HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 02:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Grahovo
PostPostano: 06 pro 2009, 22:08 

lider30 je napisao/la:
frane je napisao/la:

Prije 6 dana sam prolazio tuda (išao poslovno za Drvar). Na jednoj od kuća se vije hercegbosanska zastava, baš u naselju, koje si zaokružio.

Pretpostavljam da je to novo naselje hrvatskih naseljenika.

i ja mislim , izbrojio sam jedno 60-etak kuca najmanje .

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 13:50 

oliver je napisao/la:
Obnova zgrada za srpske povratnike u Bosansko Grahovo :smajl007 a izgleda da ce biti jos vise takvih projekata tu i u Drvaru i Glamocu. Srbi ce se izgleda vracati sve vise i vise u te gradove :palacgore1

hvala na odličnoj vijesti, u tom dijelu Herceg Bosne nam kronično fali ljudi :palacgore1

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 15:46 

oliver je napisao/la:
Obnova zgrada za srpske povratnike u Bosansko Grahovo :smajl007 a izgleda da ce biti jos vise takvih projekata tu i u Drvaru i Glamocu. Srbi ce se izgleda vracati sve vise i vise u te gradove :palacgore1

Sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač, savjetnik premijera Republike Srpske (RS) Miladin Dragičević i načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić uručili su danas ključeve za 54 stana u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić rekao je novinarima da je obnova ove dvije zgrade koštala 1,3 miliona KM, a sufinansirali su je Republika Srpska i Federacija BiH iz budžeta kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH.

On je napomenuo da je počela izgradnja i treće zgrade za povratnike, koja će koštati 600.000 KM.

"Veliki broj mladih ljudi zainteresovan je za povratak u Bosansko Grahovo, samo im treba omogućiti uslove za to, jer je svaka druga kuća neobnovljena i neuslovna za život", naglasio je Makić i dodao da je opštini zvanično podneseno 211 zahtjeva za obnovu stanova i 1 400 individualnih stambenih jedinica.

Osim obnove ove dvije zgrade, naglasio je Makić, kroz Fond za povratak BiH, u opštini Bosansko Grahovo u toku ove godine kroz razne projekte investirano je 3,3 miliona KM.

Savjetnik premijera RS Miladin Dragičević izjavio je da će Vlada Srpske u narednom periodu, kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH, izdvojiti više sredstava za obnovu, rekonstrukciju i infrastrukturu povratničkih naselja u ovoj opštini.

Dragičević, koji je i zamjenik predsjednika Komisije za obnovu i rekonstrukciju BiH, naglasio je da su Savjet ministara BiH i vlade Srpske i Federacije BiH tokom prošle godine putem Fonda za povratak BiH izdvojili više od tri miliona KM za opštinu Bosansko Grahovo.

Nakon svečanog uručivanja ključeva za 54 stanova u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo, Dragičević je rekao da je to "kap vode u moru", ali i veliki projekat s obzirom da su ključeve dobila 54 vlasnika stana.

Dragičević je dodao da je, prema procjenama, za obnovu u Bosanskom Grahovu potrebno obezbijediti 50 miliona KM.

On je naglasio da je Vlada RS u toku ove godine izdvojila 2,5 miliona KM za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata, od čega će većina sredstava otići u Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Svečanom uručenju ključeva, osim Dragičevića i sekretara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomira Kovača, prisustvovali su i ministar razvoja i preduzetništva Federacije BiH Velimir Kunić, mnogobrojni mještani Grahova i okolnih sela.

odlično, kako stvari stoje neće proći dugo pa će ta mjesta biti dio rh a kronično nam fali novih stanova za mlade kadrove.

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 23:44 

Kako sam procitao u raznom tisku, Hrvati u Grahovu naseljavaju sela:
-Obljaj, -Luke,-Unista i u planu je i selo Korita.

Inace negdje sam procitao, da je nekad u Koritima zivilo dosta ljudi. Iskljucivo Hrvata. Velika stradanja su skoro iskorjenila grahovske Hrvate. Tako je 91 ostalo samo 2 stanovnika i ubijeni su od cetnika.

