|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 37 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 20 srp 2021, 22:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76059 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Jeli se Vinkovčani i Vukovarci smatraju Slavoncima ?
Za Vinkovčane znam da da, barem onih par koje ja znam.
Ako je odgovor da, je li taj slavonski identitet tamo išta slabiji?
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 20 srp 2021, 23:06 |
|
|
Svi se smatraju Slavoncima. Gotovo bez iznimke, Srijemac ili Baranjac ti je nešto više kao podidentitet. Nešto kao boduli i vlaji u Dalmaciji (otoci i zaleđe) i sl... Ili u Dubrovniku - Konavljani, Du primorje, Pelješani - svima je Dubrovnik poveznica.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 20 srp 2021, 23:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76059 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ok.
Jer neki geografi nas uvjeravaju da to nije Slavonija.
Pa sam mislio, da nije možda nešto kao Knin, gdje je dalmatinski identitet jako slab.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 20 srp 2021, 23:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ok.
Pa sam mislio, da nije možda nešto kao Knin, gdje je dalmatinski identitet jako slab. Dalmatinski identitet u Kninu nije slab među domicilnom hrvatskom populacijom, slab je među Srbima. Čak su ga u dobroj mjeri preuzeli i naši Bosanci koji su se naselili dolje...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 20 srp 2021, 23:29 |
|
|
Vinkovci i Vukovar mislim da nisu Slavonija. Osijek jeste.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 00:28 |
|
|
U pjesmi "dođi u Vinkovce" slavonija se spominje 8 puta. Valjda Shorty zna šta je.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 00:33 |
|
|
Nemam pojma. Nikada nisam bila ni u jednom od tih mesta. Prođe Jugoslavija a ja pola nisam nikad obišla.
|
|
Vrh |
|
|
dalmatinac181
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 00:44 |
|
|
Baranja nije Slavonija dok Srijem je itekako.. Isto ka i istočni koji je nažalost okupiran.. Nek me ispravi netko za Baranju, ali to nikad nije spadalo pod Slavoniju kolko znan.. To je iznad Drave. Zemljopisno čist mađarski prostor.
_________________ Udio šizmatika u Hrvatskoj: 1921.-17% 2021.- 3%
|
|
Vrh |
|
|
dalmatinac181
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 00:48 |
|
|
PCM je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ok.
Pa sam mislio, da nije možda nešto kao Knin, gdje je dalmatinski identitet jako slab. Dalmatinski identitet u Kninu nije slab među domicilnom hrvatskom populacijom, slab je među Srbima. Čak su ga u dobroj mjeri preuzeli i naši Bosanci koji su se naselili dolje... Jak je kako kod autohtonih Hrvata Knina, Kijeva i okolice tako i kod srba mada ti srbi nisu ni D od Dalmatinaca.. Nije jak jedino kod Bosanaca doseljenih iza rata pošto nima zašto ni bit kad ti ljudi nisu Dalmatinci.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 00:50 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: Baranja nije Slavonija dok Srijem je itekako.. Isto ka i istočni koji je nažalost okupiran.. Nek me ispravi netko za Baranju, ali to nikad nije spadalo pod Slavoniju kolko znan.. To je iznad Drave. Zemljopisno čist mađarski prostor. Svašta.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 11:35 |
|
|
Karabaja je napisao/la: 8 Na kurcu te nosam.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 21 srp 2021, 13:09 |
|
|
Ovisi na sto se misli… naravno da su u Slavoniji, ona je od Virovitice do Zemuna, to je kraljevina Slavonija… a subregija je Srijem…
To je preklapanje identiteta kao i kod pitanja granica Hercegovine i Tropolja… dakle istovremeno i je i nije…
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Luka1990
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 01 kol 2021, 12:28 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2019, 13:33 Postovi: 48 Lokacija: Tomislavgrad
|
Vinkovci su Slavonija, Vukovar je Srijem ako cemo geografski,a inace se svi smatraju Slavoncima.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 01 kol 2021, 12:33 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: PCM je napisao/la: Dalmatinski identitet u Kninu nije slab među domicilnom hrvatskom populacijom, slab je među Srbima. Čak su ga u dobroj mjeri preuzeli i naši Bosanci koji su se naselili dolje...
Jak je kako kod autohtonih Hrvata Knina, Kijeva i okolice tako i kod srba mada ti srbi nisu ni D od Dalmatinaca.. Nije jak jedino kod Bosanaca doseljenih iza rata pošto nima zašto ni bit kad ti ljudi nisu Dalmatinci. Hoćeš reći da Jovan Dalmatinac nije Dalmatinac?
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 01 kol 2021, 23:06 |
|
|
dalmatinac181 je napisao/la: Baranja nije Slavonija dok Srijem je itekako.. Isto ka i istočni koji je nažalost okupiran.. Nek me ispravi netko za Baranju, ali to nikad nije spadalo pod Slavoniju kolko znan.. To je iznad Drave. Zemljopisno čist mađarski prostor. Bila je cijela Baranja, s Pečuhom pod Hrvatima. Braslav je vladao do Bratislave, iako samo par godina, krajem 9. st-a. A herceg Koloman puno više, do Balatona, u prvoj polovici 13. U Baranji su ti Šokci, došli s juga. Oko Pečuha ima i Bošnjaka koji su etnički Hrvati. Za sebe kažu da su došli od Srenrenice, a ima i priča od Tešnja..... Naravno da su katolici, ne muslimani.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 01 kol 2021, 23:12 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ok. Pa sam mislio, da nije možda nešto kao Knin, gdje je dalmatinski identitet jako slab. U Kninu nije dalmatinski mentalitet slab,nego nije identičan dalmatinskom mentalitetu u Splitu npr. Nešto slično ko i istočni i zapadni Hercegovci.Hercegovci,ali jedni Srbi drugi Hrvati.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 01 kol 2021, 23:29 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ok. Pa sam mislio, da nije možda nešto kao Knin, gdje je dalmatinski identitet jako slab. U Kninu nije dalmatinski mentalitet slab,nego nije identičan dalmatinskom mentalitetu u Splitu npr. Nešto slično ko i istočni i zapadni Hercegovci.Hercegovci,ali jedni Srbi drugi Hrvati. Dobro to je neki zagorski dalmatinski mentalitet, gdje identitet nije more, plovidba, riba i mediteranska arhitektura, nego krš, pršut, sir i čuvanje ovaca. To se ne razlikuje od Hercegovine. Mediteransko zaledje. Ali, slaba mi je to Dalmacija koja ne zna ni 2 ribe nabrojati i koja npr. katedralu u Šibeniku, otok Vis ili Dioklecijanovu palaču ne smatra svojim.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 09:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ali, slaba mi je to Dalmacija koja ne zna ni 2 ribe nabrojati i koja npr. katedralu u Šibeniku, otok Vis ili Dioklecijanovu palaču ne smatra svojim. Ne žive svi Hrvati Dalmatinci uz more. Tako npr.Hrvat iz dalmatinske Zagore iz Pakova Sela,ili iz Konjevrata teško da može nabrojat 2 ribe. Prije će nabrojat 3 Srbina iz susjednog sela. Teško da i Hrvati mogu Dioklecijanovu palaču smatrat svojom,s obzirom da znamo čija je to građevina. I za kraj dokaz kolko je kod Srba iz Dalmacije Knin,Benkovac,Obrovac,Drniš slab dalmatinski mentalitet. https://youtu.be/nRbo9YKZUxw
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 12:39 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ali, slaba mi je to Dalmacija koja ne zna ni 2 ribe nabrojati i koja npr. katedralu u Šibeniku, otok Vis ili Dioklecijanovu palaču ne smatra svojim. Ne žive svi Hrvati Dalmatinci uz more. Tako npr.Hrvat iz dalmatinske Zagore iz Pakova Sela,ili iz Konjevrata teško da može nabrojat 2 ribe. Prije će nabrojat 3 Srbina iz susjednog sela. Teško da i Hrvati mogu Dioklecijanovu palaču smatrat svojom,s obzirom da znamo čija je to građevina. I za kraj dokaz kolko je kod Srba iz Dalmacije Knin,Benkovac,Obrovac,Drniš slab dalmatinski mentalitet. https://youtu.be/nRbo9YKZUxwA dobro, priznajem ti to, Dalmacija je dovoljno velika i geografski razvedena regija da ima i unutarnjih razlika. Isto tako i unutrašnjost Istre nema veze s morem.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 14:44 |
|
|
Moja baba iz Sinja cijeli život bila Dalmatinka, umrla kao Dalmatinka još 70--ih u Zemunu, živjela sa sinom, mojim ujakom. Nije dalmatinski identitet samo uskopojasni riba-more identitet, dosta je to šire i šarenije od tog uskog pojasa uz more.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 16:02 |
|
|
Karlovac nije u Lici, vec mozebitno na Kordunu. Lika nema veze sa Dalmacijom, pogledati kartu.
Srbi iz okolice Knina smatraju se dalmatincima, cak i vole reci da su dalmatinci, jedino sto ovi iz Knina i posebno polja ispod Knina, vole reci da su drugo Kosovo. Jer se to polje tako i zove, Kosovo. Posebno oni sa Bukovice i dole do Kistanja, Drnisa, Benkovca, vole reci da su dalmatinci.
Malo manje njih spomenu i Hrvatsku, da su iz Hrvatske. Jasno, oni je ne vole.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 16:09 |
|
|
Evo primjera Srbina iz Dalmacije, i te vrste dalmatinstva https://www.youtube.com/user/dalmatialife
|
|
Vrh |
|
|
dalmatinac181
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 20:33 |
|
|
Ceha je napisao/la: dalmatinac181 je napisao/la: Baranja nije Slavonija dok Srijem je itekako.. Isto ka i istočni koji je nažalost okupiran.. Nek me ispravi netko za Baranju, ali to nikad nije spadalo pod Slavoniju kolko znan.. To je iznad Drave. Zemljopisno čist mađarski prostor. Bila je cijela Baranja, s Pečuhom pod Hrvatima. Braslav je vladao do Bratislave, iako samo par godina, krajem 9. st-a. A herceg Koloman puno više, do Balatona, u prvoj polovici 13. U Baranji su ti Šokci, došli s juga. Oko Pečuha ima i Bošnjaka koji su etnički Hrvati. Za sebe kažu da su došli od Srenrenice, a ima i priča od Tešnja..... Naravno da su katolici, ne muslimani. Show. Nisan zna za ovo. Sinja san samo na nekin muslimanskin stranican te Bošnjake katolike u Mađarskoj. Oni ih naravno iskoriste za negiranje hrvatstva BiH..
|
|
Vrh |
|
|
dalmatinac181
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 02 kol 2021, 20:38 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ali, slaba mi je to Dalmacija koja ne zna ni 2 ribe nabrojati i koja npr. katedralu u Šibeniku, otok Vis ili Dioklecijanovu palaču ne smatra svojim. Pa nisu Dalmacija samo more i prva tri reda kuća u njega.. U Istri nikom ne pada na pamet negirat istrijanstvo jednon Pazinu naprimjer..
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Jesu li Vukovar i Vinkovci u Slavoniji? Postano: 08 pro 2024, 22:36 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4209 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Paul Bradbury je doslovno zaljubljen u Hrvatsku, često se osjeti i zavist kada govori o zemlji iz koje potječe.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|