HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 sij 2025, 09:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Genetsko testiranje sada dostupno svima
PostPostano: 06 ruj 2013, 09:22 

Ministry of Sound je napisao/la:
Y-dna je sa muške strane, a mtDNA sa ženske. Ako si muško, test ti otkriva i Y i mt DNA, a ako si žensko, onda ti otrkiva samo mt, a da bi dobila Y-dna, muško iz obitelji (brat ili otac) se mora podvrgnuti testu.

R i U su različiti geni, neovisno je li se radi o muškom ili ženskom, tako da ovaj U4a2c ostaje misterij.

Ma nemam previše pojma iskreno o tom. Jel bilo ikakvo istraživanje tih sranja sa majčine strane u Hrvatskoj? Kakvi su postoci općenito po europskim narodima?

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 09:31 

pozitivac je napisao/la:
Y-dna je sa muške strane, a mtDNA sa ženske. Ako si muško, test ti otkriva i Y i mt DNA, a ako si žensko, onda ti otrkiva samo mt, a da bi dobila Y-dna, muško iz obitelji (brat ili otac) se mora podvrgnuti testu.

R i U su različiti geni, neovisno je li se radi o muškom ili ženskom, tako da ovaj U4a2c ostaje misterij.

Ma nemam previše pojma iskreno o tom. Jel bilo ikakvo istraživanje tih sranja sa majčine strane u Hrvatskoj? Kakvi su postoci općenito po europskim narodima?

Imaš one mape na Eupediji, ali nisu obuhvatili sve gene. Za ovaj moj U4 nema nikakvog spomena u kontekstu Hrvatske, sva istraživanja na koja sam nabasao guglanjem se odnose na Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Slovačku.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 09:36 

pozitivac je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Nije to diskriminacija vec imas to jedno cudo koje se prenosi sa oca na sina, a drugo sa majke na cerku. Strucno da se izrazim.

Ma u pravu si što se tog tiče, ali kad sam to pratio, za naše područje sjećam se samo istraživanja za taj vrag sa očeve strane i rasprava o tom. Ovome sa majčine strane je rijetko tko uopće pridavao važnost u raspravama oko tog. Sve rasprave, teorije ozbiljnih ljudi i kvazi-teorije šarlatana, sve se vrtilo oko tog vraga što se prenosi sa očeve strane...

Nisam pratio, meni su simpaticna istrazivanja za ta ostrva po sjevernom Atlantiku, Farska, Setlandi, Island ovo ono... pa kazu, muski geni vikinski, zenski uglavnom irsko keltski... :D

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 09:38 

Pa da, ništa konkretno ne mogu pronać. Čista spolna diskriminacija, kad upišem ime tog haplotipa i pretražim google slike, kao drugi rezultat izbaci Matemmin avatar. A za ovo sa muške strane kad upišem ime haplotipa, odma izbaci neke karte...

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 09:43 

pozitivac je napisao/la:
Pa da, ništa konkretno ne mogu pronać. Čista spolna diskriminacija, kad upišem ime tog haplotipa i pretražim google slike, kao drugi rezultat izbaci Matemmin avatar. A za ovo sa muške strane kad upišem ime haplotipa, odma izbaci neke karte...

Na 23 and me, maternal i paternal geni imaju istu vrijednost, što ne bi trebalo biti čudno jer od 46 kromosoma, 23 njih dobiješ od majke i 23 od oca.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 09:45 

Metemma je napisao/la:
Nisam pratio, meni su simpaticna istrazivanja za ta ostrva po sjevernom Atlantiku, Farska, Setlandi, Island ovo ono... pa kazu, muski geni vikinski, zenski uglavnom irsko keltski... :D

Irske ženske se palile na Vikinge, to je poanta :D

Te popularne nazive haplogrupa ne treba shvaćati previše ozbiljno, npr. ovo što se naziva "slavenskom" samo znači da je više zastupljena kod Slavena nego kod drugih i da su Slaveni u seobama vjerojatno bili nosioci te haplogrupe, Ali ima je isto u dijelovima Indije u značajnom postotku, pa ti onda budi pametan...

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 10:55 

pozitivac je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Irske ženske se palile na Vikinge, to je poanta :D

Ona way or another...
http://en.wikipedia.org/wiki/Iceland#Demographics

Citat:
Te popularne nazive haplogrupa ne treba shvaćati previše ozbiljno, npr. ovo što se naziva "slavenskom" samo znači da je više zastupljena kod Slavena nego kod drugih i da su Slaveni u seobama vjerojatno bili nosioci te haplogrupe, Ali ima je isto u dijelovima Indije u značajnom postotku, pa ti onda budi pametan...

Ako je isti kod Srba u Srbiji i Arijevaca u Indiji, onda je sve jasno :zubati

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 11:20 

Metemma je napisao/la:
Ako je isti kod Srba u Srbiji i Arijevaca u Indiji, onda je sve jasno :zubati

Pa imaju teorije koje tu haplogrupu povezuju sa seobama famoznih Arijevaca, a bilo je i istraživanje u kojem je zastupljenija u višim kastama, dok su u nižim slabo ili nikako zastupljene ta i bilo koja druga haplogrupa koje su zastupljene i kod europskih naroda...

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 11:26 

Ostala je konačna obrada po kategorijama (kategorizirali su svjetske narode u 22 kategorije), koja se odnosi na stanje prije 500 godina. Dakle bez tih selidbi tijekom Ledenog doba i sl.

Population Precision Recall

Sub-Saharan African 0.99 0.98

East Asian & Native American 1.00 0.98

Native American 1.00 0.97
East Asian 1.00 0.99

European 1.00 0.99

Northern European 0.96 0.87

British & Irish 0.90 0.32
Finnish 0.97 0.87
French & German 0.74 0.07
Scandinavian 0.80 0.36

Southern European 0.94 0.73

Balkan 0.83 0.50
Iberian 0.88 0.48
Italian 0.89 0.63
Sardinian 0.99 0.28

Eastern European 0.90 0.57

Ashkenazi 0.98 0.89

Middle Eastern & North African 0.92 0.87

Middle Eastern 0.86 0.83

North African 0.97 0.88

South Asian 1.00 0.96

Oceanian 1.00 0.98

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 13:28 

pozitivac je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Nije to diskriminacija vec imas to jedno cudo koje se prenosi sa oca na sina, a drugo sa majke na cerku. Strucno da se izrazim.

Ma u pravu si što se tog tiče, ali kad sam to pratio, za naše područje sjećam se samo istraživanja za taj vrag sa očeve strane i rasprava o tom. Ovome sa majčine strane je rijetko tko uopće pridavao važnost u raspravama oko tog. Sve rasprave, teorije ozbiljnih ljudi i kvazi-teorije šarlatana, sve se vrtilo oko tog vraga što se prenosi sa očeve strane...

Taj fokus na mušku stranu može lako dati nerealnu situaciju genetske slike neke populacije.

Općepoznato je da su muškarci uvijek bili veći pustolovi od žena, skloniji napuštanju rodnog kraja, što zbog različitosti među spolovima što zbog odgoja. Tamo gdje bi došao taj neki muškarac Z miješao bi se s domaćim ženama, njegovi sinovi također, njihovi također itd. a ipak će i nakon nekoliko generacija ostati ta oznaka muškarca Z u Y-dna njegovih potomaka, čak i nakon x generacija. Onda ispada da su oni po genima isto što i muškarac Z, a zapravo se jaaako razlikuju jer je njegovih gena u njima preostala mrvica, a ostatak su geni populacije u koju je muškarac Z doselio.

Tako primjerice zbog specifičnosti svog prezimena znam da mi je davni predak po muškoj liniji doselio prije nekoliko generacija u Bosnu. Sam, kako su muškarci najčešće i selili iz rodnog kraja (Ako nisi najstariji sin i otac ti nije bio vele bogat...) Znam točno iz kojeg je mjesta - zapisano je u maticama odakle je iselio i gdje je doselio. Tamo se oženio domaćom curom, njegov sin također, njegov opet... Sada nakon x generacija ja imam viška novaca i napravim taj test i ispadne da sam genetski sličniji onima koji žive tamo odakle je taj moj davni predak po muškoj liniji odselio, nego domaćim ljudima gdje je doselio, a to nema veze sa stvarnošću.

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 23:36 

jaiv je napisao/la:
pozitivac je napisao/la:

Taj fokus na mušku stranu može lako dati nerealnu situaciju genetske slike neke populacije.

Općepoznato je da su muškarci uvijek bili veći pustolovi od žena, skloniji napuštanju rodnog kraja, što zbog različitosti među spolovima što zbog odgoja. Tamo gdje bi došao taj neki muškarac Z miješao bi se s domaćim ženama, njegovi sinovi također, njihovi također itd. a ipak će i nakon nekoliko generacija ostati ta oznaka muškarca Z u Y-dna njegovih potomaka, čak i nakon x generacija. Onda ispada da su oni po genima isto što i muškarac Z, a zapravo se jaaako razlikuju jer je njegovih gena u njima preostala mrvica, a ostatak su geni populacije u koju je muškarac Z doselio.

Tako primjerice zbog specifičnosti svog prezimena znam da mi je davni predak po muškoj liniji doselio prije nekoliko generacija u Bosnu. Sam, kako su muškarci najčešće i selili iz rodnog kraja (Ako nisi najstariji sin i otac ti nije bio vele bogat...) Znam točno iz kojeg je mjesta - zapisano je u maticama odakle je iselio i gdje je doselio. Tamo se oženio domaćom curom, njegov sin također, njegov opet... Sada nakon x generacija ja imam viška novaca i napravim taj test i ispadne da sam genetski sličniji onima koji žive tamo odakle je taj moj davni predak po muškoj liniji odselio, nego domaćim ljudima gdje je doselio, a to nema veze sa stvarnošću.

Ne, poanta haplogrupe je da se utvrdi najstarije moguće porijeklo, kada su sve te grupe nastale.

Miks gena, iliti kome si genetski najsličniji je zadnji dio analize, kojeg su upravo dovršili za mene:

slika

slika

Vrh

PostPostano: 06 ruj 2013, 23:45 

jaiv je napisao/la:
. Onda ispada da su oni po genima isto što i muškarac Z,

nisu. svaka nova generacija dobije 50 % DNA od oca a 50 % od majke, nakon x generacija potomci imaju 1/(2 na x) DNA od prve generacije. :neznam
tako ja imam 1/32 imockih gena. :smajl014 a Imotski u životu nisam vidjela. :D

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 12 ruj 2013, 17:24 

Samo da dodam da je pravi šlag stigao na kraju, komuniciranje sa "genetskim rođacima" (za koje nisam ni znao da postoje) gdje smo zajedničkim dejstvovanjem (o kako obožavam ovu riječ) u par slučajeva identificirali zajedničkog pretka. Što se tiče ostalih, ostaje misterij, jbg šta ćeš kada seže i do ranog 19. stoljeća. Jako šarena i multi-kulti ekipa, što me začudilo jer se u 20. stoljeću nismo uopće miješali...ovi iz 19. i 18. ispali pravi liberali.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 04:14 

Jesu li ti rekli detaljno koje markere nosiš?

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 04:52 

Pavo B. je napisao/la:

Sva raw data za markere je dostupna, može se skinuti u mislim xls formatu i još detaljnije obraditi na livewello.com ili mthfrsupport.com

slika

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 05:42 

Pavo B. je napisao/la:

Sva raw data za markere je dostupna, može se skinuti u mislim xls formatu i još detaljnije obraditi na livewello.com ili mthfrsupport.com

slika

Mislio sam na Y-kromozom markere u ovom obliku.

http://www.familytreedna.com/public/Mac ... n=yresults

Čisto me zanima(pošto ti znam starinu :zubati ) da vidimo poklapa li se s nekim drugim testiranim rodovima u tom kraju.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 05:53 

Pavo B. je napisao/la:

slika

Mislio sam na Y-kromozom markere u ovom obliku.

http://www.familytreedna.com/public/Mac ... n=yresults

Čisto me zanima(pošto ti znam starinu :zubati ) da vidimo poklapa li se s nekim drugim testiranim rodovima u tom kraju.

Podaci za sve markere su tu, samo nisu obrađeni, odnosno nisu jasno vidljivi kao u ovom obliku na toj stranici. Morao bih naknadno uploadirati negdje ovaj .txt file (25mb za txt file!).

Ako te zanima genealogija, zar nije dovoljno ono sa prethodne stranice, ima i MT i Y dna grupa, ne znam šta ovi dodatni markeri znače.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 05:56 

Y DNA haplogrupa samo govori u kom dijelu Europe su ti preci živjeli. Specifični markeri na Y kromosomu mutiraju relativno sporo, pa bi recimo ti i neki rođak u 7 koljenu(po muškoj liniji, naravno) imali vrlo malu razliku u markerima.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2013, 06:04 

Pavo B. je napisao/la:
Y DNA haplogrupa samo govori u kom dijelu Europe su ti preci živjeli. Specifični markeri na Y kromosomu mutiraju relativno sporo, pa bi recimo ti i neki rođak u 7 koljenu(po muškoj liniji, naravno) imali vrlo malu razliku u markerima.

A-ha. To je onda ovo genetic relatives (u njihovoj bazi podataka). Nažalost nisu ih poredali na isti način kao na toj stranici, imam podatke samo o % identičnih markera, no ne piše je li Y ili mt.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 13:50 

Loša vijest za osobe koje do sada nisu obavili testiranje, a zanimali su ih zdravstveni rezultati. Sa obzirom da je riječ o području gdje je inovacija puno ispred zakonske regulative, došlo je do situacije da američka FDA želi donijeti zakone koji bi regulirali interpretaciju i rezultate genetskih zdravstvenih nalaza, i dok se to ne riješi, jedini dostupni rezultati će biti ovi za haplogrupe i genetsko porijeklo. No, sa obzirom da će i dalje korisnicima dati na uvid sve genetske markere, moguće ih je zasebno odnijeti u neku laboratoriju na analizu, no tu su troškovi mnogo veći.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 14:48 

ih da si Anđa, i to bi si mogao priuštiti. :D

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2014, 16:50 

Pa ja sam dobio sve rezultate koji nude, i na vrijeme uputio nekoliko prijatelja i prijateljica koji su oduševljeni. No žao mi je što nisam ranije sredio za roditelje i sl.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2014, 13:51 

Mali update - uzmu tvoje kromosome i porede ih sa njihovom bazom korisnika i daju ti zemlje u kojima imaš najveći broj ljudi sa genima koji se djelimično podudaraju sa tvojim. Dakako da je beskorisno ako pronađeš zemlje "novog" svijeta jer se radi o emigrantima iz tvog kraja, ali ukoliko je riječ o europskim zemljama, onda ima neke vrijednosti, iako ovisi od njihove baze.

slika

Vrh

PostPostano: 08 vel 2014, 15:17 

Ministre, javi se blogerima koji se bave genetikom.

Oni ti razvijaju te neke programe za izračunavanje, i onda možeš još štošta saznat

Vrh

PostPostano: 30 svi 2014, 00:41 

Genetske bolesti (zbog razmnozavanja unutar male populacije) na izoliranim dalmatinskim otocima, interesantno. Geneticar Igor Rudan.

Citat:
”Gen je bilo moguće pronaći, jer je u našoj populaciji giht izrazito česta bolest. Učestalost gihta je oko jedan posto, dok ga na Visu ima 6-7 posto ljudi. Moj tim istražuje dalje, jer želimo utvrditi utječe li taj gen na razvoj mokraćnih kamenaca”, kaže Rudan te pojašnjava da jednaki biokemijski mehanizmi dovode do gihta i uričnih bubrežnih kamenaca, možda i kalcijskih.
”U većini država svijeta bubrežni kamenci su 90 posto kalcijski, a 10 posto nastaju od mokraćene kiseline. U Dalmaciji se zna da je 30 do 50 posto kamenaca potječe od mokraćne kiseline“, ističe Rudan, čija obitelj potječe s Hvara.

Odmalena je slušao priče kako u selima na otocima postoje različite bolesti. ”Na Mljetu postoji ‘mljetska bolest’, kožno oboljenje, zadebljanja kože do laktova i koljena, koje ćete rijetko naći igdje na svijetu, a ti rijetki slučajevi prate područja plovidbe brodova Dubrovačke Republike. Isto tako, na Krku, u Juran dvoru i Baščanskoj Dragi rodilo se 20-ak patuljaka u zadnjih 100-injak godina, na Susku se pričalo o nizu specifičnih oboljenja, na Lastovu su učestale anomalije kuka, a karcinom jajnika je 17 puta češći nego u ukupnoj hrvatskoj populaciji. U selu Veli Brgud u Istri ljudi od najranije mladosti obolijevaju od glaukoma, povišenog očnog tlaka”, kaže Rudan napominjući da su to primjeri koji pokazuju kako se u izoliranim zajednicama, koje se rijetko miješaju, može dogoditi da se nekad davno donesena mutacija u značajnoj mjeri poklopi s istom takvom.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: