RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kadrovi SDA sami sebi davali poslove

Napisano 12.10.2011. 22:17

Otkrivamo - Kako je djelovala kriminalna hobotnica

Kadrovi SDA sami sebi davali poslove

Nakon što je prijevara otkrivena, raspisan novi tender

Dolaskom novih političara i administracije u Federalnu vladu otkrivaju se velike prijevare koje su počinili njihovi prethodnici iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Milijuni maraka

Među njima je i manipulacija dodjeljivanjem ugovora za nadgledanje stanica tehničkih pregleda u FBiH, koji je, kako je utvrđeno, nezakonito dodijeljen Institutu za privredni inženjering (IPI) iz Zenice.

Godine 2006. IPI je nezakonito izabran na tenderu za posao koji je godišnje vrijedan skoro tri milijuna KM. Nakon ovog saznanja, nedavno je raspisan novi tender, a uskoro će se kompletna informacija naći pred Vladom.
Kako saznaje naš list, riječ je o tome da je bivši federalni premijer, pokojni Ahmet Hadžipašić, praktično sam sebi dodijelio ovaj posao. „Avaz" posjeduje sudsko rješenje iz kojeg se vidi da je Hadžipašić bio jedan od deset osnivača i vlasnika IPI-ja, od kojih su svi imali podjednak udio.

Upetljan i rektor

No, kada je tender već bio u tijeku, Hadžipašić svojih deset posto prenosi na svog kolegu i veoma dobrog prijatelja Sabahudina Ekinovića, rektora Univerziteta u Zenici, koji je također blizak SDA. Posao je dodijeljen IPI-ju, a rješenje potpisuje upravo Hadžipašić.
On ubrzo nakon toga odlazi s funkcije, koju preuzima Nedžad Branković. Kadrovi SDA u Federalnoj vladi bili su zaduženi da prikrivaju i provode ovaj nezakoniti ugovor.      
Uvidom u sudsko rješenje vrlo brzo se otkrivaju pojedini likovi. Tu su i Arnaut Mensur,  direktor Instituta za mašinstvo sa Mašinskog fakulteta Zenica, Dr. Sato Olević, predsjednik komisije za atestiranje vozila pri Centru za vozila Instituta za mašinstvo, Dr. Safet Brdarević, bivši dekan Mašinskog fakulteta Zenica. O ovoj trojci je u 2003. godini „Slobodna Bosna“ u tekstu pod naslovom „Majstor za oživljavanje mrtvih vozila“ pisala kao o dijelu kriminalne organizacije koja je firmi „Sabe komerc“ omogućila prodaju oko 600 polovnih automobila a da vozila nisu ni prošla pored Instituta gdje je „atestiran Spahićev kriminal“. 

Na spisku je i Abaz Manđuka, direktor Tvornice mašina i hidraulike iz Novog Travnika o kojem se provodi istraga zbog nezakonita izvoza naoružanja i vojne opreme u kriminalnoj organizaciji Đorđa i Slobodana Tešića itd…

Tko će odgovarati?

Tek je sada istina počela izlaziti na vidjelo. Postavlja se pitanje hoće li odgovarati oni koji su sve ove godine štitili ovaj nezakoniti ugovor, a to su predstavnici SDA u Federalnoj vladi.

| Dnevni avaz |


Nema komentara

Anketa

Ustavi