RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bez mjesečnih naknada ostalo 3.378 korisnika

Napisano 17.05.2012. 11:25

Rezultati revizije branitelja od 5. srpnja 2010. do 31. ožujka 2012.

Bez mjesečnih naknada ostalo 3.378 korisnika

► Najviše FMB2 obrazaca kojim korisnici ostaju bez prava napravljeno je u Ključu - 330, Sanskom Mostu - 290, Ljubuškom - 208, Grudama - 74
► Uštede u proračunu 2.500.000 KM mjesečno
► Nezvanično, 400 sada bivših korisnika pokrenulo upravni spor na Vrhovnom sudu FBiH

U periodu od 5. srpnja 2010. do 31. ožujka ove godine bez mjesečnih naknada ostalo je 3.378 osoba koje su uživale prava iz braniteljsko-invalidske zaštite.

Provedba zakona o reviziji branitelja bez prava je ostavila 2.140 osoba za koje je napravljen obrazac FMB2, na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH liječnici su ocijenili da 631 dosadašnji ratni vojni invalid ima postotak invalidnosti ispod 20 posto te su, samim tim, izvedeni iz prava. Bez mjesečne naknade ostalo je i 408 ratnih vojnih invalida koji se nisu pojavili na Institutu radi provjere postotaka invalidnosti, a 199 osoba je bez mjesečne naknade ostavio Inspektorat Ministarstva za braniteljska pitanja.

Lažne potvrde

Do sada su obrađena 722 FMB2 obrasca (kojim se korisnici izvode iz prava) i račun je pokazao da je, samo na osnovu toga, mjesečna ušteda u proračunu FBiH 900.000 KM, pa je za očekivati da će za 2.140 korisnika koji ostaju bez prava uštede biti oko 2.500.000 KM mjesečno. Ovo su, ukratko, i financijski rezultati revizije koju je Ministarstvo za braniteljska pitanja radilo u rečenom periodu.

Revizija je otkrila i zašto je povećan broj korisnika u provođenju zakona o pravima branitelja. Problem su, zaključeno je, lažne potvrde o pripadnosti i okolnostima stradanja, te uvjerenja o vršenjima zapovjednih dužnosti. Potvrde koje su služile za stjecanje prava pisane su suprotno sa postojećim vojnim evidencijama koje su neažurne, nestručno vođene, nepouzdane. Što više, ustanovljeno je revizijom, postoje općine u kojima nema ni minimum vojnih evidencija potrebnih za obavljanje revizije. Umjesto toga, kontrolnim timovima se na uvid daju neformalne, nelegalne evidencije i to baš u općinama u kojima je došlo do drastičnog povećanja broja korisnika.

Problem su i općine u kojima nema vojne dokumentacije i gdje su se potvrde izdavale na osnovu izjava dva svjedoka. U principu, revizija na terenu ima potporu, ali kad kontrolni timovi počnu izdavati naloge za izdavanje obrasca kojim se korisnici izvode iz prava, traži se obustava revizije. Opća je ocjena da županijska ministarstva za braniteljska pitanja i braniteljske organizacije, osim što kritiziraju reviziju, nisu dovoljno angažirane.

Kako god, formiran je poseban revizorski tim koji je, za sada, kontrolirao 3.912 takozvanih povoljnih umirovljenika, onih koji su u prijevremenu mirovinu otišli po uredbama Vlade FBiH. Kontrole su napravljene u Konjicu, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Općini Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Velika Kladuša, Kladanj, Živinice, Mostar, Tuzla Travnik... I bez takve je mirovine ostalo 267 korisnika.

Revizijom povoljnih umirovljenika spoznalo se da je veliki broj takvih umirovljenika ostvario to pravo nezakonito. Recimo, za 150 korisnika povoljne mirovine utvrđen je prestanak radnog odnosa zbog nedolaska na posao 2000. godine, a pravo na povoljnu mirovinu ostvarili su 2007. i to kao prekobrojni u Ministarstvu obrane FBiH. Ili, osobi prestane radni odnos na osnovu isteka roka  raspolaganja i otkaznog roka, a povoljnu mirovinu ostvari kao prekobrojna.

Broj pet najvredniji

U principu, od 16 revizorskih timova koji su radili na terenu najvredniji je bio revizorski tim broj 5 u kojem rade Luka Babić, Mirsad Dardagan, Danijel Vuković i Refik Kiselica. Oni su iz prava mjesečno, u prosjeku, izvodili 28 korisnika, potom tim broj 4 (mjesečno izvodili iz prava 23 korisnika), a revizorski timovi broj 2 i 13 nikoga nisu izveli iz prava.
Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze su prošle godine (2011.) Sektoru za normativno-pravne poslove Ministarstva dostavile 1.967 uvjerenja na obrascu FMB2, kojim se korisnik izvodi iz prava. Najviše, 659, stiglo ih je iz Unsko-sanskog kantona, potom 405 iz Zapadnohercegovačkog, 182 iz Sarajevskog, 173 iz Srednjobosanskog, 172 iz Zeničko-dobojskog, 91 iz Livanjskog, 81 iz Hercegovačko-neretvanskog, 60 iz Posavskog i 20 iz Bosanskopodrinjskog kantona.
Dakle, najviše FMB2 obrazaca kojim korisnici ostaju bez prava napravljeno je u Ključu - 330, Sanskom Mostu - 290, Ljubuškom - 208, Grudama - 74, Jajcu - 72, Livnu - 69, Tuzli - 67, Posušju - 59... Neslužbene informacije kažu da je 400 sada bivših korisnika pokrenulo upravni spor protiv Ministarstva za braniteljska pitanja na Vrhovnom sudu FBiH.

Institut iz prava izveo 631 RVI-a 

Na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH 3.620 ratnih vojnih invalida išlo je na provjeru invalidnosti. Tako ih je 706 dobilo manji postotak invalidnosti, 631 je proglašen ratnim vojnom invalidom ispod 20 posto i time je ostao bez mjesečne naknade. Invaliditet je povećan za 22 ratna vojna invalida. Inače, planirana dinamika pregleda stradalnika rata od 2.000 mjesečno još nije dostignuta. Naime, korisnici prava izbjegavaju doći na ocjenu invalidnosti na Institut. Kako god, Ministarstvo za braniteljska pitanja FBiH je od Instituta zatražilo da izdaju šira i kvalitetnija obrazloženja kada ratnim vojnim invalidima skidaju postotak invalidnosti kako predmeti ne bi padali na sudu. Neslužbeno, pokrenuto je 500 sudskih sporova, a odgovori na tužbe su proslijeđeni županijskim sudovima. Institut radi 120 predmeta dnevno.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi