RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlast u SBŽ-u i HNŽ-u na isti dan

Napisano 10.10.2011. 09:11

Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH SBŽ-a

Vlast u SBŽ-u i HNŽ-u na isti dan

■ Moramo jednostavno raditi na dobrobiti građana. Očekujem, također, kako će SBŽ i HNŽ dobiti vlast istoga dana
■ Odluke OHR-a su usmjerene protiv BiH jer je on tom odlukom stavio van snage odluke institucija države koje su najodgovornije za provedbu izbornoga procesa

Piše: Jurica Gudelj, Oslobođenje

Gospođo Bradara, predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija su postigli dogovor o uspostavi vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Hoćemo li uskoro zaista i dobiti vlast u ovim županijama?

- Pored HDZ-a i SDP-a, i SDA je podržala uspostavu vlasti u spomenutim županijama. Oni su svojim županijskim dužnosnicima naložili da se formira vlast u HNŽ-u i SBŽ-u i to po istim načelima. Vrlo smo blizu uspostave vlasti u SBŽ-u. Nadam se kako ćemo, ako bude dobre volje, moći postići prednacrt koalicijskog sporazuma koji bismo zajednički usuglasili. Nakon toga, svaka od stranaka treba taj sporazum provesti kroz svoja stranačka tijela kako bismo do kraja sljedećega tjedna mogli dobiti Vladu SBŽ-a. Kod HDZ-a BiH postoji volja da se formira vlast. Spremni smo u svaka doba razgovarati kako bismo konačno dobili novu, funkcionalnu vlast u SBŽ-u. Mislim kako ne postoje sporna pitanja među strankama. Imamo dogovor predsjednika stranaka i sada preostaje samo da mi na terenu taj dogovor i provedemo u djelo. Inače, smatram kako bi nova vlast u SBŽ-u morala funkcionirati na temelju partnerskih odnosa. Moramo jednostavno raditi na dobrobiti građana. Očekujem, također, kako će SBŽ i HNŽ dobiti vlast istoga dana.

Stranke platforme su se, pak, protivile povezivanju procesa uspostave vlasti u dvije županije. Zbog čega dva HDZ-a na tome inzistiraju?

Političko nasilje

- Poznato je kako su se prije nametnutih ustavnih rješenja, koja su jako naštetila Hrvatima u središnjoj Bosni, SBŽ-u i HNŽ-u smatrale županijama s posebnim režimom. SBŽ je u proteklim mjesecima imala uspostavu vlasti koja je bila neustavna i nezakonita. Svjedoci smo bili političkog nasilja koje se događalo i u Saboru SBŽ-a oko uspostave vlasti. Visoki predstavnik je naposljetku vratio stvari na početak poništivši odluku o imenovanju nove Vlade županije. Stoga smo mišljenja kako je logično da se vlast u ove dvije županije uspostavi na istim principima i s istim strankama.

Neslužbena informacija koja kruži novinarskim kuloarima i Hercegovini kaže kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio uspostavu Vijeća ministara BiH dok se ne rekonstruira Vlada FBiH. Imate li, kao članica Predsjedništva HDZ-a BiH, informacija o tom zahtjevu?

- Sami ste kazali kako je riječ o neslužbenoj informaciji. BiH je država tri konstitutivna naroda. Odnosi u našoj zemlji nisu jednostavni. HDZ BiH se zalaže za uspostavu pravne države te pravne sigurnosti za pojedinca i za kolektivitete. No, ako imate situaciju gdje je visoki predstavnik sebi uzeo za pravo da poništi odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), kojemu je zadaća da štiti pravni sustav naše zemlje, Izborni zakon i sustav BiH, onda rekonstrukcija Vlade FBiH nije baš uvjet, nego potreba. Mi želimo da se stvari vrate u zakonske okvire i da visoki predstavnik povuče suspenziju odluka SIP-a, kao jedine institucije odgovorne za provedbu izbornoga procesa u zemlji. Odlukom visokoga predstavnika suspendirane su i odluke Suda BiH i SlP-a. Sasvim je razumljivo da mi, kao legalisti, tražimo da se ta odluka poništi i da se stvari vrate u zakonske i ustavne okvire. Imamo vladu koju je nametnuo visoki predstavnik. Ako je to njegova vlada, onda treba objaviti kako je visoki predstavnik napravio Vladu FBiH i da on odgovara za njene postupke.

Neodrživost Ustava

■ Jesu li, po Vašem mišljenju, odluke OHR-a o kojima govorite usmjerene protiv hrvatskoga naroda u BiH?

- Odluke OHR-a su usmjerene protiv BiH jer je on tom odlukom stavio van snage odluke institucija države koje su najodgovornije za provedbu izbornoga procesa. To jeste u ovom slučaju izravno usmjereno protiv hrvatskoga naroda, jer hrvatski narod u BiH jeste neravnopravan a odluke OHR-a su doprinijele da se Hrvati tako još više osjećaju i da su postali i praktično neravnopravni u FBiH. Prekršila se izborna volja jednoga naroda koji je dao plebiscitarnu potporu HDZ-ovima.

■ Što može HDZ BiH učiniti da se na sljedećim izborima ponovno ne dogodi ista stvar?

- HDZ BiH se zalagao za usvajanje travanjskog paketa ustavnih promjena, no većina javnosti tada nije razumjela našu želju da kroz travanjski paket uspijemo riješiti barem pitanje izbora hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i puno pitanja kojima bi se na razini BiH štitio hrvatski narod. HDZ BiH već godinama upozorava na neravnopravnost naroda u BiH i neodrživost ovakvoga ustava. Izradili smo nacrt novoga ustava BiH i ponudili smo ga partnerima u BiH, ali i predstavnicima međunarodne zajednice. Nastavit ćemo, zajedno s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora, raditi na izgradnji BiH i na izmjenama Ustava. Sada je već svima u zemlji jasno da BiH treba dobiti novi, moderan ustav koji će jamčiti jednakopravnost tri naroda, ali i pravnu državu. Već smo pristupili izradi prijedloga izmjena Izbornoga zakona BiH kako bi se onemogućilo da drugi biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.

Stadioni i politička kriza

■ Odnosi među strankama u BiH nisu idilični. Istovremeno smo svjedoci navijačkih divljanja na stadionima, gdje se nacionalni predznak sukoba sam po sebi nameće. Postoji li veza između divljanja na stadionima s političkom krizom koju proživljavamo već više od godinu?

- Politička kriza u BiH ima svoje razne dimenzije, a nasilje navijača imate i u zemljama sređenijima od BiH. Teško je sada pronaći izravnu vezu između nasilja na stadionima i političke krize. HDZ BiH se zalaže da se vlast što prije uspostavi kako bismo se okrenuli gospodarstvu i onome od čega žive svi građani BiH, jer su nas zbog toga i birali. Međutim, netko već godinu pokušava izbjeći volju građana i naroda pokazanu na izborima. Nadležne institucije, pak, moraju osigurati red i mir u svim segmentima života, pa tako i na stadionima.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi