RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dragan Čović u velikoj opasnosti od atentata

Napisano 26.11.2010. 10:09
Vehabije

Piše: Dževad Galijašević

Uključivanje SIPA-e i OSA-e, koje su iznutra premrežene radikalnim islamistima, za bezbjednost Dodika i Čovića bilo bi možda samo povećanje rizika. Jedna narodna poslovica kaže "Blago čuva ministar Andrija, ali ko će spasiti blago od Andrije". Dodika čuva najbolja i najorganizovanija policijska struktura u BiH. To je najbolja moguća zaštita, pa je dobro da se prijetnje ozbiljno uzimaju u obzir.

Uvijek postoje prijetnje koje djeluju neozbiljno jer iza njih ne stoji pravno-formalno tijelo. Činjenica je da na ovaj način radikalni islamisti stvaraju klimu u odnosu na Dodika i RS, kao i na Čovića, s kojim predsjednik RS ima politički aranžman.

Nadležne agencije moraju se uključiti prije svega u zaštitu Čovića, jer smo već imali situaciju u kojima vodeći Hrvati ginu u ovoj zemlji.

Recimo Jozo Leutar, bio je čak zamjenik ministra policije u FBiH. Ugroženost Čovića jeste na dnevnom redu, pa svaka osveta može ići u tom pravcu. Time bi RS izgubila jakog političkog partnera u Federaciji BiH.

Razlog zašto ovakve prijetnje nikada nisu upućivane liderima Bošnjaka jeste to što radikalni islamisti stoje iza takvih stvari.

Njihov koncept nalazi se u liderima nekih političkih stranaka, ali i dijelovima Islamske zajednice BiH, kao i nekim menadžerskim krugovima. Ne treba zanemariti radikalne vojne krugove iz proteklog rata, poput raznih zlatnih ljiljana i lica osumnjičenih za ratne zločine.

Ne treba zaboraviti ni prijetnje upućene lideru SDA, Sulejmanu Tihiću, koje su se pojavile s prvim nagovještajima umjerenije politike.

Fokus


Nema komentara

Anketa

Ustavi