RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izetbegović ostaje vjeran politici sabura

Napisano 08.03.2015. 20:28
Bakir Izetbegović

Nakon posljednje sjednice Glavnog odbora SDA na kojoj su glatko diskreditirane i odbijene kao neprihvatljive sve ideje koje bi vodile ustavnoj jednakopravnosti bh. Hrvata, stranka Bakira Izetbegovića je jasno naznačila koju će politiku (nastaviti) voditi.

Naime,  SDA je ustvrdila kako Deklaracija HNS-a kojom se (stidljivo) traži jednakopravnost naroda u BiH, ''bespotrebno unosi nemir''. Isto tako, odbili su svaki scenarij koji bi vodio ka tome da se Hrvatima zajamči mogućnost izbora legitimnih političkih predstavnika, kakvu imaju Srbi, Bošnjaci, pa i tzv. Ostali.

 

Udvaranje komšićevcima

Usput su odbili i mogućnost uspostave javnog rtv kanala na hrvatskom jeziku, Herceg-Bosnu su okrakterizirali paradržavom, šestoricu bh. Hrvata u Haagu zločinačkom organizacijom...

Sve najljepša glazba za uši Emira Suljagića, Željka Komšića, Reufa Bajrovića i ostale unitarističko-šovinističko-kvaziljevičarske elite koja ne priznaje ustavno ustrojstvo BiH – države sastavljene od tri jednakopravna, konstitutivna naroda te dva entiteta.

''Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično'', poruka je Glavnog odbora SDA, koja nije upućena ni bh. Hrvatima, ni ostalim građanima BiH, nego upravo Komšiću i njegovima u Demokratskoj fronti.

Time se Izetbegović zapravo udvara Komšiću i Suljagiću preko leđa bh. Hrvata. Radije će se opredijeliti za slaganje unutar sarajevske političke čaršije, nego za bilo kakav iskorak koji će voditi funkcionalnijoj Bosni i Hercegovini.

Bakir Izetbegović, a posebno prije njega Sulejman Tihić, otvoreno su više puta priznavali činjenicu da bh. Hrvati nisu u stanju izabrati svoje legitimne predstavnike.

Izrijekom su izgovarali da je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva biran bošnjačkim glasovima – te je time i fenomen, ali i da platformaška vlast u FBiH ne sadržava izraz legitimne političke volje većine bh. Hrvata.

No, to ne znači i da Izetbegović nije spreman mešetariti konstitutivnosti i udvarati se Komšiću podržavajući njegov gorljivi unitarističko-centralistički koncept koji se više puta do sada pokazao šovinističkim prema Hrvatima, ali i pogubnim upravo za BiH koju tobože neprestano šovinistički brane od njenih stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Razlozi takvog ponašanja su dublji nego se na prvi pogled čini. Izetbegović naime gleda u budućnost. Svjestan je već sada da je ovaj mandat izgubljen. Bosna i Hercegovina nema nikakve šanse za bilo kakvim napretkom u najmanje sljedeće četiri godine.

Osim što je Kongres SDA 26. svibnja, kada će se testirati stranačka potpora Izetbegoviću, valja misliti i na izbore 2018. godine!

 

Tonemo, ali na vlasti

Odnos snaga nakon posljednjih općih izbora je takav, da nikakav napredak nije moguće ostvariti, niti postići bilo kakav dogovor o bilo čemu.

Osim što vladajuća većina (koja još nigdje ne vlada) nema potreban dvotrećinski kapacitet mijenjanja ni ustava ni Izbornoga zakona, zapravo nema ni nikakvu alternativu.

Izetbegović i SDA ne mogu mijenjati Komšića i DF Fahrudinom Radončićem i njegovim SBB-om, jer bi to onda moglo dovesti do toga da se izgubi primat unutar bošnjačkog korpusa. Radončić bi onda postao ''spasilac Bosne'' i neke stvari bi mogle početi funkcionirati. Dvojac Izetbegović-Komšić to neće dozvoliti.

''Radije ćemo tonuti, ali s nama na čelu, nego napredovati s Radončićem'', razmišljanje je SDA.

Mijenjati komšićevce nikšićevcima iz SDP-a također nije nikakva promjena. Štoviše, ta bi opcija za SDA bila još pogubnija jer bi se imidž foteljaša lako prelio s SDP-a na SDA.

Dakle, kakve su Izetbegovićeve opcije? Najočitija je nastavak ''politike sabura'', tj. politike (s)trpljenja. Izetbegović i SDA su spremni čekati koliko god treba, ali na vlasti! SDA će žrtvovati funkcionalnost BiH koja će doći onog trena kad svi u ovoj zemlju budu imali jednaka prava, za kontinuitet vlasti.

Ne mogu se riješiti komšićevaca, ni Republike Srpske, ali zato mogu plašiti Bošnjake zločestim Hrvatima koji eto žele sami birati svoje političke predstavnike, gledati tv program na svome jeziku i ravnopravno sudjelovati u donošenju političkih odluka važnih za sadašnjost i budućnost zemlje.

U međuvremenu država je osuđena na daljnje potonuće. Najmanje sljedeće četiri a vjerojatno i osam godina.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi