HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 lip 2025, 01:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Sociologija Urbanizma važna je ostanak ljudi u manjim sredinama??
DA 100%  100%  [ 5 ]
NE 0%  0%  [ 0 ]
Nisam siguran 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatski Urbanizam
PostPostano: 21 vel 2024, 01:24 

Urbanizam je znanstvena disciplina i djelatnost koja se bavi proučavanjem, uređivanjem gradova i planiranjem njihova razvoja

ZG Nacionalna Sveučilišna Biblioteka primjer modernog urbanizma u Hrvatskoj izgrađena 1995 god. (Sjedište VladeRH nakon potresa)
slika

Potaknut temom koju sam ranije pokrenuo u vezi Splita primjetio sam da dio forumaša gaji interes ili se možda i profesionalno bavi urbanizmom i srodnim zanimanjima.

Jedna stvar koja me također potaknula na ovu temu je iseljavanje ljudi iz manjih mjesta (gradića) do 30.000 ljudi
Naime primjetio sam da je većina naših gradića nastala naravno na povijesnim gradovima, ali kasnije se razvijala stihijski odnosno isključivo na glavnoj cesti.
To je i razumljivo
- zbog pristupa zimi zbog snjega, jeseni zbog blata
- lakšeg pristupa infrastrukturi struja, telefon, voda
- poslovno zbog vidljive lokacije obrta, kavane, radione

Velika Gorica ovo vam je jednosmjerna cesta koja kruži kroz Grad (sjeverno je ZG a južno Petrinja). Grad bez Trga, bez središta, bez pješački zona, bez parkinga, bez zelenih zona itd. Po meni jedan od najgori urbanistički planova, jedino pozitivno je da je ravnica, pa je lakši protok ljudi i vozila.
slika

Da li bi po vama trebalo nanovo izplanirat mjesta do 30.000 ljudi na temeljima modernog urbanizma ??
Da li bi to potaknulo ljude da ostanu u manjim sredinama zbog jednostavnije života ??

Međutim ono što je očigledno je da ta mala mjesta nemaju ni financije ni struku za takav projekt, to bi moralo ići preko države. Naravno tu politika ne vidi interes jer je mali broj birača a zahtjevan posao.

Također je za primjetiti da država ni u gradovima ne odrađuje neke osnove urbanizma
- kad ste čuli za istraživanje kakve stanove žele zagrebčani, kakve splićani, kakve riječani itd.
- da li netko želi veću teracu, netko balkon, netko loggiu itd.
- da li žele stanove u urbanim vilama ili žele klasične zgrade sa 4-5 etaža ili možda nebodere itd.

ZG Lanište, desno od Arene su nove zgrade oko 10 godina stare bez ikakvog sadržaja građevinska mafija dobila tip da se gradi Arena i pokupovala poljoprivredna zemljišta. Lijevo od Arene su starije zgrade oko 20 godina, one čak i imaju nešto zelenila.
slika

O sportskim objektima nećemo ni pričat, tu se gradi kako kome pukne film.
- u Osijeku je Đapić napravio sportski kompleks sa 6-7 dvorana za sve gradske sportove
- u Splitu Baldasar Spaladium koji je bankrotiro i nije dovršen
- u Zagrebu Bandić Arenu koja nije akustična zbog prevelikih ulaza i izlaza, tako da na sportskim eventima je atmosfera nikakva bez obzira što prima 15.000 navijača.
Arena Zagreb
slika

Vrh

Naslov: Re: Hrvatski Urbanizam
PostPostano: 21 vel 2024, 11:39 

Meni je jedan fenomen zanimljiv. Da ne sirim pricu, fokusirat cu se na samo jednu stvar a to je: nitko nigdje ne sadi stabla. Ne, ne pricam o posumljavanju, pricam o urbanim sredinama, gradovima i gradicima svih velicina. Pricam o tome kako gradovi kao lokalne zajednice ali i indivdualci (koji grade vlastite kuce) - ne sade stabla! Opcenito se nimalo ne pridaje vaznost zelenilu, grmlju i bilju.

Svi znamo kako ljeti sunce zna prziti, bez obzira jesi li u Zagrebu, Mostaru, Puli, Osijeku ili u Londonu (proslo ljeto sam tamo dozivio najgore sunce ikada). I kad su takvi dani, svi OBOZAVAMO kad naidjemo na krosnju koja daje debeli hlad. Kad sjedas na terasu kafica, biras onaj dio koji je u hladu. Kad hodas ulicom, biras onu stranu na kojoj je drvored. Kad cekas autobus na stanici, sklanjas se ispod obliznje krosnje, u hlad. Kad zelis odmoriti na klupici, sjest ces na onu koja je u hladu, ispod stabla. Stvar je vrlo zivotna i jednostavna. Ljeti je hlad izuzetno vazna stvar SVIMA. Doslovce, kvaliteta zivota nam ovisi o tome.

A sto rade gradjevinari i urbanisti vec desetljecima? Naprave zgradu, bace asfalt oko nje, parkiralista i kontejnere za smece. Niti jedno j.e.b.eno stablo da zasade. Vecina cak ni grm. Gradovi nam ljeti postaju velika grijaca tijela: red zgrade, red parkiralista, red asfalta, pa jos asfalta, pa zgrada, pa parkiraliste, pa zgrada, asfalt...itd. unedogled.

Zasto ne sadimo stabla? Ubij me ako znam. To je toliko jednostavno i jeftino za napraviti a s druge strane daje toliko puno koristi za sve nas.

U malom bh. mjestu iscrtana ogromna šahovnica ----> 372 komentara na klix.ba

Vrh

PostPostano: 21 vel 2024, 13:32 

Dugo Selo je čvorište pruga prema istoku Hrvatske, nekad malo vojno mjesto danas gradić sa velikim rastom stanovništva pogotovo mladi obitelji kojima je povoljnije kupit stan/kuću.

Opet imamo glavnu cestu i više manje sve na njoj od trgovačkih centara na ulazu u DS do gradske uprave u središtu i prema kraju škole.
Bez Trga, bez rasporeda, a s obzirom da je okolo polje moglo se grad uredit Tip-Top što se tiče urbanizma da bude za primjer u Hrvatskoj i šire
slika
slika
Zet je spomenuo manjak drvoreda, apsolutno se slažem s njim, ovo su nove zgrade u DS dolje prema vlaku.
Projekt kao da je iz vremena Juge, sreća da DS nije veliko pa okolo ima šuma, polja i brežuljaka pa ne fali toliko zelenilo.
slika

Vrh

PostPostano: 21 vel 2024, 14:19 

Ne treba tražiti dalje od Zagreba, npr. Trešnjevka ili Rudeš, to je pred 50 ili 70 godina bilo rubno područje grada, gdje su građeni nizovi manjih privatnih kuća u uskim ulicama, nakon toga se na lokacijama tih istih kućica uguravaju stambene zgrade četverokatnice u uskim uličicama bez nogostupa

slika

https://www.index.hr/magazin/clanak/foto-uska-zgrada-na-zagrebackoj-tresnjevci-privlaci-paznju-svojim-izgledom/2400477.aspx

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/je-li-ovo-neka-sala-1229847

Ima i odlična galerija u kulturnoj rubrici onog dnevnog lista koji se ovdje ne smije spominjati:

http://tinyurl.com/3s4jhfye

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 21 vel 2024, 15:37 

Jos je gore kada vidim da na obali rade golema grijaca betonska tijela zvana apartmani. Bez ijednog komadica vrta, giardina, drvca ili zelenila. Primjerice na jedom Pagu, u Mandrama, zidaju i betoniraju zgradu do zgrade, apartman do apartmana bez ijednog jedinog drvca. Izmedju zgrada ima mjesta za parkiraliste i nista vise. I onda se na kraju dobije stotine i stotine metara gusto izgradjenih i ruznih betonskih zgradurina, koji ljeti vrije na +35 C. Nigdje drvca na vidiku, nigdje barem komadic ljepote koji bi ti oko uhvatilo.

I onda kada shvatis da je to sve napravljeno usred netaknutog Mediterana, i da je time taj Mediteran nepovratno unisten i unakazen....zlo mi dodje. Mandre, Premantura, Vir, Makarska, Zagreb...svugdje je isto.

U malom bh. mjestu iscrtana ogromna šahovnica ----> 372 komentara na klix.ba

Vrh

PostPostano: 21 vel 2024, 15:44 

Dobra tema.

Pratim malo za početak.

Kad bi naši gadovi u HB poradili malo na urbanoj opremljenosti i urednosti, bili bi kao mali švicarski ili austrijski bombončići.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2024, 01:45 

Meštrovićev HDLU ide u obnovu unutrašnjosti...
https://www.hdlu.hr/2024/02/javno-preds ... u-zagrebu/
Ja osobno bi volio vidjet finu gradsku kavanu okolo doma na terasi da živne malo prostor i Trg Hrvatski Velikana

'39 kad je otvoren, mislim da je Banovina Hrvatska
slika

NDH (Karabaji za pozadinu na mobu)
slika

Juga stari dom lijevo i Hrvatska obnova i vraćanje izvornom projektu desno
slika

CROATIA-EU ja bi reko jedan od najbolji estetski poteza Banderasa u Gradu
slika

Vrh

PostPostano: 30 tra 2025, 22:41 

Nisam znao di da stavim video pa ću tu ipak je riječ o Urbanizmu.

UDBINA
Mijo je inače ličanin i s auto-kamerom ljudima prikazuje stanje u Lici, zanimljivo mi je pogledat kako se razvijaju ili odumiru neka mjesta i sela.

Kada bi se Udbina urbanistički osmislila bio bi to jedan lijepi gradić kao što je Jozo reko ala Švice il Austrije i sigurno da bi privukao i neke ljude da se dosele ili vrate oni koji su otišli.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 54 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: