|
|
Stranica: 2/13.
|
[ 311 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 18 stu 2011, 12:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
"Europa" je sva pod debelim ledom. Neki mikrobi možda.
Inače uhvatim i iznad prosjeka obrazovane naše ljude kako se dobro iznenade kad sjedimo negdje navečer na terasi i kad im kažem da puno zvijezda koje vide na nebu više ne postoje.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 19 stu 2011, 00:22 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
BBC je napisao/la: "Europa" je sva pod debelim ledom. Neki mikrobi možda.
Inače uhvatim i iznad prosjeka obrazovane naše ljude kako se dobro iznenade kad sjedimo negdje navečer na terasi i kad im kažem da puno zvijezda koje vide na nebu više ne postoje. Jasno, ovo što mi vidimo je svjetlost koja je nastala stotinama, tisućama i milijunima godina prije nego što je do nas došla, ko zna jel i danas postoje te zvijezde ili su crne rupetine/ pulsari/bijeli patuljci....
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 31 ožu 2012, 07:41 |
|
|
Mjesec Io baca sjenu na Jupiter Sjena Mjeseca na površini Zemlje (pomrčina sunca)
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 31 ožu 2012, 07:44 |
|
|
Orion nebula: Citat: The Orion Nebula (also known as M42) is a diffuse nebula situated south of Orion's Belt in the constellation of Orion. It is one of the brightest nebulae, and is visible to the naked eye in the night sky. M42 is located at a distance of 1,344 ± 20 light years and is the closest region of massive star formation to Earth. The M42 nebula is estimated to be 24 light years across.
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 31 ožu 2012, 07:47 |
|
|
Ove HQ slike iz astronomije baš odmaraju oči.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 31 ožu 2012, 11:27 |
|
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Ove HQ slike iz astronomije baš odmaraju oči. Nego što , imao sam jednu takvu na pozadini na kompu .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 12 tra 2012, 18:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75636 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
UWCIM i Gimnazija Mostar obilježavaju svjetski mjesec astronomijeAstronomska sekcija UWC Mostar i Gimnazije Mostar, 13. i 14. aprila na igralištu iza Gimnazije Mostar u 20,30 sati priredit će malu školu astronomskih promatranja. http://www.klix.ba/vijesti/bih/uwcim-i- ... /120412110Korištenjem dva teleskopa uz materijal o projektima promatranja svi ljubitelji astronomije će imati prigodu da budu dio ovog događaja i zajedno s ostatkom svijeta obilježe april 2012. - svjetski mjesec astronomije. Svi zainteresirani građani mogu se pridružiti i možda prvi put kroz teleskop ugledati planete, galaksije, maglice i zvjezdane skupove. U slučaju vremenskih neprilika, promatranje će biti odgođeno za neki drugi datum.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 12:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75636 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 14:37 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ja čekam da NASA lansira jedan novi satelit, revolucionarna tehnologija, moći će slikati planet , udaljen stotinama svjetlosnih godina od nas na način kao što su astronauti slikali Zemlju kada su bili u orbiti .
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 16:34 |
|
|
Citat: Mladi hrvatski bloger napravio snimak Zemlje od kog će vam se zavrtjeti u glavi
Mladi hrvatski bloger Tomisav Safundžić (18) napravio je nevjerovatan video "Ovo je naša planeta", koji je nastao spajanjem fotografija i video simaka sa Međunarodne svemirske stanice u ubrzanom vremenskom toku.
U ovu svrhu se poslužio snimcima Laboratorije za izučavanje i analizu snimaka pri Svemirskom centru Džonson, koji pripada Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).
Video može da se vidi i na Safundžićevom profilu na servisu "Vimeo".
Snimak daje spektakularan pogled na našu planetu, pojave polarne svjetlosti, zvijezde, pa čak dio svemirske stanice.
Međunarodna Svemirska stanica kruži oko Zemlje na prosječnoj visini od oko 250 milja (400km), brzinom od 28.000km/h, i tokom dana 16 puta obiđe planetu. Izvor: http://adf.ly/AWi3KNije lose, vrijedi pogledati.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 19:13 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ja čekam da NASA lansira jedan novi satelit, revolucionarna tehnologija, moći će slikati planet , udaljen stotinama svjetlosnih godina od nas na način kao što su astronauti slikali Zemlju kada su bili u orbiti . Mislim da je to nemoguće. Vjerujem da je to PC grafička simulacija planeta. Dovoljno da znaju neke parametre. Opet kako će posložiti reljef i konfiguraciju terena na planeti. Imaš neki link za ovo ?
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:00 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ja čekam da NASA lansira jedan novi satelit, revolucionarna tehnologija, moći će slikati planet , udaljen stotinama svjetlosnih godina od nas na način kao što su astronauti slikali Zemlju kada su bili u orbiti .
Mislim da je to nemoguće. Vjerujem da je to PC grafička simulacija planeta. Dovoljno da znaju neke parametre. Opet kako će posložiti reljef i konfiguraciju terena na planeti. Imaš neki link za ovo ? Gledao sam na Historyu, emisija "Svemir" . Pročačkati ću net pa ti linkam ukoliko nađem. I ne, ne radi se o PC simulacijama koliko se sjećam, već o pročišćavanju slike planeta od strane samog teleskopa kroz neka pročišćavanja slike putem prikupljanja više svjetla .
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:01 |
|
|
Na takvoj udaljenosti i Hubble ti da samo jednu malu svjetlosnu mrlju sa nešto pixels. Ne znam kakva tehnologija je moguća za takvo nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:02 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ja čekam da NASA lansira jedan novi satelit, revolucionarna tehnologija, moći će slikati planet , udaljen stotinama svjetlosnih godina od nas na način kao što su astronauti slikali Zemlju kada su bili u orbiti .
Mislim da je to nemoguće. Vjerujem da je to PC grafička simulacija planeta. Dovoljno da znaju neke parametre. Opet kako će posložiti reljef i konfiguraciju terena na planeti. Imaš neki link za ovo ? Doduše, pričekaj koji mjesec, ako mi dođe rođak iz SADa pitati ću njegovog oca jer je dugo radio u NASAi i sada ima dobre kontakte tamo.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:13 |
|
|
BBC je napisao/la: Na takvoj udaljenosti i Hubble ti da samo jednu malu svjetlosnu mrlju sa nešto pixels. Ne znam kakva tehnologija je moguća za takvo nešto. Čuo sam za taj novi teleskop, za njega će Hubble biti igračka.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:20 |
|
|
BBC je napisao/la: Na takvoj udaljenosti i Hubble ti da samo jednu malu svjetlosnu mrlju sa nešto pixels. Ne znam kakva tehnologija je moguća za takvo nešto. Kada govorimo o Hubbleu govorimo o NASA tehnologiji iz kraja 1980ih godina, ti možda i najbolje od svih ovdje BBC, znaš kako je napredovala tehnologija. Sada govorimo o tehnologiji koja je otkrivena 2009/2010.g. i koju sada implementiraju i stvaraju taj teleskop. Inače koliko se sjećam, bio je prevelik za bilo koju raketu, pa su ga morali preklopiti odnosno napraviti mehanizam preklapanja, što je uzelo još vremena, vjerujem da nije toga bilo da bi govorili o lansiranju već ove godine.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:21 |
|
|
Meni se čini da je i Hubble trebao biti bolji. I da ona popravka nije puno pomogla. Ali eto, nema se muda za priznati. Skupa igračka.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:23 |
|
|
BBC je napisao/la: Meni se čini da je i Hubble trebao biti bolji. I da ona popravka nije puno pomogla. Ali eto, nema se muda za priznati. Skupa igračka. Aha evo ga, našao sam na wikipediji , treba biti nasljednik Hubblea : http://en.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_TelescopeCitat: in 2011 after about $3 billion had been spent, and more than 75 percent of its hardware was either in production or undergoing testing Očekuju potpuni završetak 2018.g.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:25 |
|
|
Primarne leće na testiranju :
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 20:30 |
|
|
Može mi netko objasniti zašto Hubble nije nikada okrenut prema planetama u našem sustavu i na zemlju poslao HD images sa nevjrerojatnim detaljima ? Mogli su i smiriti ove po Internetu pa poslati slike sa ostacima modula i stvari kad su sletjeli na mjesec. Ili Hubble ne radi sa takvim spektrom svjetlosti ?
Znam da je bilo nekih slika sa Hubble, ali nisam primjetio razliku u odnosu na slike koje su slale sonde, koje se vrtile oko tih planeta.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 21:56 |
|
|
BBC je napisao/la: Može mi netko objasniti zašto Hubble nije nikada okrenut prema planetama u našem sustavu i na zemlju poslao HD images sa nevjrerojatnim detaljima ? Kako nije. I nije njegova moć rezolucije tolika da daje slike konkurentne sondama koje dođu pred sam planet pa slikaju. Hubble, Jupiter Hubble, Mars Hubble, Saturn Hubble, Uran Hubble, asteroid Ceres (najveći asteroid, jedini čija je gravitacija dovoljna da ga oblikuje u kuglu. Nalazi se između Marsa i Jupitera.)
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 21:58 |
|
|
Kad sam spomenuo taj Ceres... Usporedba sa Zemljom i Mjesecom
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 22:03 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: BBC je napisao/la: Može mi netko objasniti zašto Hubble nije nikada okrenut prema planetama u našem sustavu i na zemlju poslao HD images sa nevjrerojatnim detaljima ? Kako nije. I nije njegova moć rezolucije tolika da daje slike konkurentne sondama koje dođu pred sam planet pa slikaju. Hubble, Mars Hubble, asteroid Ceres (najveći asteroid, jedini čija je gravitacija dovoljna da ga oblikuje u kuglu. Nalazi se između Marsa i Jupitera.) Ako pogledaš malo bolje Marsu se vidi i atmosfera, odnosno njeni ostatci . A Ceres je dugo vremena bio kandidat za 10. planet Sunčeva sustava, onda su odlučili da i Pluton nije planet, jer je premal itd.. pa je Ceres automatski ispao iz igre .
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 22:04 |
|
|
Baš sam počeo pisati. Po novoj klasifikaciji, Ceres nije asteroid, nego mali planet. To su uveli nakon što su ukinuli Plutonu status planeta. http://en.wikipedia.org/wiki/Dwarf_planetAsteroid je sve ono što nema dovoljnu vlastitu gravitaciju da svlada čvrstoću stijena i da zadobije kuglasti oblik. Planet je sve ono što je okruglog oblika i kruži oko zvijezde, i ima dovoljnu gravitaciju da počisti sve asteroide u širokom pojasu oko svoje putanje (to Ceres i Pluton ne zadovoljavaju). Patuljasti planet je sve između.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Astronomija: Planetarna perspektiva Postano: 09 srp 2012, 22:09 |
|
|
Meni su najjača pojava jezera na Titanu. Jedno su nazvali po Ohridskom jezeru.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|