RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uspjeh Sarajlije u Americi

Napisano 25.09.2011. 11:30

Preko bare
 
Uspjeh Sarajlije u Americi

■ Glazbenik, pisac i biznismen sa Stupa iz Sarajeva
■ Sarajlija - uspješan biznismen, glazbenik i pisac i američki zet

Evo kako je moja majka reagirala kad je upoznala snahu:
Mati: "E, moj sine, pa što crnkinju?"
Ja: "Pa, eto,desilo se, što znam, nisam planir'o,valjda sudbina."
Mati: "Pa zar nisi vidio da je crna na prvom sastanku?"
Tako govori kroz smijeh Dragan

Ama gdje otišao Sarajevo je uvijek tu, njemu se uvijek vraćam. Volio bih napisati nešto lijepo, zdravo i čisto o nama i Sarajevu, priča nam Dragan o čijem životu je pisao San Diego Tribune

Ugledni dnevnik The San Diego Union-Tribune donio je opširnu priču o Sarajliji Draganu Šutalo, kojeg su predstavili kao muzičara i pisca, američkog zeta i uspješnog vlasnika biznisa. Donosimo njegovu životnu priču

Piše: Zlatko Tulić, VLM

Mediji ga u SAD-u predstavljaju kako muzičara i pisca porijeklom iz BiH, američkog zeta i uspješnog vlasnika biznisa. Riječ je o Sarajliji Draganu Šutalu iz sarajevskog naselja Stup koji je kao i mnogi tijekom rata napustio grad i počeo novi život, negdje daleko do rodnog grada i doma.
Ugledni dnevnik The San Diego Union -Tribune donio je opširnu priču o Sarajliji Draganu Šutalo, kojeg su predstavili kao muzičara i pisca, američkog zeta i uspješnog vlasnika biznisa.

Prekinuta mladost

Te 1992. godine Dragan je imao velike ambicije, spremao se i za prijemni; otvorila se nova katedra za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti, ali umjesto na prijemni otišao je ispod piste, kroz čuveni sarajevski tunel, pa preko Igmana u Zagreb. Prethodno mu je izgorjela obiteljska kuća na Stupu nakon nekoliko direktnih pogodaka zapaljivim granatama. Nakon toga je cijela obitelj godinu dana živjela na Alipašinom polju, u kancelariji pošte gdje je otac radio.
Spavali smo na stolicama dok se nismo preselili u stan na trgu Međunarodnog prijateljstva, preko puta ulice, kaže Dragan, i tu sam živio sve dok nisam konačno kroz tunel napustio grad i otišao za Zagreb, a nakon toga u Čikago.
- Po dolasku u Čikago zatvorio sam se u neboderu na sjevernoj strani grada, ko u kutiju šibica, i počeo pisati muziku... U međuvremenu se Dragan oženio i preselio u San Diego.
Supruga mu je Afro Amerikanka, a svaki dolazak s njom u Sarajevo je kako Dragan i sam ističe, veoma interesantan. Naime, znatiželjne komšije uvijek pronađu razlog da zakucaju na vrata i vide moju suprugu. Evo kako je moja majka reagirala kad je upoznala snahu.
Evo kako je moja majka reagirala kad je upoznala snahu:
Mati: "E, moj sine, pa što crnkinju?"
Ja: "Pa, eto,desilo se, što znam, nisam planir'o,valjda sudbina."
Mati: "Pa zar nisi vidio da je crna na prvom sastanku?"
Tako govori kroz smijeh Dragan i nastavlja.
- Neko vrijeme sam sebe uvjeravao da mi je dosta umjetnosti i daje vrijeme da se zaradi nešto para. Sa suprugom sam osnovao catering kompaniju i krene nam poprilično dobro. Zarade se i te pare, napravi se i malo kuće, pa se i dijete rodi. Sin! Heyden Dakota Šutalo. Nikad mi se ništa bolje u životu nije desilo. Ali i to posta dosadno; lupanje šerpama i sretni osmjesi nisu mogli ispuniti rupu u mojoj duši. Te polako počeh ponovo pisati. Nakupilo se dosta toga, ovaj put se ima i što reći.

Našao sebe

Najkomotnije se osjećam kad pišem scenarije, valjda mi ta forma odgovara. Sa prozom sam se patio, krenem pa ne znam stati, napišem deset stranica o šolji kave. I tako uredno pišem za ladicu, ko velim biću bolji čovjek ako napišem nešto vrijedno, sve dok to ne počne da škaklja i hoće vani. Pokažem nekim lokalnim i internacionalnim ljudima od slova i filma, a oni rekoše nije to loše, mora se to snimiti, napraviti nešto od toga.
Footprints in the Sand je jedan od projekata koji je trenutno u produkciji u Dohi, Qatar. Upoznao sam jednog producenta tamo koji bješe prijatelj. Na njegov prijedlog scenarij, čija radnja se prije dešavala u Čikagu, prepišem za Bliski istok.
Prvo sam razmislio a onda rekoh, što da ne. Zašto uvijek mora biti New York, Paris, London, rijetki znaju za Dohu, neka ljudi nešto novo nauče. U projekt su uključeni mnogi istaknuti filmski radnici: Srđan Vuletić kao režiser, francusko-palestinska Yasmine Al Massri, producent Hossama Elouan i Pirre Spengler kao specijalni savjetnik, samo da spomenem neke. Čak sam nekih osam mjeseci i živio u Dohi, radio na raznim produkcijama, snimio se i video spot za moje velike prijatelje, poznati bosanski bend Dubioza Kolektiv. Našla se i jahta za snimanje, američki, što bi rekli u Sarajevu.

Radi se i na jednoj seriji u San Diegu, i na dokumentarnom projektu sa jednako velikim slikarom i gospodinom Zoranom T. Živkovićem. U taj projekt je uključen i vrstan kamerman iz BiH Jan Beran, moj komšija ovdje u San Diegu. Piše se i novi scenarij sa Srđanom s radnim nazivom Milion Razloga, koji bi se trebao snimati u Sarajevu. Logično je da svaki umjetnik zavuče ruku u najdublji emotivni džep. Nama je to rat. Ja se nekako trudim da prekinem tu našu narativu i pišem o drugima.
Da ne bude samo da pišemo o „nama“ i „njima“. Tako sam napisao scenarij koji se dešava u Luandi, prijestolnici Angole. Ubrzo ću sa svojim egipatskim producentom ići u Durban na festival i film market, da vidim kako se taj projekt može pomaći prema nečemu...

A ma gdje otišao Sarajevo je uvijek tu, njemu se uvijek vraćam. Volio bih napisati nešto lijepo, zdravo i čisto o nama i Sarajevu, završava Dragan.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi