RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Položaj Bosanske Posavine i Posavske županije u budućim ustavnim promjenama

Napisano 29.01.2013. 16:08

Županije

Okrugli stol u Orašju

Položaj Bosanske Posavine i Posavske županije u budućim ustavnim promjenama

Skupu su, među ostalim, prisustvovali i prof. dr. Ivo Banac i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, inicijator Koalicije „Prvi mart“ Emir Suljagić, te predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava BiH Sulejman Tihić i Zvonko Jurišić. 

Potrebno je ispraviti nepravedan Daytonski sporazum za Posavinu kako bi se zaustavio proces

iseljavanja mladih u Hrvatsku i druge zemlje Europe jer neminovno je, nastavit će se proces „curenja“ osobito mladih i proces iseljavanja u Hrvatsku i druge zemlje Europe

Veliki broj građana na održanom okruglom stolu u Orašju „Položaj Bosanske Posavine i Posavske županije u budućim ustavnim promjenama“ potvrdio je veliku zainteresiranost građana posavskog područja za budući ustroj BiH. Zabrinulo ih osobito, čulo se u Orašju, pojavljivanje određenih karata, izjave političara u kojima nestaje županijski ustroj vlasti. Ideja o preustroju je puno ali svima je zajedničko, ističe se, važnost Posavine za BiH, neophodnost zaštite interese hrvatskoga naroda, te njegova jednakopravnost s ostalim narodima BiH.

Bosanska Posavina

Prijeratna zemljopisna cjelina Bosanske Posavine od osam općina od Brčkog do Bosanskog Broda svedena je postojećim nepravednim stanjem s nevidljivim crtama razgraničenja entitetskim, državnim pa i Distriktom na tom području uz savski pojas, na svega tri općine Posavske županije koje čak nisu ni teritorijalno spojene. Otvoreno je pitanje kako će i tako izranjavana Posavina, kako ju je nazvao sudionik okruglog stola vikar samostana na Plehanu fra Mirko Filipović, preživjeti budući preustroj i hoće li napokon nepravedan Daytonski sporazum za Posavinu biti ispravljen. U suprotnom, neminovno je, nastavit će se proces „curenja“, u Hrvatsku i druge zemlje Europe jer neminovno je, nastavit će se proces „curenja“ osobito mladih i proces iseljavanja u Hrvatsku i druge zemlje Europe životom. Modeli rješenja tog bolnog pitanja su različiti. Neki od njih prezentirani su na skupu kojeg su organizirali Hrvatska stranka prava BiH i Posavska stranka.

Posavina nije izdahnula

Rekonstrukcija područja u BiH proces je koji počinje i zacijelo će biti bolan i sa određenim rezovima. Kako će u takvom preustroji proći Posavina, hoće li joj se omogućiti da konačno povratak odmakne od teorijskih floskula, a mrtvo slovo o povratku na papiru postane zbilja, ostaje za pratiti. Građani osluškuju političke tonove. Osobito su pozdravili nadahnuti govor fra Mirka Filipovića. 

- Kada kažem da Posavine nema, onda mislim na živu Posavinu koja je u ratnim sukobima na smrt izranjavana, ali nije bila izdahnula. Trebalo joj je zaliječiti rane, rehabilitirati je, podići na noge i onda bi sama dobrim životom kročila kroz povijest. Posebno se osvrnuo na područje RS-a gdje je, kazao je, uz svako veće mjesto niklo naselje, gotovo mali grad srpskih doseljenika kojima je entitet izgradio kuće bez prevelikog natezanja oko natječaja i dokumenata koji se traže od onih koji požele povratak. Rušenje se i danas nastavlja na tom području, a nacionalizam se proširio i na šume gdje se točno zna koje su srpske koji su kao parkovi nasuprot hrvatskih ogorjelih kao sahara. Čak ako te iste trupce voziš državnom cestom policija nema ništa s njima, već s onima koji sa svim plaćenim pristojbama voze koji kilometar brže, opisao je fra Mirko. 

Distrikt Bosanska Posavina

- Sadašnji ustroj BiH je predimenzioniran i kočnica je u funkcioniranju FBiH, kazao je u Orašju predsjednik FBiH Živko Budimir i istaknuo da je Distrikt Bosanska Posavina put za rješenje problema Bosanske Posavine i najkvalitetnije rješenje za trajnu stabilnost BiH. 

Skupu su, među ostalim, prisustvovali i prof. dr. Ivo Banac i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, inicijator Koalicije „Prvi mart“ Emir Suljagić, te predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava BiH Sulejman Tihić i Zvonko Jurišić. 

Dr. Banac je govorio o preprekama reformskim procesima u BiH. 

- Hrvatska politika bježi od BiH, bježi od negativnih učinaka i u trenutku ulaska u EU stavlja jednu debelu schengensku granicu prema BiH koja će još više doprinijeti problemima BiH. Osvrnuo se i na Srbiju te naglasio da je tamo stanje još mnogo teže. 

- Ono što oficijelna srbijanska politika radi u BiH je zapravo jedna vrsta specijalnog projekta destrukcije što se uopće nije promijenilo od Miloševićevih vremena što se odnosi ne samo na BiH već na sve zemlje u regiji - smatra dr. Banac.


Nema komentara

Anketa

Ustavi