vladar je negativan. Najbolje je to objašnjeno u djelima Ante Starčevića

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: