RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Koja bola legitimnost?!

Napisano 28.12.2010. 13:31
Zlaja sa poltronima

Piše: Slaven Raguž

Kažu da se Isus umjesto među Židovima, pojavio među Hrvatima, nikad ne bi došlo do Posljednje večere. Zašto? Zato što bi ga Hrvat izdao već ujutro.

Kao nekakvo pranje obraza i ovih dana po medijima, kao sinoć recimo u „60 minuta" oni koji sebe nazivaju legitimnim predstavnicima Hrvata spominju neku brojku od 90 tisuća pa i više glasova Hrvata u Federaciji BiH s kojim pravdaju svoj legitimitet. Do te brojke su došli zbrajanjem dijela 52.000 glasova koalicije u kojoj participira HSP i 60.000 glasova koje su osvojili Lijanovići. Budući da matematika ne poznaje interpretaciju, hajdemo malo vidjeti imaju li ove brojke temelja u stvarnosti.

Spominje se nekakvih 52.000 glasova koalicije. Ne zna se od kuda ta brojka kada na izbori.ba stoji podatak o 47.941 glasa Koalicije HDZ1990 - HSP BiH na Federalnoj razini. Koliko je koja stranka unutar koalicije dobila može se vrlo lako vidjeti ako se pogleda raspored glasova za ove dvije stranke na županijskim razinama.

Tamo gdje su nastupile odvojeno HDZ 1990 je osvojilo 24.282 glasa, a HSP BiH 12.266, dakle približno omjer 1 glas za HSP na prema 2 glasa HDZ 1990. U županijama gdje su nastupili zajednički, osvojili su 11.802 glasa. Dakle, kad se sve zbroji dobije se 48.350 glasova, približno, ukupno zbroju, te pokazuje da se može uzeti kao ogledan primjer.

Ako se omjer 1 na prema 2 prenese na ovaj broj glasova, dobije se aproksimativna računica da je HDZ1990 u Federaciji dobio oko 32.150 glasova, a HSP BiH 16.200 glasova. Na ovaj krajnje laički način gledano, HSP BiH, da nije nastupio u koaliciji ne bi prešao izborni prag da je nastupio samostalno (vjerojatno bi osvojili jedan mandat iz ZHŽ-a, ako bi se gledalo po izbornim jedinicama). HDZ1990 bi u svakom slučaju prešao granicu od 3% izbornog praga.

Kako bi, tobože, obranio legitimitet HSP-a, glasnogovornik SDA Salmir Kaplan izjavi da HSP BiH ima veći legitimitet kod Hrvata nego SBB kod Bošnjaka. HSP BiH bi se, na osnovu osvojenih glasova, kolocirao negdje između A-SDA i DNZ-a. nikako ispred SBB-a koji je osvojio ukupno 121.697 glasa.

Pored ovih, pod „legitimne" hrvatske glasove se zbrajaju i glasovi Lijanovića, njih navnodnih 60.000. Ne znamo od kuda njima 60 tisuća, ako u CIK-u stoji podatak od 48.286 glasova. Sudeći po rezultatima ove stranke po izbornim jedinicama sa područja gdje su Hrvati većina, dolazi se do zaključka da je ova stranka osvojila 18.088 glasova Hrvata na nivou Federacije. Nećemo sada diskutirati o legitimnosti glasova za Lijanoviće uopće, budući da su do svojih glasova došli ilegalno. Kad se zbroje ovi glasovi i glasovi HSP-a dobije se brojka od oko 34 tisuće glasova.

Da ovaj način analize i ovi omjeri imaju nekog temelja dokazuje i to da kad se zbroje svi ovi glasovi sa onima HDZ BiH i svih drugih stranaka sa hrvatskim predznakom dobije se brojka od oko 170 tisuća glasova. Slična brojka (173 tisuće) će se dobiti ako se zbroje glasovi za hrvatskoga člana predsjedništva, bez Lijanovića. Po kojoj to „građanskoj" i „demokratskoj" logici Lagumdžija i kompanija mogu, nakon ovoga, govoriti o demokratskom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Federaciji?! Kakva budućnost vlasti i BiH u cjelini može biti ako se ona gradi na ovako fiktivnim temeljima.

Naravno, ovu analizu izbornih rezultata lako ćemo pobiti ako netko ponudi sličnu, ali na čisto matematičkim, ne interpretativnim, osnovama, koja ju pobija. Vrlo rado ćemo je objaviti.

Supersajt.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi