RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bez golova...kazneni udarci

Napisano 27.09.2011. 11:56

Piše: Igor Bašić

Sve je isto, još uvijek vlasti nema. Nema je na državnoj razini, nema je na federalnoj (bar ne legalne), nema je čak ni u pojedinim županijama. Od države za čovjeka dođošmo do države za pračovjeka. Nazadujemo iz dana u dan! Toliko nazadujemo i toliko se vraćamo kroz vrijeme da će BiH prije postati članica Sovjetskog saveza nego EU. Nakon velikosrpske politike dođe velikobošnjačka, tužno je samo što u Bosni i Hercegovini nikada na djelu nećemo vidjeti velikohrvatsku politiku. Šta sada nakon političke utakmice bez golova, možda pristupiti kaznenim udarcima!? Kazneni udarci su onaj dio nogometne igre, pa i političke gdje Hrvati uvijek gube. Gubimo jer se bojimo dobiti utakmicu. Gubili smo dobivene utakmice, gubit ćemo i dalje, sve dok ne shvatimo da Hrvatska nije izmislila nogomet već Engleska, i da politička moć nije u Zagrebu već u Americi. Očekujemo pomoć drugih, pogrešnih, a ne možemo pomoći sami sebi.

Kazneni udarci

Političko nadigravanje, trokut turnira u Bosni i Hercegovini završilo je bez pobjednika. Naravno tamo gdje nema pobjednika nije isključeno da postoje poraženi. Pogodite, opet Hrvati. Iako će se odigrati produžeci ove političke utakmice nijedna strana neće ići na pobjedu već će pokušati zadržati trenutni rezultat. Tako će Lagumdžija zadržati federalnu vlast, Dodik će zadržati Republiku Srpsku, a Hrvatima šipak i to ljutunac. Dobili smo eto napokon jednu instituciju u vidu HNS-a, međutim auto je bez goriva nećemo daleko. Izuzmemo li pasivnost pojedinih odbora Glavnog vijeća HNS-a i soliranje pojedinih članova, HNS izgleda kao jedan moćan stroj koji može povući preko tih političkih planinskih vijenaca.

Dvojac kormilara iz Predsjedništva HNS-a zna kuda ide, ali neće vjetar u jedra. Zakazali smo kao narod po tko zna koji put, naravno opet u važnoj utakmici. Nismo pokazali zajedništvo, nismo pokazali da znamo zbijemo redove. Nama ne smeta što nam drugi biraju predstavnike, što nam i legalne branitelje invalide izvode iz prava, što ulaze u nadzorne odbore kojekakvi poslušnici sarajevskog pašaluka, što upošljavaju mesare, konobare u državne institucije, što nas vraćaju u poslijeratna vremena kad se zapošljavalo robinskim vezama. Sve to sažeti u kratku rečenicu; ''rob voli biti rob, drugačije ne zna''! Nažalost glavnu riječ u kaznenim udarcima će opet imati ''suci'' što američki, što europski. Utakmica izgubljena zbog klasifikacije ''Hrvati – remetilački faktor''.

Ostale narodne igre

Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve samo ne ozbiljan put jedne države koja teži ka Euro-atlantskim integracijama. Sve nekako liči na dječiju igru gdje dvoje zateže konopac preko kojeg će treći pasti. Treći, e sad jeli narod, entitet, nije ni bitno, bitno je da nikad nije imao taj konopac u svojim rukama. Imali su konopac neki drugi, i još ga imaju. Srbi i Bošnjaci konopac ne ispuštaju iz ruku, samo se mjenjaju tko će ga prvi zategnuti. Ipak, već odavno konopac zatežu isti, ''sarajevska šapa'' jednom je narodu i konopac, i kamen i balvan spoticanja. Srbi su taj konopac već olabavili braneći ''hrvatsko pitanje u BiH'' koje je ujedno postalo i pitanje Srpske.

Kako je pitanje Hrvata u BiH postalo pitanje Srba u RS-u? Tu situaciju nekako najbolje opisuje priča kada sin dođe kući i kaže kako je usput nekoj djevojci napravio djete. Otac sav u ludilu krene kukati ženi na što žena samo kaže ''eto ih tamo'', a otac mudriji, malo promisli, pa u još većem ludilu reče ''vraga tamo, eto ih 'vamo''. Tako je nastala i briga Srpske za Hrvate, jer više je nego očito kako će sljedeći korak sarajevske politike imati otisak upravo na Republici Srpskoj. Nema tu ljubavi, samo preljuba.

Šta na sve to kaže matica(maćeha)...

Naša ''maćeha'' je sada u velikom stranačkom ratu gdje se spominje pregršt nekih lopova, suđenja, krivičnih tužbi. Taman nakon dugo vremena čovjek se ponada kako napokon nema Hercegovaca kad iskopaše odnekle bageristu Rojsa. Možda Jaca ne želi prepustiti ništa slučaju pa očekuje od Rojsa da asfaltira put ka EU. Ipak, sjetila se ''maćeha'' i svog kopileta, ostavljenog na milost i nemilost onih koji imaju majke a i očeve. Bliže se izbori a Hrvati u BiH mogu napraviti prevagu veću neko ikad do sada. Sučeljavanje loše vlasti i još gore oporbe moglo bi imati završnicu baš kao i u BiH, nerješeni rezultat i kazneni udarci. Nadam se kako će Hrvati iz BiH šutirati taj zadnji penal i da će znati kazniti one koje treba. Samo velika je dvojba koga kazniti, kandidata je puno.

A oni što nas čekaju...

Ništa se nije promijenilo još od Coca-Cole. I dalje konzumiramo zapad iako nam po tko zna koji put ''uvaljuju'' proizvode koji su ustvari domaće proizvodnje a stranog podrijetla. Kakvu su nam to demokraciju prodale Amerika i europske sile!? Živimo u državi gdje se skoro sve kosi s osnovnim načelima demokracije. Demokracija kao oblik vladavine proizašao iz naroda na ovom prostoru nije zaživila. U ovako uređenoj Bosni i Hercegovini narodu nije dozvoljeno da napravi bar prividnu demokratsku vlast, jer svjedoci smo da ovdje narod ne predstavljaju legitimni predstavnici, oni koje je narod i izabrao. Europu treba upozoriti da teorija bez prakse stvara loše kadrove koji neće znati biti poslušnici u oblikovanju ''super nacije'' koja će bujati do puknuća. Ipak teško je nekome dozvoliti da bira legitimne predstavnike kada se i samom EU parlamentu znaju dogoditi ljudi za koje nikad niko nije ni imao priliku glasati, recimo Chaterine Ashton koja nikada nije prošla demokratski proces izbora, ali je jako puno brinula o kreiranju vlasti u BiH. Čekaj Europo, tko zna kad ćemo.

Nećemo biti ničiji dok ne budemo svoji, a svoji ćemo biti tek kad ne budemo ničiji!


Nema komentara

Anketa

Ustavi