RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

10. travanj - Dvadeset godina poslije...

Napisano 11.04.2012. 09:54

10. travanj - Dvadeset godina poslije...

Kupres, dvadeset godina kasnije... Isto mjesto, isto vrijeme, čak donekle i isti ljudi, ali s puno drugačijim razmišljanjima i puno drugačijim viđenjem stvarnosti u odnosu na to tužno vrijeme od prije dvadeset godina. Sve se to danas moglo vidjeti u očima ljudi koji su se došli pokloniti žrtvama hrvatskog naroda koje su pale braneći, ne samo Kupres nego i cijelu hrvatsku domovinu.
 
Upravo na današnji dan prije dvadeset godina Kupres je još jednom doživio sudbinu kakvu je doživio u Drugom svjetskom ratu. Njegova duša, njegovo srce, njegovi ljudi... Istjerani, pobijeni, ranjeni, poniženi... Ali s čvrstom nadom da će se jednog dana vratiti i ponovno biti svoji na svome. Tu vjeru i nadu u bolje sutra Bog je nagradio u studenom mjesecu 1994. godine kad su hrvatski bojovnici oslobodili Kupres i vratili ga onima kojima je stoljećima prije toga pripadao - hrvatskom narodu.
 
Danas smo se sjetili tužne 1992. godine, godine koja je u svima nama označila prekretnicu i koja će nam kao rana na srcu ostati dovijeka. Na današnji dan završen je posljednji čin zločinačke predstave u režiji četničkih vojskovođa potpomognutih snagama JNA koja je za cilj imala samo jedno, trajni progon svih nesrba s područja Kupreške visoravni. Hvala dragom Bogu, dobro je još jednom pobijedilo protiv zla i Kupreška visoravan je ponovno pripala onima koji su stoljećima prije tu živjeli i gradili svoje domove - Hrvatima.

Program obilježavanja tužne dvadesete godišnjice stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni započeo je još u srijedu, i to akcijom dobrovoljnog darivanja krvi. Sve se nastavilo u četvrtak predstavljanjem Kluba kupreških studenata i projekcijom filma Petra Malbaše „Istinom do pobjede“, te petak kada su se Kuprešaci križnim putem sjetili svih hrvatskih žrtava u Domovinskom ratu. Posebno dirljivo bilo je i u ponedjeljak na večer, u samo predvečerje obilježavanja 10. travnja kad su se Kuprešaci paljenjem simboličnog broja svijeća (njih 177) prisjetili svih 177 branitelja i civila koji položiše svoje živote u obrani Kupreške visoravni. Sve je zaključeno danas misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima te komemorativnom sjednicom u velikoj dvorani Hrvatskog doma.
 
Svetu Misu služenu za pokoj duša svih palih u obrani Domovine u crkvi sv. Obitelji služio je don Ante Ledić, sin kupreške župe. U svojoj propovijedi, don Ante se posebno sjetio svih onih čija posljednja počivališta ni dan danas nisu poznata te zamolio Boga da da snagu njihovim obiteljima da ustraju i saznaju za sudbine svojih najmilijih.

Po završetku Svete Mise, brojna visoka izaslanstva (njih više od četrdeset) prisjetila su se i onih koji položiše svoje živote u Drugom svjetskom ratu i to na spomen obilježju ispred crkve sv. Obitelji. Također, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na ostalim spomen obilježjima. Posebno dirljivo bilo je na Suhom Polju gdje su članovi obitelji poginulih kupreških branitelja posebno obilježili svaki od četrdeset kamenova (od kojih svaki predstavlja po jednu žrtvu) i to crvenim ružama i crvenim svijećama, sjećajući se tako krvi koja je prolivena za našu slobodu.

Također, posjećena su spomen obilježja u Kupreškom polju, ono kod benzinske crpke, ali i ono koje je podignuto na mjestu pogibije vukovarskih branitelja koji su došli braniti Kupres te tužne 1992. godine. Među stotinama koji su se došli pokloniti žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu bila je i Katica Zadro, supruga pokojnog generala Blage Zadre te majka pokojnog Roberta Zadre, hrvatskog viteza koji je svoj mladi život položio upravo na mjestu spomen obilježja poginulim Vukovarcima. 

 
Na Kupresu je 10. travnja 1992. život položilo i 10 mladih bojovnika iz Gruda

Po završetku obilaska spomen obilježja, povorka se uputila u veliku dvoranu Hrvatskog doma gdje je održana komemorativna sjednica. Na njoj su, između ostalih, govorili predstavnici gradova prijatelja naše općine, Željko Sabo - gradonačelnik Vukovara, potom Josip Berket - gradonačelnik Kaštela. Također, okupljenima se obratila i nekadašnja predsjednica Federacije BiH, a danas predsjednica Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto. Valja spomenuti kako su danas u Kupresu bili i predstavnici gotovo svih političkih stranaka s hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH...), a žrtvama se poklonio i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

 

Osim nabrojanih, Kupres su danas pohodila brojna izaslanstva iz nama susjednih i drugih općina: Tomislavgrad, Livno, Bugojno, Uskoplje, Prozor-Rama, Posušje, Grude, Široki Brijeg, Mostar... Također, počast žrtvama došli su iskazati predstavnici županija Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske, Posavske... Svi oni došli su s jednim ciljem, pokazati i dokazati svijetu da je Kupres oduvijek bio hrvatski i da će to tako zauvijek ostati.

Obilježavanje ove tužne obljetnice ipak je završeno veselom prigodom. Naime, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a koje djeluju na području općine Kupres, pripremili su malo braniteljsko druženje u prostorijama restorana „Ognjišta“ na Čajuši. Na tom druženju okupili su se hrvatski branitelji iz svih krajeva obiju nam domovina, i Bosne i Hercegovine, ali i iz Republike Hrvatske. Sreli smo tako ekipe iz Petrinje, Vinkovaca, Vukovara, Siska, Čavoglava, Dubrovnika, Metkovića, Uskoplja, Žepča, Usore, Viteza, Tomislavgrada, Livna... Svima njima slobodan Kupres predstavlja zadovoljstvo, ali i ponos je su, svatko na svoj način, sudjelovali u njegovom oslobađanju, a samim time i oslobađanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
 
Valja spomenuti kako niti današnje obilježavanje ove tužne godišnjice nije moglo proći bez provokacija. Prvenstveno tu mislimo na provokaciju u vidu nestanka električne energije koja je gotovo u potpunosti blokirala provođenje jednog dijela današnjeg programa. Naime, slučajno ili ne, iz Elektroprijenosa BiH stigla je informacija kako su upravo za današnji dan predviđeni radovi na dalekovodu Bugojno - Kupres. Sve to ne bi bilo posebno uzbudljivo da radovi nisu najavljeni svega sat vremena uoči početka službenog programa obilježavanja. Ipak, unatoč nestanku el. energije, ponajviše zahvaljujući dosjetljivosti i domišljatosti kupreškog puka i uz svesrdnu pomoć djelatnika Elektroprivrede HZHB te hotela „Maestral“, uspjelo se doći do adekvatnog generatora s pomoću kojeg je uspješno zaključena komemorativna sjednica.
 
Premda danas, dvadeset godina kasnije, 10. travanj u nama budi osjećaj beskonačne tuge, ipak moramo zahvaliti Bogu što nas nakon svega učinio jačima i podario nam povratak u naše domove. Žrtvu svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode nikad nećemo zaboraviti te će stoga 10. travanj ostati zapamćen, ne samo po tuzi, nego i po ponosu... Ponosu što smo Hrvati i što smo slobodni, svoji na svome.

| Gašo | kupresportal.com | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi