Urbanizam je znanstvena disciplina i djelatnost koja se bavi proučavanjem, uređivanjem gradova i planiranjem njihova razvoja ZG Nacionalna Sveučilišna Biblioteka primjer modernog urbanizma u Hrvatskoj izgrađena 1995 god. (Sjedište VladeRH nakon potresa)

Potaknut temom koju sam ranije pokrenuo u vezi Splita primjetio sam da dio forumaša gaji interes ili se možda i profesionalno bavi urbanizmom i srodnim zanimanjima.
Jedna stvar koja me također potaknula na ovu temu je iseljavanje ljudi iz manjih mjesta (gradića) do 30.000 ljudi
Naime primjetio sam da je većina naših gradića nastala naravno na povijesnim gradovima, ali kasnije se razvijala stihijski odnosno isključivo na glavnoj cesti.
To je i razumljivo
- zbog pristupa zimi zbog snjega, jeseni zbog blata
- lakšeg pristupa infrastrukturi struja, telefon, voda
- poslovno zbog vidljive lokacije obrta, kavane, radione
Velika Gorica ovo vam je jednosmjerna cesta koja kruži kroz Grad (sjeverno je ZG a južno Petrinja). Grad bez Trga, bez središta, bez pješački zona, bez parkinga, bez zelenih zona itd. Po meni jedan od najgori urbanistički planova, jedino pozitivno je da je ravnica, pa je lakši protok ljudi i vozila.

Da li bi po vama trebalo nanovo izplanirat mjesta do 30.000 ljudi na temeljima modernog urbanizma ??
Da li bi to potaknulo ljude da ostanu u manjim sredinama zbog jednostavnije života ??
Međutim ono što je očigledno je da ta mala mjesta nemaju ni financije ni struku za takav projekt, to bi moralo ići preko države. Naravno tu politika ne vidi interes jer je mali broj birača a zahtjevan posao.
Također je za primjetiti da država ni u gradovima ne odrađuje neke osnove urbanizma
- kad ste čuli za istraživanje kakve stanove žele zagrebčani, kakve splićani, kakve riječani itd.
- da li netko želi veću teracu, netko balkon, netko loggiu itd.
- da li žele stanove u urbanim vilama ili žele klasične zgrade sa 4-5 etaža ili možda nebodere itd.
ZG Lanište, desno od Arene su nove zgrade oko 10 godina stare bez ikakvog sadržaja građevinska mafija dobila tip da se gradi Arena i pokupovala poljoprivredna zemljišta. Lijevo od Arene su starije zgrade oko 20 godina, one čak i imaju nešto zelenila.

O sportskim objektima nećemo ni pričat, tu se gradi kako kome pukne film.
- u Osijeku je Đapić napravio sportski kompleks sa 6-7 dvorana za sve gradske sportove
- u Splitu Baldasar Spaladium koji je bankrotiro i nije dovršen
- u Zagrebu Bandić Arenu koja nije akustična zbog prevelikih ulaza i izlaza, tako da na sportskim eventima je atmosfera nikakva bez obzira što prima 15.000 navijača.
Arena Zagreb