Za ovo novo naselje cujem prvi puta. Daj boze da je nase naselje. Da ima samo malo vise dobre volje od naseg politickog rukovodstva, mogle bi se otkupljivat kuce od Srba, jer dosta njih (Srba) bi prodalo svoju imovinu.

Inace kako sam cuo, dosta je lakse i u Grahovu i u Glamocu kupit srpske kuce nego u Drvaru. Drvarski Srbi su tvrdi. Nista ne prodaju.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2009, 12:04 

Uskopljak je napisao/la:
Kako sam procitao u raznom tisku, Hrvati u Grahovu naseljavaju sela:
-Obljaj, -Luke,-Unista i u planu je i selo Korita.

Inace negdje sam procitao, da je nekad u Koritima zivilo dosta ljudi. Iskljucivo Hrvata. Velika stradanja su skoro iskorjenila grahovske Hrvate. Tako je 91 ostalo samo 2 stanovnika i ubijeni su od cetnika.

Za ovo novo naselje cujem prvi puta. Daj boze da je nase naselje. Da ima samo malo vise dobre volje od naseg politickog rukovodstva, mogle bi se otkupljivat kuce od Srba, jer dosta njih (Srba) bi prodalo svoju imovinu.

Inace kako sam cuo, dosta je lakse i u Grahovu i u Glamocu kupit srpske kuce nego u Drvaru. Drvarski Srbi su tvrdi. Nista ne prodaju.

Mislim da u Grahovu nije novo naselje, da je novo naselje imali bi prema izborima jednu izbornu jedinicu u kojoj su Hrvati većina.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2010, 00:39 

Naša crkva u selu Obljaj

slika

Vrh

PostPostano: 10 sij 2010, 01:17 

oliver je napisao/la:

Sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač, savjetnik premijera Republike Srpske (RS) Miladin Dragičević i načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić uručili su danas ključeve za 54 stana u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić rekao je novinarima da je obnova ove dvije zgrade koštala 1,3 miliona KM, a sufinansirali su je Republika Srpska i Federacija BiH iz budžeta kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH.

On je napomenuo da je počela izgradnja i treće zgrade za povratnike, koja će koštati 600.000 KM.

"Veliki broj mladih ljudi zainteresovan je za povratak u Bosansko Grahovo, samo im treba omogućiti uslove za to, jer je svaka druga kuća neobnovljena i neuslovna za život", naglasio je Makić i dodao da je opštini zvanično podneseno 211 zahtjeva za obnovu stanova i 1 400 individualnih stambenih jedinica.

Osim obnove ove dvije zgrade, naglasio je Makić, kroz Fond za povratak BiH, u opštini Bosansko Grahovo u toku ove godine kroz razne projekte investirano je 3,3 miliona KM.

Savjetnik premijera RS Miladin Dragičević izjavio je da će Vlada Srpske u narednom periodu, kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH, izdvojiti više sredstava za obnovu, rekonstrukciju i infrastrukturu povratničkih naselja u ovoj opštini.

Dragičević, koji je i zamjenik predsjednika Komisije za obnovu i rekonstrukciju BiH, naglasio je da su Savjet ministara BiH i vlade Srpske i Federacije BiH tokom prošle godine putem Fonda za povratak BiH izdvojili više od tri miliona KM za opštinu Bosansko Grahovo.

Nakon svečanog uručivanja ključeva za 54 stanova u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo, Dragičević je rekao da je to "kap vode u moru", ali i veliki projekat s obzirom da su ključeve dobila 54 vlasnika stana.

Dragičević je dodao da je, prema procjenama, za obnovu u Bosanskom Grahovu potrebno obezbijediti 50 miliona KM.

On je naglasio da je Vlada RS u toku ove godine izdvojila 2,5 miliona KM za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata, od čega će većina sredstava otići u Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Svečanom uručenju ključeva, osim Dragičevića i sekretara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomira Kovača, prisustvovali su i ministar razvoja i preduzetništva Federacije BiH Velimir Kunić, mnogobrojni mještani Grahova i okolnih sela.

:sega :sega :sega :sega :sega

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 19:46 

moze li iko reci koliko kosta kvadrat stambeng prostora na podrucju opcine B.Grahovo, a kolikı kvadrat zemljista, ne mora biti grad, moze i u okolnim selima...

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 23:34 

laprdalo je napisao/la:
moze li iko reci koliko kosta kvadrat stambeng prostora na podrucju opcine B.Grahovo, a kolikı kvadrat zemljista, ne mora biti grad, moze i u okolnim selima...

Nisam se prije interesirao, ali ovo je golemo

Stan od 65m2 - u RENOVIRANOJ ZGRADI (čitaj novoj)
Cijena 12.000€

Dakle kvadrat 185€

:kava

http://www.nekretnine365.com/nekretnine ... 11729.html

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 23:35 

Evo ovdje neke analize.

Piše da m2 zemljišta ne prelazi 5KM !

http://www.livno-online.com/zupanija/86 ... na-kupresu

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 10:15 

Pa to je jeftinije nego u Dubrovniku???!

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 12:11 

Bobovac je napisao/la:
Pa to je jeftinije nego u Dubrovniku???!

:sega

Šta ti je bolan

Stan u Dubrovniku je oko 3000€/m2

Stan u Grahovu je prma ovome 183€/m2

Za stan od 60m2 u Dubrovniku, možeš u Grahovu kupiti 984m2.

A što se tiče sadržaja, Grahovo ga ima isto kao i Mokošica :sega

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 12:25 

A u Glamoču, je li kuća na Stradunu skuplja nego u centru Glamoča?

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 23:38 

5KM za m2? nevjerovatno, ne mogu da vjerujem,
nije sad da zezam, nego kako bi reagovali na bosnjacku porodicu u tom kraju? cini mi se da je u B.Grahovu bila samo jedna albanska porodica prije rata, ne znam ima li iko danas od muslimana?

Vrh

PostPostano: 05 lis 2010, 16:39 

Ukupan broj glasača 2812
Ukupno važećih glasova 937
Ukupno nevažećih glasova 139
Obrađena biračka mjesta 7/7(100,00%)

TabelaGrafički prikaz
Šifra Naziv stranke Broj glasova
00515 САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА - СНСД - МИЛОРАД ДОДИК 404
00461 ДНС - ДЕМОКРАТСКИ НАРОДНИ САВЕЗ 259
00027 HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE 144
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 77
01206 HRVATSKA KOALICIJA HDZ 1990 - HSP BIH 26
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 13
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 7
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 4
00366 HSS - NHI 1
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1
01185 STRANKA KOKUZA - SKOK 1
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 0
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 0

Izlaznost 38% ?
Hrvatske stranke bez mr. Kobasice 18%

Vrh

PostPostano: 06 pro 2010, 00:05 

Ultras1986 je napisao/la:
http://www.obitelj-saric.com

Imaju i blog, na njemu sam procitao da ove god prvu pricest prima 2 djece.

Nebi bilo loše da i ovdje ostave podatke vezane za grahovo, a pogotovo za Hrvate ovog kraja...

Uskopljak je napisao/la:
Evo stranica grahovskih Hrvata
http://obitelj-saric.com/saric-blog/?cat=20

Meni je prababa bila Sarić, iz Bosanskog Grahova. Kasnije se, koliko ja znan, zaredila u RH, upoznala pradida i skinila odoru. Ostalo je povijest :D

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 06 pro 2010, 10:32 

Ultras1986 je napisao/la:
Naša crkva u selu Obljaj

slika

:herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 02 sij 2011, 02:40 

Kad su cijene toliko povoljne za zemljiste u Grahovu onda bi trebalo osnovati jedan fond, koji bi se bavio kupovinom zemljista i stanova na grahovskom podrucju. Nakon kupnje dosta zemlje i stanova ti resurci bi se mogli dodjeliti na besplatno koristenje Hrvatskim obiteljima s mnogo dijece iz drugih hrvatskih krajeva :-)

S obzirom na mali broj stanovnika Grahovske opcine, za nekoliko Godina bi opet najstariji narod mogao biti vecina u tom kraju :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 02 sij 2011, 02:43 

dupli post

Vrh

PostPostano: 03 ožu 2011, 13:39 

Tomislavgrad je napisao/la:
Kad su cijene toliko povoljne za zemljiste u Grahovu onda bi trebalo osnovati jedan fond, koji bi se bavio kupovinom zemljista i stanova na grahovskom podrucju. Nakon kupnje dosta zemlje i stanova ti resurci bi se mogli dodjeliti na besplatno koristenje Hrvatskim obiteljima s mnogo dijece iz drugih hrvatskih krajeva :-)

S obzirom na mali broj stanovnika Grahovske opcine, za nekoliko Godina bi opet najstariji narod mogao biti vecina u tom kraju :HercegBosanac

Ti se malo zajebajes, ali mi se ideja moram da kazem dopada. Otkupljeno bi se moglo na visestruke nacine iskoristiti u nasu korist.
Zapravo posto je zemljiste i ima li problema kod upisa u opstini?
Samo radoznalost nemam nikakve zadnje namjere!

Vrh

PostPostano: 15 kol 2011, 17:50 

Malo sam zakasnio...

Izvor: http://www.hic.hr/bih55.htm

"Dan sjećanja" u Bosanskom Grahovu – u subotu 13. kolovoza 2011.

Dana 13. kolovoza 2011. u Bosanskom Grahovu, kao i svake godine na taj datum, slavit će se sv. Misa zadušnica za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "LJETO '95" i "OLUJA".

U 11.00 sati, sv. Misu zadušnica u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodit će župnik Lištana vlč. Adolf Višaticki, s grahovskim župnikom vlč. Draženom Mirčićem, nakon čega će kraj Središnjeg spomen-križa, u samom središtu Bosanskog Grahova, u 12.00 sati biti položeni vijenci, a prisutni dužnosnici gradova i općina te udruga iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske te iz inozemstva, zapalit će svijeće i održati slovo sjećanja i zahvalnosti.

Poslije navedenih zbivanja, za sve goste nazočne na spomenutim svećanostima, bit će priređen prigodni domjenak.
Organizatori komemoracije su Udruga oboljelih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne, te druge ustanove i društva.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2011, 05:25 

Stecak je napisao/la:
Malo sam zakasnio...

Izvor: http://www.hic.hr/bih55.htm

"Dan sjećanja" u Bosanskom Grahovu – u subotu 13. kolovoza 2011.

Dana 13. kolovoza 2011. u Bosanskom Grahovu, kao i svake godine na taj datum, slavit će se sv. Misa zadušnica za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "LJETO '95" i "OLUJA".

U 11.00 sati, sv. Misu zadušnica u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodit će župnik Lištana vlč. Adolf Višaticki, s grahovskim župnikom vlč. Draženom Mirčićem, nakon čega će kraj Središnjeg spomen-križa, u samom središtu Bosanskog Grahova, u 12.00 sati biti položeni vijenci, a prisutni dužnosnici gradova i općina te udruga iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske te iz inozemstva, zapalit će svijeće i održati slovo sjećanja i zahvalnosti.

Poslije navedenih zbivanja, za sve goste nazočne na spomenutim svećanostima, bit će priređen prigodni domjenak.
Organizatori komemoracije su Udruga oboljelih branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne, te druge ustanove i društva.

Obljaj - selo di se rodio Gavrilo Princip :)

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2011, 17:12 

Opstinsko vijece
DNS 5
SNSD 5
NSRZB 1
PDP 1
SDP 1

Sve Srbi :neznam
Mislio sam da ima Hrvata u Bosanskom grahovu..

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2011, 17:33 

zapovjednik je napisao/la:
Opstinsko vijece
DNS 5
SNSD 5
NSRZB 1
PDP 1
SDP 1

Sve Srbi :neznam
Mislio sam da ima Hrvata u Bosanskom grahovu..

ovaj blog ti sve lijepo objašnjava :) http://obitelj-saric.com/saric-blog/?p=198

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2012, 18:00 

http://www.youtube.com/watch?v=AJjEeeK6deg

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 273 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: