RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Eufemizirajmo do zaborava

Napisano 29.10.2011. 12:51

Eufemizirajmo do zaborava

­ „Mentalno poremećeni Srbijanac u incidentu kod Importane centra u Sarajevu uznemirio građane. Policija brzo reagirala i onesposobila manijaka. U isto vrijeme osuđena dvojica pripadnika vojske Republike Srpske zbog ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u Kotor Varoši...“

Ovako otprilike zvuči pokušaj ublažavanja terorističkog napada Mevlida Jašarevića na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Mevlid je pola sata stajao ispred veleposlanstva, ranio dva policajca, ispucao tri rafala na veleposlanstva, uzvikivao kako neće ubijati „braću muslimane“... Činjenica koju ističu sarajevski mediji da je rođen 1988. u Srbiji pokušaj je skretanja krivice na mladost i Srbiju. Ipak, ono što je nemoguće ublažiti jeste sam karakter napada: terorizam.

Jašarević ima podeblji dosje napada i pokušaja napada, kao i nešto zatvorskog staža. Kako se saznaje, staž je odradio i u Gornjoj Maoči...

Javnost umiruje Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e. Moli medije na suzdržano informiranje dok se ne otkriju svi detalji. Za vrijeme živog javljanja za TV1 (u 17.02 sati) iza Željke čuje se rasplakano dijete. Gospođa je za vrijeme terorističkog napada na sigurnom – svojoj kući! (napad počeo u 15 sati, radno vrijeme do 17 sati).

U isto vrijeme ponosna je kako je specijalna policija brzo reagirala, za nekih 15 – 30 minuta! Napadač je prema izjavama svjedoka, sasvim neometano šetkao po tramvajskoj stanici pola sata (najmanje)! Tramvajska stanica nalazi se u strogom administrativnom središtu Bosne i Hercegovine. Osim zastrašujuće utvrđenog veleposlanstva, iza napadačevih leđa nalazi se zgrada ministarstva pravde, ministarstva sigurnosti, vijeće ministara, državni parlament. Pedesetak metara je udaljen hotel Holiday inn, sjedište OSCE-a, a još pedeset metara dalje su UNITIC-ovi tornjevi u kojima je bezbroj stranih institucija. Tu je i policijska stanica Centar. U krugu sto metara od napadača nalazi se i zgrada utvrđenog OHR-a, Predsjedništvo BiH, ministarstvo unutarnjih poslova ŽS... manje od 500 metara od napadača je zgrada vlade FBiH i najvažnije – zgrada federalnog MUP-a!

Jasno je da je tramvajska stanica na Marijin Dvoru (ista ona na kojoj je brutalno ubijen Denis Mrnjavac) neštićeni centar države BiH. Nema lokaliteta u BiH koji bi trebao biti sigurniji od konkretnog raskrižja. A ipak, Mevlid Jašarević ispali tri rafala i pola sata čeka da ga uhite.

Nesumnjivo će se u narednim danima prštati osude, ali i ublažavanja težine napada. Optuživat će se Sandžaklije, Srbija, mladost (i ludost) napadača, činjenicu da nema mrtvih... Možda će se među krivcima nekako naći i Dodik i Čović.

Ipak, jedino što će biti zaista neizvjesno jeste reakcija SAD-a.

| Tvrtko Milović, Artinfo |


Nema komentara

Anketa

Ustavi