RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Blagoslov gradilišta crkve sv. Franje u naselju Dobrinja

Napisano 22.06.2011. 09:52

Sarajevo - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je misno slavlje

Blagoslov gradilišta crkve sv. Franje u naselju Dobrinja

Župa sv. Franje Asiškog ima oko 600 vjernika, njezini počeci sežu u prošli rat, završetkom rata dolazi i do službenog utemeljenja župe koja je povjerena bosanskim franjevcima

U sarajevskom naselju Dobrinja kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, predvodio je misno slavlje i blagoslovio gradilište i kamen temeljac nove župne crkve sv. Franje Asiškoga. Uz kardinala Puljića koncelebriralo je dvadesetak svećenika među kojima fra Marijan Karaula, vikar Provincije, mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, fra Petar Karajica, župnik župe sv. Franje Asiškoga, nekoliko njegovih prethodnika, a okupio se i lijep broj vjernika koji su dugo čekali ovaj dan – početak izgradnje župne crkve.

Kamen temeljac

Na početku mise prisutnima se obratio župnik fra Petar Karajica, izražavajući radost zbog ovoga događaja i dobrodošlicu svima. Nakon župnikova pozdrava kardinal Puljić je blagoslovio gradilište. U prigodnoj homiliji kardinal je, oslanjajući se na evanđeoski odlomak, govorio o važnosti temelja, posebno o važnosti kamena temeljca te poželio da se ova crkva gradi na čvrstom kamenu. Nakon homilije pročitan je tekst povelje koju su potpisali nadbiskup Puljić, župnik Karajica, kum temelja fra Perica Vidić i član župnog odbora gosp. Mirko Nikolić. Potpisana povelja položena je u kamen temeljac koji je zatim blagoslovljen. Na kraju mise radost zbog ovog događaja izrazio je fra Kristijan Montina, u ime vjernika Dobrinje koji su od početak rata promijenili više prostora u kojima su se okupljali na liturgijska slavlja, a danas im za to služi atomsko sklonište.

Svečanosti blagoslova gradilišta i kamena temeljca nazočili su i susjedni pravoslavni svećenik, predstavnici federalnih, kulturnih, gradskih i općinskih vlasti te predstavnici izvođača radova.

Župa sv. Franje Asiškog u Dobrinji danas ima oko 600 vjernika. Njezini počeci sežu u prošli rat u kojemu su se pok. fra Ljubo Lucić i fra Mirko Majdandžić probijali kroz barikade i na Dobrinji slavili mise i druge sakramente s opkoljenim vjernicima. Završetkom rata dolazi i do službenog utemeljenja župe 1997. Župa je povjerena bosanskim franjevcima.

Pomoć za gradnju crkve

Uskoro započinju i pripreme za gradnju župnih objekata.
Nakon prihvaćanja projekta arhitekta Ivana Štrausa slijedio je dugotrajan proces dobivanja zemljišta i prikupljanja dozvola da bi u jesen 2010. započeli zemljani radovi na župnoj kući i crkvi. Blagoslovom kamena temeljca službeno započinje gradnja crkve, a daljnji radovi zavisit će od osiguranih sredstava.

Župa sv. Franje Asiškoga, UniCredit Bank,
Transakcijski račun: 33869022300989,
Devizni račun: 20013471101,
IBAN: BA393386904830099304,
S.W.I.F.T: UNCRBA 22.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi