RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

RTV kanal na hrvatskom jeziku

Napisano 05.01.2013. 14:11

Neki Bošnjaci podržavaju pravo Hrvata na informacije na svom jeziku

Sjedište RTV kanala na hrvatskome jeziku bilo bi u Mostaru, a tehnički bi se moglo uspostaviti nakon što zemlja provede digitalizaciju

Piše: Zoran Krešić, Obzor

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, koje je zbog trodnevne proslave Nove godine, pravoslavnog a prije toga i katoličkog Božića, u stanju svojevrsne hibernacije, naći će se zakon o uspostavi radijskog i televizijskog kanala na hrvatskome jeziku. Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, prvi Hrvat na čelu te institucije kojega su imenovale hrvatske stranke, predložit će taj zakon kao svojevrsni test odnosa jer se, unatoč silnim pokušajima stranaka oko promjene koalicija, još ne zna tko je u vlasti, a tko u oporbi u toj zemlji.

- Ja sam predlagač toga zakona. Smatram da radijski i televizijski kanal na hrvatskom jeziku mora zaživjeti, jer je to posve prirodna stvar i legitimno pravo jednoga naroda - rekao je za Obzor predsjedatelj Bevanda. On samo oživljava inicijativu parlamentarne skupštine BiH iz 2008. koja je usuglasila uspostavu RTV kanala na hrvatskome jeziku, što bi i simbolično i stvarno bilo priznanje Hrvata kao naroda u toj zemlji.

TIHIĆ BEZ RAZUMIJEVANJA

Hrvati su teško majoriziran narod i u podređenom položaju kao najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda jer im bošnjačke stranke biraju predstavnike u vlasti, a priječe i informiranje na vlastitom jeziku pri javnom RTV servisu. Kada je prije pet godina većinom glasova u Parlamentu ta inicijativa potvrđena, nacionalni veto stavile su bošnjačke stranke čiji su zastupnici ocijenili da je uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku kršenje vitalnih prava Bošnjaka. Da je riječ o apsurdu bez presedana ocijenio je Ustavni sud BiH koji ima zadaću preispitati takve prijepore kada se zastupnici ne mogu usuglasiti o pitanjima važnim za jedan narod.

Sada, kada je predsjedatelj Bevanda ponovno najavio uspostavu posebnoga RTV kanala na hrvatskome jeziku čije bi sjedište bilo u Mostaru i koji bi se tehnički mogao uspostaviti nakon što zemlja provede digitalizaciju, probudili su se stari duhovi, ali i glasovi razuma. Protivnik je vodeća bošnjačka stranka SDA, koja ima dovoljno ruku da ponovno uspori uspostavu radijskog i televizijskog kanala budući da ima tri od pet ruku u državnom Domu naroda.
- Taj je kanal nepotreban. Hrvati mogu ostvarivati svoja prava unutar postojećih entitetskih televizija i javnoga servisa na državnoj razini – rekao je Sulejman Tihić gostujući na jednoj
od ovdašnjih televizijskih emisija. Dodao je da je uspostava novog RTV kanala skupa i ustvrdio da „ni Bošnjaci nemaju svoj TV kanal“.

Takvoj logici nerazumijevanja i nepoštovanja najmanjeg naroda suprotstavio se dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu dr. Šaćir Filandra.

MEDIJSKI MRAK

- Vrijeme je da se u tzv. bošnjačkoj politici prestane s takvim preduvjerenjima i neutemeljenim strahovima koji od političkoga partnera prave protivnika. Ako će Hrvati s vlastitim televizijskim kanalom ići u samomarginaliziranje, neka idu i to treba prihvatiti kao njihov izbor te im stoga konačno ne treba stajati na putu da naprave svoju televiziju - smatra dr. Filandra.

U BiH danas postoje tri javna radijska i televizijska emitera. Dva su sa sjedištem u Sarajevu, a jedan u Banjoj Luci. Hrvati od oko 100 privatnih televizija imaju samo dvije. Hrvatska je pomoću televizije Erotel, koja je bila u vlasništvu HRT-a, onemogućavala medijski mrak Hrvata u BiH. Erotel je ugašen 2001. intervencijom međunarodne uprave, a dvije manje televizije nestale su u bespućima loših političkih odluka dvaju HDZ-a. Hrvatima u BiH su zbog toga HRT, Nova i RTL jedine kuće na njihovu materinjem jeziku.


Nema komentara

Anketa

Ustavi