RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Budimir zaustavlja reviziju branitelja

Napisano 10.05.2012. 11:51

Predsjednik FBiH piše obavijest

Budimir zaustavlja reviziju branitelja

Naložit će županijskim ministrima za braniteljska pitanja i ravnateljima uprava za pitanja branitelja da povuku prijedloge za imenovanja članova revizorskih timova i zaustave dalju reviziju dok se ne vrati u zakonske okvire

Ako ne danas, ono u najskorije vrijeme će Zukanu Helezu, ministru za braniteljska pitanja u FBiH, premijeru Nerminu Nikšiću i Zavodu PIO/MIO, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, saznajemo, poslati obavijest kojom se, ako se ispoštuje, praktično obustavlja revizija braniteljske populacije.

Naime, tom će obaviješću, sigurno je, Budimir pozvati županijske ministre za braniteljska pitanja, ravnatelje uprava za pitanja branitelja i ratnih vojnih invalida, da povuku prijedloge za imenovanja članova revizorskih timova i zaustave dalju reviziju korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u svojim županijama.

Grupa umjesto tima

Izvjesno je da će Budimir pozvati i sve članove revizorskih timova da privremeno obustave rad. I to sve dok se revizija branitelja ne vrati u zakonske okvire. Podsjetimo, nakon upozorenja da se revizija, kako je sam predsjednik FBiH objasnio, ne provodi zakonito, Živko Budimir je 11. travnja ove godine donio odluku kojom je raspustio Tim za koordinaciju revizorskih timova i to stoga što spomenuti tim nije, ili je bio spriječen da radi svoj posao: koordinirati, pratiti i nadzirati rad revizorskih timova, praviti planove za njihov rad i slično. No, i nakon što je predsjednik FBiH raspustio Tim za koordinaciju, Ministarstvo za pitanje branitelja FBiH ju je nastavilo. Stoga će predsjednik Budimir, saznajemo, svim organima koji sudjeluju u reviziji poslati obavijest, upozorenje, u kojem će saopćiti da je nastavak revizije raspuštanjem Tima za koordinaciju suprotan zakonskim propisima (Zakonu o reviziji, Pravilniku o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu...).

Upozorit će, pretpostavljamo, i kako Zakon o reviziji branitelja, kao ni podzakonska akta, ne predviđaju formiranje grupe ili komisije za podršku reviziji koje bi bile u nadležnosti federalnog ministra za braniteljska pitanja. No, grupa za potporu reviziji postoji, formirana je, ako se ne varamo, u vrijeme kad nije bilo Tima za koordinaciju revizije, a čine je Besim Hodžić, savjetnik ministra Heleza, njegov pomoćnik Ibrahim Ganibegović i šef kabineta ministra Salko Beba koji sada rade posao raspuštenog Tima za koordinaciju revizije. Nadalje, vjerojatno će predsjednik Budimir u obavijesti upozoriti kako ministar Helez samoinicijativno razrješava članove timova, cijele timove a da Tim za koordinaciju pojma nije imao o svemu tome.

Imenovanja bez suglasnosti

Upozorit će i kako neki od članova revizorskih timova ne ispunjavaju uvjete za članstvo u timu (propisani su Pravilnikom o imenovanju timova za reviziju, op. a), kako ministar Helez za razrješenje revizorskih timova i imenovanje novih članova tima nije dobio zajednički prijedlog županijskih ministara i koordinacija udruženja braniteljske populacije. Upozorit će i kako nikada nije dobio izvješće, informaciju o provođenju revizije, a da popisi koje dostavlja federalni ministar uz informaciju o reviziji u dobrom dijelu sadrže imena korisnika kojima je pravo prestalo zbog smrti, prestankom redovitog školovanja, te da se na popisima korisnika iste osobe spominju i po dva puta.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi