RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nova Bila: Duhovi - blagdan rođenja Kristove Crkve

Napisano 09.06.2014. 14:52
Nova Bila: Duhovi - blagdan rođenja Kristove Crkve

Kršćani, katolici, pravoslavni i protestanti, slave Duhove pedeseti dan nakon Uskrsa (u brojanju se uključuju i Uskrs i dan Duhova). To znači da su i Duhovi pomična svetkovina koja se mijenja svake godine i ovisi o danu kada se slavi Uskrs. Ovom svetkovinom završava i uskrsno vrijeme. Blagdan Duhova slavi se i kao blagdan rođenja Kristove Crkve...

Nizom kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, mještani travničkog naselja Nova Bila i ove godine svečano obilježavaju blagdan Svetoga Duha, svog nebeskog zaštitnika.

Manifestacija 'Dani Nove Bile 2014.' počela je međunarodnim judo kupom, nastavila se koncertom učenika Glazbene škole Jakova Gotovca, te nogometnim i šahovskim turnirom, kao i brojnim drugim kulturnim priredbama i dešavanjima.

Danas se obilježava središnji dođagaj cijele manifestacije i to svetom misom u župnoj crkvi Sv. Duha u Novoj Biloj, gdje se proslavlja patron župe. Poslijepodne slijede revijalne nogometne utakmice i zabava u Hrvatskom kulturnom centru. 
Novobiljanska crkva, koja je u proteklom ratu bila bolnica, u potpunosti je s vanjske strane obnovljena, te se uklapa u predivni ambijent ovog lijepog mjesta.

Inače, blagdan Duhova posebno se obilježava i u Fojnici, u Franjevačkom samostanu Duha svetoga. Pripreme su počele misama trodnevnicama koje su služene u župnoj crkvi. To je stoljetna tradicija proslava ove svetkovine i rođendana crkve. 

Drukciji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi