RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko to otežava život u općini Posušje?

Napisano 29.12.2012. 16:23

Tko to otežava život u općini Posušje?

Jednom davno, još tamo 05.12.2012. godine započela je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Posušja

E, tu sjednicu su napustili vijećnici HDZ 1990, HSP-a i NSRZB-ba nezadovoljni što im većina u vijeću nije ponudila mjesto dopredsjednika Općinskog vijeća.
 
Nakon toga posuški načelnik poziva predsjednike klubova vijećnika na sastanak i na tom sastanku većina u vijeću (HDZ BiH, HSS, HDU i HSP HB) pristaje da dopredsjednik OV bude kandidat HDZ 1990, pošto je i ta stranka, kada „osjeti potrebu“ članica HNS-a.
 
U srijedu, 19.12. 2012. godine je bio zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća od 05.12. 2012. godine ali, vijećnici HDZ-a 1990 ponovo nisu došli iz nepoznatih razloga pošto im je ponuđeno što su tražili (dopredsjednik OV Posušje), vijećnici koalicije HSP-NSRZB-ba nisu došli jer su platformaši.
 
Slijedeći nastavak konstituirajuće sjednice je zakazan za 28.12. 2012. godine.
 
Sjednici je prethodila emisija na radio Posušju u kojoj se čulo svašta. Od toga, kako se Karamatić (HSS) - „HSP-a ne bi šćapom dodio“. Kako je Vjekoslav Bakula (HDZ 1990) bio - „duboko u sustavima bivšega režima“( UDBA) izjavi Miro Grabovac (HDU), kako će ići krivična prijava protiv Mire Grabovca (HDU)  reče Vjekoslav Bakula (HDZ 1990). Čuli smo i da se unaprijed znalo kako će vijećnici HDZ 1990 i koalicije HSP-NSRZB-ba napustiti sjednicu i prije početka iste što potvrdi Ante Pavković-Šišović (NSRZB-ba). Čuli smo i kako Filip Čamber (HSP) voli čitati poslovnik ali nismo čuli odgovor na pitanje Ivice Pavkovića (HDZ BiH) koje je uputio u više navrata Vjekoslavu Bakuli (HDZ 1990) zašto ne dođu na sjednicu.
 
Vrijedi napomenuti kako je Ivica Pavković tijekom emisije u više navrata nudio HDZ-u 1990 poziciju dopredsjednika vijeća te kako je Karamatić (HSS) rekao kako se HSS odriče te pozicije ukoliko se HDZ 1990 pojavi na nastavku sjednice.
 
Filip Čamber (HSP) u emisiji obećao je kako će vijećnici HSP-a biti na nastavku sjednice a kako Vjekoslav Bakula (HDZ1990) nije htio to obećati, Karamatić (HSS) je apelirao prema Filipu Čamberu (HSP) neka dozvoli devedesetki dolazak na sjednicu.
 
Sutra nakon emisije je svanuo povijesni dan za Posušje i otpočeo je već treći nastavak konstituirajuće sjednice OV Posušje na kojoj se ponovo nisu pojavili vijećnici HDZ 1990 i koalicije HSP-NSRZB-ba.
 
Nazočni vijećnici većine u OV su konstituirajuću sjednicu nakon ponovnog nedolaska oporbe zaključili i sazvali 2. sjednicu OV Posušje za 04. 01. 2012. godine.
 
Posljedice ovoga Muppet show-a u Posušju na kraju ćemo osjetiti svi mi koji živimo ovdje.
 
Kako neslužbeno doznajemo općinski Načelnik zbog nekostituiranja općinskog vijeća ne može učiniti gotovo ništa sa projektima u koje je krenuo, a to se ponajviše odnosi na izgradnju kružnog toka na Južnoj obilaznici a zbog ne donošenja odluke o privremenom financiranju će najvjerojatnije biti ugašena i javna rasvjeta koja je nakon pregovora sa Elektroprivredom HZ HB konačno upaljena barem djelomično.
 


Posušje, 28.12.2012. - I četvrti saziv Općinskog vijeća nije donio promjene     

Sat vremena se čekao početak sjednice, ali na kraju bez uspjeha
 
Vijećnici oporbe nisu došli ni na četvrti saziv Općinskog vijeća

Iako se već od prvog saziva sjednice Općinskog vijeća prepucavalo i upućivale kritike o brojnim pitanjima između pobjedničke stranke HDZ-a BiH i koalicije s oporbenim strankama, ipak se očekivalo da će četvrti skup vijećnika uroditi plodom i izborom predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća.

Različita gledišta

Dan ranije prije zakazane 4. sjednice za 28. prosinca 2012. godine, u emisiji Radio Posušja bilo je žestokih prepirki i različitih gledišta o većini pitanja, ali je ipak postojala nada da će se izabrati predsjednik i dopredsjednik OV-a kako bi se krenulo u bitku s brojnim posuškim poteškoćama.

Vijećnici oporbe ni jučer nisu došli na propisno zakazanu sjednicu. Iščekivao se dolazak oporbe više od sat vremena, potom je predsjedatelj većine Ivan Bešlić (HDZ BiH) istaknuo kako treba sazvati novu sjednicu OV-a pa je tako i zaključeno, sukladno članku 5. poslovnika o radu Općinskog vijeća u kojemu stoji kako trećina vijećnika može sazvati novu sjednicu uz poštivanje svih drugih propisa i pravila.

Sjednica u novoj godini

Odlučeno je, i to jednoglasno, da se nova sjednica (bez nastavka prekinutih) održi 4. siječnja 2013. godine u 10 sati. Iz Ureda posuškog načelnika Branka Bage ranije je objavljena informacija kako odgode konstituiranja Općinskog vijeća u prvom redu štete svim građanima Posušja, s obzirom da se općina nalazi u vrlo teškom, pa i financijskom stanju. Stoga je apelirano na sve političke opcije koje participiraju u radu Općinskog vijeća da ulože sve napore kako bi sadašnje stanje dobilo pozitivan ishod. U medijima se traže točne i provjerene izjave prigodom javnih istupa kako bi javnost bila objektivno informirana na temelju iznesenih činjenica. Podsjetimo, na prethodnim sjednicama bilo je problema oko imenovanja potpredsjednika Općinskog vijeća, nakon čega na zakazane sjednice nisu došli vijećnici iz oporbe, te je u konačnici donesen zaključak zatražiti mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i Federalnog ministarstva pravosuđa.

Sastav Općinskog vijeća Posušje 2012. – 2016.

HDZ BIH - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH  44,71%   9 vijećnika
LONČAR IVAN
ŠIRIĆ ZVONIMIR
LEBO FRANO
ŠUŠNJAR BOŽENKA
BEŠLIĆ IVAN
BEŠLIĆ DAMIR
BEGIĆ ANTE
SOLDO DINKA
MARKOTA RUŽA MAGDALENA

HSP BIH - HRVATSKA STRANKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE  25,16%  5 vijećnika
ČAMBER FILIP
LONČAR MATE
PETRIC BLAGO
JURIŠIĆ IVAN
POLIĆ DARKO
 

HDZ 1990- HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990  12,81%  3 vijećnika
PENAVA PERO
POLIĆ PETAR
PROTRKA ANTE

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS  4,31%  1 vijećnik
KARAMATIĆ MARIO

NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK  3,63%  1 vijećnik
PAVKOVIĆ ANTE

HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH  3,47% 1 vijećnik
GRBEŠA FRANO

HSP HERCEG-BOSNE  3,05% 1 vijećnik
TOKIĆ IVAN

| posusje-online.com | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi