|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
MiB
|
Naslov: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 16 srp 2013, 23:03 |
|
|
Citat: Hrvatski pleter
Pleterna ornamentika je reljefna dekoracija čiji osnovni element, jednotračni ili višetračni prutić, tvori najrazličitije kombinacije ornamenata u koje su potkad upleteni stilizirani biljni motivi te životinjske i ljudske likove. Pleter je uglavnom naziv za predromanički ukras arhitektonskih pojedinosti i crkvenog namještaja u razdoblju od 8. do 11. st. Kao takav bio je prevladavajući ukras u središnjoj i sjevernoj Italiji, te u Hrvatskoj (u tzv. starohrvatskoj umjetnosti). Hrvatski pleter, znan i kao troplet je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi. Starohrvatske pletere nalazimo gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom u i na crkvama koje su građene predromaničkim hrvatskim slogom u razdoblju od 9.-12. st. te u i na ranohrvatskim samostanima iz istog razdoblja. Motivi tih pletera su preuzeti iz antičke umjetnosti (valovi, troprute pletenice, pentagrami, mreže rombova ...), no dok su u antici ti ornamenti služili samo kao okvir, u predromanici oni ispunjavaju cijelu površinu. Količina, ali i nadaleko poznat kvalitet materijala i klesanja, pronađenih spomenika predromaničke skulpturne ornamentike na istočnoj obali Jadrana dokazuje snažnu graditeljsku i klesarsku djelatnost velikog broja majstora i radionica. [1] Nasuprot tisućama ulomaka pleternih reljefa u Dalmaciji, na sjeveru su dosad nađena samo dva: jedan u Loboru i jedan kraj Iloka.[2] Skelani kod Srebrenice  dudu je napisao/la: hrvatski pleter je predromanički ornament, a ne romanički kako joe enter pripovjeda. on je preuzet iz Italije (postoji više teorija o tome tko ga je prenio među Hrvate), ali se veže u ovom obliku isključivo uz starohrvatsku kulturu. hrvatski pleter se razlikuje od sličnih po tome što ispunjava cijelu površinu obrađenog predmeta. daleko najveći broj primjeraka tropleta je u Dalmaciji, nađeno ih je na stotine, ali nalaze se na cijelom hrvatskom povjesnom području od Boke, preko Bosne do Slavonije. bilo bi ga i u Slavoniji više da su imali kamena.  pleter iz 11. stoljeća pronađen u crkvi u Loboru (današnje Hrvatsko Zagorje)  oko crkve je nađen i lokalitet koji je po svemu tipičan starohrvatskim grobljima u Dalmaciji.  Herceg-Novi Tulkas je napisao/la: Imamo i Zavalski pleter..  Pa kod Vrlike  Na otoku Krku 
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 17 srp 2013, 06:02 |
|
|
|
Ima jako lijep primjerak pronadjen kod glamoca
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 20 srp 2013, 18:46 |
|
|
|
čudno nije se nijedan srbin javio, da nam objasni činjenice o srpskom porijeklu hrvatskog pletera
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 22 srp 2013, 19:05 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Meni najdraži primjer pletera:  Hrvatski pleter oko euharistijske zvijezde sa 4 sokola. Tri sokola posložena 2:1 (dva na vrhu i jedan na dnu prikaza euharistijske zvijezde) nose na sebi šahovnicu-ovo je uz to što je i vrlo lijepi uradak i primjer pletera, također i prvi prikaz predheraldičkog znaka Hrvatske(koji kasnije postaje i njen heraldički znak), uz novčić Hercega(potkralja Hrvatsko-Ugarskog) Andrije (mlađak okrenut lađicom prema gore, iznad njega sja zvijezda Danica) - šahovnice .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG_pride
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 27 kol 2013, 12:54 |
|
|
|
Ima te li jos slika ili linkova?? Bas me zanimaju pleteri ali nemogu nista pametno nac na netu...
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 27 kol 2013, 14:52 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 29 kol 2013, 15:24 |
|
|
Fora  Važnost arheologije za istraživanje rane povijesti je neprocjenjiva. Pola toga što znamo, ne bismo da toga nema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvatski Pleter - povijest i materijalni tragovi Postano: 11 ruj 2013, 00:45 |
|
|
|
sahovsko polje i pleter su takodjer pronadjeni po crkvama u istocnoj bosni...mislim konkretnije ugljevik
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|