HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 lip 2025, 05:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatske novokovanice koje nam je podario Bogoslav Šulek
PostPostano: 30 sij 2013, 18:39 

pojam, vodovod, olovka, nogostup, veleizdaja, kišobran, računovođa, zračenje, obujam, kovine, slitine, toplomjer, tlakomjer, sredstvo(?), dalekozor, kisik, vodik...
Radim popis ovih riječi pa bi volio da mi pomognete... Današnji hrvatski, srpski i bosanski su dakako nezamislivi bez ovih riječi koje su se duboko ukorijenile u jezike.

"obujam (volumen), zračenje (radijaciju), ozračje (atmosfera), kovine (metali), slitine (legure), toplomjer (termometar), tlakomjer (barometar), sredstvo (medij), dalekozor (teleskop)... Neke se njegove riječi nisu ukorijenile, no neke se ponovno uvode u pisanu riječ i možda jednoga dana opet zažive, poput riječi sitnozor za mikroskop koja je osmišljena po grčkom uzorku slično kao i dalekozor. Među tim riječima su i svjetlopis (fotografija), koji je koristio i sami Tin Ujević, stisljivost (kompresibilnost), raspružljivost (ekspanzivnost), suonitost (kohezija), prionitost (adhezija), bugačljivost (kapilarnost), vlasatice (kapilare), pružnost (elastičnost), rastegljivost (plastičnost), skrljivost (apsorpcija tj. upijanje)... Dok se među pridjeve ubrajaju i jamast (konkavan), bokat (konveksan), prozračan (translucentan), itd. No, Bogoslav Šulek je možda najpoznatiji po svome prevođenju naziva kemijskih elemenata i drugih srodnih pojmova. U tom je segmentu u hrvatski uveo kisik, vodik i ugljik, a izmislio je i razne druge nazive kao što su: solik (klor), jedik (fluor), smrdik (brom), litik (litij), lužik (kalij), sodik (natrij), svjetlik (fosfor), vapnik (kalcij), težik (barij), glinik (aluminij). Za tvari je, primjerice, pisao da po svojoj nakupitosti (agregaciji) mogu biti krutci (krutine), tiječi (tekućine) i uzdušine (plinovi)"

Vrh

Naslov: Re: Hrvatske novokovanice koje nam je podario Bogoslav Šulek
PostPostano: 30 sij 2013, 22:37 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Negdje sam čitao da u 19. stoljeću u zagrebačkom krugu jezikoslovaca je sročeno i
- časopis, drvored, dvoboj, sladoled, raspored, redoslijed, nogomet i sl. - često pijevodi češkog, njemačkog ili sl.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 00:27 

Zato mi je glupavo (i nepristojno usto) sprdanje sa hrvatskim novotvorenicama od strane Srbeka.

Gotovo svaka riječ ako ju duže vremena ponavljaš izgubi svoj smisao. Bude smiješna.

Neboder.

Zamisli da je to danas netko izmislio. Odmah sprdačina. Ali nije. Navikli smo na tu riječ i koristimo je.

Jezik je živ i treba ga izgrađivati, obogaćivati. Izmišljavati nove riječi za nove stvari.

Onima prije nas hvala na njihovom doprinosu.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 00:59 

Zamislite da je netko ove riječi koje sam naveo tek danas izmislio, pa Srbi bi se potrgali od smijeha, ali ni sami ne znaju koliko je Šulek utjecajan na naš i njihov jezik, nisu ni svjesni.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 01:01 

Ma nek se oni trgaju. Nije me briga. Samo je nepristojno to raditi na hrvatskom forumu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: