RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

60 minuta: Travnik veliča Treći reich iz Doma JNA

Napisano 09.11.2010. 12:14

60 minuta: Travnik veliča Treći reich iz Doma JNA

Medicinskoj sestri iz Travnika u odori novinara FTV i iz fotelje predsjednika Udruge novinara FBiH, poznatom ratnom huškaču, Nađi Riđić ponovno smetaju Hrvati

U sinoćnjoj emisiji, u Bošnjaka navodno najgledanijoj, „60 minuta“ u kojoj se na gebelsovski način već godinama indoktrinira bošnjački puk tezama o uroti Srba i Hrvata protiv njihove drage BiH, u kojoj se veliča lik reketaša Zlatka Lagumdžije, iznose „neviđeni“ dokazi o Ratku Mladiću uz komentar iz prve ruke Željka Komšića, u kojoj su laktaški vožd i mostarski kriminalac krivi za sve, do toga da u Sarajevu gotovo više nema Hrvata, pa ni u „60 minuta“…
U toj i takvoj emisiji FTV BiH sinoć je udarni prilog bio fašizam Hrvata Travnika i Širokog Brijega.
Povod su, navodno, izložba slika pod nazivom "Travnik u Drugom svjetskom ratu" održana u travničkom Centru za kulturu, bivšem Domu JNA, i incident sa istaknutom fašističkom zastavom na utakmici Široki Brijeg – Sarajevo.

Odakle, odjednom, ta dva događaja zajedno?

Izlozba-B

Izložba autora Ivana Zeca, podrijetlom iz Travnika, a nastanjenog u Zagrebu, u organizaciji udruge "Baština" iz novotravničkih Rankovića održana je prije 15 dana, 24. listopada ove godine.  
„Svrha izložbe je fotografijom približiti jedno burno povijesno razdoblje i dočarati život Travnika i okolice u to doba“, rečeno je na otvaranju izložbe. Izložene fotografije najvećim dijelom predstavljaju fotografsku zbirku snimljenu rukom nepoznatog njemačkog vojnika koji je boravio u Travniku od ljeta 1943. do jeseni 1944. godine. Zbirka ovih fotografija nedavno se našla na internet aukciji, odakle je otkupljena.
Ovo nije prvo predstavljanje ovih fotografija, već su viđene u brojnim gradovima u Hrvatskoj i BiH i ništa ne veličaju.

Kakva je to bura negodovanja nastala nakon ovih izložbi i kome treba ova kakofonija znaju samo „60 minuta“ i Nađa Riđić?

U TV prilogu se ističe da „nema na fotografijama ni stratišta na Smrekama, ni ubijenih komunista, ni stotina uglednih travničkih Hrvata, Srba i Roma odvedenih preko noći, čije su se kosti tražile desetljećima nakon okončanja 'oslobodilačkih pohoda njemačkih i ustaških branitelja'. Čuđenje, užas i strah od činjenice da se nakon svih strahota prekraja historija" – stoji u tekstu.

Izlozba-C

Na fotografijama nema ništa ni od dana «oslobođenja» Travnika, 22. listopada 1944. niti od onoga što je uslijedilo neposredno nakon toga. Datum izložbe, 24. listopada, je sasvim sigurno simboličan. Na taj dan prije 66. godina je tzv. Narodno-oslobodilačka vojska, poubijala 70 ranjenika iz travničke bolnice, među njima nekoliko civila i dvije časne sestre. Sve zarobljene ustaše (vojnike Ustaške vojnice) su partizani skinuli do gola i zaklali. Partizani su ubili i šest učenika nadbiskupske gimnazije u Travniku, a oko 800 građana Travnika i nešto zarobljenih hrvatskih vojnika su zatvorili u gradsko sklonište i minirali ga.

Izlozba-Rije-A

Jednako tako je prošla travnička i šira okolica, uglavnom hrvatska i katolička. Jedno od takvih mjesta je i šuma Rije kod crkve u novotravničkim Rankovićima gdje su partizani od 23. do 25.10.1944. godine doveli oko 150 Hrvata, poubijali ih i pokopali, bez suda i suđenja samo za to što ih je netko ocijenio kao hrvatske rodoljube.

Izložene fotografije ni to zlo ne pokazuju.

Njihovi potomci, okupljeni oko udruge "Baština", po Riđićki i Hadžiomeroviću ni danas nisu ništa drugo nego fašisti. 

Što se fašističke zastave na Pecari tiče, gotovo da nema medija na hrvatskom jeziku koji to nije pokazao i osudio uključujući i same Škripare.

Zašto onda ovoliko bombastičnosti i konstrukcija sa „60 minuta“? One bi bile i „probavljivije“ da ne dolaze od osobe među Hrvatima Travnika dobro upamćene po buketu cvijeća za tzv. JNA koja se nakon Slovenije „našla“ u Travniku, po ratnom huškanju sa radija, po „istraživačkom novinarstvu“ koje u svojim iskazima spominje prof. Ivan Rajković koji je žestoko zlostavljan samo zato što se nakon lipnja 1993. osudio ostati u Travniku…

Nije da ne znaju sa „60 minuta“ da antifašizam nisu brojni komunistički zločini. Treba pokušati posramiti podignute hrvatske glave u BiH i utišati ih zbog onoga što im, posljednjih dana i godinama prije, rade u Federaciji i u BiH.
Neće više ići!

| HercegBosna.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi