HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 tra 2025, 01:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kad nestane struje tko će preživjet - Tko od vas na forumu zna pomusti kravu?!
PostPostano: 29 tra 2014, 00:16 

Ne znam u koju kolonu na ovom forumu ova sposobnost spada pa nek to modrator smjesti.

Tko od aktivnih ovdje zna pomusti kravu?!

Ako netko želi još teži životni ispit nema frke;

Tko zna kad se ore, i sije, a kad što ubire. Kako se pravi pekmez, zimnica, u zemlju krumpir svjež ostavalja ( u Posavini se kaže Rov), ili sir spravlja, kajmak,čvarak, ošap (suho voće za zimu), i druge istinske sposobnosti s kojima se preživljava, a danas su ta znanja zamrla. Ako bi iduži godinu dana nestalo struje ovisnici shopping centra sigurno bi izumrli.

Sve su nam dali, internet, mobilni, facebook, i još tisuću bok-dresadžija. to nam djeca znaju. Ali, ako nam, eto nekim slučajem, na godinu dana nestane struje, jesmo li gluplji ili pametniji od divljih zvijeri koje su svoj naraštaj naučile preživjeti bez svakojakih svjetskih čuda, i, jesmo li naučili našu djecu preživjeti?

Vrh

Naslov: Re: Kad nestane struje tko će preživjet - Tko od vas na forumu zna pomusti kravu?!
PostPostano: 29 tra 2014, 08:19 

Ma to ti znaju još starije generacije jedino... Mislim oni over 50. Mlađi od toga rijetko. Jedino u nekim izrazito poljoprivrednim krajevima ima poneki mlađi seljak.
Uglavnom, to znanje je pred potpunim zamiranjem. Kada pomru ovi što su u mirovini i pred mirovinom to će i da zamre, i trebala bi stvarno ogromna kataklizma i neopisiva glad da zavlada da se to promjeni.

Vrh

Naslov: Re: Kad nestane struje tko će preživjet - Tko od vas na forumu zna pomusti kravu?!
PostPostano: 29 tra 2014, 08:56 

Avanturisti, svjetski putnici kroz razne nedođije i džungle, oni koji preživljavaju u nemogućim uvjetima; redovno su iz najrazvijenijih krajeva na svijetu, apsolutno ovisnih o el. energiji. Što će reći da iako na prvi pogled ne izgleda tako, razvijeni lakše obuče i opreme ljude za preživljavanje od onih koji se diče neovisnošću o el. energiji.

Znam ja kad dođem u neku zabit, pa hoću dalje, pa pitam ono ljude koji tu žive: "Što je dalje?", a oni odgovore: "Dalje je šuma!" :D

Hoću reći, iako žive u divljini ne idu u nju osim prijeke potrebe, po drva, po šumske plodove i sl. dok neko fizički spreman, opremljen i s dobrim kartama i infomacijama pretraži cijeli kraj dok si rekao keks, što domoroci neće za života.

Uglavnom, koliko god se čini da smo se otuđili od prirode, neki od nas će ostat, i ako ne bude el. energije. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 09:09 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Avanturisti, svjetski putnici kroz razne nedođije i džungle, oni koji preživljavaju u nemogućim uvjetima; redovno su iz najrazvijenijih krajeva na svijetu, apsolutno ovisnih o el. energiji. Što će reći da iako na prvi pogled ne izgleda tako, razvijeni lakše obuče i opreme ljude za preživljavanje od onih koji se diče neovisnošću o el. energiji.

Znam ja kad dođem u neku zabit, pa hoću dalje, pa pitam ono ljude koji tu žive: "Što je dalje?", a oni odgovore: "Dalje je šuma!" :D

Hoću reći, iako žive u divljini ne idu u nju osim prijeke potrebe, po drva, po šumske plodove i sl. dok neko fizički spreman, opremljen i s dobrim kartama i infomacijama pretraži cijeli kraj dok si rekao keks, što domoroci neće za života.

Uglavnom, koliko god se čini da smo se otuđili od prirode, neki od nas će ostat, i ako ne bude el. energije. :zubati

Junuze,i ti ga lupi i živ osta... :zubati

Sad me podsjeti na jednog jarana iz djetinjstva,i povela se priča kako bi se spasio kad ne zna da pliva,a on mrtav ladan-ronio bih! :sega

Mi smo generacija koja je izgubila najviše znanja o životu u prirodi,sve što su naši preci godinama znali ubrzano se gubi...

dijete piramide je napisao/la:
Ne znam u koju kolonu na ovom forumu ova sposobnost spada pa nek to modrator smjesti.

Tko od aktivnih ovdje zna pomusti kravu?!

Ako netko želi još teži životni ispit nema frke;

Tko zna kad se ore, i sije, a kad što ubire. Kako se pravi pekmez, zimnica, u zemlju krumpir svjež ostavalja ( u Posavini se kaže Rov), ili sir spravlja, kajmak,čvarak, ošap (suho voće za zimu), i druge istinske sposobnosti s kojima se preživljava, a danas su ta znanja zamrla. Ako bi iduži godinu dana nestalo struje ovisnici shopping centra sigurno bi izumrli.

Sve su nam dali, internet, mobilni, facebook, i još tisuću bok-dresadžija. to nam djeca znaju. Ali, ako nam, eto nekim slučajem, na godinu dana nestane struje, jesmo li gluplji ili pametniji od divljih zvijeri koje su svoj naraštaj naučile preživjeti bez svakojakih svjetskih čuda, i, jesmo li naučili našu djecu preživjeti?

To smo već preživjeli,godinu bez struje i nije nikakav problem,puno veći problem je kad nema vode...

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 09:31 

Mar-kan je napisao/la:
To smo već preživjeli,godinu bez struje i nije nikakav problem,puno veći problem je kad nema vode...

ja se sjećam i onih redukcija iz osamdesetih. :D ajd, nije bilo strašno kao rat, ali i to se preživjelo.

ne znam pomusti kravu, nije bilo prilike ni potrebe da naučim. ali ako zatreba, i to ću raditi. kopanje vrta i spremanje zimnice sam već radila, valjda neće sve uvenuti/pokvariti se ako opet budem. :D

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 09:39 

Mar-kan je napisao/la:
Mi smo generacija koja je izgubila najviše znanja o životu u prirodi,sve što su naši preci godinama znali ubrzano se gubi...

Pa jeste, isto kao i što su naši preci izgubili znanje o lovu na mamute, pa opet opstali.

Mislim da je @Junuz velikim dijelom u pravu, moderan čovjek ima nevjerojatnu sposobnost prilagođavanja. Istina, uvijek dio otpadne, ne prilagodi se, ali veliki dio opstane.

Uostalom, o kojima to znanjima i sposobnostima govorimo? Pameti velike za posaditi krumpir... okrečiti šljivu... ili uplastiti sijeno? Istina, to uglavnom jesu sitnice ali tih sitnica ima mnogo i sabere se ipak... nije ipak to ni tak jednostavno kad se uzme generalno. A pojedinačno su to dakako bezvezarije... dragocjene li vještine sadnje luka ili branja šparoga? :D

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:06 

Bobovac je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Pa jeste, isto kao i što su naši preci izgubili znanje o lovu na mamute, pa opet opstali.

Mislim da je @Junuz velikim dijelom u pravu, moderan čovjek ima nevjerojatnu sposobnost prilagođavanja. Istina, uvijek dio otpadne, ne prilagodi se, ali veliki dio opstane.

Uostalom, o kojima to znanjima i sposobnostima govorimo? Pameti velike za posaditi krumpir... okrečiti šljivu... ili uplastiti sijeno? Istina, to uglavnom jesu sitnice ali tih sitnica ima mnogo i sabere se ipak... nije ipak to ni tak jednostavno kad se uzme generalno. A pojedinačno su to dakako bezvezarije... dragocjene li vještine sadnje luka ili branja šparoga? :D

Sve zvuči jednostavno,dok imamo pun frižider :zubati

Pa hebote,neke godine snijeg malo zatrpao par dana,ljudi u paniku...

ljudi nemaju navike,pogotovo radne,vole da se drugi brinu o njima.Jedva čekam da vidim gospođe i gospodu koji u životu nisu vidjeli motiku,koji nisu digli teže od fascikle u životu,kako razbacuju đubre po njivi...To je kao kad bi wannabe vojnik rekao-ah,jest problem pucati iz puške,pa to zna i moja baba...kad se zapuca i zarati,onda ću brzo da naučim balistiku,taktiku,prvu pomoć,da nabijem kondiciju itd...aha,pazi da neće.

Da li će biti vremena dovoljno da se usvoje i najprostije vještine?Ja tvrdim da neće.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:16 

Mar-kan je napisao/la:
Jedva čekam da vidim gospođe i gospodu koji u životu nisu vidjeli motiku,koji nisu digli teže od fascikle u životu,kako razbacuju đubre po njivi...

Je, veliki je um potreban za razbacivati đubre po njivi. :D
Nije tu potrebna pamet, već volja... volja za znojenjem stražnjice.

Citat:
To je kao kad bi vojnik rekao-ah,jest problem pucati iz puške,pa to zna i moja baba...kad se zapuca i zarati,onda ću brzo da naučim...aha.

Pa tako je i bilo u prošlom ratu. Tko je znao ratovati dok se nije zaratilo?

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:24 

Bobovac je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Jedva čekam da vidim gospođe i gospodu koji u životu nisu vidjeli motiku,koji nisu digli teže od fascikle u životu,kako razbacuju đubre po njivi...

Je, veliki je um potreban za razbacivati đubre po njivi. :D
Nije tu potrebna pamet, već volja... volja za znojenjem stražnjice.

Citat:
To je kao kad bi vojnik rekao-ah,jest problem pucati iz puške,pa to zna i moja baba...kad se zapuca i zarati,onda ću brzo da naučim...aha.

Pa tako je i bilo u prošlom ratu. Tko je znao ratovati dok se nije zaratilo?

Ono prvo si već sam odgovorio.A pošto volje baš i nema...biće kuku lele :zubati

Bilo je ljudi koji su znali ratovati,i koji su u biti i iznijeli rat na svojim leđima.Herojske poslijeratne priče o masovnosti otpora mačku o rep...

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:27 

Daj Markane ne prdi. Rat si preživio sa konzervama iz Hrvatske. Nisu ih baš po Bibilji pravili već nekim strojevima na struju.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:36 

BBC je napisao/la:
Daj Markane ne prdi. Rat si preživio sa konzervama iz Hrvatske. Nisu ih baš po Bibilji pravili već nekim strojevima na struju.

Ti znaš kako sam ja preživio? :wink

Ako te baš zanima,imali smo i kravu...

Punac je npr. imao 3 krave,krmad,prasad...kad su navalile izbjeglice-rodbina,krave su radile 300% ,imalo se kasnije više mesa nego brašna :zubati

Kod nas je bio izraz-šta si tužan,k'o da ti krava presušila...

Vidio sam svojim očima-jedna HVO ekipa prazni pušnicu sa mesom,druga se dobacuje bombama sa mundžosima...Glad očiju nema.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:39 

Ti me nekad podjećaš na JNA priručnik za ONO. Nema digitrona, nema knjiga sve moraš znati napamet. U ratu nema struje i baterija. A nisu znali ni da Kalašnjikov probije onaj grudobran od zemlje sa kojim su nas maltretirali da ga kopamo i pravimo. Nekima fizika ide prirodno, nekima ne.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:42 

Zar nije lakše ženi non-stop praviti djecu, pa musti nju umjesto krave?

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:49 

BBC je napisao/la:
Ti me nekad podjećaš na JNA priručnik za ONO. Nema digitrona, nema knjiga sve moraš znati napamet. U ratu nema struje i baterija. A nisu znali ni da Kalašnjikov probije onaj grudobran od zemlje sa kojim su nas maltretirali da ga kopamo i pravimo. Nekima fizika ide prirodno, nekima ne.

Orijentacija po mahovini. :laugh

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:50 

Mar-kan je napisao/la:

ljudi nemaju navike,pogotovo radne,vole da se drugi brinu o njima.Jedva čekam da vidim gospođe i gospodu koji u životu nisu vidjeli motiku,koji nisu digli teže od fascikle u životu,kako razbacuju đubre po njivi...To je kao kad bi wannabe vojnik rekao-ah,jest problem pucati iz puške,pa to zna i moja baba...kad se zapuca i zarati,onda ću brzo da naučim balistiku,taktiku,prvu pomoć,da nabijem kondiciju itd...aha,pazi da neće.

Da li će biti vremena dovoljno da se usvoje i najprostije vještine?Ja tvrdim da neće.

veliš da ipak naučim prije? :D

voljela bih vidjet Ministra kako kupi sijeno više nego kruha se najest. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:53 

ZGabriel je napisao/la:

Ili kako muze volove. :laugh

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 10:54 

ZGabriel je napisao/la:

Kosio travu, kupio sijeno, vezao duhanske listove skoro svakog ljeta. Nema slika nažalost. Kad ti je manje od 10 godina, nekako ti uvale rad kao nešto uzbudljivo i šansu da barem na malo budeš "veliki".

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 11:04 

Citat:
[quote="ZGabriel"

Pazi što želiš, da ti se to i ne ostvari... :001_cool

slika

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 11:08 

jbt, na ovom forumu dečki ili su super i s njima možeš pričati o svemu, ili su debili kojima su mozgovi prenatrpani slikama golih teta.
šteta što je prvih jako malo.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 12:17 

ko zna naoštriti kosu i kositi, žito posijati i samljeti, oplest čarape, džemper, otkat ćilim, zapalit vatru kremenjem, zaklati i očistiti životinju..., danas malo ko, ali sve se nauči kad dođe voda do grla, možda ne iz prvog puta ali ponavljanje je majka svih nauka i patenata, uz goleme žrtve i utrošeno vrijeme naravski.

Čovjek je istinska zvijer i relativno lako se vrati i podredi prirodi, samo se danas uspješno odupire da ne pozvijeri, ali to se vrati skoro u sekundi.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 12:33 

Imaš računanje od pravoslavnog Božića se računaju sedmice. E sad u nekoj se sedmici kaleme voćke u nekoj ore. Znam poklepat kosu sa sela sam tako da sam upoznat sa svim seoskim poslovima. ja mislim da ide od 5 sedmice od Božića pa do Jurijeva (Đurđevdana) kad se može kupati u rijekama.
5 sedmica -pere
6 sere- blatnjava zemlja
7 plug-
8 jug ima još tih računanja sedmica samo se ne mogu sjetiti.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 12:47 

selo još uvijek ima spone prema poljoprivredi, uzgoju stoke, šumi, ali ovi stari zanati i vještine iščezavaju i na selu, ali pojedinaca će biti uvijek, ako ništa iz hobija će furati taj zanat i vještinu.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 17:47 

Zašta postoje solarni paneli. :zubati

Znam pomusti kravu (radio sam to kad sam bio mali, ali samo možda jedanput), zatim šljive tresti, nositi i kupiti, travu prenositi grabljama i sakupljati na gomilu, čupati korov oko kuće, čistiti snijeg zimi i ostale slične radove na polju.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 18:44 

Jedan intelektualniji od drugog posla. Ljudi u nas misle da imaju znanje o poljoprivredi i stocarstvu a nemaju. Vecina nije uopce znala da agronomi postoje a veterinar je nuzno zlo, kad se mora. Neki dan gledam uzgoj rajcica u plastenicima u Spanjolskoj, druga filozofija.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2014, 19:53 

Mislim da oni koji se iole ozbiljnije bave poljoprivredom su odavno čuli i za agronome i za veterinare, jer da nema agro-tehničkih savjeta mnogi koji tretiraju poljoprivredne kulture raznim sredstvima za borbu protiv štetočina bez agronoma bi proizvodili hranu sa povećanom količinom pesticida, a oni koji se bave stočarstvom, svinjogojstvom, peradarstvom i slično bez veterinara bi imali veliki broj pocrkale živine.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: