HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 tra 2026, 21:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Da li je z. Hercegovina regija gdje je najviše zastupljen fenomen "života na sprat/kat"?
PostPostano: 19 tra 2026, 17:12 

Pitanje u naslovu.
Ne samo u bukvalnom smislu, nego i da to za razliku od drugih područja, manje prouzrokvano manjkom finansija, već više vjerom u familijarne vrijednosti?

Šta mislite o ovome? Da li je tačno? I kako gledate na tu pojavu?

Ja bih rekao da je istina, sjećam se kad sam bio dijete 2000-ih da npr. bude neka vila od 3-4 sprata u Grudama ili Širokom, ali na svakom opet živi neko iz porodice. Čak i ako nije tako, brat ili sestra žive nekih par stotinjak metara dalje maks.

Isto tako fakat volim to, čak bih rekao da je to pametnije nego ikad, kada se gleda na astronomske cijene nekretnina, najma i tkd, a i bolje je biti sa familijom, imati "network" nego sve graditi izpočetka.

Vrh

Naslov: Re: Da li je z. Hercegovina regija gdje je najviše zastupljen fenomen "života na sprat/kat"?
PostPostano: 19 tra 2026, 18:31 

Nebi reko ima toga po cijeloj Hrvatskoj, ali u pravu si kod hercegovaca je to posebno istaknuto.

Slušaj u Splitu, Zagrebu lakše je dignut kat nego kupit zemljište.

Također igra ulogu da su hercegovci bolji građevinari od ostatka hrvata, kakvi sam sve vidio katnica i zgrada, najbolje ti je pokazo potres, po dubravi su purgeri dizali kat na hižama, drvena deka.
E di to ima...

Vrh

Naslov: Re: Da li je z. Hercegovina regija gdje je najviše zastupljen fenomen "života na sprat/kat"?
PostPostano: 19 tra 2026, 19:49 

Pa i nije toliko popularno, mada postaje sve popularnije radi poskupljenja i zemljišta i stanova. Ljudi uglavnom prave svoje kuće ili kupe sebi stan, najmlađi brat uglavnom ostane u “staroj” kući. A to se kao što rekoh postupno mjenja bar po mom nekom utisku

Vrh

PostPostano: 19 tra 2026, 20:35 

Ma toga će biti sve manje.
Moderne žene imaju sve odiozniji stav prema životu sa svekrvom, iako odrastanje u takvom okruženju ima svoju draž, opet ako ti roditelji žive negdje u blizini to dođe na isto, stalno netko visi u nekog.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2026, 06:10 

U nas je dosta takvih kuća, praktično i pragmatično.

Jedan prijatelj je uzeo stambeni kredit i kupio stan nakon ženidbe, iako je imao ogromno nezavršeno potkrovlje.
Dan danas mislim da je to glupa odluka. Zamijeniš mir na selu sa vrevom i stresom grada, da bi bio mir u kući.

Mogao se drogirati i opijati sa tim novcima, on budala kupio stan. :)

De-program

Vrh

PostPostano: 20 tra 2026, 10:58 

Kat se pravi kad se nema para, kad se ima para pravi se kuća blizu ostatka obitelji

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: