|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 90 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
djiha-djiha
|
Naslov: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 14:27 |
|
|
Otvaram ovaj topic jednim citatom a poslije cu nastaviti s nekim svojim razmisljanjima o karakteristikama nacionalizma i uopceno nacionalnih ideologija.
Ne postoji tako nešto kao što je život u izolaciji – ni jedna država, narod, pojedinac, ne mogu živjeti izolovano, budući da tražite moć na tako mnogo različitih načina, vi stvarate izolaciju. Nacionalist je prokletstvo, budući da kroz sam nacionalizam, patriotski duh, on stvara zid izolacije. On je toliko poistovjećen sa svojom zemljom da gradi zid protiv drugoga. Što se zbiva kada gradite zid protiv nečega? To nešto udara stalno u vaš zid. Kada se nečemu opirete, sam otpor upućuje da ste u sukobu s drugim. Tako nacionalizam, koji je proces izolacije, koji je ishod težnje moći, ne može uroditi mirom u svijetu. Čovjek koji je nacionalist a govori o bratstvu, govori laž; on živi u stanju kontradikcije.
Džidu Krišnamurti
_________________ jebem li te vojni referente shto me cherash dalje od dervente...
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 15:13 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8192 Lokacija: Republic of Srpska
|
Bolje da nisi ni otvarao temu. Nacionalizam je daleko složeniji pojam od ovog egzibicionističko-manipulativnog pristupa Krišnamurtia.
Možda frajer je želio govoriti o šovinizmu,pa mu se omaklo.U suprotnom,neozbiljan je.
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 15:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82479 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
djiha-djiha što si ti po nacionalnosti?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Anduril
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 16:45 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: djiha-djiha što si ti po nacionalnosti? to je vec osobno  ja se kladim da je Yugosloven
_________________ From the ashes a fire shall be woken A light from the shadows shall spring Renewed shall be blade that was broken The crownless again shall be the king
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:32 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: djiha-djiha što si ti po nacionalnosti? Tesko je to reci posto se ne definiram po tome. Sve zavisno od toga gdje se covjek nalazi i koja vrsta distinkcije se pravi. Ovdje gdje jesam, ja sam Austrijanac bosanskog podrijetla jer posjedujem austrijsko drzavljanstvo = nacionalnost, a rodjen sam u Bosni. A mozes po potrebi i okrenuti i reci da sam Bosanac s austrijskim drzavljanstvom. U BIH to vec tesko ide tako da bih tu zasigurno bio smatram Bosnjakom. Kompleksna je to tematika. I samo povrsni ljudi se u takvim slucajevima neupitno i nekriticki deklariraju.
_________________ jebem li te vojni referente shto me cherash dalje od dervente...
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:35 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne postoji nacija "Bosanac". Što se praviš mutav, odgovori čovjeku jer vrijeđaš njegovu inteligenciju tim muljanjem.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:38 |
|
|
BBC, ostavi se ti toga, fali ti jednostavno, kako kapacitet, tako i dobra volja. :)
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:38 |
|
|
Zašto si prije bio baniran ? Nešto si previše bošnjačio na ovom forumu.
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:41 |
|
|
BBC, zasto bas svaku temu?
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:42 |
|
|
Objektivno, Austrija bez Beča je najdesničarskija i najnacionalističkija država u Europi?? Kako ti i Morana preživite među tim desnim divljacima  Još mi nije jasno zašto oboje smatrate nacionalizam per se zlom, uz jasno definirane granice to je korisna ideologoija...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:45 |
|
|
volvoks je napisao/la: Objektivno, Austrija bez Beča je najdesničarskija i najnacionalističkija država u Europi?? Kako ti i Morana preživite među tim desnim divljacima  Još mi nije jasno zašto oboje smatrate nacionalizam per se zlom, uz jasno definirane granice to je korisna ideologoija... Pa normalno, veće su patriote od Hrvata. I lijepo im stoji, zašto ne. Inače to dvoje nabrojanih neće, ili vrlo rijetko protokola radi, kritizirati bošnjački nacionalizam i fašizam. Nekako uvjek "zapnu" na Hrvatima i Srbima.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 18:59 |
|
|
Mi koji se po nacionalnosti osjećamo kao Bosanci i Hercegovci nećemo dozvoliti zatvaranje ljudi u primitivne nacionalne torove.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 19:00 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Mi koji se po nacionalnosti osjećamo kao Bosanci i Hercegovci nećemo dozvoliti zatvaranje ljudi u primitivne nacionalne torove. Slažem se. I kako su Bošnjaci najbrojniji naord prvo se moramo obračunati sa bošnjačkim narastajućim nacionalizmom i fašizmom.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 19:02 |
|
|
Njih ćemo ostaviti za kraj, moramo ojačati.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 19:03 |
|
|
Može i to. To već 19 godina radimo, super nam ide. Samo nastavite drugovi.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 20:03 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82479 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
djiha-djiha je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: djiha-djiha što si ti po nacionalnosti? Tesko je to reci posto se ne definiram po tome. Sve zavisno od toga gdje se covjek nalazi i koja vrsta distinkcije se pravi. Ovdje gdje jesam, ja sam Austrijanac bosanskog podrijetla jer posjedujem austrijsko drzavljanstvo = nacionalnost, a rodjen sam u Bosni. A mozes po potrebi i okrenuti i reci da sam Bosanac s austrijskim drzavljanstvom. U BIH to vec tesko ide tako da bih tu zasigurno bio smatram Bosnjakom. Kompleksna je to tematika. I samo povrsni ljudi se u takvim slucajevima neupitno i nekriticki deklariraju. Dobro ako je kompleksna tematika za tebe, što su ti roditelji/brat/sestra po nacionalnosti? I ostala rodbina.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 20:05 |
|
|
djiha-djiha je napisao/la: Otvaram ovaj topic jednim citatom a poslije cu nastaviti s nekim svojim razmisljanjima o karakteristikama nacionalizma i uopceno nacionalnih ideologija.
Ne postoji tako nešto kao što je život u izolaciji – ni jedna država, narod, pojedinac, ne mogu živjeti izolovano, budući da tražite moć na tako mnogo različitih načina, vi stvarate izolaciju. Nacionalist je prokletstvo, budući da kroz sam nacionalizam, patriotski duh, on stvara zid izolacije. On je toliko poistovjećen sa svojom zemljom da gradi zid protiv drugoga. Što se zbiva kada gradite zid protiv nečega? To nešto udara stalno u vaš zid. Kada se nečemu opirete, sam otpor upućuje da ste u sukobu s drugim. Tako nacionalizam, koji je proces izolacije, koji je ishod težnje moći, ne može uroditi mirom u svijetu. Čovjek koji je nacionalist a govori o bratstvu, govori laž; on živi u stanju kontradikcije.
Džidu Krišnamurti
Hu d fak je Džido? Njegovo baljezganje o nacionalizmu veze s vezom nema. djiha-djiha je napisao/la: Kompleksna je to tematika. I samo povrsni ljudi se u takvim slucajevima neupitno i nekriticki deklariraju. Ne treba biti površan već komplet budala pa napisati ovakvo nešto. Ja sam Srbin.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 20:18 |
|
|
Ja lično nemam ništa protiv toga što Bošnjaci sebe nazivaju Bosancima ili kako već, jer tako oni sami sebe dijele, tako da kako je krenulo uskoro bi mogli na popisu stanovnika kao konačan ishodi kada su u pitanju Bošnjaci mogli imati Bosance, Bošnjake i muslimane, znači tri naroda od jednog. 
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 21:06 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: djiha-djiha je napisao/la: Tesko je to reci posto se ne definiram po tome. Sve zavisno od toga gdje se covjek nalazi i koja vrsta distinkcije se pravi. Ovdje gdje jesam, ja sam Austrijanac bosanskog podrijetla jer posjedujem austrijsko drzavljanstvo = nacionalnost, a rodjen sam u Bosni. A mozes po potrebi i okrenuti i reci da sam Bosanac s austrijskim drzavljanstvom. U BIH to vec tesko ide tako da bih tu zasigurno bio smatram Bosnjakom.
Kompleksna je to tematika. I samo povrsni ljudi se u takvim slucajevima neupitno i nekriticki deklariraju.
Dobro ako je kompleksna tematika za tebe, što su ti roditelji/brat/sestra po nacionalnosti? I ostala rodbina. Vecina su Bosnjaci a jedan dio Hrvati.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 21:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61860 Lokacija: DAZP HQ
|
djiha-djiha je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Dobro ako je kompleksna tematika za tebe, što su ti roditelji/brat/sestra po nacionalnosti? I ostala rodbina.
Vecina su Bosnjaci a jedan dio Hrvati. a jedino ti pametan i kompleksan. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 21:51 |
|
|
Znači roditelji su ti Bošnjaci?
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 21:56 |
|
|
Ne bi se on tako neupitno i nekritički izjašnjavao, to je površno...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 22:01 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8192 Lokacija: Republic of Srpska
|
Pa i sam Alija Izetbegović je 91e istakao "Bio sam Srbin...."
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 23:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Znači roditelji su ti Bošnjaci? Da.
|
|
Vrh |
|
 |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 03 lip 2013, 23:58 |
|
|
dudu je napisao/la: djiha-djiha je napisao/la: Vecina su Bosnjaci a jedan dio Hrvati.
a jedino ti pametan i kompleksan.  Pa ne znam ali nije uvijek lako.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|